uit 143 V* Gehaktballenstrijd www.wittelelie.nl Vogelnestjes in tomatensaus donderdag 26 januari 2012 Kennismakings AKTIE €15,00 KORTING NIEUWE KOOKWORKSHOPS Ik weet niet of het u al is opge vallen, maar rond onze gelief de gehaktbal is een strijd los gebarsten. Er ligt sinds kort ge hakt in de supermarktschappen, Meatless, dat nog maar voor drie kwart uit echt vlees bestaat. De rest is vervangen door natuurlijke smaakmakers en plantaardige ei witstructuren. Dit wordt verdund of hybride vlees genoemd. Ie kunt er gehaktballen van draaien, maar er ook hamburgers van maken of pastasaus. Flexitariërs en aanhangers van de duurzaamheidsgedachte juichen deze ontwikkeling toe. Je eet min der vlees, zonder dat je je eetpa troon of manier van koken hoeft te veranderen! De helft van al het vlees dat wij eten, is gemalen. Of het is vermalen verwerkt in vlees waren, worstjes, frikadellen, et ce tera. Tel uit je winst: 15 procent minder vlees eten is opeens pro bleemloos haalbaar. Maar de argeloze consument voelt zich misleid als hij per ongeluk met zo'n pakje thuiskomt Zeker als niet duidelijk genoeg op de verpakking vermeld staat dat het om Verdund' vlees gaat. En als ook nog blijkt dat het niet eens goedkoper is dan 'the real thing'. Wij proefden overigens geen ver schil met 'echt' gehakt. Laat de producent vooral heel duidelijk en eerlijk zijn in zijn communica tie, anders voelt de consument zich bekocht. Dan wordt het heel moeilijk hem vanuit die negatie ve emotie te winnen voor een op zich veelbelovend nieuw product. Deze week komen de beste ge haktballendraaiers van Neder land, prijswinnende slagers en een paar fijnproevers bij elkaar in Kasteel Woerden. Op uitnodiging van de discussiesite Foodlog.nl, voor een heuse ballen- en burger- proeverij. Merken zij verschil tus sen ballen van echt vlees en die met bijgemengd gehakt? Ik ben er bij en houd u op de hoogte. In België hebben ze al tijden een charmante oplossing om minder vlees te gebruiken in hun gehakt ballen: ze verstoppen er een ge kookt ei in en noemen het 'vogel nestjes'. Net als de Chinezen. Het verschil is alleen dat die vogelnest jes geen gehaktballen zijn, maar echte nestjes, gemaakt door gier zwaluwen. Dit recept is van tv-kok Jeroen Meus, bij onze zuiderburen popu lair omdat hij lekkere, alledaagse gerechten bereidt, die voor ieder een heel haalbaar zijn. Hij heeft zijn recepten gebundeld in zijn boek Dagelijkse Kost 2, dat momen teel de top tien van de kookboe ken aanvoert, ook in Nederland. De vogelnestjes worden wel reu- zenballen, met 150 gram gehakt per persoon, plus een heel hardge kookt ei. Als je wat minder ge hakt neemt en kleine eitjes, hoe ven deze vogelnestjes ook wat minder lang in de oven. benodigdheden Voor de ballen: 600 gram gemengd gehakt (kalf varken); 4 eieren 1 extra eitje; 2 eetlepels paneermeel;.1 klont je boter; nootmuskaat; peper en zout. Voor de saus: 2 uien, grof gesnipperd; 1 scheutje olijf olie; 800 gram tomatenblokjes (uit blik); 80 gram geconcen treerde tomatenpuree; 2 theele pels sambal; 2 theelepels sui ker; verse basilicum; verse tijm; verse oregano; 5 centiliter rode wijn. bereidingswijze Kook 4 eieren in ko kend water in 10 minuten hard. Koel onder koud stromend wa ter en pel ze. Leg opzij. Neem ruime mengschaal en doe daar gehakt in. Voeg snufje zout toe en peper uit de molen. Breek ei en voeg bij gehakt. Bestrooi met paneermeel en rasp wat verse nootmuskaat. W^s han den en meng gehakt tot stevig maar niet te droog mengsel. Maak ballen met doorsnee van 5 a 6 centimeter. Neem in hand, duw er een kuiltje in ter grootte van een ei. Leg hardge kookt ei in kuiltje en kneed het gehakt daaromheen. Druk bal goed aan en rol door handen tot je een egale bol hebt, die het ei volledig omsluit. Leg op zij. Verwarm oven voor op 180 graden Celsius. Zet een braad pan op matig vuur, smelt daarin klontje boter. Bak vogelnestjes tot ze een goudbruin korstje hebben. Ze hoeven van binnen niet gaar te zijn. Leg in ovenvas te schaal en bak ze 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Voor de saus: Stoof uisnip pers in braadpan met scheutje olie, regelmatig roeren. Voeg suiker, geconcentreerde toma tenpuree en sambal toe. Laat enkele minuten bakken, blijf roe ren. Voeg wijn toe en laat vocht voor groot deel verdampen. Giet tomatenstukjes-uit-blik er bij. Spoel verse kruiden schoon, dep droog en hak ze fijn. Voeg toe aan saus en laat 10 minuten pruttelen op zacht vuur. Mix saus met staafmixer, zet fijne zeef op andere kookpan en druk met achterkant van polle pel saus erdoorheen. Gooi dro ge pulp weg. Proef saus, breng op smaak met zout en peper. Snijd gehaktballen doormidden zodat je ei ziet, leg op bord en schep er tomatensaus omheen. tip Serveer deze vogelnestjes met zelfgemaakte frietjes of puree. foto's Dirk-Jan Gjeltema voorgerecht, op de pasta en op de sla: olijvenplajes van het voorge sneden smakeloze soort. En dat is jammer. Voor Italiaanse toetjes gaan we door de knieën: tegenover me wordt tevreden een mooi glas met laagjes gepureerde perzik, mascar pone, limoncello en verpulverde amarettikoekjes opgelepeld: niet te zoet, romig en krakend. Super. Mijn tiramisu lijkt op een mollig kussentje, met gulle strepen choco ladesaus erover en een bolletje roomijs erbij; ik proef iets te veel lange vingers en Tia Maria is ook niet mijn favoriete drank - ik heb liever meer chocolade, maar het is al met al een goede variant. En dan zitten we, eigenlijk nog maar ruim anderhalf uur sinds we binnenkwamen, aan de koffie. Het tempo ligt wat ons betreft net iets te hoog bij De Werf: ik had bij bin nenkomst nog net even tijd om mijn handen te wassen. Grand-Café De Werf, Vissersdijk 2a, 4301 ND Zierikzee telefoon: 0111 414244; e-mail: info@grandcafedewerf.nl www.grandcafedewerf.nl Elke dag, met uitzondering van maandag, geopend vanaf 11.00 uur. Crand-Café de Werf is redelijk toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Puck Kerkhoven is de gids voor lekkerbekken, die ook thuis bijzonder willen eten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 43