7 Aardappelpasta www.pzc.nl/uit donderdag 8 maart 2012 In Noord-Italië eten ze het he le jaar door graag de befaam de gnocchi di patate. In deze vastentijd, tussen carnaval en Pasen, is dit goedkope en voed zame gerecht helemaal populair. Gnocchi valt in Italië onder de noemer pasta, maar deze bolletjes zijn gemaakt van aardappel. De stad Mantova (tussen Milaan en Venetië) staat de laatste vrijdag van februari helemaal in het te ken van de gnocchi (spreek uit: njokki). Overal worden ze ge kookt in grote ketels, thuis en op straat. En iedereen mag mee-eten. Ik zou daar graag een keer gaan proeven. Van de sfeer en van de gnocchi. Ik ben namelijk niet zo'n fan van deze toch ietwat melige hap. Maar misschien heb ik nog nooit de goede gegeten. Dat zou kunnen. Volgens de kenners ho ren ze zacht en toch stevig te zijn, met een bite. Dat lukt alleen als ze met de hand gemaakt (fatti al mano) zijn en vers bereid. Omdat een reisje naar Italië er nu even niet in zit, zoek ik een origi neel Mantovees recept en maak ik ze thuis. En wat denk je? Lekker! Vooral door de salieboter die er overheen gaat. Maar ik zie mezelf nog steeds niet even een bordje gnocchi leeglepelen. Ik vind ze leuk als alternatief voor de aardap pel, maar ik heb er graag wat vlees en groenten bij. We blijven toch Hollanders. Ze zien er zeker aantrekkelijk uit met die streepjes van de vork waarmee ze licht in gedrukt zijn. Die hebben boven dien als functie de botersaus, niet veel meer dan hete boter met dun gesneden salie, vast te houden. Jongens, die saus is echt een culi naire vondst! Simpel, maar zo lek ker. Ook heerlijk als toevoeging op het laatst in een romige winter se soep, zoals pompoen- of pasti- naaksoep. Er is al verse salie (officieel: Salvia officinalis) uit Italië op de markt, maar met gedroogde salie uit een potje lukt het ook. Salie is een sterk kruid. Zo'n bosje langwerpi ge, grijsgroene blaadjes houd je wel een week goed in de groente lade van de koelkast. Losjes ver pakt in een plastic zakje, zodat de salie nog wel kan ademen. Ook erg lekker in combinatie met kalfsvlees. Wereldberoemd is de saltimbocca, een vleesgerecht uit Rome, dat bestaat uit een kort ge bakken plat stukje kalfsvlees,waar op een plakje rauwe ham en een blaadje salie geprikt zitten. De jus wordt afgemaakt met witte wijn. Wees terughoudend met het ge bruik van salie in sauzen. Gebruik maar een klein beetje, want de smaak is erg sterk en overheer send. Heerlijk is het de mooiste blaadjes even door een dun beslag- je te halen en in zijn geheel te fri turen, in de hete boter of olie. In Italië wordt dit gegeten als snack je vooraf. Gebakken salie over de pasta gestrooid, met citroenrasp, kappertjes, knoflook en kers tomaatjes.- Of over gegrilde groe ne asperges en parmaham. Smul len. Nog even terug naar de gnocchi. Het deeg wordt gemaakt van krui- mige, bloemige, liefst 'oude' aard appels. Zo tegen het einde van de winter moeten die nodig opge maakt worden, want de nieuwe oogst komt er al weer aan. In Ita lië en op Cyprus en Malta zijn er eind maart al nieuwe aardappel tjes. Vandaar dat deze periode van oudsher al echt gnocchi-tijd is. Schoon schip maken, in alle op zichten. fotografie Dirk-Jan Gjeltema Gnocchi met salieboter hoofdgerecht voor vier personen Benodigdheden 1 kilo kruimige aardappels in schil; 200 gram tarwebloem; 1 theelepel zout; 100 gram boter; 4 blaadjes ver se salie. Bereidingswijze Borstel de aardap pels schoon. Kook in schil in ruim water helemaal gaar. Trek de schjl eraf en prak of stamp fijn als ze nog warm zijn. Laat af koelen. Stort aardappelmassa op met bloem bestoven werk blad. Meng daar zout en bloem in kleine beetjes doorheen tot stevig deeg ontstaat dat niet aan de handen blijft plakken. Rol er vingerdikke rollen van en snij die in stukjes van 2 centime ter. Rol licht door wat bloem, druk met bolle kant van vork iets plat. Leg op schone thee doek, bestuif nogmaals met meel en laat een uurtje rusten. Kook de gnocchi in ruim water met zout gaar, in kleine porties zodat ze niet aan eikaar kleven. Ze zijn gaar zodra ze boven ko men drijven. Dat duurt hooguit 5 minuten. Vis de gnocchi met een schuimspaan uit het water. Smelt boter in klein pannetje, snij salie fijn en voeg toe zodra boter bruist, laat op klein vuur tje 2 minuten doorwarmen en schenk hete boter over zelfge maakte gnocchi. Lekker met kalfsschnitzêl en broccoli of een stoofvleesschotel! Tip Je kunt losgeroerd ei aan deeg toevoegen voor een rijker deeg. Ga in dat geval uit van 300 gram bloem. Het hotel en de brasserie. van mijn tafelgenote voldoet aan de belangrijkste vereiste: hij heeft een warme vloeibare vulling. Het ijs dat ze erbij krijgt, zit vol met stukjes bolus, een variant op het Amerikaanse koekjesijs: erg lekker. De ijsbolletjes liggen ook nog eens op een mandje van chocolade. Het zijn erg geslaagde toetjes. En pas achteraf kom ik erachter waar die opmerkelijke naam vandaan komt: Arc en bleu is het hele jaar op alle dagen van de week geopend. De brasserie is goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Vaste gasten kunnen een Braskaart krijgen: een kaart waarmee je tien procent korting krijgt op rekeningen van Brasserie Are en Bleu. Na vijf bezoeken krijg je twee gangen a la carte per persoon gratis. het is een combinatie van Are, een vrije vertaling naar het Frans van Ark, de benaming van het hotelge bouw in de jaren zeventig, toen er een conferentieoord voor jongeren inzat. En Bleu, dat naar de zee ver wijst. Brasserie Are en Blee, Vroonweg 33-35, 4325 DA Renesse. Telefoon: 0111 462510; www.arcenbleu.nl Puck Kerkhoven is de gids voor lekkerbekken, die ""U thuis bijzonder en eten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 23