Tropisch met Hollandse inslag r 6 luit Beoordeling donderdag 8 maart 2012 lleu ig 33/35J Are en Bleu Vroonweg 33/35| Stoof*,, RENESSE 'eS Eten in een hotel is al tijd spannend, vooral als het hotel in een ty pische toeristenplaats staat. Zoals Renesse. In een hotel eet je eigenlijk alleen als je er niet weg kan. Omdat het in een bos ligt bijvoorbeeld. In Renesse ofzo. Met het schrik beeld van fantasieloos toeristen- voedsel op het netvlies gaan we in de voorjaarsvakantie toch naar Arc en Bleu. In Renesse dus. Brasserie Are en Bleu hoort bij het Are Hotel Zeeland en dat is weer onderdeel van hotelke ten Hampshire. We krijgen een grote ronde tafel, middenin de eetzaal, die ook al rond is. Het is een - iets te - lichte grote ruimte, het plafond beschil derd met wolken en meeuwen en met blauwe accenten en zuilen die de eetzaal een Grieks tintje geven. Er hangen grote schilderijen aan de muur, met maritieme afbeeldin gen, We zitten op knalblauwe ro tan stoelen, en eten van een mooi klassiek gedekte tafel, compleet met een in een punt gevouwen ser vet en een verse roos. De ober komt ons vertellen over de 'catch of the day' - de verse vis van vandaag - en van het maand- menu en doet dat met soepele vriendelijkheid. Ergens aan de an dere kant van de eetzaal bast een grote sint-bemard; je mag hier je hond meenemen als je wilt. Het te kent de gemoedelijkheid in de brasserie. Gelukkig zit het dier een heel eind verderop. We krijgen een bescheiden amuse vooraf: een lekker knapperige gam ba, met knoflook, op een plukje Ja panse zeewiersalade met wat tuin kers er bovenop: fris, zilt en Oos- ters-pittig in één hap. Dat belooft veel voor de rest van de avond. Het brood ook trouwens, we krij gen van dat mooie, een beetje grauwe taaie brood met een knap perige korst, goede boter en een heerlijke tapenade van groene olij ven. De brasserie prijst zichzelf in de menukaart aan met de bewering dat de kok Zeeuws en Mediterraan mixt. Dat lezen we eerlijk gezegd niet zo aan de kaart af: wel zien we veel Aziatische invloeden. Zo als in mijn voorgerecht: Oosterse proeverij: een paar ultradunne plakjes tere rauwe tonijn met wat subtiel zeewier langs het randje, een klein deegbuideltje met gam bavulling - weer op zo'n zeewiersa- ladebedje en de lekkerste teryaki die ik ooit gegeten heb: een spiesje met gemarineerd rundvlees, van dat lekkere losse steakvlees, ribeye misschien?, aan een stokje geregen Eten op blauwe stoelen en gegrild. De drie sausjes die bij het gerecht zitten, op basis van chi li, soja en mayonaise, zijn eigenlijk overbodig. Mijn tafelgenote krijgt carpaccio; een heleboel carpaccio: een groot bord vol plakjes rundvlees, be strooid met brokjes kaas en kap pers. De dressing - meestal te over dadig bij dit gerecht - is subtiel: zoetig door de balsamico en hartig door het vleugje truffel erin. Op het vlees ligt een bos slablaadjes; al met al is het een iets te machtig gerecht. Als hij de borden weghaalt, ziet de ober meteen dat ik per ongeluk mijn vork meegeef. Ik hoef niets te zeggen. „Ik breng zo een nieuwe", glim lacht hij. En dat doet-ie. Zeewolf is de vangst van de dag, gebakken met een romige bo- ter-truffelsaus. Een lekker visje, concludeert mijn gezelschap. Ze gruwt een beetje van de streep aardappel-spinazie-knolsel- der-erwtpuree op het bord, die in derdaad erg groen is. En erg naar erwt smaakt. En naar haar zin iets te korrelig van structuur is. Ik heb dezelfde bijgerechten: ik ben min der gecharmeerd van de roerbak groente: spinazie, prei en padden stoelen, alles net te slap. De frieten zijn lekker trouwens. Eten aan de grote ronde tafel bij Arc en Blue in Renesse. Mijn roodbaars is op de huid ge bakken, al is de knapperigheid van het velletje alweer een beetje weg. Ik krijg de vis met een niet zo heel bijzondere currysaus. Er bovenop ligt een stukje papadum; lekker, en leuk gevonden ook. De vis is precies gaar, hij geeft gewillig mee als ik er tegen duw. Bij het kiezen van het toetje heb ben we, net als bij het voor- en hoofdgerecht, alweer moeite om te bepalen wat we willen. En dat gebeurt niet vaak: alles lijkt lekker. Ik krijg hangop - uitgelekte yog hurt - in een prachtige glazen kelk op een bloemsteel van een voet, gecombineerd met plakjes banaan, een stukje spekkoek en chocolade ijs: creatief tropisch met Hollandse inslag: fusion op zijn best. Het a la minute gebakken chocoladetaartje Carpaccio In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit Creatief en kwalitatief goed eten; niet goedkoop: we betaalden honderd eu ro voor twee personen. Bediening Vriendelijk en correct. Precies de juis te toon. En dat is zeldzaam. Entourage Mooi gelegen in de bossen, eetzaal is wat ongezellig. Een echt hotelrestau rant, maar gelukkig wel gemoedelijk. Conclusie: Het is jammer om Arc en Blue alleen aan de hotelgasten te laten. Met een klein zetje zou het een topper zijn.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 22