Ludo Haers wil eten
met de pot op tafel
241
Meermoetaniezijn
Sluise oppositie blijft
boos op college
De boer op!
CAPPENDIJK TOYOTA
terneuzen
weekenddiensten
De nieuwe Toyota Yarris
Vanaf 9.990,-
incl. 1000,- inruilpremie en btWtoyota
Nu bij ons in de showroom!
vrijdag 6 april 2012
Ludo Haers wil de lezers van zijn nieuwe boek duidelijk maken
dat een lekker gerecht voorschotelen niet moeilijk is, als je maar
de beste, verse ingrediënten hebt En die haal je bij de bron;
aardappelen bij de boer bijvoorbeeld, vlees bij de ambachtelijke
slager, wild bij de poelier en brood bij de warme bakker.
Ludo Haers werkt naarstig aan zijn boek Meermoetaniezijn.
De kookbundel vol recepten, verhalen en foto's zal zo rond de
150 pagina's tellen en komt nog dit jaar of volgend jaar uit
Mr. F. J. Haarmanweg 58 4538 AS Terneuzen Tel. 0115-617751
door Martijn de Koning
OOSTBURG - De verhouding tussen
het Sluise college enerzijds en de
oppositiepartijen in de gemeente
raad anderzijds is nog niet genor
maliseerd. Nieuw Gemeentebe
lang, Lijst Babijn en Helder
Zeeuws zijn niet te spreken over
het antwoord dat ze kregen op
een 'klaagbrief over de manier
waarop ze behandeld worden.
De oppositie schreef in februari
een brief aan het college, met daar
in het verwijt dat B en W herhaal
delijk beloften en toezeggingen
niet nakomen en raadsleden regel
matig aan het lijntje houden als
die vragen stellen.
Het college herkent zich daar niet
in, schrijft het in een brief aan de
drie fracties. B en W zouden
'transparant en helder' hebben ge
communiceerd, en onderstrepen
dat met voorbeelden. Adri Rosen-
daal (Nieuw Gemeentebelang)
toonde zich woensdag in een com
missievergadering teleurgesteld
over de inhoud van de brief. „Ik
had gehoopt dat u wat dieper op
de materie in zou gaan", deelde hij
het college mee.
Écht boos toonde Rosendaal zich
over een passage in de brief over
Sluis aan Zee. Het college verwijt
de partijen daarover 'een risicovol
le reactie' te hebben gegeven,
'waarin u aangeeft dat u de belan
gen van de gemeente Sluis onvol
doende onderkent'. „Zo'n ant
woord suggereert dat wij als raad
onze controlerende functie niet
kunnen uitvoeren", vond Rosen
daal. „Dat accepteer ik niet."
De fractievoorzitters van de drie
partijen gaan binnenkort met bur
gemeester Jacques Suurmond om
de tafel.
Zaterdag 7, zondag 8
en maandag 9 april 2012
Huisartsen
Midden- en Oost- Zeeuws Vlaanderen
(Terneuzen, Hoek, Philippine, Sluiskil, Sas
van Gent, Axel, Zaamslag, Kloosterzande,
Hulst, Koewacht, St. Jansteen en Clinge),
vr. 17.00-ma. 08.00 uur, voor dringende
huisartsenzorg en huisbezoeken: Nucleus
Huisartsenposten, Vlietstraat 12, Terneu
zen (aan ziekenhuis De Honte). Alleen na
telefonische afspraak: 0115-643000.
West-Zeeuws-Vlaanderen (Oostburg, Aar
denburg, Zuidzande, Biervliet, Hoofd
plaat, IJzendijke, Breskens, Groede,
Schoondijke, Sluis en Cadzand),
vrij. 17.30-ma. 8.00 uur: voor dringende
huisartsenzorg en huisbezoeken. Nucleus
Huisartsenpost West, Pastoor van Genk-
laan 6, Oostburg. Alleen na telefonische
afspraak, 0115-643000.
Tandartsen
West Zeeuws-Vlaanderen:za, zo, ma Tand
artsenpraktijk Sluis, Lange Wolstraat 9,
Sluis, tel. (0117)420828. Spreekuur: za
en ïo en ma 12.00-12.30 uur;
Oost Zeeuws-Vlaanderen:za, zo, ma H. E.
L. Verhelst, Zuidlandstraat 34, Terneuzen,
tel. (0115) 431700.Spreekuur: za ,zo en
Casselerrib, spek met zwoerd en
een flinke Elzasser knakworst.
Een ambachtelijk gepekelde rauwe
ham.
Choucroute a l'Alsacienne (zuurkool
op Elzasser wijze) acht uur gestoofd.
door Sheila van Doorsselaer
ker? Nou, het kan véél lekkerder!"
Meermoetaniezijn bevat korte ver
halen over (de herkomst) van kwa
liteitsproducten uit allerlei gebie
den en de verhalen eindigen met
recepten voor die producten. In to
taal zal het boek zo'n negentig re
cepten bevatten.
„In het boek interview ik bijvoor
beeld de hertog van Berkshire. Dat
is een varken. Duke of Berkshire is
een van oorsprong Brits varkens
ras (zwart met witte pootjes), het
vlees heeft een onovertroffen
smaak en wordt gelukkig ook
weer in België gefokt. Ik maakte er
een traditionele pie mee en ook
een supergerecht met het ribstuk.
Die recepten staan dus in het
boek." Ook steekt Haers de lof
trompet over de Franse Bressekip
en is er veel aandacht voor de
goeie ouwe petat. „Ik ben zelf een
echte aardappeleter. Er gaat niets
boven petatten van de boer, met
de klei er bij wijze van spreken
nog aan. Ze zijn goedkoper en zo
veel lekkerder dan aardappelen uit
de supermarkt."
Haers wil een lans breken voor het
gezellig met elkaar genieten van
een goed gerecht. „Ik word hele
maal gallisch van die menu's met
allemaal kleine hapjes. Als iets lek
ker is, dan wil ik er niet twee hap
jes van, maar dan wil ik kunnen
opscheppen. De pot moet gewoon
op tafel staan."
Voor Bloewoste mee Juun schreef
Sergio Herman het voorwoord.
Haers hoopt vurig dat hij voor het
voorwoord van Meermoetaniezijn
de sexy Britse keukendiva Nigella
Lawson kan strikken. „Als ik haar
op tv een kippenpoot zie eten,
word ik al bijna niet goed." „Een lekker soepje en een goed glas wijn, meermoetaniezijn."
Today
Tomorrow
Toyota
Twee jaar na publicatie
van zijn culinaire bio
grafie 'Bloewoste mee
juun' werkt vinoloog
en culinair docent Lu
do Haers uit Zaamslag momenteel
aan zijn tweede bundel. Over pure
smaken, streekproducten, simpele
kost en met zijn allen eten met de
pot op tafel. Zoals Haers het zegt:
„Meermoetaniezijn." En dat wordt
dan ook de titel van zijn tweede
boek.
Van Bloewoste mee juun, verhalen
over Haers' persoonlijke binding
met voedsel, koken en eten, boven
dien een hommage aan zijn moe
der die hem de liefde voor eten bij
bracht, zijn nu al zo'n 1250 exem
plaren verkocht. Het bleef Haers
echter kriebelen in de vingers.
„Het boek lag er, maar ik dacht: ik
heb nog veel meer te vertellen. Ik
wil de Zeeuwen duidelijk maken
dat lekker eten niet moeilijk hoeft
te zijn. Met een paar kwalitatief su
pergoede ingrediënten, zet je altijd
iets lekkers op tafel. Je moet dan al
leen weten wat die kwaliteitspro
ducten zijn en waar je ze kunt ver
krijgen. Met mijn boek zet ik de le
zers alvast op het spoor."
Haers vindt dat 'de Zeeuw' te wei
nig doordrongen is van de kwali
teit van streekproducten. „Vroeger
reden de mensen nog rondjes
voor hun boodschappen; aardap
pels en groenten werden recht
streeks bij de boer gekocht, brood
bij de warme bakker, vlees bij de
ambachtelijke slager. Tegenwoor
dig trekken de meeste mensen
hun kar vol bij de supermarkt. Lek
ker makkelijk, maar is het ook lek-