Zeeland vent
uniek DNA uit
261 zeeland
Topkok Richard Ekkebus: Zeeland
moet trots zijn op sterrenrestaurants
dinsdag 27 maart 2012
Nieuwe marketing- en promotiestrategie
door Frank Balkenende
MIDDELBURG - Zeeland wil zich
voortaan verkopen als 'enige pro
vincie met land in zee'. Het uitven
ten van dat 'unieke DNA' moet
nieuwe inwoners, bedrijven en toe
risten trekken.
Dat vergt op allerlei terreinen
scherpe keuzes liet gedeputeerde
Sjoerd Heijning gisteren tijdens
een presentatie voor Statenleden
weten. In de land in zee-filosofie
past een thalassocentrum beter bij
Zeeland dan een Japans badhuis
en is een attractie als Neeltje Jans
te verkiezen boven Voetbal Expe
rience in Middelburg. Wordt er
subsidie gevraagd voor een groot
sportevenement, dan zal de pro
vincie eerder een wielertocht dan
een groot tennistoernooi steunen.
„Want fietsen past bij Zeeland. De
beelden van renners op de pijler-
dam betekenen een directe promo
tie van wat we zijn."
De nieuwe marketing- en promo
tiestrategie wordt gedragen door
de provincie, het bedrijfsleven, on
derwijs- en kennisinstellingen en
woningcorporaties. Het land in
zee-verhaal beperkt zich niet al
leen tot het toerisme en verblijfsre-
LOURDES VIA NEVERS
7 dagen v.a. €499,-
n7-daagse excursiereis per* Corrifcrt-Class
touringcar, met o.a Nevers. Cahors, Lourdes.
Verblijf ter plaatse op basis van Vol-pension.
U reist Comfort-Class!
VERTREK: 5, 29 APRIL, 6, 13, 20, 27 MEI E.A.
RONDREIS GRIEKENLAND j
CORFU 15 dagen v.a. €999,-
p--~* 15-daagse rondreis per Comfort-Class touring- j
KvwS car, met o.a Oiympia, Athene, Delphi, Epidau- i
rus, Kalambaka Corfu.Verblijf in goede middenklasse I
hotels o.b.v half-pension. U reist Comfort-Class!
VERTREK: 22 APRIL E.A.
RONDREIS PORTUGAL-
SPANJE 14 dagen v.a. €899,-
Ol 4-daagse rondreis per Comfort-Class
touringcar; met o.a. Burgos, Salamanca, Porto.
Lissabon.Verblijf in goede middenklasse hotels op
basis van half-pension, U reist Comfort-Class!
VERTREK: IS APRIL E.A.
RONDREIS IERLAND
10 dagen v.a. €849,-
Ul O-daagse rondreis per Comfort-Ciass
touringcar met o.a. Cliffs of Maher. Dublin,
Ring of Kerry. Verblijf in goede middenklasse hotels op I
basis van half-pension reist Comfort-Class!
VERTREK: 31 MEI E.A.
MEER INFORMATIE OP WWW.MAASKANTREIZEN.NL
EEN GRATIS BROCHURE MORGEN IN HUIS? BEL 0412-482828
NATUURLIJK KUNT U OOKTERECHT BI) UW ANVR-REISBURO!
'7 AR LtTH !NFO@MAASKANT.COM I
'Elke oncoloog heeft zijn wondertjes.
Lourdes-gevallen, patiënten die op
onverklaarbare wijze zijn genezen.'
Internist-oncoloog Loeck van Reisen
creatie, maar biedt volgens Heij
ning ook kansen om bedrijven
naar Zeeland te halen en mensen
te overtuigen dat het in Zeeland
ook leuk wonen en werken is. Nu
heeft Zeeland vooral een naam als
vakantieprovincie. „Maintenance,
de biobased economy, onze ha
vens en industrie. Het is hier alle
maal mogelijk dankzij het feit dat
we aan het water zitten en goede
logistieke verbindingen hebben.
Maar ook agrofood en aquacultuur
zitten in ons DNA. Daar liggen
groeikansen."
De nieuwe insteek vergt een uni
forme promotiestrategie. - Ook
moet de kwaliteit van het toeris
tisch aanbod omhoog. Een gratis
wifi-netwerk langs de kust, of lie
ver de hele provincie, staat op het
verlanglijstje. Verder wordt ge
dacht aan de introductie van 'het
Zeeuws buffet'. Het is de bedoe
ling samen met het bedrijfsleven
het merk Zeeland en ook specifiek
Zeeuwse producten in de markt te
zetten. Heijning zei dat het land in
zee-verhaal terugkeert op alle be
leidsterreinen van de provincie,
dus ook het nieuwe omgevings
plan en de economische agenda
voor de komende vier jaar.
GEGARANDEERDE
VERTREKKEN!
Scheidend internist-oncoloog Loeck van Reisen van ziekenhuis ZorgSaam: „De kennis over kanker is zo toegeno
men dat het straks wellicht een chronische ziekte wordt. Dan kun je met bepaalde typen kanker nog lang leven,
als je maar elke dag je medicijnencocktail neemt. Net zoals het met aids is gegaan." foto Mark Neelemans
door Edith Ramakers
Topkok Richard Ekkebus
volgt het Zeeuwse nieuws
nog steeds. Hij groeide op
in Vlissingen, maar is al een kwart
eeuw weg. Momenteel is hij direc
teur van de keuken van restaurant
Amber in het Mandarin Oriental
hotel in Hong Kong. De prestigieu
ze zaak in Hong Kong heeft twee
Michelinsterren.
Ekkebus schrok toen hij las dat de
Zeeuwse sterrenkoks niet de waar
dering krijgen die zij in zijn ogen
verdienen. „Ik hoop dat iedere
Zeeuw ziet hoe belangrijk het is
om sterrenrestaurants in zijn regio
te hebben. Je zou wel gek zijn om
niet trots te zijn op een sterren
zaak in de buurt Voor een driester
renzaak geldt dat 50 zitplaatsen
staan voor 50 arbeidsplaatsen. De
topchefs krijgen veel aandacht van
de pers en dat is goede public rela
tion voor investeerders en toeris
ten."
Mensen, zegt hij, denken dat Oud
Sluis, de Kromme Watergang of In-
ter Scaldes goudmijntjes zijn om
dat je relatief veel geld moet neer
leggen voor een diner. „Dat is vol
ledig onwaar. De kosten van de be
drijfsvoering zijn hoog en de zwa
re loonlijst drukt op het budget.
Dan komen er nog kosten bij waar
niemand bij stilstaat, zoals de in-
Richard Ekkebus
grediënten, drank, glaswerk en ser
vies (bordjes van 200 euro per
stuk en glazen van 60 euro zijn ge
bruikelijk) onderhoud en de af
schrijving van de zaak."
Michelin, die de sterren uitdeelt,
beschouwt een tweesterrenzaak
als een restaurant waarvoor je een
omweg maakt en een driesterren-
zaak als Oud Sluis is de reis op
zich waard. „Miljoenen mensen
kijken in de Michelingids. Mensen
stemmen hun reisbestemming op
restaurants af."
Van de vele mensen die dagelijks
naar dergelijke restaurants afrei
zen, profiteren kleine en grote be
drijven, maar ook leveranciers: de
groente- en fruitboer, slager, vis
boer. Zeeland heeft een eigen ter-
roir; het Zeeuwse product is uniek
door het zachte, zilte klimaat. Boe
ren en vissers staan voor kwaliteit
waarvan gedacht werd dat die uit
gestorven was. Zij verdienen weer
geld, want chefs wijzen op de af
komst van het product."
Dat wil zeggen, zegt Ekkebus, dat
er een plaatselijke en regionale wel
vaart uit voort kan komen. „Dor
pen die uitgestorven waren, gaan
weer floreren. Er zijn voorbeelden
te over. Toen George Blanc het res
taurant in Vonnas (Frankrijk) van
zijn moeder overnam, werd het he
le dorp welvarend. Er kwamen res
taurants bij, kleine hotels en een
spa. Vonnas trekt nu het hele jaar
rond mensen."
Zeeland kan een internationale cu
linaire kaart spelen. „Waarom
denk je dat al die Belgen de grens
over komen? Belangrijk is wel dat
rond deze zaken ook kleinere kwa
litatief goede bedrijfjes ontstaan
die een simpele, goede keuken heb
ben, met mooie regionale produc
ten."
Lees meer over de zeven Zeeuwse
sterrenkoks in Geniet, het magazine
van de PZC dat 31 maart
verschijnt.