Koperen Ketel eindigt na 25 jaar op topje 2o zeeland KNRM zit dringend om mensen verlegen Bob van der Hout: 'Ontj dering en verdieping niet koppelen' "Op onze peutergroepen volgen we met aandacht de ontwikkeling van elk kind. Samen met ouders bereiden we het kind voor op de basisschool." www.kinderopvangwalcheren.nl dinsdag 31 januari 2012 door Ton van den Nouweland NEELTJE JANS - De reddingstations van de KNRM in Zeeland voor zien een tekort aan medewerkers. Station Neeltje Jans kan meteen zes nieuwe opstappers gebruiken. In Veere is ook vraag naar enkele nieuwe mensen. Namens alle zes Zeeuwse stations worden in het bemanningsverblijf op Neeltje Jans (zeezijde) twee voorlichtingsbij eenkomsten gehou den. De eerste is donderdagavond om 19.00 uur, de tweede zaterdag ochtend om 10.00 uur. „We zijn vooral op zoek naar mannen en vrouwen die overdag inzetbaar zijn. Maar iedereen is natuurlijk welkom", licht KNRM-woordvoer- der Kees Groeneveld toe. Tijdens de bijeenkomsten wordt uitgelegd wat het vrijwilligerswerk voor de KNRM inhoudt. De reddingsmaatschappij inves teert per opstapper ongeveer 10.000 euro aan cursussen en oplei dingen. Die gaan van EHBO via het vaarbewijs tot begeleiding van getraumatiseerde collega's. Kandidaat-opstappers moeten bin nen vijftien minuten na een alarm op een station aanwezig kunnen zijn. De minimumleeftijd is 20, de maximumleeftijd is 45 jaar. Verder moeten de kandidaten een medi sche gezondheidsverklaring heb ben. Ze moeten 'zeevast' zijn en kunnen zwemmen. Groeneveld: „Het is ook handig als de familie thuis zich kan vinden in de inzet voor de reddingsdienst." Naast de gratis trainingen biedt de KNRM haar opstappers een goede verzeke ring en een bescheiden vergoe ding. Afgezien van zes beroeps schippers werkt de KNRM uitslui tend met vrijwilligers. Daarvan zijn er momenteel 1100 actief. De KNRM heeft reddingstations in Cadzand, Breskens, Hansweert, Westkapelle, Veere en op Neeltje lans. Het station Neeltje Jans is te bereiken via de afslag Waterpark Neeltje Jans op de Oosterschelde- kering. Voor meer informatie: Kees Groe neveld, telefoon 06-22833394 of pr@neeltjejans.knrm.nl. door Carta van de Merbel MIDDELBURG - De Koperen Ketel in Middelburg gaat dit jaar dicht. Op 28 mei sluit het restaurant aan Plein 1940 voorgoed haar deuren. Na ruim 25 jaar is het dan tijd om te stoppen, vinden eigenaren Bar bara Voogt en Bob van der Hout. Hun leeftijd en de komst van een geschikte huurder deden hen de beslissing nemen. „In 25 jaar heb ben we veel schommelingen mee gemaakt. We eindigen nu op een topje." Barbara Voogt (57) en Bob van der Hout (65) vinden het letterlijk 'mooi geweest'. Ze kijken terug op 25 goede jaren die ze met De Kope ren Ketel hebben beleefd. „We heb ben er veel plezier in gehad. Dat moet ook wel, anders hou je het niet zo lang vol. Het is leuk dat het gelukt is. We hebben toch iets neergezet." Hun restaurant staat goed bekend bij veel Middelbur gers en ver daarbuiten. „We heb ben veel vaste klanten." Het echtpaar heeft er hard aan ge werkt om zich met hun restaurant die plek te verwerven. Toen ze be gonnen, gaven velen hen een paar jaar. Voogt en Van der Hout wa ren nieuw in Middelburg. Ze kwa men uit Enschede, waar Van der Hout als kok werkte en Voogt bij de Stichting Welzijn Ouderen in Hengelo. Ze wilden graag een ei gen restaurant en vonden uiteinde lijk aan Plein 1940 een betaalbare 'Constante factor' in de Koperen Ketel is ook nog steeds de aandacht voor vegetariërs. zaak, waar ze ook nog boven kon den wonen. „Dit was toen een café waar je ook een visje kon eten. Met Perzische tapijten op tafel en een wagenwiel aan het plafond. Het was failliet ge gaan. We hebben het verbouwd en op 20 maart 1987 zijn we open gegaan." De Koperen Ketel is eigenlijk 25 jaar lang 'constant' geweest, zeg gen de eigenaren: steeds dezelfde manier van werken, met aandacht voor het eten en de wijn, en wei nig veranderingen aan stijl en inte rieur. Voogt: „Je ziet van die trends: eerst moest overal friet bij, toen kreeg je dat alle gerechten gesta peld moesten worden en nu zie je weer van die glaasjes met kleine gerechten. Daar doen wij allemaal niet aan mee." Wat ze wel deden: de befaamde smulpapenbuffetten, met gerechten vanaf een trolley aan tafel te kiezen, en de wijn proefavonden. Uiteindelijk zijn bei de initiatieven aan hun succes ten onder gegaan. 'Constante factor' in de Koperen Ketel is ook nog steeds de aan dacht voor vegetariërs. „Wij we ken daarin 25 jaar geleden af van de bestaande restaurants. Wij had den toen als enige twee vegetari sche schotels op de kaart. Niet om dat we bijzonder wilden zijn; dat vonden we normaal. In Enschede werd veel meer vegetarisch gege ten." Het bleek een gouden greep. „Er kwamen veel families waarvan er één vegetariër was." Voogt en Van der Hout hebben het vanaf het begin naar hun zin gehad in Middelburg en Zeeland. Voogt: „Het voordeel van Zeeland is dat hier nog veel open ruimte is. Het is een rustige omgeving. En Middelburg is een open samenle ving." Het echtpaar blijft dan ook na de sluiting graag op de plek wo nen waar ze in 1987 begonnen: bo ven hun restaurant. De beneden verdieping wordt dan verhuurd „We hebben er veel plezier in gehad. Dat moét ook wel, anders hou je het niet zo lang vol. Het is leuk dat het gelukt is. We hebben toch iets neergezet. We hebben veel vaste klanten." HEIKANT - Voor ontwikkeling van de Antwerpse haven is het niet slim verdiepen van de Westerschel- de en ontpolderen aan elkaar te koppelen. Antwerpen schiet zich daarmee in eigen voet, zei CDA'er Karei Martinet uit Heikant in een tv-debat met zijn Antwerpse colle ga Annick de Ridder van de libera le partij Open VLD. Zij voert via internet actie tegen het niet ont polderen van de Hedwigepolder. Martinet: „Hoe kan een Neder landse regering nog instemmen met een verdere verdieping als dit Zeeuwse landbouwgrond kost? Daarvoor is immers geen enkel draagvlak bij de bevolking." kinderopvang Walcheren Julia Dutko, pedagogisch medewerker: Buitenhove 161 4337 HG Middelburg T 0118 61 45 32 E info@skow.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 28