uit 7
eten met puck
Koek-
en-zopie
donderdag 9 februari 2012
eten
www.pzc.nl/uit
Grote stoere balken en bakstenen muur: misschien wel het gezelligste eetcafé van Middelburg.
foto Lex de Meester
hebben echt te veel gegeten. Bo
vendien is de keuze uit vanilleijs
met chocoladesaus, vanilleijs met
caramel, vanilleijs met aardbei of
vanilleijs met advocaat. En het is
ons buiten iets te koud voor ijs.
Dus drinken we thee, die wordt ge
serveerd met een los toefje slag
room: hebben we toch nog een
beetje een toetje. Amai.
Den Baas en zijn madam, clubgebouw
De Arne, Kinderdijk 88, 4331 HH
Middelburg, telefoon: 0118 - 613852,
www.denbaasenzijnmadam.be.
Dagelijks open vanaf 16.00 uur.
door Puck Kerkhoven
Met die lage temperatu
ren en oplopende na
tionale schaatskoorts,
willen wij natuurlijk
niet achterblijven. Inderdaad: tijd
voor koek-en-zopie!
Op zeventiende-eeuwse schilde
rijen van Hollandse winterland
schappen staan op en rond het ijs
al koek-en-zopiekraampjes. Ge
maakt van houten planken en pa
len, onder een wapperend stuk
tentdoek. Hier konden verkleum
de schaatsers even op adem en op
temperatuur komen. Het waren
plekken waar het er vaak lieder
lijk aan toe ging. Omdat politie,
staat en fiscus er geen grip op had
den, golden hier heel andere ze
den, gewoonten en prijzen. Wat
er zoal te koop was? Koekbrood,
bier en warme spijzen. En zopie.
Je denkt misschien dat dat soep
is, maar nee. Een zopie is letter
lijk 'een slokje'. Op het internet
en in oude kookboeken kom je
veel recepten voor dit warme slok
je tegen.
Ik vraag me af: 'wie maakt er te
genwoordig nog zopie? En hoe
smaakt het eigenlijk?' Terwijl de
thermometer buiten min 8 aan
wijst, ga ik in de keuken aan de
slag met het authentieke recept
voor zopie.
Verwarm in een pannetje een fles
je bockbier. Voeg daar een klein
pijpje kaneel aan toe, een kruidna
gel en een schijfje citroen en laat
het 20 minuten trekken. Vis de
specerijen en de citroen eruit,
roer in een kommetje een rauw ei
los met 75 gram bruine basterdsui
ker. Voeg dit toe en laat het bier al
roerend licht binden en schuimig
worden, zonder dat het aan de
kook komt Van het vuur af
schenk ik er, zoals het hoort, nog
een scheut rum bij.
Deze hoeveelheid is ruim vol
doende voor twee klappertanden
de schaatsers. Advies: warm drin
ken.
En... hoe smaakt het? Poeh, heftig!
Blèh, een beetje als warme hoest-
drank, maar dan met alcohol. Het
vult als een gek, alsof dit drabbi
ge, bruine goedje uitzet in je
maag. Je krijgt het er inderdaad
knap warm van. Maar lekker, nou
nee. 'Don't try this at home.'
Het vult als een gek,
alsof dit drabbige, bruine
goedje uitzet in je maag
Op zoek naar een lekker recept
voor een eigentijdse erwtensoep,
stuit ik in het nieuwe kookboek
'Home Made Winter' van Yvette
van Boven, op dit recept voor erw
tensoep met linzen, pompoen, ko
riander en Griekse yoghurt Vol,
rijk en warmbloedig winters van
smaak, zoals zoveel gerechten in
Van Bovens boek. Het leuke is dat
ze alles zelf maakt, tot yoghurt en
kaas en ossenworst aan toe. Een
aanrader.
Natuurlijk hopen we dat de Elfste
dentocht doorgaat. Dan eten wij
deze soep, voor de buis.
In de winter is er op doordeweekse
dagen een wisselend dagmenu voor 10
of 12 euro. Den Baas en zijn madam is
slecht toegankelijk voor mensen die in
een rolstoel zitten.
Het restaurant is officieel alleen open
voor leden van de
watersportvereniging.
Linzen- en erwtensoep met pompoen en
yoghurt, voor vierjlinke kommen
benodigdheden 1 flespompoen; 1 eetlepel paprikapoeder, (hot); 1 eetle
pel oregano; zout en peper; 2 a 3 eetlepels olijfolie; 1 uitje, gesnip
perd; 1 eetlepel boter; 100 gram blonde linzen; 50 gram spliterwten;
1 a 2 eetlepels tomatenpuree; 1 liter kippenbouillon; 1 bosje verse ko
riander; 100 gram Griekse yoghurt.
bereidingswijze Verwarm oven voor op 180 graden. Schil pompoen, ver
wijder zaden. Snijd in blokjes van 2 bij 2 centimeter en spreid uit over
bakblik. Bestrooi met kruiden, peper en zout, bedruppel met olijfolie
en hussel goed om. Spreid uit over bakblik en rooster ongeveer 30 mi
nuten in oven tot randjes donker kleuren. Bewaar. Smoor uisnippers
glazig in hete boter. Voeg linzen en spliterwten toe en roer om tijdens
het bakken. Voeg tomatenpuree toe, laat even bakken tot het zoet
gaat ruiken. Giet bouillon erop en laat soep op iaag vuur ongeveer
35 minuten pruttelen. Voeg pompoenblokjes toe en helft van gehakte
korianderblaadjes. Breng op smaak met zout en peper. Schep in
mooie soepkommen, lepel er een lik dikke yoghurt op en garneer
met nog wat verse koriander. Serveer met knapperig brood.
tip Hou deze wintersoep vegetarisch door kippenbouillon te vervangen
door groentebouillon.
uit Yvette' van Boven - Home made winter. Fontaine Uitgevers.