Bewakers van
hygiëne en
gezondheid
Kritiek op werkwijze van 't Duumpje
241 zeeland
Nieuwe beuken
vervangen dode
bomen Spuiplein
donderdag 19 april 2012
Z
Deze rubriek belicht Zeeuws-Vlaam-
se bedrijven die een product maken
of service leveren waarmee zij (in
ternationale faam verworven heb
ben, maar waarvan lang niet altijd
bekend is dat ze in Zeeuws-Vlaande-
ren gevestigd zijn.
Vandaag: Micro-Analyse Zeeland
door Sheila van Doorsselaer
Goede hygiëne in de
levensmiddelensec
tor, van de bron tot
op het bord, is van
het grootste belang.
Op voedselvergiftiging zit immers
niemand te wachten. In het labora
torium van Micro-Analyse Zee
land in Kloosterzande ontsnapt
geen staphylococ, E.coli, salmonel
la-, listeria-, legionellabacterie of
andere ziekteverwekker aan de
aandacht van de analisten.
De voedselveiligheid is gebonden
aan een heleboel wetten en regels.
Iedereen die te maken heeft met le
vensmiddelen - zoals in de groen
te-, vis- en vleesverwerking, bakke
rijen, zuivelbereiders, horeca en
zorginstellingen - krijgt met die re
gels en daarmee met de Nederland
se Voedsel- en Warenautoriteit
(NVWA) te maken.
Wie de gezondheid van zijn klan
ten of gasten als prioriteit heeft en
geen boete van de NVWA of ima
goschade wil riskeren, zorgt dat er
hygiënisch wordt gewerkt. Mi
cro-Analyse Zeeland controleert
aan de hand van zogenoemde
HACCP-audits (een risicoinventari
satie voor voedingsmiddelen) en
laboratoriumtests of dat zo is.
Johnny Rottier, klinisch microbio
logisch analist, staat aan het hoofd
van MAZ. Ook zijn echtgenote
Gonda (eveneens met microbiolo
gische achtergrond) en zoon Roy
(public relations) zijn aan'het be
drijf verbonden. Rottier begon Mi
cro-Analyse Zeeland veertien jaar
geleden vanuit zijn garage in
Kloosterzande. Sinds 2002 is het la
boratorium gevestigd in het voor
malige bankgebouw aan het Euro
plein en dreigt ook dit onderko
men uiteindelijk te klein te wor
den voor alle opdrachten die MAZ
krijgt. Voedselleveranciers, zorgin
stellingen en in toenemende mate
restaurants en cateringbedrijven
weten Micro-Analyse Zeeland
goed te vinden. Zij bieden de ana
lytici vaak letterlijk een blik in de
keuken om te bezien of ze via de
regels werken en de eigen produc
tieprocessen in orde zijn. Zodat de
bekende keurmeester Rob Geus
van de Smaakpolitie bij een onaan
gekondigd bezoek kan zeggen:
„Hier word ik vrolijk van!"
Rottier: „Wij komen langs en
nemen monsters. Die gaan
vervolgens op kweek en zo kun
nen wij bepalen of ingrediënten,
gerechten, werkoppervlakken en -
omgevingen in orde zijn. Ook on
derzoeken we of de waarden van
bepaalde schimmels, gisten en bac
teriën binnen de wettelijke nor
men blijven en of en welke ziekte
kiemen er aanwezig zijn."
In het laboratorium in Klooster
zande beoordelen de analisten ook
of de 'tenminste houdbaar tot-da
tum' wel klopt, door de producten
op de THT-datum microbiologisch
te onderzoeken. Behalve het analy
seren van voedselmonsters en
werkoppervlakken test MAZ ook
leidingwaterinstallaties van zieken
huizen, zwembaden en sauna's,
zorginstellingen, hotels, (mi
ni) campings en bed breakfasts
op de legionellabacterie.
Daarnaast is Micro-Analyse Zee
land als een van de weinige Neder
landse laboratoria geaccrediteerd
voor microbiologisch onderzoek
van verwerkte mest en compost.
Door de overheid erkende bedrij
ven kunnen zo officieel laten vast
stellen of hun producten voldoen
aan de Europese verordeningen.
MAZ doet meer dan signaleren.
Rottier: „We vertellen bedrijven
hoe ze binnen wettelijke regels
kunnen werken. We hebben hier
voor een consultant in dienst.
Daarnaast geven we op locatie cur
sussen en presentaties over bijvoor
beeld voedselveiligheid."
Soms komen ze bij Micro-Analyse
Zeeland excessen tegen. Rottier:
„We zien het als een uitdaging sa
men met de klant de kwaliteit van
zijn product of productieproces op
een hoog niveau te brengen en te
houden." f§
In het laboratorium in Kloosterzande zijn analisten van Micro-Analyse Zeeland doende met het onderzoeken van
diverse monsters van levensmiddelen. In dit geval van geraspte kaas en aardbeien. fotografie Camile Schelstraete
BRESKENS - Aannemingsbedrijf 't
Gilde uit Terneuzen haalt op korte
termijn de zieke en dode bomen
op het Spuiplein in Breskens weg.
In het najaar worden er negentien
nieuwe haagbeuken geplant. Dat
zijn de gemeente Sluis en de aan
nemer overeengekomen.
't Gilde zette de bomen vier jaar
geleden, kort na de metamorfose
van het plein, neer. Het ging om
een herplanting; de bomen had
den eerst elders gestaan. Bij de her
plant werd een verkeerd substraat
gebruikt, waarna de gemeente 't
Gilde aansprakelijk stelde. De par
tijen gingen in gesprek, met deze
uitkomst als resultaat.
door Martijn de Koning
DRAAIBRUG - De gemeente Sluis
moet adviezen van natuurbescher
mingsorganisatie 't Duumpje niet
te zwaar meewegen bij het nemen
van besluiten. Het is het bestuur
van die club immers niet duidelijk
wat de mening van de achterban
is. Dat schrijft Theo Buijsse, lid
van 't Duumpje, in een brief aan
het Sluise gemeentebestuur.
Buijsse, ook aanjager van de offi
cieuze dorpsraad van Draaibrug,
de Draaibruggeraat, maakt zich al
jaren druk over de manier waarop
't Duumpje wordt bestuurd, „Ik
ben lid, dus het bestuur neemt
ook besluiten namens mij", licht
Buijsse toe. „Daar hoef ik het niet
altijd mee eens te zijn, maar ik wil
wel weten waar het bestuur mee
bezig is, en waarom besluiten wor
den genomen. Daarbij zouden ze
de mening van de leden moeten
peilen. Een klein kliekje neemt nu
de beslissingen."
Buijsse ontpopte zich inmiddels
als 'luis in de pels' van het Duum-
pje-bestuur. Dat ging zo ver, dat
het bestuur de aanwezigen tijdens
de afgelopen ledenvergadering ad
viseerde niet op Buijsse te stem
men. Die had zich kandidaat ge
steld voor een bestuursfunctie. De
enkele tientallen aanwezigen volg
den het advies van het bestuur in
overgrote meerderheid op. De eni
ge overgebleven open plek in het
bestuur bleef daardoor leeg. „Op
zo'n vergadering komen bijna al
leen leden van de werkgroepen
van de club", verklaart Buijsse.
„De honderden 'gewone' leden zie
je daar niet."
Ook op inhoudelijk vlak vertegen
woordigt het Duumpje-bestuur
niet de mening van de leden, is de
overtuiging van Buijsse. ,,'t Duum
pje zou een positieve club mensen
moeten zijn. We wonen immers
in een prachtige streek. Maar in
plaats daarvan is de insteek vaak
negatief" Buijsse wijst onder meer
op de meest recente versie van het
clubblad, waarin dé toonzetting in
stukjes over economische ontwik
kelingen steevast met een negatie
ve toonzetting wordt benaderd.
„Bijna iedereen wordt als vijand
gezien", zegt Buijsse. Duum-
pje-voorzitter Jo Timmers herkent
zich maar matig in de verwijten.
„Iedereen moet beseffen dat wij
een club vrijwilligers zijn. Er moet
tijd en kennis zijn om de pr op
goede wijze te doen. Die is er niet
altijd." Volgens Timmers kan elk
lid, ook Buijsse, altijd terecht met
vragen. „En dan krijgt hij netjes
antwoord." Het regelmatig raadple
gen van de achterban is 'niet de
manier waarop wij besturen', geeft
Timmers aan. „Als iemand iets wil
veranderen, kan hij of zij dat op
democratische wijze proberen.
Theo Buijsse is dat op de afgelo
pen ledenvergadering niet gelukt.
Daarmee blijkt hij dus een minder-
heid te zijn."