Ron Pelgrim; een echte hotelier j De starter groningse hotelier in zeeland Foto: Marijke Folkertsma Naam: Ron Pelgrim (45) Woonplaats: St. Maartensdijk Bedrijf: Hotel Het Raedthuys Begonnen: november 2010 Meevaller: business netwerk Tegenvaller: het weer Email: info@raedthuystholen .nl in je zitten. De horeca moetje raken en tegelijkertijd emotie opwekken bij de gast. Als eigenaar of hotelier moet je de gasten in de watten leggen. En eventuele kritiek moetje om weten te zetten in een positieve houding want als een gast zijn mening niet mag geven komt hij nooit meer." Het Raedthuys is momenteel bezig met de nieuwbouw van vijf hotelka mers en een extra vergaderruimte an nex 'private dining room'. De opleve ring is nog voor de zomer voorzien. Tekst: Henk van de Voorde Ron Pelgrim is geboren en geto gen in Hoogezand-Sappemeer, maar voelt zich inmiddels als een vis in de Zeeuwse wateren. De ho- recaman pur sang is na verschil lende omzwervingen uiteindelijk neergestreken in het landelijke St.-Maartensdijk. De Groninger is op het eiland Tholen sinds an derhalfjaar zelfstandig hotelier, met vriendin Elien als steun en toeverlaat, in het voormalige ge meentehuis Het Raedthuys. zijn ambacht uitoefent. Maatschappe lijke betrokkenheid geniet hoge prio riteit bij hem. „Het voormalige ge meentehuis heeft een aantal jaren leeg- gestaan. De nieuwe functie voor dit pand geeft een boost aan een klein dorpje als Sint-Maartensdijk. Ik wil Het Raedthuys opstuwen tot een ge renommeerd vier sterren hotel. De meeste ondernemers spelen in op de +vraag van de markt, maar ik wil het juist omdraaien met een uniek aan bod. Als er namelijk geen aanbod is, zal er ook geen vraag zijn. Hiermee wil ik een positieve bijdrage leveren aan de sector recreatie toerisme op Tholen. Hotel Het Raedthuys zorgt voor meer leefbaarheid in het doip. In onze keuken gaan we terug naar de basis, met eten dat niet uit een pak je, bakje of een zakje komt, maar vers uit de Oosterschelde of van de Zeeuwse klei. Het liefst ga ik het eten rechtstreeks bij de lokale boeren ha len." In de horeca gelden andere wetten dan in de 'normale' maatschappij, daar is Ron zich maar al te zeer van bewust. „De hotellerie draait om gast vrijheid. Gastheerschap zit in je ge nen en is dus niet aan te leren. Na tuurlijk worden er wel 'trucjes' aange leerd op school zoals hoe je een bord neer moet zetten of op welke wijze je wijn moet inschenken. De essentie is echter datje het een gast naar de zin moet maken en dat moet van nature ST.- MAARTENSDIJK - Met de transformatie in het monumentale pand zijn de nodige investeringen ge moeid, maar dat heeft Ron er graag voor over. Hij geeft een rondleiding langs de tien hotelkamers (vrijwel alle maal suites!), de zes hotelappartemen ten en natuurlijk worden de oude raadszaal en burgemeesterskamer niet vergeten die tegenwoordig dienst doen als historische vergaderruimte. De hotelier is ook een echte kunst kenner. „Kijk, dit is een tafel uit 1600, afkomstig van een kasteel in En geland. Ik verkoop ook zelf kunst, zo als twee schilderijen uit de zeventien de eeuw die in de burgemeesterska mer worden tentoongesteld. Het Rae dthuys is zakelijk gezien zeker niet de beste investering, maar ik ben verliefd op het nostalgische gebouw waar ik dagelijks werk en woon. Het is ge woon een unieke locatie. Als je toch ziet hoe mooi het hier is." Natuurlijk hoort bij de ware ondernemersgeest Groninger Pelgrim voelt zich als in vis in de Zeeuwse wateren. vooral business genereren. Ron Pel grim is niet voor niets aangesloten bij Logis Hotels, een grote internationale keten van zelfstandig opererende ho teliers en hoopt dan ook vele gasten uit binnen- en buitenland te mogen verwelkomen. Zowel koppels, gezin nen, alleenstaanden of zakenmensen die bijvoorbeeld een lokale klus moe ten klaren of een vergadering in een prachtige omgeving willen beleggen. Zeeuwse klei Het hotel is gelegen aan de markt vlakbij de Oosterschelde en het rustie ke Zeeuwse boerenland. De Zeeuwse chef-kok in Het Raedthuys staat be kend om zijn smaakvolle streekgerech- ten. Waar mogelijk wil Ron Pelgrim iets terugdoen voor de streek waar hij www. raedth uystholenn I

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 121