A uit: 7 eten met puck Eetbare groenvoorziening donderdag 22 maart 2012 www.pzc.nl/uit foto Dirk-Jan Gjeltema van jasmijn, en nog een heleboel extra's: kruidkoek, een kokosma kroon, een bonbon en een chocola dekrakeling. De rekening, die alleszins schappe-. lijk is, wordt geserveerd in een klomp. Als we weggaan, besluiten we nog even naar de vuurtoren te lopen, die zacht zoemt in de mist. Een magische plek. Restaurant De Torenhoeve, Torenweg 38, 4328 KB Burgh-Haamstede, 0111-650565, e-mail: restaurant@torenhoeve.nl website: www.restaurantdetorenhoeve. Het restaurant is geopend op donderdag en vrijdag van 17.00 tot 21.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 21.00 uur ®©©®®©®®aae®©@®©®© door Puck Kerkhoven lleen al de aanblik van groene kruiden en planten werkt stressverlagend en comfortverhogend. Dat is precies wat de moderne stadsmens nodig heeft in deze haastige, onthechten de tijd waarin laptop, smart- phone, tv en tablet ons ritme be palen. We moeten regelmatig even kunnen aarden, letterlijk'. Dat is de visie van Matteo Thun, één van de beroemdste architec ten van onze tijd. Bekleed dus ge rust die kamermuur met mos en groene planten, leg een moestuin tje aan op balkon of dakterras. Ik was deze week in Hamburg, op het grootste gastronomische con gres van Europa, waar Thun sprak. Ruim 1700 toehoorders hin gen aan zijn lippen. Benieuwd naar zijn voorspellingen, omdat hij al diverse malen heeft bewe zen de tijdgeest feilloos aan te voe len. Behalve fraaie gebouwen ont wierp deze stijlvolle Milanese vijf tiger in zijn leven al van alles. Van gebruiksvoorwerpen voor onder andere Alessi (olie- en azijnstel, metalen broodmand) en Illy (hét espressokopje), tot meubels en theeserviezen voor de beroemde Memphisgroep. Mensen die, net als ik, de jaren tachtig bewust heb ben meegemaakt herinneren zich vast de bizarre, speelse bouwsels, gebaseerd op blokkendoosfigu ren, in paars, lichtblauw, rose of zeegroen, gecombineerd met zwart en wit en metaal. Vaak be hoorlijk uit zijn verband getrok ken, steunend op onrustbarend ie le pootjes met bolle knopvoeten. Daar is hij nu helemaal van terug gekomen. Simpel, eerlijk en dicht bij is het wat de klok slaat bij Thun. Niet alleen in bouwstijl en interieur, maar ook in voedsel. Pure ingrediënten uit de streek, vers en met fantasie verwerkt in authentieke gerechten. Kort samengevat: herkenbaar eten dat iets goeds voor ons doet, waar we weer energie van krij gen. Het is bij hem eco boven ego. Het ego van de architect en desig ner en chef-kok moet onderge schikt zijn aan milieu, natuur en directe leefomgeving. Matteo Thun vertaalt dat in zijn 3x0 (drie maal nul) filosofie: nul C02-uit- stoot, nul kilometers en nul waste (afval). Daar streeft hij naar, in al les. Hij werkt bij voorkeur met on bewerkt hout, dat geen kilome ters heeft gemaakt. 'Het leeft, mag slijten, imperfect zijn. Het natuur lijke geeft rust en balans. Juist in de jachtige stad'. Andere favoriete materialen zijn natuursteen, bo men, groene kruiden. Voor Vapiano, een succesvolle in ternationale groep met Italiaanse restaurants, ontwierp hij het inte rieur. Tien jaar geleden gestart met één restaurant in Hamburg, zitten ze nu over de hele wereld, in 24 verschillende landen, waar onder Nederland. Vapiano-restau- rants zijn te vinden in Den Haag (vlakbij het Binnenhof), Rotter dam en Amsterdam (onder de nieuwe Openbare Bibliotheek). In mei opent op het Rembrandt- plein een tweede Amsterdamse vestiging. Ga eens kijken. Een gro te, knoestige olijfboom springt meteen in het oog. Verder veel licht eikenhout: vloer, lambrise ring, meubilair. Op hoge tafels staan, naast peper en zout, olie en azijn, terracotta potten met verse basilicum, oregano, rozemarijn en tijm. Decoratie waarvan je naar hartenlust mag plukken. Wie het effect zelf eens wil bele ven: zet wat potten met groene kruiden in huis. Basilicum is bij voorbeeld heerlijk over verse piz za, door de tomatensalade of tus sen een broodje. Of strooi het rij kelijk over dit troostrijke spaghet- tigerecht: één van mijn persoonlij ke favorieten! Spaghetti met kerstomaat, pijnboompitten, feta en basilicum, voor vier personen benodigdheden 500 gram spaghetti; 1 ui, gesnipperd; 2 teentjes knoflook, fijngesneden; 4 eetlepels olijfolie; peper en zout; 16 rijpe kerstomaa tjes; 2 eetlepels verse pesto; 2 eetlepels pijnboompitten; 1 plak feta, in blokjes; 10 basilicumblaadjes, grof gescheurd; 4 basilicum blad kroontjes (garnering); 1 eetlepel Parmezaanse kaas, in flinters. bereidingswijze Kook spaghetti in ruim water met zout, zoals op verpak king omschreven. Verwarm olijfolie in steelpan op klein pitje. Voeg ui snippers toe, laat zacht worden. Voeg zout, peper en knoflook toe, laat 1 minuut smoren. Voeg kerstomaatjes toe, laat in 4 minuten goed heet worden. Rooster pijnboompitten met drupje olie in koekenpan goudbruin. Giet spaghetti af, meng pesto erdoor. Stort op voorver warmde wijde schaal, schep hete tomaten met uien-knoflookolie er over, Verdeel pijnboompitten en feta erover. Bestrooi met Parmezaan flinters, gescheurde basilicumblaadjes en bladkroontjes. Serveer di rect, want pasta koelt snel af. Lekker met een glas soepele rode wijn. tip Ziet je basilicümplant er niet meer zo florissant uit? Pluk blaadjes eraf en maak zelf verse pesto. 1 week houdbaar, onder olie in koelkast.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 23