sluiten kan iedereen
werken 17
'Vroeger vond ik er niets aan'
zaterdag 17 maart 2012
wel: die vraagprijzen zijn een ver
trekpunt. Als in de loop van de
beursperiode de interesse voor
een object tegenvalt, is er altijd
kans dat die galeriehouder of anti
quair bereid is water bij de wijn te
doen.
Hoe imposant een galerie ook
mag lijken, ook de top van de
kunstmarkt blijft een markt. Hoog
stens verschilt deze beurs in één
opzicht van 'gewone' markten: de
kans dat je kunt afdingen omdat
er twijfel is over authenticiteit of
de conditie, is klein. Elk van de
30.000 stukken op Tefaf zijn gron
dig bekeken door gespecialiseerde
keuringscommissies. En het
schijnt dat die van 'Maastricht' be
horen tot de strengste die er zijn.
Aniek Binderhuis (44) weet intus
sen hoe leuk het is kunst te verza
melen en erin te handelen. Bij
haar afstuderen kreeg ze van een
oudoom, die als jongeman China
had bezocht, een 'geurflesje' ca
deau. Het flesje was nog geen
6 centimeter hoog maar had schit
terend in rode lak uitgesneden
voorstellingen. Ze was betoverd
door het kleinood, waarin ooit ta
bak in poedervorm was bewaard.
En toen ze drie maanden later in
een antiekzaak in Leeuwarden
voor 50 gulden zelf een geurflesje
vond, deze keer van porselein en
met bloemen gedecoreerd, wist ze:
'Vanaf nu verzamel ik'.
Binderhuis raakte thuis in de won
dere wereld van 'snuff bottles'.
Drie jaar geleden spotte ze op de
Tefaf een uniek exemplaar. De han
delaar vroeg 4.000 euro. „Dat ging
me boven mijn macht. Maar een
jaar later zag ik op de site van die
handelaar datzelfde flesje staan. Ik
mailde een voorstel: wilt u dat ene
flesje niet ruilen voor een laat-
achttiende-eeuws flesje van mij
(ooit op een rommelmarkt voor
40 euro gekocht, maar dat vermeld
de ik maar niet) plus 1.800 euro?
En wat denk je? Hij hapte toe. Tja,
soms moet je creatief zijn."
www.tefaf.com
reageren?
geld@wegerier.nl
Succesvol pingelen
Houd de sfeer goed
Als je een mooie vroege foto ziet
waardoor je 'gegrepen' bent, laat
je enthousiasme dan rustig mer
ken. Het gesprek begint zo in een
goede sfeer. Maar laat ook merken
dat kopen pas een optie wordt zo
dra je het idee hebt dat de vraag
prijs reëel is.
Wees optimaal geïnformeerd
Onderhandelen is het lastigst als je
iets wilt kopen waarvan je eigenlijk
geen verstand hebt. Beperk je dus
zo mogelijk tot zaken waarvan je
iets weet. Val je toch ineens als
een baksteen voor bijvoorbeeld
een antiek Turks vloerkleed waar
van je de waarde niet kent, ga dan
even ergens apart zitten om op je
mobiele telefoon te googelen en
meer te weten te komen. Kijk voor
al naar veilinguitslagen op de sites
van de bekende veilinghuizen. Die
geven enige richting.
Neem tijd
Wie veel haast heeft of 'verliefd' is
geworden op dat unieke Boeddha
beeld, kan niet meer goed onder
handelen. Dwing jezelf te geloven
dat er altijd een volgende kans
komt.
Wees niet bleu
Stel, je ziet een prachtige antieke
Indiase armband met een vraag
prijs van, zeg, 8.000 euro. Je zou
maximaal 5.000 willen (kunnen)
betalen, maar wilt dat liever niet zo
zeggen. Hoe open je het gesprek?
Zeg bijvoorbeeld: 'Wat een schitte
rend sieraad. Ik hoop dat u niet
boos wordt, maar mag ik een bod
doen?' Gewoon proberen!
Probeer het later nog eens
Geen deal kunnen sluiten? Wacht
een paar maanden en bel of e-mail
de handelaar opnieuw. Er is een
kans dat dat prachtige object nog
niet verkocht is. Misschien is de
handelaar wel blij het object - met
net iets minder winst - aan een
echte bewonderaar over te doen.
Benjamin Dierx
PASPOORT
Naam: dé Viswinkel Benja
min's catering
Wie: Benjamin Dierx
Waar: Vismarkt 6, Hulst
Wat: Viswinkel en catering
bedrijf
Startdatum: 7 mei 2011
(viswinkel), 2 januari 2009
(cateringbedrijf).
Beoogde jaaromzet:
200.000 euro
Waarom een viswinkel: 'Ik
heb jarenlang als weekend
hulp gewerkt bij een viswin
kel. Hierdoor weet ik alles
van vis. Verder sluit het goed
aan bij mijn cateringbedrijf.'
Website: www.berijaminsca-
tering.nl
Email: benjaminscatering®
hotmail.com
Telefoon: 0114 315181 of
06 53373074
Op zijn vijftiende begon
Benjamin Dierx uit
Sint Jansteen als week
endhulp bij viswinkel Magnus
in Kapellebrug. „In het begin
moest ik Hollandse Nieuwe
schoonmaken. Ik vond er niets
aan. Dit wordt nooit mijn be
roep, dacht ik toen. Toen ik in
de winkel mee mocht helpen,
vond ik het opeens een stuk leu
ker. Ik genoot van het contact met klanten en
wilde ook veel meer vaardigheden leren, zoals
het fileren van zalm." Toen hij op zijn 22e stop
te met zijn werk bij Magnus, wilde Benjamin al
zelf een viswinkel starten. „Ik vond mezelf ech
ter te jong en de enorme kosten stonden me
ook tegen", vertelt hij. In 2009 startte hij met
zijn eigen cateringbedrijf, Benjamin's Catering,
dat hij runde vanuit het huis van zijn ouders.
Benjamin levert vooral aan particulieren, soms
voor feesten met wel vijfhon
derd gasten. Dit cateringwerk
combineerde Benjamin eerst
met zijn baan als vrachtwa
genchauffeur. „Gelukkig had ik
een flexibele baas, anders had
ik mijn cateringwerk niet kun
nen behouden." Toen zijn
werkgever in juni 2010 failliet
ging, besloot de jonge Zeeuw
zijn droom waar te maken en
nu echt een viswinkel te starten. In december
2010 ging hij naar de bank, in mei 2011 was zijn
eigen viswinkel aan de Vismarkt in Hulst een
feit. De locatie is nu verre van ideaal, omdat er
volop werkzaamheden zijn voor De Nieuwe
Bierkaai. Benjamin: „Ik zal uiteraard blij zijn als
de werken voorbij zijn en ik volop van de loca
tie kan genieten. In de zomer wil ik ook een ter
ras neerzetten, zodat toeristen en Hulstenaren
buiten kunnen genieten van een visje."