vooral zelfde fiscus,.. werken 17 Schouwburgcateraar vliegt uit zaterdag 3 maart 2012 stammmmm Hoe zit het met de ziektekosten? Ziektekosten: Van uzelf, uw fiscale partner, kinderen jon gere dan 27 jaar, tot uw huishouden beho rende ernstig gehandicapten van 27 jaar en ouder, en inwonende zorgafhankelijke ouders, broers of zussen. Aftrekbaar: 9 Genees- en heelkundige hulp, zoals tand arts (ook kronen, bruggen, implantaten), fy siotherapie, revalidatie, specialist) Eigen bijdragen voorgeschreven (homeopa thische) geneesmiddelen 9 Kosten particuliere verpleging of verzorging 9 Kosten die boven het bruto Persoons Gebo den Budget uitkomen 9 Het zorgaandeel in de pensioenprijs van particulier verpleeg- of verzorgingshuis zon der AWBZ-indicatie Zorgaandeel in reiskosten bewonersvakan tie AWBZ instelling 9 Reiskosten ziekenbezoek als afstand groter is dan 10 kilometer en de duur langer dan een maand. Werkelijke kosten openbaar vervoer of 19 cent per kilometer 9 Hulpmiddelen (niet voor ogen, wel voor mobiliteit en horen, zoals hoorapparaat, steunzolen, prothesen, loophulpmiddelen en rolstoelen, inclusief kosten onderhoud en batterijen) 9 Ziekenververvoer voor bezoek aan artsen etc.; 35 cent per kilometer of kosten open baar vervoer 9 Extra kilometers privévervoer wegens handi cap of ziekte 9 Extra kleding beddengoed chronisch zieken Woningaanpassing (op voorwaarden) 9 Dieetkosten 9 Uitgaven voor extra particulier huishoudelij ke hulp wegens ziekte of invaliditeit (zit wel drempel op) Weekendverblijf ernstig gehandicapten: 10 euro verblijfskosten per dag en 19 cent per kilometer voor halen en brengen Niet aftrekbaar: Premies zorgverzekeringen, eigen risico's, ei gen bijdrage AWBZ en alle kosten die al door de zorgverzekeraar worden vergoed WERKi Peter Dingemanse van Puur Culinair. foto Ruben Oreel PASPOORT Naam bedrijf: Puur Culinair. Wie: Peter Dingemanse. Waar: Molenwater 99, 4331 SG Middelburg. Wat: Catering en evenemen tenorganisatie. Officiële startdatum: 1 janua ri 2012. Peter Dingemanse deed daarvoor 25 jaar de ca tering in de schouwburgen in Middelburg en Goes. Gedane investering: 50.000 euro. Beoogde jaaromzet: 550.000 tot 650.000 euro. Investering terugverdiend: in vijf jaar. Jaarlijkse herinvestering: 10.000 tot 20.000 euro.' Site: www.puurculinair.com. 9 Mail: info@puurculinair.com. Telefoon: 0118-659653 en 06-51426090. Wat telt mee voor de vermogensrendemensthefFing? Boven een drempel van 20.785 euro per per soon (2011) is vermogensrendementshef- fing verschuldigd over spaargeld en beleggin gen. De fiscus gaat uit van een rendement van 4 procent, ook als in werkelijkheid een negatief rendement is behaald. Over dit theo retische rendement wordt 30 procent heffing berekend. Dat komt neer op een belasting druk van 1,2 procent over het niet-vrijgestel- de vermogen. Dit vermogen valt in Box 3. Alle tegoeden op betaalrekeningen, spaar- en beleggingsrekeningen tellen mee. Geblokkeer de spaar- of beleggingsvormen zoals bankspa- ren of een kapitaalverzekering waarin vermo gen wordt opgebouwd voor de aflossing van hypotheek en sommige groene beleggingen zijn vrijgesteld. 9 De hypotheekschuld, de grootste schuld van het gemiddelde huishouden, blijft buiten be schouwing. Die valt in Box 1 (inkomen). Drempels: 122 euro bij inkomen tot 7.332 euro (part ners dubbele) 1,65 procent van verzamelinkomen tussen 7.332 en 38.955 (partners 14.664 en 38.955) 642 euro 5,75 procent van drempelinko men boven de 38.955 euro Verhogingsfactor: 9 Geldt alleen bij (gezamenlijk) drempelinko men tot 33.485: 9 40 procent tot 65 jaar en 113 procent voor 65-plusser (verhoging geldt niet voor de posten genees- en heelkundige hulp (m.u.v. hulpmidddelen tandarts) en ziekenbezoek.. Het is een nieuw bedrijf, maar het bestaat tegelij kertijd ook al ruim vijf entwintig jaar... Dit lijkt een lastig raadsel, maar het is vrij eenvoudig: het cate ringbedrijfvan de Stadsschouw burg in Middelburg en Theater De Mythe in Goes dat al jaren bestaat, heet sinds januari Puur Culinair en doet nu ook catering en evenementenorganisatie buiten de theaters. „Puur Culinair is één van de positieve ontwik kelingen die zijn ontstaan uit het reorganisatie plan van de schouwburg in Middelburg", zegt eigenaar Peter Dingemanse. Puur Culinair is een Commanditaire Vennootschap (CV). De vennoten zijn Peter Dingemanse en Frans Lie- vens. Frans Lievens, van het Scheldetheater in Terneuzen, nam vorig jaar ook de exploitatie van de Stadsschouwburg Mid delburg en De Mythe in Goes over. Peter Dingemanse is de uitvoerend vennoot en daar mee verantwoordelijk voor de gehele bedrijfsvoering. Puur Culinair heeft drie koks in vaste dienst en zet rond de C H ff'f' F veerti§ oproepkrachten in. Het 3? 1 livsü bedrijf verzorgt catering en eve nementenorganisatie in heel Zeeland en in West-Brabant. Puur Culinair verzorgt onder meer lunches, di ners, bedrijfscatering, biologische of duurzame catering, receptiehapjes, barbecues en buffet ten. Dingemanse: „We hebben ook jullservice. Dan wordt een feest helemaal door ons georga niseerd, van de uitnodigingen tot en met de ca tering." Ook de catering van het Scheldetheater in Ter- neuzen wordt nu door Puur Culinair verzorgd. zie onze website:ge!denwerk Geld en werk is ook te volgen op de website van deze krant. Naast diverse colums en rubrieken treft u al het nieuws dat met uw persoonlijke financiën en het werk te maken heeft op één overzichtelijke plek aan. "dWOtS0"l Hoo9aC' •Vrtend, a(d\9d en „.«BS»» öest a°9 6oM ""''""'...„„.«Ml»" OOOS^3' 4900050° 435^3+

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 27