Gezond eten wordt 141 gezondheid Zeg jij er maar wat van opvoeden De schijf van vijf is terug vrijdag 20 april 2012 p door Annie de Vreugd Reinier is met zijn ouders op bezoek bij vrienden. De ouders hebben hun aandacht bij de gastheer en -vrouw. Hun kind moet even de mond houden, de volwasse nen willen bijpraten. Hij begrijpt weinig van dat grotemensenge- praat. Als hij zijn glaasje prik op heeft, gaat hij op onderzoek uit. Er is geen speelgoed in de kamer, er wonen geen kinderen hier. Er staan wel veel mooie spulletjes. Reiniers aandacht wordt getrok ken door de stereo-installatie met mooie lampjes en knopjes. Leuk speelgoed voor een onderzoeken de kleuter. Hij draait eens aan een knop om te zien wat er gebeurt Zijn ouders zien het uit hun oog hoeken, maar praten door. Het is niet hun stereo, als hun vrienden het niet goed vinden dat Reinier aan hun dure spullen zit, moeten ze er zelf maar iets van zeggen. Die vrienden vinden op hun beurt eigenlijk dat de ouders van Reinier er iets van moeten zeg gen, het is hun kind. Niemand grijpt in en Reinier kan onge stoord doorgaan met zijn onge wenste gedrag. Niemand corri geert hem, het zal dus wel mo gen, zal de kleuter redeneren. Dat anderen jouw kind moeten corrigeren terwijl je er zelf naast zit, is de wereld op zijn kop. Die stereo staat daar alleen maar pas sief te staan. Het is het kind dat ac tief aan de knoppen zit. Het kind is degene die handelt en dus moe ten zijn ouders hem daarop aan spreken. Bij twijfel kunnen ze de eigenaren nog vragen of ze het erg vinden als hun kind met de stereo experimenteert Vinden die het niet goed, dan zijn de ouders aan zet om hun kind op zijn gedrag aan te spreken. De opvoedingsverantwoordelijk heid afschuiven op anderen, komt heel veel voor. In een restaurant lopen kinderen te dollen en er gaat een hete kop koffie om. Een kind loopt daardoor een lelijke brandplek op. De ouders geven de restauranthouder de schuld. Die moet ook niet zulke hete koffie serveren als er kinderen rondlo pen. In het verleden waren daar al rechtszaken over, in Engeland is ooit een fastfoodketen voor de rechter gedaagd omdat ouders van mening waren dat het restaurant ver antwoordelijk was voor het omstoten van hete kopjes koffie. Die ouders waren kennelijk niet op het idee gekomen hun kinde ren uit te leggen dat ze in een res taurant beter kunnen blijven zit ten en anders rustig moeten lo pen, omdat daar obers rondlopen met dienbladen vol hete dranken. Gewoon opvoeden dus. Dichterbij huis zien we ook vaak dat de opvoeding bij derden wordt neergelegd. Bij de school poort staan moeders luidruchtig vakantiebelevenissen uit te wisse len, ze hebben even geen oog voor hun peuters die meegeko men zijn om broertjes en zusjes op te halen. Op een onbewaakt ogenblik waagt één van de klein tjes zich op de straat, een auto moet piepend remmen. De moe ders keren zich tegen de automo bilist, hij krijgt de huid vol ge scholden dat hij niet zo hard moet rijden en moet uitkijken. „Er lopen hier kinderen man!" Een kind dat veel spijbelt, daar moet de school maar iets van zeg gen. Kinderen die gevaarlijk doen in een zwembad of pretpark, daar lopen toch oppassers voor rond? Kinderen die van de snoepvakken in een supermarkt een chaos ma ken, daar moet het winkelperso neel maar wat van zeggen. Als on ze puber zich ladderzat drinkt in het weekend, ja zeg, daar zijn wij als ouders toch niet bij? Ze moe ten in die kroeg maar in de gaten houden of hij te diep in het glaas je kijkt. Loopt het helemaal uit de hand met ons kind, dan moeten deskundigen van de Jeugdzorg het maar overnemen. Al deze par tijen spelen (terecht) de bal terug naar de ouders. En zo gebeurt er vaak helemaal niets. Het kind wordt niet meer gecorrigeerd, niet meer opgevoed, zijn vrijheid is grenzeloos. Kinderen verdrin ken in zoveel vrijheid, ze kunnen buitensporig gedrag gaan verto nen, omdat ze eindelijk eens wil len horen waar de grenzen liggen. Ze schreeuwen in hun gedrag om antwoord op de vraag wat wel en niet mag. Geef hen dan dat ant woord: „Reinier, niet aan de ste reo zitten. Die is niet van jou. Kijk, we hebben dat mooie, nieu we kleurboek en je kleurdoos meegebracht, ga daar maar Voedselfabrikanten brengen de consument steeds weer in verwarring met nieuwe hypes over wat gezond is. „De kwaliteit van ons eten wordt steeds beter. Puur slechte voeding bestaat niet meer." door Imco Lanting Vroeger was melk goed voor elk, hoorde een ei erbij en was ook de gehaktbal vaste prik: 'Vlees me vrouw, u weet wel waarom'. Ons menu was eenvoudig. Tegenwoordig kun nen we kiezen uit duizenden producten die met evenzoveel slogans en keurmerken wor den aangeprezen. Gezond eten is er niet een voudiger op geworden. Hoe komt het dat we nog steeds niet ge zond genoeg eten? En weten we eigenlijk precies wat gezond eten is? Dat vragen we twee doorgewinterde voedingsdeskundigen, Jaap van Binsbergen van de Radboud Uni versiteit in Nijmegen en Frans Kok van de Wageningen Universiteit. De hoogleraren benadrukken dat de antwoorden bepaald niet eenvoudig zijn. „De vraag wat gezond eten is, kun je niet simpel beantwoorden door in de supermarkt specifieke producten aan te wijzen", zegt Van Binsbergen. „Het gaat om de samenstelling van het dagelijkse voedingspatroon." Kok is iets specifieker en noemt een lijstje voedingsstoffen waar je mee moet oppassen. „Te veel calorieën, ver zadigd vet, transvet, zout, toegevoegde sui ker, te weinig voedingsvezel." Het zijn de grote boosdoeners in ons voedsel volgens Kok en een belangrijke oorzaak van onder meer het probleem van overgewicht en daar mee gepaard gaande hart- en vaatproble- men. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders is te dik, volgens metingen van het RIVM. Naast meer bewegen, bete kent dat vooral op ons eetpatroon letten. Daar wringt volgens de hoogleraren de schoen. Van Binsbergen: „Het voedselaan bod is zo immens groot en alles is verpakt in mooie zakjes en doosjes. De porties zijn groter dan ooit en de voedingswaardetabel letjes heel klein en wie leest die nou? Als je daar namelijk wel op zou letten, valt snel op dat veel van ons eten te veel energie bevat, zeker in verhouding tot de verdere samen stelling. En dat is de grootste valkuil in ons voedingspatroon. De verhouding tussen kwantiteit en kwaliteit is zoek. Want, en dat klinkt misschien vreemd, op de keper be- ,v De schijf van vijf, het bekendste ad vies voor een gezond eetpatroon, is terug van weggeweest. Op de websi te van het Voedingscentrum kun je door het invullen van je geslacht en leeftijd een gericht advies opvragen. De schijf gaat gepaard met vijf aanvul lende aandachtspunten: eet geva rieerd, eet niet te veel en beweeg, eet minder verzadigd vet, eet veel groente, fruit en brood, eet veilig. Zo simpel kan het zijn. De praktijk blijkt echter vaak weerbarstig. Zolang de supermarkten nog voor tweederde ge vuld zijn met min of meer ongezon de, maar vaak verleidelijke producten (Consumentenbond, 2008), is trouw blijven aan de schijf lastig. Het feit dat je op elke straathoek op elk mo ment van de dag verleid wordt om te snacken, werkt ook bepaald niet in ons voordeel. Voedingsdeskundige Frans Kok: „De geest is sterk, maar het vlees is zwak." www.voedingscentrum.nl schouwd bestaan er geen puur slechte voe dingsmiddelen." Frans Kok deelt deze visie: „De kwaliteit van ons eten wordt steeds beter. Er zit min der verzadigd vet in, minder zout en suiker. Maar ook van verzadigd vet kun je niet zeg gen dat je het te allen tijde moet mijden. Het gekke is overigens wel dat maar weinig mensen vinden dat ze ongezond eten. Ter wijl de harde feiten iets anders laten zien. We eten veel te veel slecht vet en veel te wei nig groenten en fruit." Recente cijfers van het RIVM bevestigen dit beeld. Van de kinderen vanaf 7 jaar eet maar 1,5 procent voldoende groenten en 3 procent genoeg fruit. Bij volwassenen is illustratie Eliane Gerrits Met aardbeien minder kans op Parkinson Regelmatig bessen of aardbeien eten, beschermt mannen moge lijk tegen Parkinson, stellen Ame rikaanse onderzoekers. Uit gege vens van ruim 130.000 mensen maakten zij op dat onder de man nen die vaak bessen en aardbeien aten, in 20 jaar tijd ongeveer 30 procent minder Parkinson voor kwam dan onder mannen die zel den bessen of aardbeien aten. http://bit.ly/Hu2hck Computermuis is smeriger dan een toiletbril Computermuizen op de werkplek bevatten gemiddeld driemaal meer bacteriën dan een toiletbril op het werk. Daarbij zijn de mui zen van mannen vuiler dan die van vrouwen. Dit concludeert het Britse schoonmaakbedrijf Initial Washroom Hygiëne uit een onder zoek bij gelegenheid van de lance ring van een desinfecterende mid del om de handen te reinigen. http://bit.ly/lqUMHJ 'Magnetische ring' tegen zuurbranden De Amerikaanse overheid heeft toestemming gegeven voor het toepassen van een 'magnetische ring' als behandeling voor 'zuur branden', een klacht die ontstaat als maagzuur terugstroomt in de slokdarm (reflux). De magneti sche balletjes waaruit de ring be staat trekken elkaar zodanig aan dat de overgang tussen maag en slokdarm beter sluit. http://1 .usa.gov/GPxkgC

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 14