A
uit: 7
eten met puck
Eetbare groenvoorziening
donderdag 22 maart 2012
www.pzc.nl/uit
foto Dirk-Jan Gjeltema
van jasmijn, en nog een heleboel
extra's: kruidkoek, een kokosma
kroon, een bonbon en een chocola
dekrakeling.
De rekening, die alleszins schappe-.
lijk is, wordt geserveerd in een
klomp. Als we weggaan, besluiten
we nog even naar de vuurtoren te
lopen, die zacht zoemt in de mist.
Een magische plek.
Restaurant De Torenhoeve,
Torenweg 38, 4328 KB
Burgh-Haamstede, 0111-650565,
e-mail: restaurant@torenhoeve.nl
website:
www.restaurantdetorenhoeve.
Het restaurant is geopend op
donderdag en vrijdag van 17.00 tot
21.00 uur en op zaterdag en zondag
van 12.00 tot 21.00 uur
®©©®®©®®aae®©@®©®©
door Puck Kerkhoven
lleen al de aanblik
van groene kruiden
en planten werkt
stressverlagend en
comfortverhogend. Dat is precies
wat de moderne stadsmens nodig
heeft in deze haastige, onthechten
de tijd waarin laptop, smart-
phone, tv en tablet ons ritme be
palen. We moeten regelmatig
even kunnen aarden, letterlijk'.
Dat is de visie van Matteo Thun,
één van de beroemdste architec
ten van onze tijd. Bekleed dus ge
rust die kamermuur met mos en
groene planten, leg een moestuin
tje aan op balkon of dakterras.
Ik was deze week in Hamburg, op
het grootste gastronomische con
gres van Europa, waar Thun
sprak. Ruim 1700 toehoorders hin
gen aan zijn lippen. Benieuwd
naar zijn voorspellingen, omdat
hij al diverse malen heeft bewe
zen de tijdgeest feilloos aan te voe
len.
Behalve fraaie gebouwen ont
wierp deze stijlvolle Milanese vijf
tiger in zijn leven al van alles. Van
gebruiksvoorwerpen voor onder
andere Alessi (olie- en azijnstel,
metalen broodmand) en Illy (hét
espressokopje), tot meubels en
theeserviezen voor de beroemde
Memphisgroep. Mensen die, net
als ik, de jaren tachtig bewust heb
ben meegemaakt herinneren zich
vast de bizarre, speelse bouwsels,
gebaseerd op blokkendoosfigu
ren, in paars, lichtblauw, rose of
zeegroen, gecombineerd met
zwart en wit en metaal. Vaak be
hoorlijk uit zijn verband getrok
ken, steunend op onrustbarend ie
le pootjes met bolle knopvoeten.
Daar is hij nu helemaal van terug
gekomen. Simpel, eerlijk en dicht
bij is het wat de klok slaat bij
Thun. Niet alleen in bouwstijl en
interieur, maar ook in voedsel.
Pure ingrediënten uit de streek,
vers en met fantasie verwerkt in
authentieke gerechten.
Kort samengevat: herkenbaar
eten dat iets goeds voor ons doet,
waar we weer energie van krij
gen. Het is bij hem eco boven ego.
Het ego van de architect en desig
ner en chef-kok moet onderge
schikt zijn aan milieu, natuur en
directe leefomgeving. Matteo
Thun vertaalt dat in zijn 3x0 (drie
maal nul) filosofie: nul C02-uit-
stoot, nul kilometers en nul waste
(afval). Daar streeft hij naar, in al
les. Hij werkt bij voorkeur met on
bewerkt hout, dat geen kilome
ters heeft gemaakt. 'Het leeft, mag
slijten, imperfect zijn. Het natuur
lijke geeft rust en balans. Juist in
de jachtige stad'. Andere favoriete
materialen zijn natuursteen, bo
men, groene kruiden.
Voor Vapiano, een succesvolle in
ternationale groep met Italiaanse
restaurants, ontwierp hij het inte
rieur. Tien jaar geleden gestart
met één restaurant in Hamburg,
zitten ze nu over de hele wereld,
in 24 verschillende landen, waar
onder Nederland. Vapiano-restau-
rants zijn te vinden in Den Haag
(vlakbij het Binnenhof), Rotter
dam en Amsterdam (onder de
nieuwe Openbare Bibliotheek). In
mei opent op het Rembrandt-
plein een tweede Amsterdamse
vestiging. Ga eens kijken. Een gro
te, knoestige olijfboom springt
meteen in het oog. Verder veel
licht eikenhout: vloer, lambrise
ring, meubilair. Op hoge tafels
staan, naast peper en zout, olie en
azijn, terracotta potten met verse
basilicum, oregano, rozemarijn en
tijm. Decoratie waarvan je naar
hartenlust mag plukken.
Wie het effect zelf eens wil bele
ven: zet wat potten met groene
kruiden in huis. Basilicum is bij
voorbeeld heerlijk over verse piz
za, door de tomatensalade of tus
sen een broodje. Of strooi het rij
kelijk over dit troostrijke spaghet-
tigerecht: één van mijn persoonlij
ke favorieten!
Spaghetti met kerstomaat, pijnboompitten,
feta en basilicum, voor vier personen
benodigdheden 500 gram spaghetti; 1 ui, gesnipperd; 2 teentjes knoflook,
fijngesneden; 4 eetlepels olijfolie; peper en zout; 16 rijpe kerstomaa
tjes; 2 eetlepels verse pesto; 2 eetlepels pijnboompitten; 1 plak feta,
in blokjes; 10 basilicumblaadjes, grof gescheurd; 4 basilicum blad
kroontjes (garnering); 1 eetlepel Parmezaanse kaas, in flinters.
bereidingswijze Kook spaghetti in ruim water met zout, zoals op verpak
king omschreven. Verwarm olijfolie in steelpan op klein pitje. Voeg ui
snippers toe, laat zacht worden. Voeg zout, peper en knoflook toe,
laat 1 minuut smoren. Voeg kerstomaatjes toe, laat in 4 minuten goed
heet worden. Rooster pijnboompitten met drupje olie in koekenpan
goudbruin. Giet spaghetti af, meng pesto erdoor. Stort op voorver
warmde wijde schaal, schep hete tomaten met uien-knoflookolie er
over, Verdeel pijnboompitten en feta erover. Bestrooi met Parmezaan
flinters, gescheurde basilicumblaadjes en bladkroontjes. Serveer di
rect, want pasta koelt snel af. Lekker met een glas soepele rode wijn.
tip Ziet je basilicümplant er niet meer zo florissant uit? Pluk blaadjes eraf
en maak zelf verse pesto. 1 week houdbaar, onder olie in koelkast.