Horecabeurs met Zeeuws karakter
Marjon van Ardenne wint Grijs Groots Award
Vakbeurs zeeuwse horeca
De 49e editie van Horecabeurs
Goes die van 5 tot en met 7 maart
2012 plaatsvond in de Zeelandhal
len in Goes, stond in het teken
van de Europese vis- en schaaldie
ren. Dat plaatste het Zeeuwse ka
rakter van culinaire specialiteiten
in internationaal perspectief.
Tekst: Loes van der Hoeven
GOES - Het beursthema werd onder
streept op het grote Culinairplein,
waar Zeeuwse topproducten en vis-
en schaaldieren volop in de schijnwer
pers stonden. Naast de presentatie van
tal van noviteiten vond traditiege
trouw ook dit jaar een drietal Horeca-
wcdstrijden plaats en verzorgden inspi
rerende sprekers diverse lezingen en
workshops in de Arena Culinair.
Ruiken en proeven op het Delicates-
senplein. Wandelen over het Culinair
plein en kijken bij de Horecavakwed
strijden. Op Horecabeurs Goes kon
de (potentiële) horecaondernemer
c.q. -medewerker in een stijlvolle
sfeer kennismaken met een allesom
vattend nieuw en bestaand aanbod
van toeleveranciers, zoals bedrijfsin
richting, promotiemogelijkheden, en
tertainment, hospitality en manage
ment support en vanzelfsprekend een
zeer divers aanbod van culinaire pro
ducten met de daarbij behorende
proeverijen. Vanzelfsprekend bood
ook op deze vakbeurs voldoende gele
genheid tot netwerken.
Een bijzondere Zeeuwse nieuwko
mer is Vers 24/7, dé regionale vers
markt voor de Horeca. Binnen Vers
24/7 hebben de beste regionale en
unieke landelijke specialisten zich ver
enigd. De klant bestelt op de website
www.247.nl de producten die hij no
dig heeft en vervolgens wordt de be
stelling binnen 24 uur in één levering
en met één gebundelde factuur bij
hen bezorgd. (Als tweede kennisma
king organiseert Vers 247 Zeeland op
28 maart een versmarkt in Middel
burg, aanmelden via de website is ver
plicht.)
Demonstraties
Elke beursdag onderscheidde zich
met bijzondere horeca gerelateerde
sessies. Zo deelde de bekende Neder
landse wijnboer en schrijver in Frank
rijk Ilja Gort er tijdens de eerste beurs
dag zijn kennis van wijn tijdens een
door hem verzorgde masterclass. De
tweede beursdag verzorgde specialist
in criminaliteitspreventie Fred Stuij er
in samenwerking met Koninklijke
Horeca Nederland, Politie Zeeland
en de Kamer van Koophandel voor
Zuidwest-Nederland een twee uur
durende informatiesessie Criminali
teitsbeheersing in de horeca. Daann
werd tevens een levensechte situatie
nagebootst en gaf Fred Stuij de aanwe
zigen handige tips mee over hoe om
te gaan met lastige situaties, zoals een
overval. De derde dag was voor top
kok Ramon Beuk van Restaurant
Vooreenmaand uit Maarssen. Met
zijn brede eraring in de horeca en als
presentator, alsmede zijn brede cultu
rele achtergrond, verzorgde hij er sa
men met zijn chef-kok Anne Ramak
een drukbezochte inspirerende kook
demonstratie.
Horecavakwedstrijden
Verdeeld over de drie beursdagen
werden weer de inmiddels overbeken
de jaarlijkse horecavakwedstrijden ge
houden in het tot een sfeervol restau
rant verbouwde beursvloergedeelte.
De mbo-studenten beten op maandag
het spits af met de kookwedstrijd om
de Zilveren Mosseltrofee. Zij moes
ten een driegangen menu bereiden en
serveren. Het team van ROC Zee
land uit Middelburg mocht de wissel
trofee voor een jaar mee naar huis ne
men. De Persprijs ging dit jaar naar
De Culinaire Academie Zeeland en
de Styling award naar de Rooi Pan
nen uit Tilburg.
Dinsdag vond de strijd om de Zilve
ren Oester plaats. Deze wedstrijd legt
een verbinding tussen kookkunst en
gastheerschap. Elk team, bestaande
uit een professionele kok en
gastheer/-vrouw moest een viergan
gen menu bereiden. Het team van
Restaurant Ciel Blue uit Amsterdam
presteerde het best en mocht de Zilve
ren Oester mee naar de hoofdstad ne
men. De Styling/Innovatie award
was voor Restaurant De Kromme Dis
sel uit Heelsum, de Persprijs voor
Restaurant Le Cheval Blanc uit
Heemstede en de Talentenprijs voor
Restaurant Ivy uit Rotterdam.
Het Zilveren Mosselcouvert ging
naar Ticho Chocolaterie uit Yerseke.
Op de laatste beursdag moesten de
teams patissiers en/of bakkers binnen
4,5 uur een showstuk en twee taartjes
opdienen met als thema vis-, schaal-
en schelpdieren. Patisserie Timo Cor-
nelisse wist met zijn zeemeermin van
chocolade het thema het beste tot zijn
recht te laten komen.
Zeeuwse producten op het Culinair Plein in Middelburg.
Foto: Marijke Folkertsma
De winnaar krijgt een applaus bij de bekendmaking.
Uit handen van Luit Ezinga, voor
zitter van SER Zeeland, heeft de
61-jarige Maq'on van Ardenne,
pedagogisch specialist BSO bij Ki-
beo Goes in de Middelburgse Ab
dij de Grijs Groots Award Zee
land 2012 ontvangen. De uitrei
king vormde het sluitstuk van de
Grijs Groots conferentie, geor
ganiseerd door SER Zeeland.
Tekst: Loes van der Hoeven
MIDDELBURG - Maijon van Ar
denne is pas op latere leeftijd in de
kinderopvang terecht gekomen. Dat
haar actieve aanwezigheid daar wordt
gewaardeerd door haar werkgever
blijkt wel uit het feit dat zij onlangs
nog een specialisatieopleiding van
hem mocht volgen. Ook de ouders
dragen haar op handen. De prijs be
stond een textielkunstwerk, genaamd
'Standing Out-Outstanding' gemaakt
door Marie-Louise Fijneman uit Mid
delburg en een reischeque..
De twee andere genomineerden wa
ren Cees Baren tsen (66) van Kamps
Straalbedrijf te Heinkenszand en Gert
de Jonge (64) van Bouwgroep Peters
te Middelburg.
De leden van de werkgroep Grijs
Groots van SER Zeeland vormden te
vens de jury. Zij vertegenwoordigen
de de volgende organisaties: BZW,
MKB Zeeland, FNV, CNV en Aorta
Middelburg. Met de Grijs Groots
Award wil SER Zeeland medewer
kers van 60 jaar en ouder, die nog
midden in de maatschappij staan, vol
enthousiasme aan het werk zijn en
daarin uitstekend functioneren, in het
zonnetje zetten. De belangrijkste the
ma's van de Grijs Groots Conferen
tie waren de vergrijzing, de krapper
wordende arbeidsmarkt en het stimu
leren van duurzame inzetbaarheid
c.q. leeftijdsbewust personeel. Spre
kers als Alexander Rinnooij Kan en
gedeputeerde Ben de Reu vestigden
de aandacht op de kracht van de oude
re werknemer.
SER Nederland voorzitter Alexander
Rinnooij Kan benadrukte dat meer
Zeeuwse vrouwen hun kleine deel
tijdbanen moeten omzetten in grote
re of in een volledig dienstverband.
"Door de vergrijzing ontstaat in de na
bije toekomst een tekort aan perso
neel. Zeeland telt een bovengemid
deld aantal vrouwen met een kleine
deeltijdbaan. Dat potentieel moet be
ter worden benut, bijvoorbeeld door
uitbreiding van het aantal uren. Vrou
wen zijn, evenals oudere werkne
mers, gehandicapten en kansarme jon
geren immers hard nodig op de ar
beidsmarkt." -