Een hippe bankiersstad i9 reizen Lang was Zihïch een saaie plek waar ze het bankgeheim met hand en tand verdedigden. Maar de stad van nu wordt steeds hipper. Joost Brantjes zag hoe nostalgie en vooruitgang elkaar omarmen. r reizen@wegener.nl 024-3650360 Zaterdag 24 maart 2012 Hoewel Zürich al jaren de top drie haalt van meest leefbare ste den in Europa, heeft de stad ook altijd moeten vechten tegen een negatief imago. Mannen in krijtpakken en hun financiële tempels be paalden het stadsbeeld. En nog altijd heeft Zürich een bovengemiddeld aantal bank en andere financiële instellingen. Maar de strijd tegen het grijze, saaie vooroordeel lijkt nu beslecht met de gouden troef van Zürich: het voormalige industrieterrein Zürich-West. Het nog niet zo lang geleden verpauperde deel van d.e stad ten noorden van het Haupt- bahnhof is omgetoverd in een gebied waar 'het' gebeurt. Het trucje is bekend en wordt overal ter wereld toegepast. Een no-go area, zoals een verlaten industrieterrein, wordt ontdekt door jongeren die het potentieel van de wijk zien. Vaak aangetrokken door la ge huurprijzen, trekken ze en masse de wijk in, met muziekinstrumenten, schildersezels en een obligate herdershond in hun kielzog. Kroegen worden opgezet in garages of voor malige winkels, die ze inrichten met groot moeders oude bank en schemerlamp. Spul len die bovendien ook nog eens te koop zijn. Vervolgens ontdekken steeds meer mensen de wijk, waar ze eerst geen voet wilden of durfden te zetten. En voor je het weet vol gen de investeerders die geld ruiken. Daarna schieten de huur- en koopprijzen omhoog tot niveaus zoals elders in de stad gebruikelijk zijn. In deze fase lijkt Zürich-West zich momen teel te bevinden. In de wijk wordt volop ge bouwd, er wordt een nieuwe tramlijn aange legd en er staat de hoogste wolkenkrabber van Zwitserland: de Prime Tower van 126 meter, een fantasieloos ontwerp met einde loos veel groen glas dat verdacht veel lijkt Zürich ligt op 785 kilometer van Utrecht. Met het vliegtuig (www.klm.nl of www.swiss.com) ben je er in anderhalf uur. De trein (www.hispeed.nl) doet er zo'n 12 uur over. Zürich is niet goedkoop. Wie in de stad wil overnachten, doet er goed aan reke ning te houden met een schreeuwend ge brek aan goedkope accommodatie. Wij logeerden in backpacker Hotel Biber, dat middenin de stad aan de Niederdorf- strasse ligt. Behalve slaapzalen zijn er ook single en dubbele kamers. Biber heeft bo vendien een dakterras vanwaar je de hele stad ziet. Met dank aan Zürich Tourismus C» www.city-backpacker.ch www.im-viadukt.ch www.vorderer-sternen.ch www.spruengli.ch www.zunfthaus-zur-waag.ch www.zuerich.com Reageren? redactie.reizen@wegener.nl op het Rabo-kantoor in Utrecht. Pal naast de wolkenkrabber heeft een tas- senmerk een origineler 'ontwerp' neerge zet: een flagship store gebouwd uit op el kaar gestapelde containers. Alle tassen van gerecycled vrachtwagenzeil van de hippe Freitag-broertjes kunnen hier worden ge kocht, tot grote vreugde van de vele Japanse toeristen. Minstens zo leuk is dat de bovenste contai ner van de 'winkel' open is en vanaf 25 me ter hoogte een geweldig uitzicht biedt over de stad. Zeker geen uitzichtplek voor men sen met hoogtevrees, want de rand komt niet verder dan borsthoogte. Niet ver van het Hauptbahnhof liggen de winkels die samen de shoppingmall lm Via- dukt vormen. Architecten Mathias Müller en Daniel Nigglie hebben onder een spoor weg over een lengte van 500 meter winkels ingericht. We beginnen onze rondgang door lm Viadukt in de Markthalle. We kij ken onze ogen uit en laten ons reukorgaan verwennen door de geur van verse oesters, kruiden, wijn en Charolais rundvlees. Hier drinken we de beste cappuccino die we ooit hebben geproefd, bereid door een echte Ita liaanse barrista. Natuurlijk is er ook een ander Zürich, het traditionelere deel van de stad, waar je mak kelijk komt door tram 4 richting Bellevue te nemen. Deze tramlijn voert van zuid-oost naar noord-west dwars door.de stad en vormt dus een goedkope stadstour. Aan de Bellevueplatz worden de, onder ken ners beroemde, worsten van Vorderen Ster nen gegrild. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit Sankt Galler Bratwurst of Spezial Servelat. Met een Gold Bürli (broodje) plus een kwak hete mosterd een even lekkere als goedkope lunch. En dat is niet gek in een stad die allesbehalve goed- koop is. Nu we toch in een nostalgische bui zijn, spoeden we ons over de rivier, richting Paradeplatz. Daar brengen de uitbaters van Sprüngli al 175 jaar lang choco lade aan de man. Vergeet de begane grond, daar proberen ze net even té modern te zijn. Dus we gaan meteen door naar de eer ste verdieping, waar de Konditorei is geves tigd. Daar eten we onze taartjes tussen keu rig gekapte dames die onze grootmoeders zouden kunneh zijn. Je hebt er een mooi uitzicht over het plein, maar dankzij het strikt fotografieverbod zijn er geen hinder lijk klikkende toeristen. Sprüngli waakt als een afgerichte pitbull over de privacy van haar clientèle. Om het bezoek aan Zürich geheel in stijl af te sluiten, hebben we 's avonds een tafel ge reserveerd in Zunfthaus zur Waag aan het centraal gelegen Münsterhof. Het restau rant, in een vakwerkhuis uit 1315, staat be kend om dé specialiteit van de stad: Zürcher Geschnetzeltes, kalfsvlees en kalfsniertjes in een roomsaus met ui en champignons, na tuurlijk geserveerd met de onvermijdelijke rösti. Denk daarbij gepolijste glazen en da masten tafellakens, zilveren bestek en een onberispelijke service. Want wil je een keer echt lekkere Geschnetzeltes proberen, dan kun je het net zo goed in stijl doen. duitsland Zurich /oostenrijk ZWITSERLAND Foto boven: De Giessereihalle op het Turbineplein is het modecentrum in Zürich-West. foto Christoph Schuerpf/swiss-image.ch Foto onder: De tram is een uitstekend vervoermid del voor een stadstour. foto Roland Fischer

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 47