Ludo Haers wil eten met de pot op tafel 241 Meermoetaniezijn Sluise oppositie blijft boos op college De boer op! CAPPENDIJK TOYOTA terneuzen weekenddiensten De nieuwe Toyota Yarris Vanaf 9.990,- incl. 1000,- inruilpremie en btWtoyota Nu bij ons in de showroom! vrijdag 6 april 2012 Ludo Haers wil de lezers van zijn nieuwe boek duidelijk maken dat een lekker gerecht voorschotelen niet moeilijk is, als je maar de beste, verse ingrediënten hebt En die haal je bij de bron; aardappelen bij de boer bijvoorbeeld, vlees bij de ambachtelijke slager, wild bij de poelier en brood bij de warme bakker. Ludo Haers werkt naarstig aan zijn boek Meermoetaniezijn. De kookbundel vol recepten, verhalen en foto's zal zo rond de 150 pagina's tellen en komt nog dit jaar of volgend jaar uit Mr. F. J. Haarmanweg 58 4538 AS Terneuzen Tel. 0115-617751 door Martijn de Koning OOSTBURG - De verhouding tussen het Sluise college enerzijds en de oppositiepartijen in de gemeente raad anderzijds is nog niet genor maliseerd. Nieuw Gemeentebe lang, Lijst Babijn en Helder Zeeuws zijn niet te spreken over het antwoord dat ze kregen op een 'klaagbrief over de manier waarop ze behandeld worden. De oppositie schreef in februari een brief aan het college, met daar in het verwijt dat B en W herhaal delijk beloften en toezeggingen niet nakomen en raadsleden regel matig aan het lijntje houden als die vragen stellen. Het college herkent zich daar niet in, schrijft het in een brief aan de drie fracties. B en W zouden 'transparant en helder' hebben ge communiceerd, en onderstrepen dat met voorbeelden. Adri Rosen- daal (Nieuw Gemeentebelang) toonde zich woensdag in een com missievergadering teleurgesteld over de inhoud van de brief. „Ik had gehoopt dat u wat dieper op de materie in zou gaan", deelde hij het college mee. Écht boos toonde Rosendaal zich over een passage in de brief over Sluis aan Zee. Het college verwijt de partijen daarover 'een risicovol le reactie' te hebben gegeven, 'waarin u aangeeft dat u de belan gen van de gemeente Sluis onvol doende onderkent'. „Zo'n ant woord suggereert dat wij als raad onze controlerende functie niet kunnen uitvoeren", vond Rosen daal. „Dat accepteer ik niet." De fractievoorzitters van de drie partijen gaan binnenkort met bur gemeester Jacques Suurmond om de tafel. Zaterdag 7, zondag 8 en maandag 9 april 2012 Huisartsen Midden- en Oost- Zeeuws Vlaanderen (Terneuzen, Hoek, Philippine, Sluiskil, Sas van Gent, Axel, Zaamslag, Kloosterzande, Hulst, Koewacht, St. Jansteen en Clinge), vr. 17.00-ma. 08.00 uur, voor dringende huisartsenzorg en huisbezoeken: Nucleus Huisartsenposten, Vlietstraat 12, Terneu zen (aan ziekenhuis De Honte). Alleen na telefonische afspraak: 0115-643000. West-Zeeuws-Vlaanderen (Oostburg, Aar denburg, Zuidzande, Biervliet, Hoofd plaat, IJzendijke, Breskens, Groede, Schoondijke, Sluis en Cadzand), vrij. 17.30-ma. 8.00 uur: voor dringende huisartsenzorg en huisbezoeken. Nucleus Huisartsenpost West, Pastoor van Genk- laan 6, Oostburg. Alleen na telefonische afspraak, 0115-643000. Tandartsen West Zeeuws-Vlaanderen:za, zo, ma Tand artsenpraktijk Sluis, Lange Wolstraat 9, Sluis, tel. (0117)420828. Spreekuur: za en ïo en ma 12.00-12.30 uur; Oost Zeeuws-Vlaanderen:za, zo, ma H. E. L. Verhelst, Zuidlandstraat 34, Terneuzen, tel. (0115) 431700.Spreekuur: za ,zo en Casselerrib, spek met zwoerd en een flinke Elzasser knakworst. Een ambachtelijk gepekelde rauwe ham. Choucroute a l'Alsacienne (zuurkool op Elzasser wijze) acht uur gestoofd. door Sheila van Doorsselaer ker? Nou, het kan véél lekkerder!" Meermoetaniezijn bevat korte ver halen over (de herkomst) van kwa liteitsproducten uit allerlei gebie den en de verhalen eindigen met recepten voor die producten. In to taal zal het boek zo'n negentig re cepten bevatten. „In het boek interview ik bijvoor beeld de hertog van Berkshire. Dat is een varken. Duke of Berkshire is een van oorsprong Brits varkens ras (zwart met witte pootjes), het vlees heeft een onovertroffen smaak en wordt gelukkig ook weer in België gefokt. Ik maakte er een traditionele pie mee en ook een supergerecht met het ribstuk. Die recepten staan dus in het boek." Ook steekt Haers de lof trompet over de Franse Bressekip en is er veel aandacht voor de goeie ouwe petat. „Ik ben zelf een echte aardappeleter. Er gaat niets boven petatten van de boer, met de klei er bij wijze van spreken nog aan. Ze zijn goedkoper en zo veel lekkerder dan aardappelen uit de supermarkt." Haers wil een lans breken voor het gezellig met elkaar genieten van een goed gerecht. „Ik word hele maal gallisch van die menu's met allemaal kleine hapjes. Als iets lek ker is, dan wil ik er niet twee hap jes van, maar dan wil ik kunnen opscheppen. De pot moet gewoon op tafel staan." Voor Bloewoste mee Juun schreef Sergio Herman het voorwoord. Haers hoopt vurig dat hij voor het voorwoord van Meermoetaniezijn de sexy Britse keukendiva Nigella Lawson kan strikken. „Als ik haar op tv een kippenpoot zie eten, word ik al bijna niet goed." „Een lekker soepje en een goed glas wijn, meermoetaniezijn." Today Tomorrow Toyota Twee jaar na publicatie van zijn culinaire bio grafie 'Bloewoste mee juun' werkt vinoloog en culinair docent Lu do Haers uit Zaamslag momenteel aan zijn tweede bundel. Over pure smaken, streekproducten, simpele kost en met zijn allen eten met de pot op tafel. Zoals Haers het zegt: „Meermoetaniezijn." En dat wordt dan ook de titel van zijn tweede boek. Van Bloewoste mee juun, verhalen over Haers' persoonlijke binding met voedsel, koken en eten, boven dien een hommage aan zijn moe der die hem de liefde voor eten bij bracht, zijn nu al zo'n 1250 exem plaren verkocht. Het bleef Haers echter kriebelen in de vingers. „Het boek lag er, maar ik dacht: ik heb nog veel meer te vertellen. Ik wil de Zeeuwen duidelijk maken dat lekker eten niet moeilijk hoeft te zijn. Met een paar kwalitatief su pergoede ingrediënten, zet je altijd iets lekkers op tafel. Je moet dan al leen weten wat die kwaliteitspro ducten zijn en waar je ze kunt ver krijgen. Met mijn boek zet ik de le zers alvast op het spoor." Haers vindt dat 'de Zeeuw' te wei nig doordrongen is van de kwali teit van streekproducten. „Vroeger reden de mensen nog rondjes voor hun boodschappen; aardap pels en groenten werden recht streeks bij de boer gekocht, brood bij de warme bakker, vlees bij de ambachtelijke slager. Tegenwoor dig trekken de meeste mensen hun kar vol bij de supermarkt. Lek ker makkelijk, maar is het ook lek-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 76