Vette dinsdag reizen Chicken wings Jonge meiden tonen vanaf balkons hun borsten, dronken mannen zwalken juichend door Bourbon Street. Frank Hendrickx ging naar New Orleans voor carnaval op z'n Amerikaans. Zaterdag 11 februari 2012 reizen@wegener.nl 024-3650360 Terwijl in Nederland de pinguïns van het dak vrie zen, blijkt het in New York buitengewoon aange naam te zijn. Strakblauw voorjaar. Gelukkig maar, want voordat de geplande werkzaamheden van start gaan, moet ik op jacht. Naar kleding, fotoapparatuur en parfum. Besteld door kennissen, vrienden en familieleden. Mijn grootste hobby is het niet, maar ik sla me er doorheen in de wetenschap dat aan het einde van de rit mij een traktatie wacht. Alleen daarvoor al zou ik met enige regelmaat de gro te plas oversteken. Zoals je ze hier krijgt, heb je ze namelijk echt nergens. En ik heb ze al op veel plaatsen gehad, dat kan ik u verzekeren. Chicken wings. Ja inderdaad, kippen- vleugeltjes. Buffalo chicken wings, om precies te zijn. Men eet deze het best in een bar in Greenwich Village, naar mijn idee. Een prachtig grand café waar de lucht vol is van schraal bier, oud hout en wings. De Boxers heet het en wie de stad verlaat zonder dit wingparadijs te hebben be zocht, mist de ziel van culinair New York. Misschien over drijf ik, maar zo voel ik het. Chicken wings heb je in de Ver enigde Staten overal. Elke bar serveert ze. Maar kijk vooral uit wanneer het woordje Buffalo er niet voor staat. Ont breekt die toevoeging, dan fabriceert men meestal een ver zameling drumsticks met onduidelijke smaak. Een beetje zoet, honey, of juist zout, asian. Of gewoon met niks, niet te eten. De kipspecialiteit neigt dan nog het meest naar Ken tucky Fried Chicken. Een hap warm water met vleesstruc tuur. En dat is heel erg, want ik geef toe, ik ben gek op Buf falo wings. Ik ben nog nooit in Buffalo geweest, maar ik ben er ongezien een fan van. Ik stel me zo voor dat je daar in elke gelegenheid kunt genieten van de lokale specialiteit. Van drogist tot supermarkt, van fietsenhandel tot nagelstudio. Overal wings. Paul McCartney maakte ooit een lp Wings over America. Het duurde even voor ik besefte dat het hier om zijn band Wings ging en niet een eerbetoon aan het Amerikaanse cu linaire hoogstandje. Wat maakt de Buffalo wing zo bijzonder? Afgezien van de sappige kippenvleugels en -dijen is het de saus die het hem doen De Buffa lo saus is vrijwel niet te vergelijken met andere. De smaak wordt mijns inziens verkregen door er een grote hoeveelheid salpeterzuur aan toe te voegen. Een soort brandende afbijt die in zijn scherpste vorm garant staat voor een blijvende herinnering. Wie de echt goede wings voor zijn neus krijgt, barst meteen in tranen uit. Dat effect wordt veroor zaakt door de zoutzuurachtige dampen die van het gerecht opstijgen. Even het hoofd wegdraaien en diep inhaleren, is mijn advies. Uiteindelijk ontkomt de eter er niet aan om een wing in de mond te stop pen. De kenner van de Buffalo saus kijkt angstig uit naar dit moment. De wing nadert tussen duim en wijsvinger de lip pen. De lippen, de meest gevoelige plek van het lichaam, waar de huid het dunst is en de afweer tegen de buitenwe reld het kleinst. Die lippen weten het al. De hersenen heb ben doorgegeven dat er een Buffalo wing aankomt. De im pact kan verschrikkelijk zijn. De goede wing brandt zich als het ware een weg naar binnen. Tranen springen in de ogen, de neus gaat lopen. Snel een hap van de bijgeleverde selerie- stengel met kaassaus. Langzaam dooft het vuur. Maar na tien van zulke aanslagen is er geen redden meer aan. De mond staat in brand, de lippen schrijnen, duim en wijsvin ger kleuren dieprood. De grote portie van de Boxers bestaat uit vijftien wings. Wie zich daar doorheen slaat, is een held en kan worden toegelaten tot de opleiding voor Navy Seal. Wanneer de laatste spijkerbroek in de tas zit, haast ik mij naar het walhalla der wings. Van verre zie ik de vertrouwde bar op de hoek, naast de handel in tweedehands grammo foonplaten. Ik zet de boodschappentassen op de kruk naast me en kijk zoekend rond. Het lijkt wel veranderd. Ineens valt me de geur op. Een soort Harpic luchtverfrisser. En het hout is weg, er ligt marmoleum. Ik informeer naar het hoe en waarom. Vriendelijk wijst de barman op het uithang bord. De hond staat er nog op (een boxer) maar de naam is veranderd. Oliver's heet het nu. Mijn wingcafé bestaat niet meer. Verkocht. Wings hebben ze nog wel. Niet te eten! Te leurgesteld verlaat ik de uitgestorven tent. Is er dan niets meer heilig? Eindredactie: Johan Bosveld redactie.reizen@wegener.nl Vormgeving: Art Redactie Wegener Media Advertentieverkoop: Wegener Media Nationale Verkoop verkoop.dagbladen@wegener.nl De artikelen in deze bijlage komen tot stand onder verantwoordelijk heid van de redactie. Daarvoor werkt zij soms samen met reisorganisaties en verkeersbureaus. De redactie behoudt echter de volledige zeggenschap over de redactionele inhoud. Het is de avond voor Mardi Gras, het Franse woord voor 'vette dins dag'. Overal in New Orleans tellen de klok ken af Nog vier uur tot Mardi Gras, nog drie uur, nog twee uur. En ondertussen neemt de chaos, de uitgelatenheid en het aantal dronken mensen toe. De massaal uitgerukte politie haalt hier en daar minderjarige, straalbezopen jongens uit de hossende meute. Ze kunnen de nacht doorbrengen in de politiecel. „O ja, je voelt de duivel", zegt Gary Larson, een van de tientallen evangelisten die traditioneel naar de 'Big Easy' afreizen om zieltjes te winnen. „Ik kan het weten. Ooit ben ik bijna dood gegaan in deze stad. Ik was jong en dronken en viel met mijn rug in glas. Ik dacht: 'Ik kom nooit meer levend uit New Orleans'." Gary Larson probeert me tevergeefs over te ha len samen te bidden. Bourbon Street is met zijn stripbars, pubs, cafeetjes en restaurant geen plek voor fijngevoelige types. Het is car naval op z'n Amerikaans: extra lar ge, XXL. Dat geldt zeker voor de befaamde cocktail: Hurricane. Geen mens weet precies wat er in gaat (vooral heel veel rum), maar afgaande op de taferelen in Bour bon Street levert het de nodige par ticuliere natuurrampen op. De Franse kolonialisten zouden er van opkijken. Zij brachten als goe de katholieken het carnaval eind zeventiende eeuw naar de Franse kolonie in de Nieuwe Wereld (de huidige staten Alabama, Mississip pi en Louisiana). New Orleans werd pas decennia later opgericht, maar niemand trekt zich iets van de geschiedenis aan: dit is de baker mat en hoofdstad van het Ameri kaanse carnaval. Hier komen de meeste bezoekers en hier zijn de meeste optochten. Voor de cul tuurliefhebbers is er zelfs een Mar di Gras-museum. De bezoekersaan tallen zijn nog steeds niet terug op het niveau van voor orkaan Katri- na, maar Mardi Gras blijft de grote geldmachine van de stad. De hotel kamers zijn zeer prijzig, zeker in het toeristische centrum French De koning van de zogeheten Rex-para- de. foto Cheryl Cerber/EPA Quarter. Ik besluit na een dag in New Orleans dan ook met een huurauto af te reizen naar het zui den richting de Golf van Mexico, op zoek naar een minder kosmo politisch en prijzig carnaval langs de bayous, zoals de riviertjes in het deltagebied nog met een Frans woord worden genoemd. Ik blijk niet de enige te zijn. „Dit is veel leuker met de kinderen", zegt Howard Scully, een man uit Loui siana die met zijn gezin in zijn camper naar het stadje Houma is gereden. „Het is minder massaal en hectisch. Je kunt rustig naar de optochten kijken." Scully woonde als kind in het deltagebied van de Mississippi, een van de meest uit zonderlijke regio's van Amerika. De eeuwen geleden uit Frankrijk geëmigreerde lokale bevolking, de Cajuns, hielden generaties lang vast aan hun eigen cultuur. Iedereen boven de vijftig spreekt nog steeds Frans - pas met het uit breken van de Tweede Wereldoor log en de daarmee gepaard gaan patriottische sentimenten werden kinderen in het Engels opgevoed. Tussen de ontelbare meren, beek jes, kanalen, riviertjes en moeras sen leefden de Cajuns hier eeu wenlang in relatief isolement. Ze waren van niemand afhankelijk. Ie dereen kon in zijn eigen levensbe hoefte voorzien, want er is in het gebied een overvloed aan vis, gevo gelte en wild. Het is een bekend ge zegde in de Mississippidelta: „Al leen iemand op dieet leidt hier honger." In het visrestaurant 1921 in Houma kom ik er 's avonds ach ter wat daarmee bedoeld wordt. Obers en serveersters lopen met de ene rijkelijk gevulde schaal na de ander door het volle restaurant. Rauwe oesters, gekookte garnalen, krabben, rivierkreeften, vissoepen (Gumbo) en broden met gefrituur de oesters en garnalen. Alles komt vers van de kleine vissersboten die overal langs de kanalen en bayous liggen. De prijzen zijn voor Neder landse begrippen laag. „We heb ben gasten uit de hele wereld", zegt eigenaar Jody Martin trots. „Vaak gaan ze op vakantie op Grand Isle (een toeristische plek aan de Golf van Mexico), maar dan komen ze ook hier even eten. Ons geheim: wij kennen iedere vis ser hier. Ze geven ons de beste en meest verse producten." Vooral de oudere bezoekers in restaurant 1921 zijn moeilijk te verstaan. En gels is voor Cajuns de tweede taal en ze spreken met een zwaar ac cent - ze kunnen bijvoorbeeld niet het th-geluid maken: 'this' wordt 'dis', 'brother' wordt 'bruder'. Maar de atmosfeer is vriendelijk en gastvrij. De Cajuns weten naar eigen zeggen wat het is om gedis crimineerd te worden - ze werden vroeger 'witte negers' genoemd en vanwege hun 'buitenlandse manie ren' met wantrouwen bekeken. Rauw kan-het er soms wel aan toe gaan, zo merk ik als ik nog een laatste Mardi Gras-optocht bekijk in het verderop gelegen dorpje Montegut. De meeste mannen werken ofwel in de visserij of op booreilanden in de Golf van Mexi co. Zonder pick-uptruck en ta toeages tel je hier niet mee. Maar toeristen moeten zich daar vooral niet door laten afschrikken, zegt de jonge garnalenvisser Luke Tyler. „Welnee, joh. Hier overkomt je niets. Iedereen is welkom, zeker op Mardi Gras." Reageren? redactie.reizen@wegener.nl VERENIGDE STATEN Vette dinsdag valt dit jaar op 21 februari, maar de hele maand zijn er al activiteiten. De toeristische wijk French Quarter vormt het hart van New Orleans Mardi Gras in New Orleans. In Bourbon Street vinden de meeste festiviteiten plaats, maar iedere wijk heeft zijn eigen parade. Er zijn in totaal zo'n vijftig optochten. Ook het Mardi Gras-museum ligt in French Quarter aan Jackson Square. Het geeft een overzicht van de geschiedenis van het feest. Liefhebbers van een meer traditioneel Cajun Mardi Gras kunnen naar Houma, op een uurtje rij den. Niet ver daarvandaan ligt het vissersdorpje Montegut. Iets verderweg ligt Eunice, een aanrader. De plaatselijke bevolking organiseert daar nog ieder jaar een Mardi Gras 'run'. Inwoners trekken dan te paard van huis naar huis om ingrediënten te verza melen voor de collectieve Gumbosoep. www.mardigrasneworleans.com

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 74