Horecabeurs met Zeeuws karakter Marjon van Ardenne wint Grijs Groots Award Vakbeurs zeeuwse horeca De 49e editie van Horecabeurs Goes die van 5 tot en met 7 maart 2012 plaatsvond in de Zeelandhal len in Goes, stond in het teken van de Europese vis- en schaaldie ren. Dat plaatste het Zeeuwse ka rakter van culinaire specialiteiten in internationaal perspectief. Tekst: Loes van der Hoeven GOES - Het beursthema werd onder streept op het grote Culinairplein, waar Zeeuwse topproducten en vis- en schaaldieren volop in de schijnwer pers stonden. Naast de presentatie van tal van noviteiten vond traditiege trouw ook dit jaar een drietal Horeca- wcdstrijden plaats en verzorgden inspi rerende sprekers diverse lezingen en workshops in de Arena Culinair. Ruiken en proeven op het Delicates- senplein. Wandelen over het Culinair plein en kijken bij de Horecavakwed strijden. Op Horecabeurs Goes kon de (potentiële) horecaondernemer c.q. -medewerker in een stijlvolle sfeer kennismaken met een allesom vattend nieuw en bestaand aanbod van toeleveranciers, zoals bedrijfsin richting, promotiemogelijkheden, en tertainment, hospitality en manage ment support en vanzelfsprekend een zeer divers aanbod van culinaire pro ducten met de daarbij behorende proeverijen. Vanzelfsprekend bood ook op deze vakbeurs voldoende gele genheid tot netwerken. Een bijzondere Zeeuwse nieuwko mer is Vers 24/7, dé regionale vers markt voor de Horeca. Binnen Vers 24/7 hebben de beste regionale en unieke landelijke specialisten zich ver enigd. De klant bestelt op de website www.247.nl de producten die hij no dig heeft en vervolgens wordt de be stelling binnen 24 uur in één levering en met één gebundelde factuur bij hen bezorgd. (Als tweede kennisma king organiseert Vers 247 Zeeland op 28 maart een versmarkt in Middel burg, aanmelden via de website is ver plicht.) Demonstraties Elke beursdag onderscheidde zich met bijzondere horeca gerelateerde sessies. Zo deelde de bekende Neder landse wijnboer en schrijver in Frank rijk Ilja Gort er tijdens de eerste beurs dag zijn kennis van wijn tijdens een door hem verzorgde masterclass. De tweede beursdag verzorgde specialist in criminaliteitspreventie Fred Stuij er in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland, Politie Zeeland en de Kamer van Koophandel voor Zuidwest-Nederland een twee uur durende informatiesessie Criminali teitsbeheersing in de horeca. Daann werd tevens een levensechte situatie nagebootst en gaf Fred Stuij de aanwe zigen handige tips mee over hoe om te gaan met lastige situaties, zoals een overval. De derde dag was voor top kok Ramon Beuk van Restaurant Vooreenmaand uit Maarssen. Met zijn brede eraring in de horeca en als presentator, alsmede zijn brede cultu rele achtergrond, verzorgde hij er sa men met zijn chef-kok Anne Ramak een drukbezochte inspirerende kook demonstratie. Horecavakwedstrijden Verdeeld over de drie beursdagen werden weer de inmiddels overbeken de jaarlijkse horecavakwedstrijden ge houden in het tot een sfeervol restau rant verbouwde beursvloergedeelte. De mbo-studenten beten op maandag het spits af met de kookwedstrijd om de Zilveren Mosseltrofee. Zij moes ten een driegangen menu bereiden en serveren. Het team van ROC Zee land uit Middelburg mocht de wissel trofee voor een jaar mee naar huis ne men. De Persprijs ging dit jaar naar De Culinaire Academie Zeeland en de Styling award naar de Rooi Pan nen uit Tilburg. Dinsdag vond de strijd om de Zilve ren Oester plaats. Deze wedstrijd legt een verbinding tussen kookkunst en gastheerschap. Elk team, bestaande uit een professionele kok en gastheer/-vrouw moest een viergan gen menu bereiden. Het team van Restaurant Ciel Blue uit Amsterdam presteerde het best en mocht de Zilve ren Oester mee naar de hoofdstad ne men. De Styling/Innovatie award was voor Restaurant De Kromme Dis sel uit Heelsum, de Persprijs voor Restaurant Le Cheval Blanc uit Heemstede en de Talentenprijs voor Restaurant Ivy uit Rotterdam. Het Zilveren Mosselcouvert ging naar Ticho Chocolaterie uit Yerseke. Op de laatste beursdag moesten de teams patissiers en/of bakkers binnen 4,5 uur een showstuk en twee taartjes opdienen met als thema vis-, schaal- en schelpdieren. Patisserie Timo Cor- nelisse wist met zijn zeemeermin van chocolade het thema het beste tot zijn recht te laten komen. Zeeuwse producten op het Culinair Plein in Middelburg. Foto: Marijke Folkertsma De winnaar krijgt een applaus bij de bekendmaking. Uit handen van Luit Ezinga, voor zitter van SER Zeeland, heeft de 61-jarige Maq'on van Ardenne, pedagogisch specialist BSO bij Ki- beo Goes in de Middelburgse Ab dij de Grijs Groots Award Zee land 2012 ontvangen. De uitrei king vormde het sluitstuk van de Grijs Groots conferentie, geor ganiseerd door SER Zeeland. Tekst: Loes van der Hoeven MIDDELBURG - Maijon van Ar denne is pas op latere leeftijd in de kinderopvang terecht gekomen. Dat haar actieve aanwezigheid daar wordt gewaardeerd door haar werkgever blijkt wel uit het feit dat zij onlangs nog een specialisatieopleiding van hem mocht volgen. Ook de ouders dragen haar op handen. De prijs be stond een textielkunstwerk, genaamd 'Standing Out-Outstanding' gemaakt door Marie-Louise Fijneman uit Mid delburg en een reischeque.. De twee andere genomineerden wa ren Cees Baren tsen (66) van Kamps Straalbedrijf te Heinkenszand en Gert de Jonge (64) van Bouwgroep Peters te Middelburg. De leden van de werkgroep Grijs Groots van SER Zeeland vormden te vens de jury. Zij vertegenwoordigen de de volgende organisaties: BZW, MKB Zeeland, FNV, CNV en Aorta Middelburg. Met de Grijs Groots Award wil SER Zeeland medewer kers van 60 jaar en ouder, die nog midden in de maatschappij staan, vol enthousiasme aan het werk zijn en daarin uitstekend functioneren, in het zonnetje zetten. De belangrijkste the ma's van de Grijs Groots Conferen tie waren de vergrijzing, de krapper wordende arbeidsmarkt en het stimu leren van duurzame inzetbaarheid c.q. leeftijdsbewust personeel. Spre kers als Alexander Rinnooij Kan en gedeputeerde Ben de Reu vestigden de aandacht op de kracht van de oude re werknemer. SER Nederland voorzitter Alexander Rinnooij Kan benadrukte dat meer Zeeuwse vrouwen hun kleine deel tijdbanen moeten omzetten in grote re of in een volledig dienstverband. "Door de vergrijzing ontstaat in de na bije toekomst een tekort aan perso neel. Zeeland telt een bovengemid deld aantal vrouwen met een kleine deeltijdbaan. Dat potentieel moet be ter worden benut, bijvoorbeeld door uitbreiding van het aantal uren. Vrou wen zijn, evenals oudere werkne mers, gehandicapten en kansarme jon geren immers hard nodig op de ar beidsmarkt." -

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 100