de ndernemer Op zaterdag 21 april verschijnt de arbeidsmarkt special Naam: Jan-Kees Marcus (48) Functie: directeur Koninklijke Prins Dingemanse. Bedrijf: Koninklijke Prins Dingeman se is een familiebedrijf dat Schaal- en Schelpdieren kweekt, verwerkt en verkoopt plus conserven produceert. Er werken ruim honderd mensen. Bijzonderheden: In 1880 startte Jacob Prins een oesterbedrijf vanuit Yerseke. Inmiddels behoort de Zeeuwse onderneming tot de absolute top van Europa als producent van schaal- en schelpdieren. In Nederland bedraagt het marktaandeel meer dan zestig procent. Het bedrijf mag zich sinds 2006 'Koninklijke noemen, Hoe bevalt deze stoel? Goed, hoewel het in het begin wen nen was na den jaar reizen in voorname lijk Europa en het Midden-Oosten. Ge durende mijn start bij Prins Dinge manse heb ik veel tijd doorgebracht in Yerse ke, voornamelijk om de kenmerken van het bedrijf te leren ken nen. Binnen ons be drijf beheersen we het gehele proces, van zaad je tot eindproduct. Dat brengt veel kennis en kunde met zich mee waarbij de natuur ons al tijd uitdaagt en waar iede re dag rekening mee moe ten houden. Dit onvoor spelbare karakter maakt on ze bedrijfstak heel interes sant. 'De stoel' begon mij gedu rende deze leerzame perio de meer en meer te passen en met de opgebouwde ken nis heb ik na mijn 'inwerkpe- node' de tijd genomen om onze klanten, ik noem ze lie ver partners, beter te leren kennen; uiteindelijk zijn de klanten, samen met'onze men sen, toch de belangrijkste scha kel in de keten. Ik kom graag bij onze partners om te bespreken hoe wij samen meer kunnen betekenen voor el- het meest leerzame geweest. Ik denk hierbij voornamelijk aan het 'consumenten' denken, wat wil de markt en wat kunnen wij daar aan toevoegen Een bedrijf met een zeer sterk A-merk, waarbij marke ting heel duidelijk leading is. Het leerzame van mijn uitdaging bij Lamb Weston was het werken met veel verschillende culturen, van Rusland tot Dubai. Ieder land heeft zijn eigen cultuur en ge woontes en dat maakt zo'n interna tionale functie een uitdaging. Het is een soort jongensdroom die je een andere kijk op het leven geeft en het leertje ook relativeren. Voor een leverancier betekent het internationaal zakendoen continu schakelen en vertrouwen op je mensen in de diverse landen. Wat betekent het bedrijf voor u? Ik ben er dagelijks mee bezig. Mijn verantwoordelijkheden zijn veeleisend en ook buiten kantoor uren staan wij als team klaar voor onze partners. Het is vaak een uit daging om zakelijk en privé strikt gescheiden te houden, zeker als je daarbij gebruik maakt van heden daagse communicatietechnieken. Onze klanten verwachten de hele week een service van 24 uur per dag, zeker bij een versbedrijf. Waarover piekert u? Zakelijk gezien pieker ik niet, het lost namelijk het probleem niet op. Je kunt het piekeren beter overslaan en het probleem aanpak ken en oplossen. Privé maak ik me wel eens zorgen over de toekomst van onze kinderen. Wat brengt hen de dag van morgen, zeker als we zien hoe de wereld om ons heen verhardt en steeds individual listischer wordt. Wanneer bent u het meest in uw element? Ik haal de meeste energie uit korte termijn stress, uit problemen die een korte doorlooptijd hebben. Ik denk dat ik dit heb overgehouden van mijn periode in de gastvrij heidsindustrie, waar ik bijvoor beeld F&B manager ben geweest bij Hilton Antwerpen. Gasten ko men en gaan en vragen meestal op korte termijn oplossingen. Heer lijk om tevreden gasten te zien, daar doe je het allemaal v.oor. In de huidige zakelijke omgeving: het binnenhalen van een nieuwe klant, de introductie van een nieuw product óf de feedback van een klant die gewoon tevreden is. Dat geeft mij energie. Privé ben ik het meest in mijn ele ment als ik gezellig bij mijn gezin ben of als ik aan het fietsen ben. Wielrennen is mijn favoriete sport. Als u niet bij Prins Dingemanse werkte, dan..? In ieder geval in een organisatie in de foodbranche, mét producten waar emotie aan verbonden is. Nadat ik ben afgestudeerd aan de Hogere Hotelschool in Den Haag ben ik gedurende de achterliggen de periode voornamelijk werk zaam geweest in de foodsector. Hetzij in de hotelindustrie, bij lo gistieke food-partners of bij A-merk fabrikanten. Binnen deze uitdagingen heb ik mij voorname lijk bezighouden met sales mar keting. Via Douwe Egberts en Lamb Weston Ine ben ik in no vember 2010 op deze stoel bij Prins Dingemanse terecht geko men. Welke stoel heeft u het meest gevormd? Ieder mens wordt vanaf zijn ge boorte gevormd en leert ieder mo ment van de dag iets bij of pro beert iets af te leren. Dat lukt de ene persoon beter dan de ander. Als ik naar mijzelf kijk heb ik veel van huis uit mee gekregen. Han delsgeest, dienstbaarheid, geloof in elkaar, doorzettingsvermogen en tegenslagen overwinnen. Mijn moeder is een echte Zeeuwse, af komstig uit Colijnsplaat, die weet wat dat betekent. Ik ben geboren in Amsterdam, waar ik tot mijn 22e heb gewoond. Indien je kijkt naar de zakelijke vorming, dan is mijn periode bij Douwe Egberts Voor mijn gezin en voor een mooi rond je fietsen door het Brabantse land. Wat is uw ambitie? Op welke stoelen heeft u niervoor gezeten? Waar komt u uw stoel voor uit? Op persoonlijk gebied, zoals eerder aangege ven, ervoor zorgen dat mijn kinderen het later goed hebben en dat ze zich in de toekomst staan de kunnen houden. Op zakelijk gebied, de successen van Prins Din gemanse continueren, on ze mensen laten groeien in hun baan, werkzaamheden vereenvoudigen en ervoor zorgen dat we dichter op de bal gaan spelen; in de markt aanwezig zijn bij onze part ners, daar gebeurt het. We willen met ons bedrijf ook succesvol zijn met innovatie ve concepten en nieuwe pro ducten op het gebied van schaal- en schelpdieren. kaar en om te leren hoe we zaken beter en wellicht slimmer kunnen aanpakken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 101