uit! 7 Leuvenplace to be(er) www.pzc.nl/uit Gerookte forel met frisse aardappelsalade, voorgerecht voor vier personen donderdag 19 april 2012 Leuven staat bekend als Bierstad van België. Alles in deze oudste universi teitsstad van de Lage Lan den ademt biercultuur. Je kunt zelfs op universitair niveau bïer- kunde studeren en er is een Labo ratorium voor Brouwerij en Mou terij, met aan het hoofd een heuse bierprofessor: Freddy Delvaux. Met een gezelschap van culinaire- en reisjournalisten bezocht ik de ze prachtige, gastvrije stad met zijn inwoners die trots zijn op hun bier en daar rond voor uitko men. 'De Leuvenaar is fier op zijn bier', heet dat op z'n Vlaams. Dat heeft niets met dronkemanspraat te maken. Ze kunnen bevlogen fi losoferen over het brouwproces, de gisting, de ideale schenktempe- ratuur, het juiste glas, de kunst van het spoelen en tappen, de aro ma's en smaakcomponenten, de ideale bier -en spijscombinaties. Natuurlijk wordt daarbij bier ge dronken en natuurlijk wordt het dan gezellig. Rode koontjes ja, maar daar blijft het dan bij. In het weekend van 28 en 29 april is Leuven helemaal 'the place to be(er)'. Dan vindt het Zythos Bier festival plaats in de Brabanthal, net buiten de stad. De hele stalen kaart aan Belgische bieren valt hier te proeven. Meer dan hon derd Belgische brouwers presente ren zo'n 400 verschillende bieren. Daarmee is dit het grootste bier festival van de Benelux. Naar ver wachting komen 15.000 speciaal- bierliefhebbers uit de hele we reld, van Italië tot de VS en Japan. Zythos (spreek uit Zietos) komt uit het Grieks en betekent bier. Een bierdeskundige is dus een zy- tholoog, zoals een wijndeskundi- ge een oenoloog is. Dit festival gaat een stap verder dan 'samen een lekker biertje drinken'. Hier kom je om bewust te proeven. Dat gebeurt in kleine 15 centiliter proefglaasjes die in de hal te huur zijn. In ruil voor een jeton (munt) vult de brouwer je glaasje en geeft desgewenst een toelichting op zijn bier, zijn trots. Meer infor matie over het festival vind je op www.leuvenbierstad.be. Ook in het fraaie gotische stads hart is veel te beleven. Er is het ge bruikelijke geroezemoes op de Oude Markt, die met ruim 400 meter aaneengeschakelde cafés en terrassen bekend staat als de 'lang ste toog van Europa'. Brouwerijen zetten hun deuren open voor pu bliek: van de multinational Stella Artois, wiens productiehallen ve le voetbalvelden beslaan, tot de piepkleine Domus huisbrouwerij waar het bier door een leiding rechtstreeks naar het bijbehorend café aan de overkant van de straat vloeit. Er zijn 'bierige' stadswan delingen met gids. Abdijen rond de stad zijn open voor bezoek, er zijn fietsroutes uitgezet. Restau rants serveren speciale bierme nu's, hotels hebben Zythos-arran- gementen, van budget tot zeer luxe. Er zijn workshops bier en spijs combineren. Ons internationale clubje (Fransen, Engelsen, Span jaarden, Italianen en Nederlan ders) nam deel aan zo'n work shop en was verrast door de vele mooie combinaties die met bier zijn te maken. Eenmaal thuis maak ik dit voorge rechtje (ook lekker als lunch) van gerookte vis en frisse aardappelsa lade. In Leuven proefden we de combinatie met La Chouffe Blond, een bier dat ook hier goed verkrijgbaar is. Zoek naar het eti ket met de kabouter. Het citrus- achtige en de hoppige bitters gaan mooi samen met de rokerige smaak van de vis. Leuk experi ment: probeer een slokje bier zon der vis, en daarna mét. Het bier wordt er minder bitter, minder droog van. De vis frist ervan op. Meer informatie over het Leuvens bietfestival op: www.zbf.be benodigdheden 4 gerookte forelfi lets; 4 sneetjes boerenwit- brood; roomboter; 400 gram vastkokende aardappelen; 2 sja lotjes, fijngesnipperd; 4 takjes dille; 10 sprieten verse bies look; 1 zure appel, bijvoorbeeld Elstar; 4 eetlepels zure room; appelazijn; peper en zout. bereidingswijze Schil aardappelen, snijd in blokjes van 1 centime ter. Kook in water met zout in ongeveer 10 minuten beetgaar, koel terug onder koud stro mend water. Schil appel, snijd vruchtvlees in piepkleine blok jes. Meng in kom aardappelblok jes, gesnipperde sjalotjes en ap pelblokjes. Roer zure room los, snipper dille (bewaar wat topjes voor garnering) en bieslook en schep dit alles door aardappelsa lade. Druppel nog wat appela zijn erover, kruid met versgema len peper en zout. Schep door elkaar en laat alle smaken even intrekken. Rooster sneetjes brood, besmeer met boter, snij diagonaal doormidden. Leg ge rookte forelfilet op bord, gar neer met topjes dille. Schep er flinke lepel aardappelsalade naast en serveer met het brood. Lekker met blond bier. p Ook lekker met gerookte ha ringfilet! Die is vissiger en vet ter, waardoor de rooksmaak be ter naar voren komt. Vroeger heel populair, nu heeft niet elke visboer ze meer. De hemelse apfelstrudel van de Waterherberg. een voltreffer: we blijken in de ap- felstrudelhemel te zijn. Ze krijgt een flink stuk warm gebak, gevuld met appel en rozijnen, omgeven door lekkere vanillesaus en slag room. Ze praat niet langer, maar kreunt. Dit is het: de reden om af te stappen tijdens een fietstocht, een aanleiding om naar Veere te rijden op een mooie dag, of om nog een flink gaatje over te hou den tijdens het eten. Ongelofelijk hoe één gerecht de indruk dat we bij een vrij gewoon restaurant zit ten volledig kan wegvagen. Café Restaurant de Waterherberg, Polredijk 19,4351 RT Veere. Telefoon: 0118- 501405. www.de-waterherberg.nl. De Waterherberg is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 11.30 uur, vanaf 1 juni van dinsdag tot en met zondag vanaf 10.45 uur. Het restaurant is minder geschikt voor mensen in een rolstoel. foto Marceile Davidse Puck Kerkhoven is de gids voor lekkerbekken, die ook thuis bijzonder willen eten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 47