Koperen Ketel
eindigt na 25
jaar op topje
2o zeeland
KNRM zit
dringend
om mensen
verlegen
Bob van der Hout:
'Ontj dering
en verdieping
niet koppelen'
"Op onze peutergroepen volgen we
met aandacht de ontwikkeling van
elk kind. Samen met ouders bereiden
we het kind voor op de basisschool."
www.kinderopvangwalcheren.nl
dinsdag 31 januari 2012
door Ton van den Nouweland
NEELTJE JANS - De reddingstations
van de KNRM in Zeeland voor
zien een tekort aan medewerkers.
Station Neeltje Jans kan meteen
zes nieuwe opstappers gebruiken.
In Veere is ook vraag naar enkele
nieuwe mensen.
Namens alle zes Zeeuwse stations
worden in het bemanningsverblijf
op Neeltje Jans (zeezijde) twee
voorlichtingsbij eenkomsten gehou
den. De eerste is donderdagavond
om 19.00 uur, de tweede zaterdag
ochtend om 10.00 uur. „We zijn
vooral op zoek naar mannen en
vrouwen die overdag inzetbaar
zijn. Maar iedereen is natuurlijk
welkom", licht KNRM-woordvoer-
der Kees Groeneveld toe.
Tijdens de bijeenkomsten wordt
uitgelegd wat het vrijwilligerswerk
voor de KNRM inhoudt.
De reddingsmaatschappij inves
teert per opstapper ongeveer
10.000 euro aan cursussen en oplei
dingen. Die gaan van EHBO via
het vaarbewijs tot begeleiding van
getraumatiseerde collega's.
Kandidaat-opstappers moeten bin
nen vijftien minuten na een alarm
op een station aanwezig kunnen
zijn. De minimumleeftijd is 20, de
maximumleeftijd is 45 jaar. Verder
moeten de kandidaten een medi
sche gezondheidsverklaring heb
ben. Ze moeten 'zeevast' zijn en
kunnen zwemmen. Groeneveld:
„Het is ook handig als de familie
thuis zich kan vinden in de inzet
voor de reddingsdienst." Naast de
gratis trainingen biedt de KNRM
haar opstappers een goede verzeke
ring en een bescheiden vergoe
ding. Afgezien van zes beroeps
schippers werkt de KNRM uitslui
tend met vrijwilligers. Daarvan
zijn er momenteel 1100 actief.
De KNRM heeft reddingstations
in Cadzand, Breskens, Hansweert,
Westkapelle, Veere en op Neeltje
lans. Het station Neeltje Jans is te
bereiken via de afslag Waterpark
Neeltje Jans op de Oosterschelde-
kering.
Voor meer informatie: Kees Groe
neveld, telefoon 06-22833394 of
pr@neeltjejans.knrm.nl.
door Carta van de Merbel
MIDDELBURG - De Koperen Ketel in
Middelburg gaat dit jaar dicht. Op
28 mei sluit het restaurant aan
Plein 1940 voorgoed haar deuren.
Na ruim 25 jaar is het dan tijd om
te stoppen, vinden eigenaren Bar
bara Voogt en Bob van der Hout.
Hun leeftijd en de komst van een
geschikte huurder deden hen de
beslissing nemen. „In 25 jaar heb
ben we veel schommelingen mee
gemaakt. We eindigen nu op een
topje."
Barbara Voogt (57) en Bob van der
Hout (65) vinden het letterlijk
'mooi geweest'. Ze kijken terug op
25 goede jaren die ze met De Kope
ren Ketel hebben beleefd. „We heb
ben er veel plezier in gehad. Dat
moet ook wel, anders hou je het
niet zo lang vol. Het is leuk dat het
gelukt is. We hebben toch iets
neergezet." Hun restaurant staat
goed bekend bij veel Middelbur
gers en ver daarbuiten. „We heb
ben veel vaste klanten."
Het echtpaar heeft er hard aan ge
werkt om zich met hun restaurant
die plek te verwerven. Toen ze be
gonnen, gaven velen hen een paar
jaar. Voogt en Van der Hout wa
ren nieuw in Middelburg. Ze kwa
men uit Enschede, waar Van der
Hout als kok werkte en Voogt bij
de Stichting Welzijn Ouderen in
Hengelo. Ze wilden graag een ei
gen restaurant en vonden uiteinde
lijk aan Plein 1940 een betaalbare
'Constante factor' in de
Koperen Ketel is ook nog
steeds de aandacht voor
vegetariërs.
zaak, waar ze ook nog boven kon
den wonen.
„Dit was toen een café waar je ook
een visje kon eten. Met Perzische
tapijten op tafel en een wagenwiel
aan het plafond. Het was failliet ge
gaan. We hebben het verbouwd
en op 20 maart 1987 zijn we open
gegaan."
De Koperen Ketel is eigenlijk 25
jaar lang 'constant' geweest, zeg
gen de eigenaren: steeds dezelfde
manier van werken, met aandacht
voor het eten en de wijn, en wei
nig veranderingen aan stijl en inte
rieur.
Voogt: „Je ziet van die trends:
eerst moest overal friet bij, toen
kreeg je dat alle gerechten gesta
peld moesten worden en nu zie je
weer van die glaasjes met kleine
gerechten. Daar doen wij allemaal
niet aan mee." Wat ze wel deden:
de befaamde smulpapenbuffetten,
met gerechten vanaf een trolley
aan tafel te kiezen, en de wijn
proefavonden. Uiteindelijk zijn bei
de initiatieven aan hun succes ten
onder gegaan.
'Constante factor' in de Koperen
Ketel is ook nog steeds de aan
dacht voor vegetariërs. „Wij we
ken daarin 25 jaar geleden af van
de bestaande restaurants. Wij had
den toen als enige twee vegetari
sche schotels op de kaart. Niet om
dat we bijzonder wilden zijn; dat
vonden we normaal. In Enschede
werd veel meer vegetarisch gege
ten." Het bleek een gouden greep.
„Er kwamen veel families waarvan
er één vegetariër was."
Voogt en Van der Hout hebben
het vanaf het begin naar hun zin
gehad in Middelburg en Zeeland.
Voogt: „Het voordeel van Zeeland
is dat hier nog veel open ruimte is.
Het is een rustige omgeving. En
Middelburg is een open samenle
ving." Het echtpaar blijft dan ook
na de sluiting graag op de plek wo
nen waar ze in 1987 begonnen: bo
ven hun restaurant. De beneden
verdieping wordt dan verhuurd
„We hebben er veel plezier in gehad. Dat moét ook wel, anders hou
je het niet zo lang vol. Het is leuk dat het gelukt is. We hebben
toch iets neergezet. We hebben veel vaste klanten."
HEIKANT - Voor ontwikkeling van
de Antwerpse haven is het niet
slim verdiepen van de Westerschel-
de en ontpolderen aan elkaar te
koppelen. Antwerpen schiet zich
daarmee in eigen voet, zei CDA'er
Karei Martinet uit Heikant in een
tv-debat met zijn Antwerpse colle
ga Annick de Ridder van de libera
le partij Open VLD. Zij voert via
internet actie tegen het niet ont
polderen van de Hedwigepolder.
Martinet: „Hoe kan een Neder
landse regering nog instemmen
met een verdere verdieping als dit
Zeeuwse landbouwgrond kost?
Daarvoor is immers geen enkel
draagvlak bij de bevolking."
kinderopvang
Walcheren
Julia Dutko, pedagogisch medewerker:
Buitenhove 161 4337 HG Middelburg T 0118 61 45 32 E info@skow.nl