uit 17
Boerenland herleeft
eten met puck
Hangop met vanille en frambozen,
dessert voor vier personen
www.pzc.nl/uit
donderdag 12 april 2012
door Puck Kerkhoven
Er is iets geks aan de hand
met het begrip biologisch.
We wantrouwen een bio
logisch product alsof we,
ergens diep van binnen, niet kun
nen geloven dat het ook nog lek
ker kan zijn. En haalbaar voor de
gemiddelde portemonnee, voor
dagelijks gebruik dan.
Uit de wijnwereld weten we dat
wijnboeren die volledig biolo
gisch werken, er wel voor waken
dat ook op de fles te vermelden.
Want staat er biologisch op, dan
verkoopt het niet. Kennelijk is de
wijndrinker iets te vaak teleurge
steld geweest in de smaak en
heeft de gedachte postgevat dat
biologische wijn dus vies is. Pure
antireclame. Anderzijds werken
bekende wijnhuizen met een gro
te reputatie altijd al biologisch. Ze
doen hun werk zo goed en zo na
tuurlijk mogelijk en dat is dus bio
logisch.
Ik hoorde dit weekeinde het ver
haal over een slager uit het Noor
den des lands die deelnam aan
een meerdaags festival. Hij stond
daar zijn heerlijke braadworsten
van eerlijk biologisch varkens
vlees te grillen. Dwars over zijn
kar hing een opvallend spandoek:
Biologische braadworsten. Wat
denk je, geen hond kwam er op
af. De slager snapte er niets van
en vertelde het die avond tegen
zijn zwager die in de marketing
zit. Die nam ter plekke poolshoog
te en raadde hem aan het woord
biologisch er gewoon vanaf te
knippen. Dat deed de slager. Hij
had toch niets te verliezen. En ja
hoor, de volgende dag liep het
storm! Hij veranderde niets aan
zijn prijs en niets aan zijn pro
duct Het festivalpubliek brengt
een vette hap kennelijk liever niet
in verband met biologisch. Of het
waar is, weet ik niet. Ik zou die
slager graag eens ontmoeten, dan
kan ik het hem zelfvragen. Maar
alleen al het feit dat dit verhaal de
ronde doet, zegt genoeg.
Het voorvoegsel 'boeren' maakt
juist een enorme opleving door.
Boerenzuivel, boerengeitenkaas,
boerenrookworst, boerenkruiden-
bitter, boerenham, boereneieren,
boerenhaverkoeken. Bij voorkeur
verkocht in boerenlandwinkels of
op een boerenmarkt. Het lijkt wel
uitgegroeid tot kwaliteitszegel.
Dat kan nooit alleen het werk zijn
geweest van 'Boer zoekt vrouw'-
Yvonne Jaspers. Kennelijk hebben
wij een ingeboren vertrouwen in
de boer die voor ons eten zorgt
Helemaal goed is het als de boer,
of liever nog zijn familie, met
naam en gezicht bekend is. Zoals
de familie Korevaar uit de Alblas-
serwaard, die volgens een vakjury
de lekkerste boeren- 48+-kaas
maakt. Verkrijgbaar onder het
merk Gijs. Of de familie C. Boogae-
rdt uit Stolwijk, de cum laude-
winnaar van de Gouden Kaasplak.
Diervriendelijk, daar zijn we dan
weer wel gevoelig voor. We wil
len graag zuivel van koeien die
lekker in de wei staan en eieren
van kippen die buiten mogen
scharrelen. Plus Markt verkoopt
als eerste supermarkt uitsluitend
nog eieren van uitloopkippen. Als
dat geen goed paasnieuws is.
Wie graag wat boerenromantiek
wil opsnuiven, kan maandag
9 april (tweede paasdag) naar de
Open Boerderijdag van Campina.
43 boerderijen openen dan tussen
10 en 16 uur hun deuren voor het
publiek. Om klokslag 12 uur wor
den de koeien voor het eerst na
de lange winter weer losgelaten
in de wei. Een vrolijk schouwspel
dat gepaard gaat met dolle bok
kensprongen, weet ik uit erva
ring. De deelnemende boerderij
en zitten door het hele land. Zie
www.campina.nl.
Ik krijg ineens zo'n zin om ouder
wetse hangop te maken. Traditio
neel gebeurt dat met karnemelk,
maar met volle boerenlandyog-
hurt gaat het ook goed. Deze is ge
maakt met biologische weide-
melk. Dat staat er niet in koeien-
letters op. Een bescheiden eco-
logootje bij de ingrediëntendecla
ratie volstaat.
misu, maar eerlijk gezegd houden
we toch net iets meer van de tradi
tionele tiramisu met slagroom, ro
mige mascarpone en chocolade
poeder.
Pizzerria Di Firenze is een gezelli
ge plek, waar je prettig en intiem
kunt zitten na bijvoorbeeld een
dagje naar het strand of een wan
deling bij de boswachterij Westen-
schouwen. Wij waren eerder in de
ze zaak, toen Papas Tapas er nog
Spaanse schotels serveerde. Bij de
wisseling van eigenaren heeft Fie-
rens veel wit- en grijstinten ge
bruikt. De zaak heeft door de licht
heid een wat modernere uitstra
ling gekregen. Alles bij elkaar zijn
we heel blij met Di Firenze, een
plek om vaak naar terug te keren.
En dan proberen we weer twee an
dere pizza's uit.
Pizzeria Di Firenze.
Westenschouwenseweg 14,
Westenschouwen,
4328 RE Burgh-Haamstede
Telefoonnummer: 0111650444.
Van 1 mei tot en met 31 augus
tus 7 dagen per week geopend
vanaf 16.00 uur.
Wel afhalen, niet bezorgen.
foto's Dirk-Jan Gjeltema
benodigdheden 1 liter volle boerenlandyoghurt; 1 vanillestokje; poedersui
ker; 250 gram verse frambozen.
bereidingswijze Zet vergiet in grote kom. Zorg dat onderkant van vergiet
de bodem van kom niet raakt. Leg er een schone theedoek in. Schenk
daar yoghurt in. Laat yoghurt zo 4 tot 6 uur uitlekken tot je een dikke,
kwarkachtige substantie overhoudt. Vloeistof regelmatig uit kom gie
ten en weggooien. Schep hangop in kom. Snijd vanillestokje in lengte
open met scherp mesje. Schraap het merg (donkere pitjes) uit helften
en roer erdoor. Zoet hangop naar smaak met poedersuiker. Schep in
mooie kleine glaasjes. Geef er verse frambozen bij. Ook lekker met
aardbeien of blauwe bessen.
tip Voor het echte boerderijgevoel giet je yoghurt in een schone (gerui
te!) theedoek. Knoop de doek dicht en hang hem met elastiekje bo
ven de gootsteen aan de kraan. Laat uitlekken.