uit 17 Boerenland herleeft eten met puck Hangop met vanille en frambozen, dessert voor vier personen www.pzc.nl/uit donderdag 12 april 2012 door Puck Kerkhoven Er is iets geks aan de hand met het begrip biologisch. We wantrouwen een bio logisch product alsof we, ergens diep van binnen, niet kun nen geloven dat het ook nog lek ker kan zijn. En haalbaar voor de gemiddelde portemonnee, voor dagelijks gebruik dan. Uit de wijnwereld weten we dat wijnboeren die volledig biolo gisch werken, er wel voor waken dat ook op de fles te vermelden. Want staat er biologisch op, dan verkoopt het niet. Kennelijk is de wijndrinker iets te vaak teleurge steld geweest in de smaak en heeft de gedachte postgevat dat biologische wijn dus vies is. Pure antireclame. Anderzijds werken bekende wijnhuizen met een gro te reputatie altijd al biologisch. Ze doen hun werk zo goed en zo na tuurlijk mogelijk en dat is dus bio logisch. Ik hoorde dit weekeinde het ver haal over een slager uit het Noor den des lands die deelnam aan een meerdaags festival. Hij stond daar zijn heerlijke braadworsten van eerlijk biologisch varkens vlees te grillen. Dwars over zijn kar hing een opvallend spandoek: Biologische braadworsten. Wat denk je, geen hond kwam er op af. De slager snapte er niets van en vertelde het die avond tegen zijn zwager die in de marketing zit. Die nam ter plekke poolshoog te en raadde hem aan het woord biologisch er gewoon vanaf te knippen. Dat deed de slager. Hij had toch niets te verliezen. En ja hoor, de volgende dag liep het storm! Hij veranderde niets aan zijn prijs en niets aan zijn pro duct Het festivalpubliek brengt een vette hap kennelijk liever niet in verband met biologisch. Of het waar is, weet ik niet. Ik zou die slager graag eens ontmoeten, dan kan ik het hem zelfvragen. Maar alleen al het feit dat dit verhaal de ronde doet, zegt genoeg. Het voorvoegsel 'boeren' maakt juist een enorme opleving door. Boerenzuivel, boerengeitenkaas, boerenrookworst, boerenkruiden- bitter, boerenham, boereneieren, boerenhaverkoeken. Bij voorkeur verkocht in boerenlandwinkels of op een boerenmarkt. Het lijkt wel uitgegroeid tot kwaliteitszegel. Dat kan nooit alleen het werk zijn geweest van 'Boer zoekt vrouw'- Yvonne Jaspers. Kennelijk hebben wij een ingeboren vertrouwen in de boer die voor ons eten zorgt Helemaal goed is het als de boer, of liever nog zijn familie, met naam en gezicht bekend is. Zoals de familie Korevaar uit de Alblas- serwaard, die volgens een vakjury de lekkerste boeren- 48+-kaas maakt. Verkrijgbaar onder het merk Gijs. Of de familie C. Boogae- rdt uit Stolwijk, de cum laude- winnaar van de Gouden Kaasplak. Diervriendelijk, daar zijn we dan weer wel gevoelig voor. We wil len graag zuivel van koeien die lekker in de wei staan en eieren van kippen die buiten mogen scharrelen. Plus Markt verkoopt als eerste supermarkt uitsluitend nog eieren van uitloopkippen. Als dat geen goed paasnieuws is. Wie graag wat boerenromantiek wil opsnuiven, kan maandag 9 april (tweede paasdag) naar de Open Boerderijdag van Campina. 43 boerderijen openen dan tussen 10 en 16 uur hun deuren voor het publiek. Om klokslag 12 uur wor den de koeien voor het eerst na de lange winter weer losgelaten in de wei. Een vrolijk schouwspel dat gepaard gaat met dolle bok kensprongen, weet ik uit erva ring. De deelnemende boerderij en zitten door het hele land. Zie www.campina.nl. Ik krijg ineens zo'n zin om ouder wetse hangop te maken. Traditio neel gebeurt dat met karnemelk, maar met volle boerenlandyog- hurt gaat het ook goed. Deze is ge maakt met biologische weide- melk. Dat staat er niet in koeien- letters op. Een bescheiden eco- logootje bij de ingrediëntendecla ratie volstaat. misu, maar eerlijk gezegd houden we toch net iets meer van de tradi tionele tiramisu met slagroom, ro mige mascarpone en chocolade poeder. Pizzerria Di Firenze is een gezelli ge plek, waar je prettig en intiem kunt zitten na bijvoorbeeld een dagje naar het strand of een wan deling bij de boswachterij Westen- schouwen. Wij waren eerder in de ze zaak, toen Papas Tapas er nog Spaanse schotels serveerde. Bij de wisseling van eigenaren heeft Fie- rens veel wit- en grijstinten ge bruikt. De zaak heeft door de licht heid een wat modernere uitstra ling gekregen. Alles bij elkaar zijn we heel blij met Di Firenze, een plek om vaak naar terug te keren. En dan proberen we weer twee an dere pizza's uit. Pizzeria Di Firenze. Westenschouwenseweg 14, Westenschouwen, 4328 RE Burgh-Haamstede Telefoonnummer: 0111650444. Van 1 mei tot en met 31 augus tus 7 dagen per week geopend vanaf 16.00 uur. Wel afhalen, niet bezorgen. foto's Dirk-Jan Gjeltema benodigdheden 1 liter volle boerenlandyoghurt; 1 vanillestokje; poedersui ker; 250 gram verse frambozen. bereidingswijze Zet vergiet in grote kom. Zorg dat onderkant van vergiet de bodem van kom niet raakt. Leg er een schone theedoek in. Schenk daar yoghurt in. Laat yoghurt zo 4 tot 6 uur uitlekken tot je een dikke, kwarkachtige substantie overhoudt. Vloeistof regelmatig uit kom gie ten en weggooien. Schep hangop in kom. Snijd vanillestokje in lengte open met scherp mesje. Schraap het merg (donkere pitjes) uit helften en roer erdoor. Zoet hangop naar smaak met poedersuiker. Schep in mooie kleine glaasjes. Geef er verse frambozen bij. Ook lekker met aardbeien of blauwe bessen. tip Voor het echte boerderijgevoel giet je yoghurt in een schone (gerui te!) theedoek. Knoop de doek dicht en hang hem met elastiekje bo ven de gootsteen aan de kraan. Laat uitlekken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 43