De Baas heeft gevoel voor humor 6 luit Beoordeling donderdag 9 februari 2012 Prijs-kwaliteit Lekker eten, maar niet echt heel bij zonder. En veel van hetzelfde. We be taalden €75 voor twee personen. Zon der toetje. Entourage Erg sfeervol, in een oud pakhuis aan de Middelburgse haven. Bediening Aardig, informeel, behulpzaam en vriendelijk. Conclusie: Als we lid waren van watersportvereni ging De Arne, zaten we hier vaak. Clandestien bezoek loont de moeite. We eten van avond een beet je clandestien. Want Den Baas en zijn madam is niet zomaar een res taurant; het is eigenlijk het club huis van Watersportvereniging de Arne in Middelburg, waar le den en passanten die in de jacht haven liggen een hapje kunnen eten. Achteraf zullen we blij zijn dat we vanavond gedoogd wer den. Bij het naar binnen gaan, kom je in een clubhuis, met een toilet groep die eruitziet als de wc's op een camping. Boven - waar het res taurant zit - ben je in een gezellig eetcafé. Qua sfeer misschien zelfs wel het gezelligste eetcafé van Mid delburg. We eten in een grote ruimte in een voormalig pakhuis, met stoere houten balken aan het plafond en kale bakstenen muren. Aan de balken hangt een onein dige slinger met vaantjes, aan de muur bewonderen we een grote verzameling lijstjes met oude fo to's van Middelburg en de haven: Den Baas en zijn madam is geves tigd aan de Kinderdijk, midden in niet als de garnalen ook al hetzelf de smaken. Een pluspunt zijn de frietjes, die - zoals we hadden ge hoopt bij een Belg - erg goed zijn, met van die mondkrommende zu re mayonaise. „Lekker", roept mijn gezelschap. „Heerlijk!" Gewoon van de Sligro, meldt de bediening, die trouwens toch van een verfris sende nuchterheid is. Een glas kraanwater wordt zonder blikken of blozen gebracht, als we daar na twee glazen rode wijn erg aan toe zijn. „Wilt u er ijs in?", vraagt ze simpel. Het nagerecht slaan we over: we de stadsjachthaven.We zitten aan van die donkerhouten tafeltjes met bistrostoelen, er staat een kaars op tafel. En ondanks het feit dat er maar drie andere tafels be zet zijn vanavond, is het gezellig. Her en der hangen wat maritieme accesoires: een stuurwiel, een roei spaan en een zwemvest. Met win ters uitzicht op het water voor de deur kiezen we van de menukaart die, eufemistisch gesteld, een beet je vreemd is: 'zalm gevangen in het Kanaal van Gent naar Temeu- zen' is geen aanbeveling. 'Scham- piens op de plaate gesmeten mee knoflook, en van alles wat er nog op de grond ligt' eigenlijk ook niet. De Baas blijkt een grappen maker. „Kies jij maar", zegt mijn tafelge- note vertwijfeld. „Ik heb overal zin in. Behalve in die uitgebeende koe." En ja. Ook die blijkt op de kaart te staan: „Dun uitgesneden rauw gemarineerde koe, Oftewel dunne plakskes rauwe koe, oftewel carpaccio. Mee kaas en mee een sauce." Ze krijgt de scampi. En het zijn er wel twintig, lijkt het. En we hebben geen idee wat er hier alle maal op de grond ligt, maar het is heerlijk: er zit knoflook op, en pe per, gokken we. De garnalen zijn heerlijk pittig, sappig en loeiheet: een heel erg lekker voorgerecht. Simpel en doeltreffend. Mijn garnalenkroketten zijn lek ker, krokant en met een stugge vul ling - ik heb die liever wat vloei baarder, en met wat meer garna len. Ik at wel eens betere garnalen kroketten. Ik krijg er een berg sla bij, met een hoop gedoe: alfalfa, to maat, plakjes augurk, Amsterdam se uitjes, losse garnalen, croutons, cocktailsaus en een bosje knoflook- bieslookstengels die we braaf op knabbelen. De keuken is hier gewoon achter de bar en blijkt uit niet meer te be staan dan een frituur, een bakplaat en een magnetron: hogeschool kookkunst hoefje bij Den Baas en zijn madam dus niet te verwach ten. De gamba's die ik als hoofdge recht eet, zijn dezelfde als de scam pi van het voorgerecht, maar dan groter. Ook deze zijn flink pittig en heerlijk gebakken, een beetje te bruin soms: lekker. De lamskotele tjes van mijn gezelschap zijn zacht gemarineerd en iets rosé: ze krijgt er drie. Het is echt jammer dat we bij het hoofdgerecht dezelfde sla krijgen als bij het voorgerecht: veel varia tie in smaak zit er niet in, vooral In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 42