uit! 7
Leuvenplace to be(er)
www.pzc.nl/uit
Gerookte forel met frisse aardappelsalade,
voorgerecht voor vier personen
donderdag 19 april 2012
Leuven staat bekend als
Bierstad van België. Alles
in deze oudste universi
teitsstad van de Lage Lan
den ademt biercultuur. Je kunt
zelfs op universitair niveau bïer-
kunde studeren en er is een Labo
ratorium voor Brouwerij en Mou
terij, met aan het hoofd een heuse
bierprofessor: Freddy Delvaux.
Met een gezelschap van culinaire-
en reisjournalisten bezocht ik de
ze prachtige, gastvrije stad met
zijn inwoners die trots zijn op
hun bier en daar rond voor uitko
men. 'De Leuvenaar is fier op zijn
bier', heet dat op z'n Vlaams. Dat
heeft niets met dronkemanspraat
te maken. Ze kunnen bevlogen fi
losoferen over het brouwproces,
de gisting, de ideale schenktempe-
ratuur, het juiste glas, de kunst
van het spoelen en tappen, de aro
ma's en smaakcomponenten, de
ideale bier -en spijscombinaties.
Natuurlijk wordt daarbij bier ge
dronken en natuurlijk wordt het
dan gezellig. Rode koontjes ja,
maar daar blijft het dan bij.
In het weekend van 28 en 29 april
is Leuven helemaal 'the place to
be(er)'. Dan vindt het Zythos Bier
festival plaats in de Brabanthal,
net buiten de stad. De hele stalen
kaart aan Belgische bieren valt
hier te proeven. Meer dan hon
derd Belgische brouwers presente
ren zo'n 400 verschillende bieren.
Daarmee is dit het grootste bier
festival van de Benelux. Naar ver
wachting komen 15.000 speciaal-
bierliefhebbers uit de hele we
reld, van Italië tot de VS en Japan.
Zythos (spreek uit Zietos) komt
uit het Grieks en betekent bier.
Een bierdeskundige is dus een zy-
tholoog, zoals een wijndeskundi-
ge een oenoloog is. Dit festival
gaat een stap verder dan 'samen
een lekker biertje drinken'. Hier
kom je om bewust te proeven.
Dat gebeurt in kleine 15 centiliter
proefglaasjes die in de hal te huur
zijn. In ruil voor een jeton (munt)
vult de brouwer je glaasje en
geeft desgewenst een toelichting
op zijn bier, zijn trots. Meer infor
matie over het festival vind je op
www.leuvenbierstad.be.
Ook in het fraaie gotische stads
hart is veel te beleven. Er is het ge
bruikelijke geroezemoes op de
Oude Markt, die met ruim 400
meter aaneengeschakelde cafés en
terrassen bekend staat als de 'lang
ste toog van Europa'. Brouwerijen
zetten hun deuren open voor pu
bliek: van de multinational Stella
Artois, wiens productiehallen ve
le voetbalvelden beslaan, tot de
piepkleine Domus huisbrouwerij
waar het bier door een leiding
rechtstreeks naar het bijbehorend
café aan de overkant van de straat
vloeit. Er zijn 'bierige' stadswan
delingen met gids. Abdijen rond
de stad zijn open voor bezoek, er
zijn fietsroutes uitgezet. Restau
rants serveren speciale bierme
nu's, hotels hebben Zythos-arran-
gementen, van budget tot zeer
luxe.
Er zijn workshops bier en spijs
combineren. Ons internationale
clubje (Fransen, Engelsen, Span
jaarden, Italianen en Nederlan
ders) nam deel aan zo'n work
shop en was verrast door de vele
mooie combinaties die met bier
zijn te maken.
Eenmaal thuis maak ik dit voorge
rechtje (ook lekker als lunch) van
gerookte vis en frisse aardappelsa
lade. In Leuven proefden we de
combinatie met La Chouffe
Blond, een bier dat ook hier goed
verkrijgbaar is. Zoek naar het eti
ket met de kabouter. Het citrus-
achtige en de hoppige bitters gaan
mooi samen met de rokerige
smaak van de vis. Leuk experi
ment: probeer een slokje bier zon
der vis, en daarna mét. Het bier
wordt er minder bitter, minder
droog van. De vis frist ervan op.
Meer informatie over het Leuvens
bietfestival op: www.zbf.be
benodigdheden 4 gerookte forelfi
lets; 4 sneetjes boerenwit-
brood; roomboter; 400 gram
vastkokende aardappelen; 2 sja
lotjes, fijngesnipperd; 4 takjes
dille; 10 sprieten verse bies
look; 1 zure appel, bijvoorbeeld
Elstar; 4 eetlepels zure room;
appelazijn; peper en zout.
bereidingswijze Schil aardappelen,
snijd in blokjes van 1 centime
ter. Kook in water met zout in
ongeveer 10 minuten beetgaar,
koel terug onder koud stro
mend water. Schil appel, snijd
vruchtvlees in piepkleine blok
jes. Meng in kom aardappelblok
jes, gesnipperde sjalotjes en ap
pelblokjes. Roer zure room los,
snipper dille (bewaar wat topjes
voor garnering) en bieslook en
schep dit alles door aardappelsa
lade. Druppel nog wat appela
zijn erover, kruid met versgema
len peper en zout. Schep door
elkaar en laat alle smaken even
intrekken. Rooster sneetjes
brood, besmeer met boter, snij
diagonaal doormidden. Leg ge
rookte forelfilet op bord, gar
neer met topjes dille. Schep er
flinke lepel aardappelsalade
naast en serveer met het
brood. Lekker met blond bier.
p Ook lekker met gerookte ha
ringfilet! Die is vissiger en vet
ter, waardoor de rooksmaak be
ter naar voren komt. Vroeger
heel populair, nu heeft niet elke
visboer ze meer.
De hemelse apfelstrudel van de Waterherberg.
een voltreffer: we blijken in de ap-
felstrudelhemel te zijn. Ze krijgt
een flink stuk warm gebak, gevuld
met appel en rozijnen, omgeven
door lekkere vanillesaus en slag
room. Ze praat niet langer, maar
kreunt. Dit is het: de reden om af
te stappen tijdens een fietstocht,
een aanleiding om naar Veere te
rijden op een mooie dag, of om
nog een flink gaatje over te hou
den tijdens het eten. Ongelofelijk
hoe één gerecht de indruk dat we
bij een vrij gewoon restaurant zit
ten volledig kan wegvagen.
Café Restaurant de Waterherberg,
Polredijk 19,4351 RT Veere.
Telefoon: 0118- 501405.
www.de-waterherberg.nl.
De Waterherberg is geopend van
woensdag tot en met zondag vanaf
11.30 uur, vanaf 1 juni van dinsdag
tot en met zondag vanaf 10.45 uur.
Het restaurant is minder geschikt voor
mensen in een rolstoel.
foto Marceile Davidse
Puck Kerkhoven is
de gids voor
lekkerbekken, die
ook thuis bijzonder
willen eten.