Een hippe
bankiersstad
i9 reizen
Lang was Zihïch een saaie plek waar ze het
bankgeheim met hand en tand verdedigden. Maar de
stad van nu wordt steeds hipper. Joost Brantjes zag
hoe nostalgie en vooruitgang elkaar omarmen.
r
reizen@wegener.nl
024-3650360
Zaterdag 24 maart 2012
Hoewel Zürich al jaren de top
drie haalt van meest leefbare ste
den in Europa, heeft de stad
ook altijd moeten vechten tegen
een negatief imago. Mannen in
krijtpakken en hun financiële tempels be
paalden het stadsbeeld. En nog altijd heeft
Zürich een bovengemiddeld aantal bank
en andere financiële instellingen. Maar de
strijd tegen het grijze, saaie vooroordeel lijkt
nu beslecht met de gouden troef van
Zürich: het voormalige industrieterrein
Zürich-West.
Het nog niet zo lang geleden verpauperde
deel van d.e stad ten noorden van het Haupt-
bahnhof is omgetoverd in een gebied waar
'het' gebeurt. Het trucje is bekend en wordt
overal ter wereld toegepast. Een no-go area,
zoals een verlaten industrieterrein, wordt
ontdekt door jongeren die het potentieel
van de wijk zien. Vaak aangetrokken door la
ge huurprijzen, trekken ze en masse de wijk
in, met muziekinstrumenten, schildersezels
en een obligate herdershond in hun kielzog.
Kroegen worden opgezet in garages of voor
malige winkels, die ze inrichten met groot
moeders oude bank en schemerlamp. Spul
len die bovendien ook nog eens te koop
zijn.
Vervolgens ontdekken steeds meer mensen
de wijk, waar ze eerst geen voet wilden of
durfden te zetten. En voor je het weet vol
gen de investeerders die geld ruiken.
Daarna schieten de huur- en koopprijzen
omhoog tot niveaus zoals elders in de stad
gebruikelijk zijn.
In deze fase lijkt Zürich-West zich momen
teel te bevinden. In de wijk wordt volop ge
bouwd, er wordt een nieuwe tramlijn aange
legd en er staat de hoogste wolkenkrabber
van Zwitserland: de Prime Tower van 126
meter, een fantasieloos ontwerp met einde
loos veel groen glas dat verdacht veel lijkt
Zürich ligt op 785 kilometer van Utrecht.
Met het vliegtuig (www.klm.nl of
www.swiss.com) ben je er in anderhalf uur.
De trein (www.hispeed.nl) doet er zo'n
12 uur over.
Zürich is niet goedkoop. Wie in de stad
wil overnachten, doet er goed aan reke
ning te houden met een schreeuwend ge
brek aan goedkope accommodatie.
Wij logeerden in backpacker Hotel Biber,
dat middenin de stad aan de Niederdorf-
strasse ligt. Behalve slaapzalen zijn er ook
single en dubbele kamers. Biber heeft bo
vendien een dakterras vanwaar je de hele
stad ziet.
Met dank aan Zürich Tourismus
C» www.city-backpacker.ch
www.im-viadukt.ch
www.vorderer-sternen.ch
www.spruengli.ch
www.zunfthaus-zur-waag.ch
www.zuerich.com
Reageren? redactie.reizen@wegener.nl
op het Rabo-kantoor in Utrecht.
Pal naast de wolkenkrabber heeft een tas-
senmerk een origineler 'ontwerp' neerge
zet: een flagship store gebouwd uit op el
kaar gestapelde containers. Alle tassen van
gerecycled vrachtwagenzeil van de hippe
Freitag-broertjes kunnen hier worden ge
kocht, tot grote vreugde van de vele Japanse
toeristen.
Minstens zo leuk is dat de bovenste contai
ner van de 'winkel' open is en vanaf 25 me
ter hoogte een geweldig uitzicht biedt over
de stad. Zeker geen uitzichtplek voor men
sen met hoogtevrees, want de rand komt
niet verder dan borsthoogte.
Niet ver van het Hauptbahnhof liggen de
winkels die samen de shoppingmall lm Via-
dukt vormen. Architecten Mathias Müller
en Daniel Nigglie hebben onder een spoor
weg over een lengte van 500 meter winkels
ingericht. We beginnen onze rondgang
door lm Viadukt in de Markthalle. We kij
ken onze ogen uit en laten ons reukorgaan
verwennen door de geur van verse oesters,
kruiden, wijn en Charolais rundvlees. Hier
drinken we de beste cappuccino die we ooit
hebben geproefd, bereid door een echte Ita
liaanse barrista.
Natuurlijk is er ook een ander Zürich, het
traditionelere deel van de stad, waar je mak
kelijk komt door tram 4 richting Bellevue te
nemen. Deze tramlijn voert van zuid-oost
naar noord-west dwars door.de stad en
vormt dus een goedkope stadstour.
Aan de Bellevueplatz worden de, onder ken
ners beroemde, worsten van Vorderen Ster
nen gegrild. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit
Sankt Galler Bratwurst of Spezial Servelat.
Met een Gold Bürli (broodje) plus een
kwak hete mosterd een even lekkere
als goedkope lunch. En dat is niet
gek in een stad die allesbehalve goed-
koop is.
Nu we toch in een nostalgische bui
zijn, spoeden we ons over de rivier,
richting Paradeplatz. Daar brengen de
uitbaters van Sprüngli al 175 jaar lang choco
lade aan de man. Vergeet de begane grond,
daar proberen ze net even té modern te
zijn. Dus we gaan meteen door naar de eer
ste verdieping, waar de Konditorei is geves
tigd. Daar eten we onze taartjes tussen keu
rig gekapte dames die onze grootmoeders
zouden kunneh zijn. Je hebt er een mooi
uitzicht over het plein, maar dankzij het
strikt fotografieverbod zijn er geen hinder
lijk klikkende toeristen. Sprüngli waakt als
een afgerichte pitbull over de privacy van
haar clientèle.
Om het bezoek aan Zürich geheel in stijl af
te sluiten, hebben we 's avonds een tafel ge
reserveerd in Zunfthaus zur Waag aan het
centraal gelegen Münsterhof. Het restau
rant, in een vakwerkhuis uit 1315, staat be
kend om dé specialiteit van de stad: Zürcher
Geschnetzeltes, kalfsvlees en kalfsniertjes in
een roomsaus met ui en champignons, na
tuurlijk geserveerd met de onvermijdelijke
rösti. Denk daarbij gepolijste glazen en da
masten tafellakens, zilveren bestek en een
onberispelijke service. Want wil je een keer
echt lekkere Geschnetzeltes proberen, dan
kun je het net zo goed in stijl doen.
duitsland
Zurich
/oostenrijk
ZWITSERLAND
Foto boven: De Giessereihalle op het Turbineplein
is het modecentrum in Zürich-West.
foto Christoph Schuerpf/swiss-image.ch
Foto onder: De tram is een uitstekend vervoermid
del voor een stadstour. foto Roland Fischer