Apfelstrudelhemel aan Veerse Meer 6 luit Beoordeling WEEK VAN DE (H)EERUJKE VIS 5 dinercheques donderdag 19 april 2012 Pn'j's-kwaliteit Op toeristen gericht, niet culinair ge waagd en redelijk geprijsd: we betaal den 55,- euro voor twee. Bediening Vriendelijk en vlot. Het was rustig toen wij er waren, dus misschien geen goede test. Entourage Het interieur is basic, buiten is het heerlijk, vooral dankzij het uitzicht over het Veerse Meer. Conclusie: Geschikt voor wie eenvou dig een hapje wil eten. Geen culinaire hoogstandjes, op de strude! na. Het is misschien wel één van de mooiste plekjes voor een restaurant op Wal cheren: aan de druk befïetste Polredijk bij Veere, uitkijkend over het Veer se Meer. Toch ging het de laatste jaren niet goed met de Waterher- berg: de meest recente uitbater hield het - onder de naam Rovers - maar heel kort vol, daar na stond het restaurant een hele tijd leeg. In februari van dit jaar ging het weer open, gewoon on der de naam die iedereen kent. Het is gek vertrouwd binnen: als puber heb ik hier twee zomers lang in de bediening gewerkt: iri de jaren tachtig was dit een druk bezocht restaurant, met vooral veel gasten met een boot in de naastgelegen jachthaven. De struc tuur van het gebouw is nog het zelfde als toen: het puntdak, de open spanten en de glazen gevel richting het water. Het interieur is drastische verbouwd. Het eenvoudige houten meubilair staat op een grintvloer. Boven on ze hoofden hangt een collectie kroonluchters en een bataljon aan hippe lampjes, op de balken in de kap staat een armada aan zeil scheepjes. Er is eenvoudig gedekt, Mooi zicht op het Veerse Meer. eulhMür vai* WiUlptVtfrp**' VL4 Reserveer nu een tafel bij een van de deelnemende restaurants en maak kans op een van de: t.w.v. €100 www.weekvandeheerlijkevis.nl li weekvandeheerlijkevïs fe @heerlijkevis met een papieren placemat, maar er staat wel een echt plantje op ta fel. Het is vanavond helaas te fris om buiten op het terras te zitten. Dat is - ondanks het wat verouder de meubilair - nog steeds de topat tractie van het restaurant. Het is stil vanavond: een stukje verderop is een tafel bezet met wat zeilers. En ook in de jachthaven zit weinig beweging: het echte seizoen moet duidelijk nog beginnen. Destijds was De Waterherberg best een beetje chic, nu is het be wust laagdrempelig: de kaart is eenvoudig, met bijvoorbeeld bief stuk, schnitzel en slib tongetjes en er is een driegangenmenu voor maar €19,50. De eerste gang van het menu is kreeftenterrine: twee stukjes met een laagje witte en een laagje oranje mousse, afgedekt met een gelei: het is nog een beet je koud van de koeling, en daarom wat vlak van smaak en ik vermoed dat de terrine niet uit de eigen keu ken van De Waterherberg komt. De kreeftenmousse ligt op een combinatie van ijsbergsla en rood- lof en is bestrooid met wat garna len. Er zit apart een klein bergje huisgerookte zalm bij en driehoek jes geroosterde witte boterham men. Het is al met al een beetje flauw. We fantaseren over de verse kreeft die ongetwijfeld een paar meter verderop over de bodem .van het meer langs schuifelt. Voor de garnalensoep van mijn over buurvrouw is ook niet al te veel creativiteit gebruikt, maar hij is best lekker. „Het is soep-soep", zegt ze. Ze lepelt in een kom rood-bruine gebonden soep. Sim pel. Ze krijgt er wat blekig stok brood bij en boter. Bij het hoofdgerecht wordt het be ter: mijn ribeye-steak is naar mijn smaak een beetje te dun, maar hij smaakt wél en hij heeft van die leuke grillstreepjes. Ik ben nog net op tijd om de dikke klont kruiden boter eraf te schuiven. Er zitten ge stoofde groenten bij: wortel, snij boon, wortel en twee rare gefri tuurde rechthoekjes, die op het oog iets weghebben van vissticks, maar gemaakt zijn van een soort geperste groente. Al hebben we geen idee welke. De heekfilet van mijn tafelgenote is een heel gewoon gebakken visje. „Het had ook een lekkerbekje kun nen zijn", zegt ze. „Maar hij is best lekker. Ze vist nog wat graatjes uit wat eigenlijk een filet had moeten zijn, maar eet het visje verder met smaak óp. De frietjes die we erbij krijgen zijn echt super: lekker bruin en zelf gesneden, we waren helemaal gelukkig geweest met wat zelfgemaakte mayonaise, of in ieder geval iets zuurdere dan de mayo die we nu krijgen. Voor de Veerse Meer vorm maken we nog even een om metje naar het saladebuffet, dat tenslotte bij de prijs is inbegrepen. We eten rode koolsalade, iets te zoete komkommer, wortellucifers, tomaten in witte saus, bleekselde rij en iets te harde slablaadjes. Bij het nagerecht vallen we werkelijk van onze stoel. Is deze kok eigen lijk patissier?, vragen we ons af Ik krijg - bij het menu - een tompou- ce van luchtig knapperig blader deeg gevuld met twee grote bollen romig vanilleijs en warme chocola desaus: een waanzinnige combina tie van zoet, romig, zacht, knappe rig, warm en koud. Heel erg ge slaagd. Mijn gezelschap heeft ook Het karakteristieke gebouw van de Waterherberg. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 46