met het
kindermenu
io gezond eten
Jk
Waarom betekent uit eten gaan voor kinderen bijna
altijd friet met kroket? Dat hoeft helemaal niet, vindt
de organisatie Slow Food. Kinderen kunnen best met
volwassenen mee-eten. Dat is lekkerder en vaak ook
nog gezonder. Een landelijke campagne moet een ein
de maken aan het 'traditionele' kindermenu.
zaterdag 17 maart 2012
tot stand door brain
stormsessies in de keuken.
„Dat is erg leuk om te doen. Je
gaat discussiëren en aan het einde
van de rit heb je een lekker ge
rechtje. Bijvoorbeeld een biefstuk
je met broccoli en aardappelpuree
of een stukje kabeljauw met dop
erwten, worteltjes en gekookte
aardappeltjes. Best lastig, want
niet elk kind lust alle soorten
groenten. Was het maar zo'n feest.
En dan wil je het ook nog mooi
presenteren," Fransen denkt er
zelfs over om babygerechtjes op de
kaart te zetten. „Als service, dan
hoeven mensen niet meer zelf pot
jes Olvarit mee te nemen."
Dat het best moeilijk is om gerech
ten voor kinderen te verzinnen is
begrijpelijk, vindt onderzoeker
Gertrude Zeinstra van Wagenin-
gen Universiteit Food Biobased
Research. „Kinderen hebben een
andere smaak en andere voorkeu
ren dan volwassenen." Zeinstra
promoveerde in 2010 op smaakont-
wikkeling en eetgedrag van kinde
ren
rondom groente en
fruit. „Kinderen eten het liefst
knapperige groenten waar geen
bruine plekjes van het bakken op
zitten. Waar veel kinderen niet
van houden, is eten met stukjes er
in. Jonge kinderen vinden het
vaak fijn als alles apart op het bord
ligt, zonder dat het elkaar aan
raakt." Kinderen vinden het ook
leuk als ze zelf iets kunnen doen,
zegt Zeinstra. Dat kan ook in een
restaurant. „Laat ze zelf een appel
uitkiezen en naar de kok brengen
voor rode kool met appeltjes. Of
laat ze hun toetje zelf versieren."
Zeinstra vindt dat restaurants 'kan
sen laten liggen' om een lekker, ge
zond en gevarieerd kindermenu
voor te schotelen. „Uit eten gaan is
een leuke belevenis. Die positieve
context helpt om dingen lekker te
vinden. Het is jammer dat je juist
op zo'n moment bevestigt dat friet
Weg
door Dewi Cigengack
illustratie Mark Reijntjens
Wie uit eten
gaat met kin
deren, treft
negen van
de tien keer
friet met kip-
nuggets of een kroket aan op de
menukaart. Terwijl we zelf genie
ten van de lekkerste gerechten en
meest bijzondere smaken, krijgen
de kleintjes gefrituurd fabrieks-
voedsel voorgeschoteld.
Dat kan en moet anders, vindt een
groep bevlogen mensen uit de culi
naire wereld. Daarom zijn zij de
campagne 'Kinderen Lekker de
Helft' gestart. De gedachte is sim
pel en doeltreffend: laat kinderen
hetzelfde eten als volwassenen,
maar dan een halve portie voor de
halve prijs. Zo eten ze gezonder en
leren ze nieuwe smaken en ingre
diënten kennen. Restaurants inves
teren in hun toekomstige klanten
en voor koks is het ook een stuk
uitdagender dan een zak nuggets
uit de diepvries trekken.
Het initiatiefis begonnen op
Texel. Daar bedacht Annette van
Ruitenburg, voorzitter van de loka
le afdeling van Slow Food Neder
land, afgelopen september een ac
tie om het kindermenu van het ei
land af te krijgen. Dit moet overal
gebeuren, dacht Joris Heijnen toen
hij van het initiatief hoorde. Heij
nen is oprichter van de stichting
Variatie op de Kaart, die met work
shops en advies restaurants aan
spoort om meer vegetarische ge
rechten in het menu op te nemen.
Want ook de volwassen kaart kan
gezonder. Samen met Van Ruiten
burg maakte Heijnen van Kinde
ren Lekker de Helft een landelijke
campagne. „Lekker, gezond en
duurzaam eten in een restaurant
moet ook kunnen voor kinderen.
Voor kipnuggets kun je 'net zo
goed naar McDonald's."
Het doel is om eind van het jaar
duizend deelnemende restaurants
te hebben. De teller staat nu op
vijftig. Een daarvan is restaurant
Van der Valk in Ridderkerk. „We
zijn bezig met het ontwikkelen
van een nieuwe kaart, waarop
meer vegetarische gerechten en
ook gezondere kindergerechten ko
men", vertelt chef-kok Marcel Fran
sen. Met zijn team heeft hij een
trainingsprogramma gevolgd bij
Variatie op de Kaart. Hij is enthou-
'Spinaziepannenkoeken
of pompoenpasta
zijn net zo lekker'
siast over de campagne Kinderen
Lekker de Helft. „In de 27 jaar dat
ik bij Van der Valk werk, is het kin
dermenu vrijwel ongewijzigd ge
bleven. Een kroket je, kipnuggets
of een frikadel met frietjes. Wij
willen daar een gezonde draai aan
geven."
De nieuwe kindermenu's komen