uit 7 eten met puck Koek- en-zopie donderdag 9 februari 2012 eten www.pzc.nl/uit Grote stoere balken en bakstenen muur: misschien wel het gezelligste eetcafé van Middelburg. foto Lex de Meester hebben echt te veel gegeten. Bo vendien is de keuze uit vanilleijs met chocoladesaus, vanilleijs met caramel, vanilleijs met aardbei of vanilleijs met advocaat. En het is ons buiten iets te koud voor ijs. Dus drinken we thee, die wordt ge serveerd met een los toefje slag room: hebben we toch nog een beetje een toetje. Amai. Den Baas en zijn madam, clubgebouw De Arne, Kinderdijk 88, 4331 HH Middelburg, telefoon: 0118 - 613852, www.denbaasenzijnmadam.be. Dagelijks open vanaf 16.00 uur. door Puck Kerkhoven Met die lage temperatu ren en oplopende na tionale schaatskoorts, willen wij natuurlijk niet achterblijven. Inderdaad: tijd voor koek-en-zopie! Op zeventiende-eeuwse schilde rijen van Hollandse winterland schappen staan op en rond het ijs al koek-en-zopiekraampjes. Ge maakt van houten planken en pa len, onder een wapperend stuk tentdoek. Hier konden verkleum de schaatsers even op adem en op temperatuur komen. Het waren plekken waar het er vaak lieder lijk aan toe ging. Omdat politie, staat en fiscus er geen grip op had den, golden hier heel andere ze den, gewoonten en prijzen. Wat er zoal te koop was? Koekbrood, bier en warme spijzen. En zopie. Je denkt misschien dat dat soep is, maar nee. Een zopie is letter lijk 'een slokje'. Op het internet en in oude kookboeken kom je veel recepten voor dit warme slok je tegen. Ik vraag me af: 'wie maakt er te genwoordig nog zopie? En hoe smaakt het eigenlijk?' Terwijl de thermometer buiten min 8 aan wijst, ga ik in de keuken aan de slag met het authentieke recept voor zopie. Verwarm in een pannetje een fles je bockbier. Voeg daar een klein pijpje kaneel aan toe, een kruidna gel en een schijfje citroen en laat het 20 minuten trekken. Vis de specerijen en de citroen eruit, roer in een kommetje een rauw ei los met 75 gram bruine basterdsui ker. Voeg dit toe en laat het bier al roerend licht binden en schuimig worden, zonder dat het aan de kook komt Van het vuur af schenk ik er, zoals het hoort, nog een scheut rum bij. Deze hoeveelheid is ruim vol doende voor twee klappertanden de schaatsers. Advies: warm drin ken. En... hoe smaakt het? Poeh, heftig! Blèh, een beetje als warme hoest- drank, maar dan met alcohol. Het vult als een gek, alsof dit drabbi ge, bruine goedje uitzet in je maag. Je krijgt het er inderdaad knap warm van. Maar lekker, nou nee. 'Don't try this at home.' Het vult als een gek, alsof dit drabbige, bruine goedje uitzet in je maag Op zoek naar een lekker recept voor een eigentijdse erwtensoep, stuit ik in het nieuwe kookboek 'Home Made Winter' van Yvette van Boven, op dit recept voor erw tensoep met linzen, pompoen, ko riander en Griekse yoghurt Vol, rijk en warmbloedig winters van smaak, zoals zoveel gerechten in Van Bovens boek. Het leuke is dat ze alles zelf maakt, tot yoghurt en kaas en ossenworst aan toe. Een aanrader. Natuurlijk hopen we dat de Elfste dentocht doorgaat. Dan eten wij deze soep, voor de buis. In de winter is er op doordeweekse dagen een wisselend dagmenu voor 10 of 12 euro. Den Baas en zijn madam is slecht toegankelijk voor mensen die in een rolstoel zitten. Het restaurant is officieel alleen open voor leden van de watersportvereniging. Linzen- en erwtensoep met pompoen en yoghurt, voor vierjlinke kommen benodigdheden 1 flespompoen; 1 eetlepel paprikapoeder, (hot); 1 eetle pel oregano; zout en peper; 2 a 3 eetlepels olijfolie; 1 uitje, gesnip perd; 1 eetlepel boter; 100 gram blonde linzen; 50 gram spliterwten; 1 a 2 eetlepels tomatenpuree; 1 liter kippenbouillon; 1 bosje verse ko riander; 100 gram Griekse yoghurt. bereidingswijze Verwarm oven voor op 180 graden. Schil pompoen, ver wijder zaden. Snijd in blokjes van 2 bij 2 centimeter en spreid uit over bakblik. Bestrooi met kruiden, peper en zout, bedruppel met olijfolie en hussel goed om. Spreid uit over bakblik en rooster ongeveer 30 mi nuten in oven tot randjes donker kleuren. Bewaar. Smoor uisnippers glazig in hete boter. Voeg linzen en spliterwten toe en roer om tijdens het bakken. Voeg tomatenpuree toe, laat even bakken tot het zoet gaat ruiken. Giet bouillon erop en laat soep op iaag vuur ongeveer 35 minuten pruttelen. Voeg pompoenblokjes toe en helft van gehakte korianderblaadjes. Breng op smaak met zout en peper. Schep in mooie soepkommen, lepel er een lik dikke yoghurt op en garneer met nog wat verse koriander. Serveer met knapperig brood. tip Hou deze wintersoep vegetarisch door kippenbouillon te vervangen door groentebouillon. uit Yvette' van Boven - Home made winter. Fontaine Uitgevers.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 43