de ndernemer
Op zaterdag 21 april verschijnt
de arbeidsmarkt special
Naam:
Jan-Kees Marcus (48)
Functie:
directeur Koninklijke
Prins Dingemanse.
Bedrijf:
Koninklijke Prins Dingeman
se is een familiebedrijf dat
Schaal- en Schelpdieren kweekt,
verwerkt en verkoopt plus
conserven produceert. Er
werken ruim honderd mensen.
Bijzonderheden:
In 1880 startte Jacob Prins een
oesterbedrijf vanuit Yerseke.
Inmiddels behoort de Zeeuwse
onderneming tot de absolute top
van Europa als producent van
schaal- en schelpdieren.
In Nederland bedraagt het
marktaandeel meer dan zestig
procent. Het bedrijf mag zich
sinds 2006 'Koninklijke
noemen,
Hoe bevalt
deze stoel?
Goed, hoewel het
in het begin wen
nen was na den jaar
reizen in voorname
lijk Europa en het
Midden-Oosten. Ge
durende mijn start
bij Prins Dinge
manse heb ik veel tijd
doorgebracht in Yerse
ke, voornamelijk om
de kenmerken van het
bedrijf te leren ken
nen. Binnen ons be
drijf beheersen we het
gehele proces, van zaad
je tot eindproduct. Dat
brengt veel kennis en
kunde met zich mee
waarbij de natuur ons al
tijd uitdaagt en waar iede
re dag rekening mee moe
ten houden. Dit onvoor
spelbare karakter maakt on
ze bedrijfstak heel interes
sant.
'De stoel' begon mij gedu
rende deze leerzame perio
de meer en meer te passen
en met de opgebouwde ken
nis heb ik na mijn 'inwerkpe-
node' de tijd genomen om
onze klanten, ik noem ze lie
ver partners, beter te leren
kennen; uiteindelijk zijn de
klanten, samen met'onze men
sen, toch de belangrijkste scha
kel in de keten.
Ik kom graag bij onze partners
om te bespreken hoe wij samen
meer kunnen betekenen voor el-
het meest leerzame geweest. Ik
denk hierbij voornamelijk aan het
'consumenten' denken, wat wil de
markt en wat kunnen wij daar aan
toevoegen Een bedrijf met een
zeer sterk A-merk, waarbij marke
ting heel duidelijk leading is.
Het leerzame van mijn uitdaging
bij Lamb Weston was het werken
met veel verschillende culturen,
van Rusland tot Dubai. Ieder land
heeft zijn eigen cultuur en ge
woontes en dat maakt zo'n interna
tionale functie een uitdaging. Het
is een soort jongensdroom die je
een andere kijk op het leven geeft
en het leertje ook relativeren.
Voor een leverancier betekent het
internationaal zakendoen continu
schakelen en vertrouwen op je
mensen in de diverse landen.
Wat betekent het
bedrijf voor u?
Ik ben er dagelijks mee bezig.
Mijn verantwoordelijkheden zijn
veeleisend en ook buiten kantoor
uren staan wij als team klaar voor
onze partners. Het is vaak een uit
daging om zakelijk en privé strikt
gescheiden te houden, zeker als je
daarbij gebruik maakt van heden
daagse communicatietechnieken.
Onze klanten verwachten de hele
week een service van 24 uur per
dag, zeker bij een versbedrijf.
Waarover piekert u?
Zakelijk gezien pieker ik niet, het
lost namelijk het probleem niet
op. Je kunt het piekeren beter
overslaan en het probleem aanpak
ken en oplossen. Privé maak ik me
wel eens zorgen over de toekomst
van onze kinderen. Wat brengt
hen de dag van morgen, zeker als
we zien hoe de wereld om ons
heen verhardt en steeds individual
listischer wordt.
Wanneer bent u het
meest in uw element?
Ik haal de meeste energie uit korte
termijn stress, uit problemen die
een korte doorlooptijd hebben. Ik
denk dat ik dit heb overgehouden
van mijn periode in de gastvrij
heidsindustrie, waar ik bijvoor
beeld F&B manager ben geweest
bij Hilton Antwerpen. Gasten ko
men en gaan en vragen meestal op
korte termijn oplossingen. Heer
lijk om tevreden gasten te zien,
daar doe je het allemaal v.oor. In
de huidige zakelijke omgeving:
het binnenhalen van een nieuwe
klant, de introductie van een
nieuw product óf de feedback van
een klant die gewoon tevreden is.
Dat geeft mij energie.
Privé ben ik het meest in mijn ele
ment als ik gezellig bij mijn gezin
ben of als ik aan het fietsen ben.
Wielrennen is mijn favoriete sport.
Als u niet bij Prins
Dingemanse werkte, dan..?
In ieder geval in een organisatie in
de foodbranche, mét producten
waar emotie aan verbonden is.
Nadat ik ben afgestudeerd aan de
Hogere Hotelschool in Den Haag
ben ik gedurende de achterliggen
de periode voornamelijk werk
zaam geweest in de foodsector.
Hetzij in de hotelindustrie, bij lo
gistieke food-partners of bij
A-merk fabrikanten. Binnen deze
uitdagingen heb ik mij voorname
lijk bezighouden met sales mar
keting. Via Douwe Egberts en
Lamb Weston Ine ben ik in no
vember 2010 op deze stoel bij
Prins Dingemanse terecht geko
men.
Welke stoel heeft u
het meest gevormd?
Ieder mens wordt vanaf zijn ge
boorte gevormd en leert ieder mo
ment van de dag iets bij of pro
beert iets af te leren. Dat lukt de
ene persoon beter dan de ander.
Als ik naar mijzelf kijk heb ik veel
van huis uit mee gekregen. Han
delsgeest, dienstbaarheid, geloof in
elkaar, doorzettingsvermogen en
tegenslagen overwinnen. Mijn
moeder is een echte Zeeuwse, af
komstig uit Colijnsplaat, die weet
wat dat betekent. Ik ben geboren
in Amsterdam, waar ik tot mijn
22e heb gewoond. Indien je kijkt
naar de zakelijke vorming, dan is
mijn periode bij Douwe Egberts
Voor mijn gezin en
voor een mooi rond
je fietsen door het
Brabantse land.
Wat is uw
ambitie?
Op welke stoelen heeft
u niervoor gezeten?
Waar komt
u uw stoel
voor uit?
Op persoonlijk gebied,
zoals eerder aangege
ven, ervoor zorgen dat
mijn kinderen het later
goed hebben en dat ze
zich in de toekomst staan
de kunnen houden.
Op zakelijk gebied, de
successen van Prins Din
gemanse continueren, on
ze mensen laten groeien in
hun baan, werkzaamheden
vereenvoudigen en ervoor
zorgen dat we dichter op de
bal gaan spelen; in de markt
aanwezig zijn bij onze part
ners, daar gebeurt het. We
willen met ons bedrijf ook
succesvol zijn met innovatie
ve concepten en nieuwe pro
ducten op het gebied van
schaal- en schelpdieren.
kaar en om te leren hoe we zaken
beter en wellicht slimmer kunnen
aanpakken.