Zeeland vent uniek DNA uit 2ólzeelai Topkok Richard Ekkebus: Zeeland moet trots zijn op sterrenrestaurants dinsdag 27 maart 2012 Nieuwe marketing- en promotiestrategie door Frank Balkenende MIDDELBURG - Zeeland wil zich voortaan verkopen als 'enige pro vincie met land in zee'. Het uitven ten van dat 'unieke DNA' moet nieuwe inwoners, bedrijven en toe risten trekken. Dat vergt op allerlei terreinen scherpe keuzes liet gedeputeerde Sjoerd Heijning gisteren tijdens een presentatie voor Statenleden weten. In de land in zee-filosofie past een thalassocentrum beter bij Zeeland dan een Japans badhuis en is een attractie als Neeltje Jans te verkiezen boven Voetbal Expe rience in Middelburg. Wordt er subsidie gevraagd voor een groot sportevenement, dan zal de pro vincie eerder een wielertocht dan een groot tennistoernooi steunen. „Want fietsen past bij Zeeland. De beelden van renners op de pijler- dam betekenen een directe promo tie van wat we zijn." De nieuwe marketing- en promo tiestrategie wordt gedragen door de provincie, het bedrijfsleven, on derwijs- en kennisinstellingen en woningcorporaties. Het land in zee-verhaal beperkt zich niet al leen tot het toerisme en verblijfsre- 'Elke oncoloog heeft zijn wondertjes. Lourdes-gevallen, patiënten die op onverklaarbare wijze zijn genezen.' Internist-oncoloog Loeck van Reisen creatie, maar biedt volgens Heij ning ook kansen om bedrijven naar Zeeland te halen en mensen te overtuigen dat het in Zeeland ook leuk wonen en werken is. Nu heeft Zeeland vooral een naam als vakantieprovincie. „Maintenance, de biobased economy, onze ha vens en industrie. Het is hier alle maal mogelijk dankzij het feit dat we aan het water zitten en goede logistieke verbindingen hebben. Maar ook agrofood en aquacultuur zitten in ons DNA. Daar liggen groeikansen." De nieuwe insteek vergt een uni forme promotiestrategie. Ook moet de kwaliteit van het toeris tisch aanbod omhoog. Een gratis wifï-netwerk langs de kust, of lie ver de hele provincie, staat op het verlanglijstje. Verder wordt ge dacht aan de introductie van 'het Zeeuws buffet'. Het is de bedoe ling samen met het bedrijfsleven het merk Zeeland en ook specifiek Zeeuwse producten in de markt te zetten. Heijning zei dat het land in zee-verhaal terugkeert op alle be leidsterreinen van de provincie, dus ook het nieuwe omgevings plan en de economische agenda voor de komende vier jaar. Scheidend internist-oncoloog Loeck van Reisen van ziekenhuis ZorgSaam: „De kennis over kanker is zo toegeno men dat het straks wellicht een chronische ziekte wordt. Dan kun je met bepaalde typen kanker nog lang leven, als je maar elke dag je medicijnencocktail neemt. Net zoals het met aids is gegaan." foto Mark Neelemans door Edith Ramakers MAASKANT REIZEN MR.VAN COOTHSTRAAT 14 5397 AR LITH INFO@MAASKANT.COM Topkok Richard Ekkebus volgt het Zeeuwse nieuws nog steeds. Hij groeide op in Vlissingen, maar is al een kwart eeuw weg. Momenteel is hij direc teur van de keuken van restaurant Amber in het Mandarin Oriental hotel in Hong Kong. De prestigieu ze zaak in Hong Kong heeft twee Michelinsterren. Ekkebus schrok toen hij las dat de Zeeuwse sterrenkoks niet de waar dering krijgen die zij in zijn ogen verdienen. „Ik hoop dat iedere Zeeuw ziet hoe belangrijk het is om sterrenrestaurants in zijn regio te hebben. Je zou wel gek zijn om niet trots te zijn op een sterren zaak in de buurt. Voor een driester renzaak geldt dat 50 zitplaatsen staan voor 50 arbeidsplaatsen. De topchefs krijgen veel aandacht van de pers en dat is goede public rela tion voor investeerders en toeris ten." Mensen, zegt hij, denken dat Oud Sluis, de Kromme Watergang of In- ter Scaldes goudmijntjes zijn om dat je relatief veel geld moet neer leggen voor een diner. „Dat is vol ledig onwaar. De kosten van de be drijfsvoering zijn hoog en de zwa re loonlijst drukt op het budget. Dan komen er nog kosten bij waar niemand bij stilstaat, zoals de in- Richard grediënten, drank, glaswerk en ser vies (bordjes van 200 euro per stuk en glazen van 60 euro zijn ge bruikelijk) onderhoud en de af schrijving van de zaak." Michelin, die de sterren uitdeelt, beschouwt een tweesterrenzaak als een restaurant waarvoor je een omweg maakt en een driesterren- zaak als Oud Sluis is de reis op zich waard. „Miljoenen mensen kijken in de Michelingids. Mensen stemmen hun reisbestemming op restaurants af" Van de vele mensen die dagelijks naar dergelijke restaurants afrei zen, profiteren kleine en grote be drijven, maar ook leveranciers: de groente- en fruitboer, slager, vis boer. Zeeland heeft een eigen ter- roir; het Zeeuwse product is uniek door het zachte, zilte klimaat. Boe ren en vissers staan voor kwaliteit waarvan gedacht werd dat die uit gestorven was. Zij verdienen weer geld, want chefs wijzen op de af komst van het product." Dat wil zeggen, zegt Ekkebus, dat er een plaatselijke en regionale wel vaart uit voort kan komen. „Dor pen die uitgestorven waren, gaan weer floreren. Er zijn voorbeelden te over. Toen George Blanc het res taurant in Vonnas (Frankrijk) van zijn moeder overnam, werd het he le dorp welvarend. Er kwamen res taurants bij, kleine hotels en een spa. Vonnas trekt nu het hele jaar rond mensen." Zeeland kan een internationale cu linaire kaart spelen. „Waarom denk je dat al die Belgen de grens over komen? Belangrijk is wel dat rond deze zaken ook kleinere kwa litatief goede bedrijfjes ontstaan die een simpele, goede keuken heb ben, met mooie regionale produc ten." Lees meer over de zeven Zeeuwse sterrenkoks in Geniet, het magazine van de PZC dat 31 maart verschijnt. BI 5-daagse rondreis per Comfort-Class touring car. met o.a. Olympia, Athene, Delphi, Epidau- rus, Kalambaka Corfu. Verblijf m goede middenklasse hotels o.b.v. half-pension. U reist Comfort-Class! VERTREK: 22 APRIL E.A. VERTREK: IS APRIL E.A. GEGARANDEERDE VERTREKKEN! reizen*nl Maa LOURDES VIA NEVERS 7 dagen v.a. €499,- n7-daagse exairsierets per Comfort-Class touringcar, met o.a. Nevers, Cahors. Lourdes. Verblijf ter plaatse op basis van vol-pension U reist Comfort-Class! VERTREK: 5, 29 APRIL, 6, 13, 20, 27 MEI E.A. RONDREIS GRIEKENLAND j CORFU IS dagen v.a. €999,- RONDREIS IERLAND RONDREIS PORTUGAL- SPANJE 14 dagen v.a- €899,- IO dagen v.a. €849,- H -■ I O-daagse rondreis per Comfort Class 'I BL .j B--JI touringcar, met o.a. Cliffs of Moher Dublin. i| lOfTlj nil ffi «U* 7j Ring of Kerry Verblijf in goede middenklasse hotels op II;; JMf - basis van half-pension. reist Comfort-Class! n itps*! VERTREK: 31 MEI E.A. ..Tv^rr„,..,.. MEER INFORMATIE OP WWW.MAASKANTREIZEN.NI_ EEN GRATIS BROCHURE MORGEN IN HUIS? BEL0412-482828 NATUURLIJK KUNT U OOKTERECKT BIJ UW ANVR-REISBURO' Of Ai OVZH ■■ITtN ZfJ WGEN05G AUi EXCURSB MEGREfEN 7 4t.R VAN -JJWJSlONVtRZORGNG Bg RfiST U «1 14-daagse rondreis per Comfort-Ciass touringcar, met o.a. Burgos, Salamanca. Porto. Lissabon.Verblijf in goede middenklasse hotels op basis van half-pension U reist Comfort-Class!

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 26