met het kindermenu io gezond eten Jk Waarom betekent uit eten gaan voor kinderen bijna altijd friet met kroket? Dat hoeft helemaal niet, vindt de organisatie Slow Food. Kinderen kunnen best met volwassenen mee-eten. Dat is lekkerder en vaak ook nog gezonder. Een landelijke campagne moet een ein de maken aan het 'traditionele' kindermenu. zaterdag 17 maart 2012 tot stand door brain stormsessies in de keuken. „Dat is erg leuk om te doen. Je gaat discussiëren en aan het einde van de rit heb je een lekker ge rechtje. Bijvoorbeeld een biefstuk je met broccoli en aardappelpuree of een stukje kabeljauw met dop erwten, worteltjes en gekookte aardappeltjes. Best lastig, want niet elk kind lust alle soorten groenten. Was het maar zo'n feest. En dan wil je het ook nog mooi presenteren," Fransen denkt er zelfs over om babygerechtjes op de kaart te zetten. „Als service, dan hoeven mensen niet meer zelf pot jes Olvarit mee te nemen." Dat het best moeilijk is om gerech ten voor kinderen te verzinnen is begrijpelijk, vindt onderzoeker Gertrude Zeinstra van Wagenin- gen Universiteit Food Biobased Research. „Kinderen hebben een andere smaak en andere voorkeu ren dan volwassenen." Zeinstra promoveerde in 2010 op smaakont- wikkeling en eetgedrag van kinde ren rondom groente en fruit. „Kinderen eten het liefst knapperige groenten waar geen bruine plekjes van het bakken op zitten. Waar veel kinderen niet van houden, is eten met stukjes er in. Jonge kinderen vinden het vaak fijn als alles apart op het bord ligt, zonder dat het elkaar aan raakt." Kinderen vinden het ook leuk als ze zelf iets kunnen doen, zegt Zeinstra. Dat kan ook in een restaurant. „Laat ze zelf een appel uitkiezen en naar de kok brengen voor rode kool met appeltjes. Of laat ze hun toetje zelf versieren." Zeinstra vindt dat restaurants 'kan sen laten liggen' om een lekker, ge zond en gevarieerd kindermenu voor te schotelen. „Uit eten gaan is een leuke belevenis. Die positieve context helpt om dingen lekker te vinden. Het is jammer dat je juist op zo'n moment bevestigt dat friet Weg door Dewi Cigengack illustratie Mark Reijntjens Wie uit eten gaat met kin deren, treft negen van de tien keer friet met kip- nuggets of een kroket aan op de menukaart. Terwijl we zelf genie ten van de lekkerste gerechten en meest bijzondere smaken, krijgen de kleintjes gefrituurd fabrieks- voedsel voorgeschoteld. Dat kan en moet anders, vindt een groep bevlogen mensen uit de culi naire wereld. Daarom zijn zij de campagne 'Kinderen Lekker de Helft' gestart. De gedachte is sim pel en doeltreffend: laat kinderen hetzelfde eten als volwassenen, maar dan een halve portie voor de halve prijs. Zo eten ze gezonder en leren ze nieuwe smaken en ingre diënten kennen. Restaurants inves teren in hun toekomstige klanten en voor koks is het ook een stuk uitdagender dan een zak nuggets uit de diepvries trekken. Het initiatiefis begonnen op Texel. Daar bedacht Annette van Ruitenburg, voorzitter van de loka le afdeling van Slow Food Neder land, afgelopen september een ac tie om het kindermenu van het ei land af te krijgen. Dit moet overal gebeuren, dacht Joris Heijnen toen hij van het initiatief hoorde. Heij nen is oprichter van de stichting Variatie op de Kaart, die met work shops en advies restaurants aan spoort om meer vegetarische ge rechten in het menu op te nemen. Want ook de volwassen kaart kan gezonder. Samen met Van Ruiten burg maakte Heijnen van Kinde ren Lekker de Helft een landelijke campagne. „Lekker, gezond en duurzaam eten in een restaurant moet ook kunnen voor kinderen. Voor kipnuggets kun je 'net zo goed naar McDonald's." Het doel is om eind van het jaar duizend deelnemende restaurants te hebben. De teller staat nu op vijftig. Een daarvan is restaurant Van der Valk in Ridderkerk. „We zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe kaart, waarop meer vegetarische gerechten en ook gezondere kindergerechten ko men", vertelt chef-kok Marcel Fran sen. Met zijn team heeft hij een trainingsprogramma gevolgd bij Variatie op de Kaart. Hij is enthou- 'Spinaziepannenkoeken of pompoenpasta zijn net zo lekker' siast over de campagne Kinderen Lekker de Helft. „In de 27 jaar dat ik bij Van der Valk werk, is het kin dermenu vrijwel ongewijzigd ge bleven. Een kroket je, kipnuggets of een frikadel met frietjes. Wij willen daar een gezonde draai aan geven." De nieuwe kindermenu's komen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 10