In Vrouwenpolder 6l donderdag 1 maart 2012 Meer dan 300 pizza's draait pizzeria Me- diterranée in Vrou wenpolder er door heen op een zo merse dag in het hoogseizoen. Dan is er in de zaak van Demet en Serif bijna geen doorkomen aan. De belangrijkste reden daarvoor is dat Méditerranée bekend staat als een goed restaurant, waar de zuide lijke keuken heerst: van Turkije, Griekenland tot Italië. Dat hadden we gehoord. Het is nu een mooi moment om de kwaliteiten te tes ten. Het is winter, het is rustig en de kok kan alle aandacht aan ons eten geven. We zijn een beetje verbaasd over de wat steriele en wat achterhaal de aankleding van het restaurant. Tegels op de vloer, een vissenkom met een paar goudvissen, veel blauwtinten, witte stoeltjes en een wand die een rotsachtige uitstra ling heeft. Op de tafels dekken glas platen een tafelkleed met groen-blauwe ruit af Na elk be zoek wordt het glas keurig met glassex schoongemaakt. Buiten sneeuwt en hagelt het en dan is het verlangen naar een soort warme mediterrane herberg misschien wel erg groot. Méditer ranée heeft dat niet, de zaak doet eerder wat kil aan en beantwoordt niet aan onze warme verwachtin gen. Demet staat in de bediening en zij is hartelijk en vriendelijk en geeft vakbekwaam advies over de gerechten. Hopelijk voldoet het mediterrane eten wel aan onze verwachtingen. We bestellen een borek (4 euro), omdat we houden van de Turkse 'flap van bladerdeeg' gevuld met fetahkaas, én een tzatziki (4 euro) én gamba's in knoflook uit de oven (7 euro). Er wordt lekker ge roosterd Turks brood bij geser veerd. De tzatziki is erg goed in zijn soort. In de romige en volle yog hurt zitten frisse stukken komkom mer en de knoflook is aanwezig maar overheerst gelukkig niet te erg. De borek is geen hoogvlieger. Het is een soort basisborek, die nog eën persoonlijke oppepper van de kok zou kunnen gebruiken. De gamba's uit de oven zijn groot en sappig (7 euro). Dat is een plus punt, maar van de bereidingswij ze, die we al vaker in Griekse res taurants zijn tegengekomen, wor den we niet blij. De uitgeklede gamba's worden verwarmd in de oven en opgefleurd met peterselie De pizza wordt opgemaakt. en sinaasappel. Niet spannend, maar gemakkelijk. Al met al zijn ze toch redelijk geslaagd. We hopen dat de pizza onze stem ming kan verbeteren. Want tot op heden zijn we niet onder de in druk van de kunsten in de keuken. De keuze van pizza is groot. Er staan bijna 50 verschillende soor ten op de kaart en er mag ook nog eens zelf een pizza worden samen gesteld. We kiezen een Madonna met spinazie (10,50 euro) die we aanvullen met een ei en ansjovis én we proberen de pikante Vesu- vio (10,25 euro) uit, met onder an dere tomaten, worst, uien en papri ka. Wat direct opvalt is dat de twee bo dems vrijwel identiek zijn, alsof ze kant en klaar gekocht zijn. We rui ken en proeven geen kruiden en er ontbreekt wat ons betreft een flesje piri-piri om de pizza wat spe cialer te maken. Het zijn wat fanta sieloze familiepizza's. De bodem is wat hard en niet soe pel. Het deeg is niet zelf gekneed, of in de lucht gegooid om luchtig heid, knapperigheid in de bodem te brengen. De structuur van de hele koek is overal hetzelfde. Daar door is het een wat saaie pizza. De paprika en tomaten zijn bijna rauw. Kok Serif heeft gelukkig de pizzabodems niet kant en klaar ge kocht. „Ik maak mijn deeg zelf', zegt hij pertinent en een beetje verbaasd. „Ik ben trots op het re sultaat. Ik kan de pizza's wel zelf 'openen' tot een mooie lap, maar dat doe ik niet vanwege tijdge brek." Hij gebruikt daarom een pletter, waardoor de keuken de stortvloed aankan van gasten die vrijwel alle maal tussen zes uur en half negen willen aanschuiven of die langsko men om een pizza te halen. „Zon der deegpletter zouden we echt nergens zijn", zegt hij. Vrouwenpolder is een familiebad plaats en veel gezinnen, zeggen ze, kunnen hun pizza's waarderen. Ook deze avond druppelen een paar families binnen. „Wij krijgen eigenlijk nooit negatieve reacties ;4f-s Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: Het mooie ter ras zit 's zomers steevast vol. Conclusie: We hebben te veel het gevoel dat het belangrijker is om veel pizza's te ma ken dan om pizza's te maken die lek ker smaken. Misschien vergissen we ons en is dit de smaak waar de toeris ten van de - badplaats van houden. Eten is dan niet meer dan vulling. In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia B erkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. De pizza gaat de oven in op de lopende band. De pizza wordt in de oven verder verwarmd.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 42