vooral zelfde fiscus,..
werken 17
Schouwburgcateraar vliegt uit
zaterdag 3 maart 2012
stammmmm
Hoe zit het met de
ziektekosten?
Ziektekosten:
Van uzelf, uw fiscale partner, kinderen jon
gere dan 27 jaar, tot uw huishouden beho
rende ernstig gehandicapten van 27 jaar en
ouder, en inwonende zorgafhankelijke
ouders, broers of zussen.
Aftrekbaar:
9 Genees- en heelkundige hulp, zoals tand
arts (ook kronen, bruggen, implantaten), fy
siotherapie, revalidatie, specialist)
Eigen bijdragen voorgeschreven (homeopa
thische) geneesmiddelen
9 Kosten particuliere verpleging of verzorging
9 Kosten die boven het bruto Persoons Gebo
den Budget uitkomen
9 Het zorgaandeel in de pensioenprijs van
particulier verpleeg- of verzorgingshuis zon
der AWBZ-indicatie
Zorgaandeel in reiskosten bewonersvakan
tie AWBZ instelling
9 Reiskosten ziekenbezoek als afstand groter
is dan 10 kilometer en de duur langer dan
een maand. Werkelijke kosten openbaar
vervoer of 19 cent per kilometer
9 Hulpmiddelen (niet voor ogen, wel voor
mobiliteit en horen, zoals hoorapparaat,
steunzolen, prothesen, loophulpmiddelen
en rolstoelen, inclusief kosten onderhoud
en batterijen)
9 Ziekenververvoer voor bezoek aan artsen
etc.; 35 cent per kilometer of kosten open
baar vervoer
9 Extra kilometers privévervoer wegens handi
cap of ziekte
9 Extra kleding beddengoed chronisch zieken
Woningaanpassing (op voorwaarden)
9 Dieetkosten
9 Uitgaven voor extra particulier huishoudelij
ke hulp wegens ziekte of invaliditeit (zit wel
drempel op)
Weekendverblijf ernstig gehandicapten: 10
euro verblijfskosten per dag en 19 cent per
kilometer voor halen en brengen
Niet aftrekbaar:
Premies zorgverzekeringen, eigen risico's, ei
gen bijdrage AWBZ en alle kosten die al
door de zorgverzekeraar worden vergoed
WERKi
Peter Dingemanse van Puur Culinair. foto Ruben Oreel
PASPOORT
Naam bedrijf: Puur Culinair.
Wie: Peter Dingemanse.
Waar: Molenwater 99, 4331
SG Middelburg.
Wat: Catering en evenemen
tenorganisatie.
Officiële startdatum: 1 janua
ri 2012. Peter Dingemanse
deed daarvoor 25 jaar de ca
tering in de schouwburgen
in Middelburg en Goes.
Gedane investering: 50.000
euro.
Beoogde jaaromzet:
550.000 tot 650.000 euro.
Investering terugverdiend: in
vijf jaar.
Jaarlijkse herinvestering:
10.000 tot 20.000 euro.'
Site: www.puurculinair.com.
9 Mail: info@puurculinair.com.
Telefoon: 0118-659653 en
06-51426090.
Wat telt mee voor de vermogensrendemensthefFing?
Boven een drempel van 20.785 euro per per
soon (2011) is vermogensrendementshef-
fing verschuldigd over spaargeld en beleggin
gen. De fiscus gaat uit van een rendement
van 4 procent, ook als in werkelijkheid een
negatief rendement is behaald. Over dit theo
retische rendement wordt 30 procent heffing
berekend. Dat komt neer op een belasting
druk van 1,2 procent over het niet-vrijgestel-
de vermogen. Dit vermogen valt in Box 3.
Alle tegoeden op betaalrekeningen, spaar- en
beleggingsrekeningen tellen mee. Geblokkeer
de spaar- of beleggingsvormen zoals bankspa-
ren of een kapitaalverzekering waarin vermo
gen wordt opgebouwd voor de aflossing van
hypotheek en sommige groene beleggingen
zijn vrijgesteld.
9 De hypotheekschuld, de grootste schuld van
het gemiddelde huishouden, blijft buiten be
schouwing. Die valt in Box 1 (inkomen).
Drempels:
122 euro bij inkomen tot 7.332 euro (part
ners dubbele)
1,65 procent van verzamelinkomen tussen
7.332 en 38.955 (partners 14.664 en
38.955)
642 euro 5,75 procent van drempelinko
men boven de 38.955 euro
Verhogingsfactor:
9 Geldt alleen bij (gezamenlijk) drempelinko
men tot 33.485:
9 40 procent tot 65 jaar en 113 procent voor
65-plusser (verhoging geldt niet voor de
posten genees- en heelkundige hulp (m.u.v.
hulpmidddelen tandarts) en ziekenbezoek..
Het is een nieuw bedrijf,
maar het bestaat tegelij
kertijd ook al ruim vijf
entwintig jaar...
Dit lijkt een lastig raadsel, maar
het is vrij eenvoudig: het cate
ringbedrijfvan de Stadsschouw
burg in Middelburg en Theater
De Mythe in Goes dat al jaren
bestaat, heet sinds januari
Puur Culinair en doet nu ook
catering en evenementenorganisatie buiten de
theaters.
„Puur Culinair is één van de positieve ontwik
kelingen die zijn ontstaan uit het reorganisatie
plan van de schouwburg in Middelburg", zegt
eigenaar Peter Dingemanse. Puur Culinair is
een Commanditaire Vennootschap (CV). De
vennoten zijn Peter Dingemanse en Frans Lie-
vens. Frans Lievens, van het Scheldetheater in
Terneuzen, nam vorig jaar ook de exploitatie
van de Stadsschouwburg Mid
delburg en De Mythe in Goes
over. Peter Dingemanse is de
uitvoerend vennoot en daar
mee verantwoordelijk voor de
gehele bedrijfsvoering.
Puur Culinair heeft drie koks
in vaste dienst en zet rond de
C H ff'f' F veerti§ oproepkrachten in. Het
3? 1 livsü bedrijf verzorgt catering en eve
nementenorganisatie in heel
Zeeland en in West-Brabant.
Puur Culinair verzorgt onder meer lunches, di
ners, bedrijfscatering, biologische of duurzame
catering, receptiehapjes, barbecues en buffet
ten. Dingemanse: „We hebben ook jullservice.
Dan wordt een feest helemaal door ons georga
niseerd, van de uitnodigingen tot en met de ca
tering."
Ook de catering van het Scheldetheater in Ter-
neuzen wordt nu door Puur Culinair verzorgd.
zie onze website:ge!denwerk
Geld en werk is ook te volgen op de
website van deze krant. Naast diverse
colums en rubrieken treft u al het
nieuws dat met uw persoonlijke
financiën en het werk te maken heeft
op één overzichtelijke plek aan.
"dWOtS0"l
Hoo9aC'
•Vrtend,
a(d\9d en
„.«BS»»
öest a°9
6oM ""''""'...„„.«Ml»"
OOOS^3'
4900050°
435^3+