sluiten kan iedereen werken 17 'Vroeger vond ik er niets aan' zaterdag 17 maart 2012 wel: die vraagprijzen zijn een ver trekpunt. Als in de loop van de beursperiode de interesse voor een object tegenvalt, is er altijd kans dat die galeriehouder of anti quair bereid is water bij de wijn te doen. Hoe imposant een galerie ook mag lijken, ook de top van de kunstmarkt blijft een markt. Hoog stens verschilt deze beurs in één opzicht van 'gewone' markten: de kans dat je kunt afdingen omdat er twijfel is over authenticiteit of de conditie, is klein. Elk van de 30.000 stukken op Tefaf zijn gron dig bekeken door gespecialiseerde keuringscommissies. En het schijnt dat die van 'Maastricht' be horen tot de strengste die er zijn. Aniek Binderhuis (44) weet intus sen hoe leuk het is kunst te verza melen en erin te handelen. Bij haar afstuderen kreeg ze van een oudoom, die als jongeman China had bezocht, een 'geurflesje' ca deau. Het flesje was nog geen 6 centimeter hoog maar had schit terend in rode lak uitgesneden voorstellingen. Ze was betoverd door het kleinood, waarin ooit ta bak in poedervorm was bewaard. En toen ze drie maanden later in een antiekzaak in Leeuwarden voor 50 gulden zelf een geurflesje vond, deze keer van porselein en met bloemen gedecoreerd, wist ze: 'Vanaf nu verzamel ik'. Binderhuis raakte thuis in de won dere wereld van 'snuff bottles'. Drie jaar geleden spotte ze op de Tefaf een uniek exemplaar. De han delaar vroeg 4.000 euro. „Dat ging me boven mijn macht. Maar een jaar later zag ik op de site van die handelaar datzelfde flesje staan. Ik mailde een voorstel: wilt u dat ene flesje niet ruilen voor een laat- achttiende-eeuws flesje van mij (ooit op een rommelmarkt voor 40 euro gekocht, maar dat vermeld de ik maar niet) plus 1.800 euro? En wat denk je? Hij hapte toe. Tja, soms moet je creatief zijn." www.tefaf.com reageren? geld@wegerier.nl Succesvol pingelen Houd de sfeer goed Als je een mooie vroege foto ziet waardoor je 'gegrepen' bent, laat je enthousiasme dan rustig mer ken. Het gesprek begint zo in een goede sfeer. Maar laat ook merken dat kopen pas een optie wordt zo dra je het idee hebt dat de vraag prijs reëel is. Wees optimaal geïnformeerd Onderhandelen is het lastigst als je iets wilt kopen waarvan je eigenlijk geen verstand hebt. Beperk je dus zo mogelijk tot zaken waarvan je iets weet. Val je toch ineens als een baksteen voor bijvoorbeeld een antiek Turks vloerkleed waar van je de waarde niet kent, ga dan even ergens apart zitten om op je mobiele telefoon te googelen en meer te weten te komen. Kijk voor al naar veilinguitslagen op de sites van de bekende veilinghuizen. Die geven enige richting. Neem tijd Wie veel haast heeft of 'verliefd' is geworden op dat unieke Boeddha beeld, kan niet meer goed onder handelen. Dwing jezelf te geloven dat er altijd een volgende kans komt. Wees niet bleu Stel, je ziet een prachtige antieke Indiase armband met een vraag prijs van, zeg, 8.000 euro. Je zou maximaal 5.000 willen (kunnen) betalen, maar wilt dat liever niet zo zeggen. Hoe open je het gesprek? Zeg bijvoorbeeld: 'Wat een schitte rend sieraad. Ik hoop dat u niet boos wordt, maar mag ik een bod doen?' Gewoon proberen! Probeer het later nog eens Geen deal kunnen sluiten? Wacht een paar maanden en bel of e-mail de handelaar opnieuw. Er is een kans dat dat prachtige object nog niet verkocht is. Misschien is de handelaar wel blij het object - met net iets minder winst - aan een echte bewonderaar over te doen. Benjamin Dierx PASPOORT Naam: dé Viswinkel Benja min's catering Wie: Benjamin Dierx Waar: Vismarkt 6, Hulst Wat: Viswinkel en catering bedrijf Startdatum: 7 mei 2011 (viswinkel), 2 januari 2009 (cateringbedrijf). Beoogde jaaromzet: 200.000 euro Waarom een viswinkel: 'Ik heb jarenlang als weekend hulp gewerkt bij een viswin kel. Hierdoor weet ik alles van vis. Verder sluit het goed aan bij mijn cateringbedrijf.' Website: www.berijaminsca- tering.nl Email: benjaminscatering® hotmail.com Telefoon: 0114 315181 of 06 53373074 Op zijn vijftiende begon Benjamin Dierx uit Sint Jansteen als week endhulp bij viswinkel Magnus in Kapellebrug. „In het begin moest ik Hollandse Nieuwe schoonmaken. Ik vond er niets aan. Dit wordt nooit mijn be roep, dacht ik toen. Toen ik in de winkel mee mocht helpen, vond ik het opeens een stuk leu ker. Ik genoot van het contact met klanten en wilde ook veel meer vaardigheden leren, zoals het fileren van zalm." Toen hij op zijn 22e stop te met zijn werk bij Magnus, wilde Benjamin al zelf een viswinkel starten. „Ik vond mezelf ech ter te jong en de enorme kosten stonden me ook tegen", vertelt hij. In 2009 startte hij met zijn eigen cateringbedrijf, Benjamin's Catering, dat hij runde vanuit het huis van zijn ouders. Benjamin levert vooral aan particulieren, soms voor feesten met wel vijfhon derd gasten. Dit cateringwerk combineerde Benjamin eerst met zijn baan als vrachtwa genchauffeur. „Gelukkig had ik een flexibele baas, anders had ik mijn cateringwerk niet kun nen behouden." Toen zijn werkgever in juni 2010 failliet ging, besloot de jonge Zeeuw zijn droom waar te maken en nu echt een viswinkel te starten. In december 2010 ging hij naar de bank, in mei 2011 was zijn eigen viswinkel aan de Vismarkt in Hulst een feit. De locatie is nu verre van ideaal, omdat er volop werkzaamheden zijn voor De Nieuwe Bierkaai. Benjamin: „Ik zal uiteraard blij zijn als de werken voorbij zijn en ik volop van de loca tie kan genieten. In de zomer wil ik ook een ter ras neerzetten, zodat toeristen en Hulstenaren buiten kunnen genieten van een visje."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 51