Bewakers van hygiëne en gezondheid Kritiek op werkwijze van 't Duumpje 241 zeeland Nieuwe beuken vervangen dode bomen Spuiplein donderdag 19 april 2012 Z Deze rubriek belicht Zeeuws-Vlaam- se bedrijven die een product maken of service leveren waarmee zij (in ternationale faam verworven heb ben, maar waarvan lang niet altijd bekend is dat ze in Zeeuws-Vlaande- ren gevestigd zijn. Vandaag: Micro-Analyse Zeeland door Sheila van Doorsselaer Goede hygiëne in de levensmiddelensec tor, van de bron tot op het bord, is van het grootste belang. Op voedselvergiftiging zit immers niemand te wachten. In het labora torium van Micro-Analyse Zee land in Kloosterzande ontsnapt geen staphylococ, E.coli, salmonel la-, listeria-, legionellabacterie of andere ziekteverwekker aan de aandacht van de analisten. De voedselveiligheid is gebonden aan een heleboel wetten en regels. Iedereen die te maken heeft met le vensmiddelen - zoals in de groen te-, vis- en vleesverwerking, bakke rijen, zuivelbereiders, horeca en zorginstellingen - krijgt met die re gels en daarmee met de Nederland se Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te maken. Wie de gezondheid van zijn klan ten of gasten als prioriteit heeft en geen boete van de NVWA of ima goschade wil riskeren, zorgt dat er hygiënisch wordt gewerkt. Mi cro-Analyse Zeeland controleert aan de hand van zogenoemde HACCP-audits (een risicoinventari satie voor voedingsmiddelen) en laboratoriumtests of dat zo is. Johnny Rottier, klinisch microbio logisch analist, staat aan het hoofd van MAZ. Ook zijn echtgenote Gonda (eveneens met microbiolo gische achtergrond) en zoon Roy (public relations) zijn aan'het be drijf verbonden. Rottier begon Mi cro-Analyse Zeeland veertien jaar geleden vanuit zijn garage in Kloosterzande. Sinds 2002 is het la boratorium gevestigd in het voor malige bankgebouw aan het Euro plein en dreigt ook dit onderko men uiteindelijk te klein te wor den voor alle opdrachten die MAZ krijgt. Voedselleveranciers, zorgin stellingen en in toenemende mate restaurants en cateringbedrijven weten Micro-Analyse Zeeland goed te vinden. Zij bieden de ana lytici vaak letterlijk een blik in de keuken om te bezien of ze via de regels werken en de eigen produc tieprocessen in orde zijn. Zodat de bekende keurmeester Rob Geus van de Smaakpolitie bij een onaan gekondigd bezoek kan zeggen: „Hier word ik vrolijk van!" Rottier: „Wij komen langs en nemen monsters. Die gaan vervolgens op kweek en zo kun nen wij bepalen of ingrediënten, gerechten, werkoppervlakken en - omgevingen in orde zijn. Ook on derzoeken we of de waarden van bepaalde schimmels, gisten en bac teriën binnen de wettelijke nor men blijven en of en welke ziekte kiemen er aanwezig zijn." In het laboratorium in Klooster zande beoordelen de analisten ook of de 'tenminste houdbaar tot-da tum' wel klopt, door de producten op de THT-datum microbiologisch te onderzoeken. Behalve het analy seren van voedselmonsters en werkoppervlakken test MAZ ook leidingwaterinstallaties van zieken huizen, zwembaden en sauna's, zorginstellingen, hotels, (mi ni) campings en bed breakfasts op de legionellabacterie. Daarnaast is Micro-Analyse Zee land als een van de weinige Neder landse laboratoria geaccrediteerd voor microbiologisch onderzoek van verwerkte mest en compost. Door de overheid erkende bedrij ven kunnen zo officieel laten vast stellen of hun producten voldoen aan de Europese verordeningen. MAZ doet meer dan signaleren. Rottier: „We vertellen bedrijven hoe ze binnen wettelijke regels kunnen werken. We hebben hier voor een consultant in dienst. Daarnaast geven we op locatie cur sussen en presentaties over bijvoor beeld voedselveiligheid." Soms komen ze bij Micro-Analyse Zeeland excessen tegen. Rottier: „We zien het als een uitdaging sa men met de klant de kwaliteit van zijn product of productieproces op een hoog niveau te brengen en te houden." f§ In het laboratorium in Kloosterzande zijn analisten van Micro-Analyse Zeeland doende met het onderzoeken van diverse monsters van levensmiddelen. In dit geval van geraspte kaas en aardbeien. fotografie Camile Schelstraete BRESKENS - Aannemingsbedrijf 't Gilde uit Terneuzen haalt op korte termijn de zieke en dode bomen op het Spuiplein in Breskens weg. In het najaar worden er negentien nieuwe haagbeuken geplant. Dat zijn de gemeente Sluis en de aan nemer overeengekomen. 't Gilde zette de bomen vier jaar geleden, kort na de metamorfose van het plein, neer. Het ging om een herplanting; de bomen had den eerst elders gestaan. Bij de her plant werd een verkeerd substraat gebruikt, waarna de gemeente 't Gilde aansprakelijk stelde. De par tijen gingen in gesprek, met deze uitkomst als resultaat. door Martijn de Koning DRAAIBRUG - De gemeente Sluis moet adviezen van natuurbescher mingsorganisatie 't Duumpje niet te zwaar meewegen bij het nemen van besluiten. Het is het bestuur van die club immers niet duidelijk wat de mening van de achterban is. Dat schrijft Theo Buijsse, lid van 't Duumpje, in een brief aan het Sluise gemeentebestuur. Buijsse, ook aanjager van de offi cieuze dorpsraad van Draaibrug, de Draaibruggeraat, maakt zich al jaren druk over de manier waarop 't Duumpje wordt bestuurd, „Ik ben lid, dus het bestuur neemt ook besluiten namens mij", licht Buijsse toe. „Daar hoef ik het niet altijd mee eens te zijn, maar ik wil wel weten waar het bestuur mee bezig is, en waarom besluiten wor den genomen. Daarbij zouden ze de mening van de leden moeten peilen. Een klein kliekje neemt nu de beslissingen." Buijsse ontpopte zich inmiddels als 'luis in de pels' van het Duum- pje-bestuur. Dat ging zo ver, dat het bestuur de aanwezigen tijdens de afgelopen ledenvergadering ad viseerde niet op Buijsse te stem men. Die had zich kandidaat ge steld voor een bestuursfunctie. De enkele tientallen aanwezigen volg den het advies van het bestuur in overgrote meerderheid op. De eni ge overgebleven open plek in het bestuur bleef daardoor leeg. „Op zo'n vergadering komen bijna al leen leden van de werkgroepen van de club", verklaart Buijsse. „De honderden 'gewone' leden zie je daar niet." Ook op inhoudelijk vlak vertegen woordigt het Duumpje-bestuur niet de mening van de leden, is de overtuiging van Buijsse. ,,'t Duum pje zou een positieve club mensen moeten zijn. We wonen immers in een prachtige streek. Maar in plaats daarvan is de insteek vaak negatief" Buijsse wijst onder meer op de meest recente versie van het clubblad, waarin dé toonzetting in stukjes over economische ontwik kelingen steevast met een negatie ve toonzetting wordt benaderd. „Bijna iedereen wordt als vijand gezien", zegt Buijsse. Duum- pje-voorzitter Jo Timmers herkent zich maar matig in de verwijten. „Iedereen moet beseffen dat wij een club vrijwilligers zijn. Er moet tijd en kennis zijn om de pr op goede wijze te doen. Die is er niet altijd." Volgens Timmers kan elk lid, ook Buijsse, altijd terecht met vragen. „En dan krijgt hij netjes antwoord." Het regelmatig raadple gen van de achterban is 'niet de manier waarop wij besturen', geeft Timmers aan. „Als iemand iets wil veranderen, kan hij of zij dat op democratische wijze proberen. Theo Buijsse is dat op de afgelo pen ledenvergadering niet gelukt. Daarmee blijkt hij dus een minder- heid te zijn."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 72