Vasten uit liefde voor je lijf gezondheid i 17 woensdag 22 februari 2012 Menig katholiek start deze week, als het carnaval voorbij is, met vasten. Maar minderen met eten is het hele jaar rond populair. Om de afval- en gifstoffen uit het lijf te krijgen. door Dora Rovers Wie zijn supermarktkar elke dag vollaadt met etenswaar uit de drie-voor-de-prijs-van-twee- aanbiedingen, gedraagt zich als de hongerige aap die ooit voedselreserves moest aanleggen om te overleven. Nu is het schadelijke overdaad, die ons niet gelukkig maakt. „Al die voorraadjes die wij kweken, worden onze ondergang." Arts Hans van Waning (64) vraagt zich af wanneer we wakker zullen worden. „We ko pen te veel. We eten te veel. Dat is een on derdeel van onze cultuur geworden. We kunnen tegenwoordig inderdaad drie pakjes voedsel kopen voor de prijs van twee. Maar wat moeten we ermee?" De huisarts van origine en beoefenaar van de natuurgeneeskunde laakt de overdaad in onze maatschappij. „Ook al zijn ingrediën ten van excellente kwaliteit, wanneer het te veel is, kan de maaltijd niet goed worden verbrand. Door gisting en rotting ontstaan giftige stoffen in de darmen, die vervolgens het lichaam binnenkomen en op den duur ziektes kunnen veroorzaken." Volgens de arts verslechtert de gezondheids toestand van de Nederlanders aanzienlijk. Als gevolg van overgewicht stijgt het aantal suikerpatiënten elk jaar met honderdduizen den. Had tien jaar geleden nog maar één op de tien Nederlanders kanker, nu treft die ziekte volgens het Utrecht Medisch Cen trum ongeveer één op de drie Nederlan ders. Binnen de natuurgeneeskunde wordt kanker gezien als laatste stadium van vergif tiging. Van Waning, specialist in gezonde voeding en optimale spijsvertering, richt zich al ja ren op vasten als methode om gifstoffen uit het lichaam te krijgen. In zijn spreekkamer in Leiden wijst hij op de cruciale rol van de darmen. „Die vormen het grootste orgaan dat we hebben. Wist u dat de darmen een oppervlakte beslaan ter grootte van een voetbalveld? Met maar liefst 1,5 kilo aan bac teriën?" Overconsumptie is volgens Van Waning dé grote belager van gezonde darmflora. Bui tensporig eten is tegenwoordig risicovol om dat er niet auto matisch een periode van darmreini ging komt. „Vroeger ging vasten vanzelf, doordat een perio de van overvloed werd afgewisseld met maanden van voedselge brek. We heb ben nog steeds hetzelfde apen- lichaam. Terwijl ons lichaam niet veel is veranderd, zijn onze leefomstan digheden dat wel. We kweken daarom nog steeds reserves, om in mindere tijden te kunnen aanspreken. Alleen zijn er geen voedseltekorten meer. Toch gedragen wij ons nog steeds als hongerige apen." Binnenkort publiceert Van Waning Alles over vasten, een herziene uitgave van zijn boek van twintig jaar geleden. Hoewel deze vorm van vasten na al die jaren ook wel de tox is gaan heten, is het doel van de darmrei niging nog steeds hetzelfde. „Door te vasten krijg je inzicht in je eetpatroon en krijg je de gelegenheid dat te veranderen." Van Wanings fascinatie met vasten ont stond al vroeg. Op zijn 19e stopte hij een week met eten en drinken. „Ik wilde weten hoe dat was, vooral om meer dan twee da gen niet te drinken. Ondanks waarschuwin gen van iedereen dat ik er ziek van zou wor den en dat ik niet meer zou groeien, beviel het me prima. Ik voelde me er goed onder." Tijdens zijn studie geneeskunde merkte de huisarts in spe dat vasten ook genezend kan werken. „Ik ging met de Hongaarse zigeu ner die mij muziekles gaf naar een natuurge neeskundig arts. Die schreef een vastenkuur voor, waarvan mijn docent, die last had van zijn longen en van een dikke buik, enorm opknapte." Wie elk jaar preventief vast, doet dat in de hoop ziektes voor te blijven. In elk geval zorgt vasten voor een betere weerstand en heeft het een heilzame werking. Zo toonde Van Waning samen met wetenschappers van de Universiteit van Utrecht aan dat deel nemers zich direct na een vastenkuur vaak wat zwakker voelen, maar tot zeker een half jaar later over een significant betere algehele gezondheid beschikken. Komende maand organiseert Van Waning, inmiddels ook wel de vastenarts genoemd, de 25e jaarlijkse vas- tenweek, van 11 tot en met 16 maart. Het met regelmaat terugkerende gezelschap van voornamelijk vrouwen kan daarbij reacties krijgen als hoofdpijn, migraine, duizelig heid, slaapstoornissen, moeheid. Die gaan over het algemeen vanzelf weg. Bij een week of langer vasten, is begeleiding vol gens Van Waning belangrijk. In tegenstelling tot wat velen wellicht den ken, is vasten geen afvalmiddel. Integen deel, wie het voedingspatroon niet aanpast, wordt er zwaarder van. „Alle organen gaan beter functioneren door het vasten, dus ook de alvleesklier en de lever. Hierdoor neemt het spijsverterend vermogen toe." Zelfheeft de arts na zijn 19e alleen nog tij dens zijn opleiding, op zijn 40ste, en zo nu en dan bij een opkomende griep, gevast. Dat is weinig voor iemand die heilig over tuigd is van de kracht ervan. „Het is geen verslaving. Ik kan het elk moment inzetten wanneer ik denk dat het goed is. Er zijn kli nieken in Duitsland die het personeel dwin gen elk jaar te vasten. Dat komt op mij over als een kerk. Vasten moet je nooit onder dwang doen of een ander opleggen. Dat doe je uit liefde voor je lichaam." Hans van Waning - Alles over vasten. Uitgeverij Synthese, 24,50 euro. Verschijnt in maart www.waningarts.nl reageren? gezondheid@wegener.nl Gunstige effecten Uit wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in Russische en Duitse tijdschriften blijkt vol gens Van Waning dat vasten een genezende werking heeft bij reuma en bij astmatische bronchitis. Dat kan, legt hij uit, omdat het bij deze kwalen gaat om een ontsteking in reac tie op giftige stoffen die zijn ontstaan bij de spijsvertering in de darmen of bij de stofwis seling in de weefsels. Door te vasten verdwij nen de gifstoffen en dus ook de reactie van het lichaam om deze ter plekke uit te willen scheiden door een ontsteking. Als je je ver standig blijft voeden, blijft dit gunstige effect voortduren. Sapvasten Een vorm van vasten is sapvasten (vanaf drie tot acht dagen): De eerste fase daarbij is de voorbereidende fase, waarin de vaste voeding wordt afgebouwd. Hierna, tijdens het feitelij ke sapvasten, 1 liter fruit- of groentesap per dag, aangevuld met minimaal 1,5 liter water of kruidenthee. In de laatste fase, het breken van het vasten, wordt de vaste voeding gelei delijk weer opgebouwd. Door in het maagdarmkanaal zo veel mogelijk vaste voedingsmiddelen weg te laten, voor kom je gisting, Door veel vloeistoffen aan te bieden, spoel je als het ware 'de oude' veront reiniging weg. In deze periode kan je zowel li chamelijk als geestelijk tot rust komen. Waarom vasten? Door ongezonde leef- en eetgewoontes is het lichaam onvoldoende in staat alle afvalstof fen kwijt te raken. Deze afvalstoffen worden vooral opgeslagen in bind- en vetweefsel. Zijn er te veel afvalstoffen opgeslagen, dan kun nen allerlei kwalen ontstaan, op de lange duur ook chronische aandoeningen. Door verkeerde leef- en eetgewoontes wordt de darmflora ernstig verstoord en overheerst door rottingsbacteriën. Hierdoor komen nog meer afvalstoffen in het lichaam, die ons ziek kunnen maken, en worden voedingstoffen uit de voeding minder goed opgenomen. Door te vasten gaat het lichaam deze gifstof fen verbranden omdat er te weinig voedsel beschikbaar is. De spijsverteringsorganen (slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm) krijgen rust, waardoor het lichaam zich kan richten op het reinigen en regenereren van organen, weefsels en cellen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 17