uit 143
V*
Gehaktballenstrijd
www.wittelelie.nl
Vogelnestjes in tomatensaus
donderdag 26 januari 2012
Kennismakings AKTIE
€15,00
KORTING
NIEUWE
KOOKWORKSHOPS
Ik weet niet of het u al is opge
vallen, maar rond onze gelief
de gehaktbal is een strijd los
gebarsten. Er ligt sinds kort ge
hakt in de supermarktschappen,
Meatless, dat nog maar voor drie
kwart uit echt vlees bestaat. De
rest is vervangen door natuurlijke
smaakmakers en plantaardige ei
witstructuren. Dit wordt verdund
of hybride vlees genoemd. Ie kunt
er gehaktballen van draaien, maar
er ook hamburgers van maken of
pastasaus.
Flexitariërs en aanhangers van de
duurzaamheidsgedachte juichen
deze ontwikkeling toe. Je eet min
der vlees, zonder dat je je eetpa
troon of manier van koken hoeft
te veranderen! De helft van al het
vlees dat wij eten, is gemalen. Of
het is vermalen verwerkt in vlees
waren, worstjes, frikadellen, et ce
tera. Tel uit je winst: 15 procent
minder vlees eten is opeens pro
bleemloos haalbaar.
Maar de argeloze consument voelt
zich misleid als hij per ongeluk
met zo'n pakje thuiskomt Zeker
als niet duidelijk genoeg op de
verpakking vermeld staat dat het
om Verdund' vlees gaat. En als
ook nog blijkt dat het niet eens
goedkoper is dan 'the real thing'.
Wij proefden overigens geen ver
schil met 'echt' gehakt. Laat de
producent vooral heel duidelijk
en eerlijk zijn in zijn communica
tie, anders voelt de consument
zich bekocht. Dan wordt het heel
moeilijk hem vanuit die negatie
ve emotie te winnen voor een op
zich veelbelovend nieuw product.
Deze week komen de beste ge
haktballendraaiers van Neder
land, prijswinnende slagers en
een paar fijnproevers bij elkaar in
Kasteel Woerden. Op uitnodiging
van de discussiesite Foodlog.nl,
voor een heuse ballen- en burger-
proeverij. Merken zij verschil tus
sen ballen van echt vlees en die
met bijgemengd gehakt? Ik ben er
bij en houd u op de hoogte.
In België hebben ze al tijden een
charmante oplossing om minder
vlees te gebruiken in hun gehakt
ballen: ze verstoppen er een ge
kookt ei in en noemen het 'vogel
nestjes'. Net als de Chinezen. Het
verschil is alleen dat die vogelnest
jes geen gehaktballen zijn, maar
echte nestjes, gemaakt door gier
zwaluwen.
Dit recept is van tv-kok Jeroen
Meus, bij onze zuiderburen popu
lair omdat hij lekkere, alledaagse
gerechten bereidt, die voor ieder
een heel haalbaar zijn. Hij heeft
zijn recepten gebundeld in zijn
boek Dagelijkse Kost 2, dat momen
teel de top tien van de kookboe
ken aanvoert, ook in Nederland.
De vogelnestjes worden wel reu-
zenballen, met 150 gram gehakt
per persoon, plus een heel hardge
kookt ei. Als je wat minder ge
hakt neemt en kleine eitjes, hoe
ven deze vogelnestjes ook wat
minder lang in de oven.
benodigdheden Voor de ballen: 600
gram gemengd gehakt (kalf
varken); 4 eieren 1 extra eitje;
2 eetlepels paneermeel;.1 klont
je boter; nootmuskaat; peper
en zout. Voor de saus: 2 uien,
grof gesnipperd; 1 scheutje olijf
olie; 800 gram tomatenblokjes
(uit blik); 80 gram geconcen
treerde tomatenpuree; 2 theele
pels sambal; 2 theelepels sui
ker; verse basilicum; verse tijm;
verse oregano; 5 centiliter rode
wijn.
bereidingswijze Kook 4 eieren in ko
kend water in 10 minuten hard.
Koel onder koud stromend wa
ter en pel ze. Leg opzij. Neem
ruime mengschaal en doe daar
gehakt in. Voeg snufje zout toe
en peper uit de molen. Breek ei
en voeg bij gehakt. Bestrooi
met paneermeel en rasp wat
verse nootmuskaat. W^s han
den en meng gehakt tot stevig
maar niet te droog mengsel.
Maak ballen met doorsnee van
5 a 6 centimeter. Neem in
hand, duw er een kuiltje in ter
grootte van een ei. Leg hardge
kookt ei in kuiltje en kneed het
gehakt daaromheen. Druk bal
goed aan en rol door handen
tot je een egale bol hebt, die
het ei volledig omsluit. Leg op
zij. Verwarm oven voor op 180
graden Celsius. Zet een braad
pan op matig vuur, smelt daarin
klontje boter. Bak vogelnestjes
tot ze een goudbruin korstje
hebben. Ze hoeven van binnen
niet gaar te zijn. Leg in ovenvas
te schaal en bak ze 25 tot 30
minuten in de voorverwarmde
oven. Voor de saus: Stoof uisnip
pers in braadpan met scheutje
olie, regelmatig roeren. Voeg
suiker, geconcentreerde toma
tenpuree en sambal toe. Laat
enkele minuten bakken, blijf roe
ren. Voeg wijn toe en laat vocht
voor groot deel verdampen.
Giet tomatenstukjes-uit-blik er
bij. Spoel verse kruiden schoon,
dep droog en hak ze fijn. Voeg
toe aan saus en laat 10 minuten
pruttelen op zacht vuur. Mix
saus met staafmixer, zet fijne
zeef op andere kookpan en
druk met achterkant van polle
pel saus erdoorheen. Gooi dro
ge pulp weg. Proef saus, breng
op smaak met zout en peper.
Snijd gehaktballen doormidden
zodat je ei ziet, leg op bord en
schep er tomatensaus omheen.
tip Serveer deze vogelnestjes met
zelfgemaakte frietjes of puree.
foto's Dirk-Jan Gjeltema
voorgerecht, op de pasta en op de
sla: olijvenplajes van het voorge
sneden smakeloze soort. En dat is
jammer.
Voor Italiaanse toetjes gaan we
door de knieën: tegenover me
wordt tevreden een mooi glas met
laagjes gepureerde perzik, mascar
pone, limoncello en verpulverde
amarettikoekjes opgelepeld: niet te
zoet, romig en krakend. Super.
Mijn tiramisu lijkt op een mollig
kussentje, met gulle strepen choco
ladesaus erover en een bolletje
roomijs erbij; ik proef iets te veel
lange vingers en Tia Maria is ook
niet mijn favoriete drank - ik heb
liever meer chocolade, maar het is
al met al een goede variant.
En dan zitten we, eigenlijk nog
maar ruim anderhalf uur sinds we
binnenkwamen, aan de koffie. Het
tempo ligt wat ons betreft net iets
te hoog bij De Werf: ik had bij bin
nenkomst nog net even tijd om
mijn handen te wassen.
Grand-Café De Werf, Vissersdijk
2a, 4301 ND Zierikzee
telefoon: 0111 414244; e-mail:
info@grandcafedewerf.nl
www.grandcafedewerf.nl
Elke dag, met uitzondering van
maandag, geopend vanaf 11.00
uur. Crand-Café de Werf is
redelijk toegankelijk voor
mensen in een rolstoel.
Puck Kerkhoven is
de gids voor
lekkerbekken, die
ook thuis bijzonder
willen eten.