Zeeuwen zijn pragmatisch
Italiaanse Doceassaje 2010
is Kreeften wijn 2012
24I
zaterdag 21 januari 2012
Netwerken eten en drinken
Voorzitter Marco Rave van het
Ondernemers Contact Goes
(OCG) blikte als vanzelfsprekend
vooruit naar het jaar 2012 tijdens
de traditionele kerstlunch in de
Grote of Maria Magdalena Kerk.
Tekst: Henk van de Voorde
GOES - De OCG-kopman denkt zo
veel mogelijk in termen van kansen,
hoewel hij wel even stilstond bij be
dreigingen zoals de eurocrisis, over
heidsbezuinigingen, oplopende werk
loosheid, stijgende grondprijzen, een
stroef draaiende economie en daar
door bij veel bedrijven een onder -
druk staande winstgevendheid. ,,In
een tijd waarin de middelen buitenge
woon schaars zijn, zal vermoedelijk
niemand ontkomen aan het maken
van scherpe keuzes, noch aan het ter
discussie durven stellen van al datgene
wat in de loop der jaren als vanzelf
sprekend is ervaren. Zeeuwen zijn
heel pragmatisch. Dat pragmatische is
wat mij en het OCG-bestuur betreft
ook de essentie van een te nemen
houding. Constructief en creatief sa
menwerken op al die terreinen die
cruciaal zijn voor de ontwikkeling
van onze regio kan wat ons betreft
een antwoord zijn op de huidige
marktsituatie."
De enkele maanden geleden aangetre
den preses wenste vervolgens de ruim
honderd aanwezigen mede namens
zijn medebestuursleden Henriëtte van
Baren, Kees Kleppe, John Zwarte-
poorte, Hans van den Boom en Paul
Platier een gezond en gelukkig 2012.
„We hopen dat het een jaar zal wor
den waarin we met elkaar onderne
men in Goes weer een aantal stappen
vooruit kunnen brengen. Met vereen
de krachten moet ons dat lukken.
Werk zou meer in de regio kunnen
worden gehouden. Ondernemers en
overheden zouden elkaar nog meer
moeten gunnen."
De door Kees Schrijver Culinair zorg
vuldig bereide dis opende met een
runderbouillon, geparfumeerd met
verse tuinkruiden en een bruchetta
van knoflook, kruiden en kaas. Het
hoofdgerecht bestond uit een duo
van hertenfilet en Ibericowang, jus
van steranijs, crème van paarse wor
tel, puree van knolselderij, een aardap
peltaartje van Roseval en rozemarijn.
Het dessert was een combinatie van
panna cotta van vanilleijs en carda
mom met frambozencoulis en een
chocolade brownie.
Marco Rave ging ook in op de meer
inhoudelijke taken van het OCG-be-
stuur, met name op het gebied van
het behartigen van de belangen van
de ongeveer 200 leden. „Of het nu
gaat om de veiligheid van onze be
drijfsterreinen, infrastructuur, onder
wijs, werkgelegenheid of het in het al
gemeen aantrekkelijker maken van
het leef-, woon- en ondernemerskli
maat in onze regio: het OCG tracht
zo goed mogelijk de belangen van
haar leden te behartigen. Het
OCG-bestuur zet zich in voor effec^
tieve samenwerking met overheden,
collega-ondernemersverenigingen en
maatschappelijke organisaties zoals
onderwijsinstellingen." Als belangrijk
wapenfeit van consensus noemde hij
de recente samenwerking met elf col
lega ondernemersverenigingen, Zee-
landbreed. Onlangs werd door hen ge
zamenlijk een aandachtsbrief aan de
Rijksoverheid gezonden met betrek
king tot de Rijksdiensten die uit Zee
land dreigen te verdwijnen.
Marco Rave aan het woord.
Tijdens de 'Wïne Professional
2012' in Amsterdam (de wijn
beurs van het jaar) is op dinsdag
10 januari de Italiaanse Doceassa
je 2010, Irpania DOC, Vinosia
verkozen als 'Rreeftenwijn van
2012'. Deze wijn gaat het beste sa
men met de Oosterscheldekreeft.
Tekst: Loes van der Hoeven
AMSTERDAM - Tijdens de voorse
lectie op 19 december 2011 selecteer
de de jury, bestaande uit leden van de
Kring van de Oosterscheldekreeft en
vertegenwoordigers van Wine Profes
sional onder auspiciën van Jan van Lis-
sum, uit ruim 35 inzendingen vier
wijnen voor deze finale blindproeve-
nj-
Bart de Bree, voorzitter van de wijn
commissie van de Kring van de Oos
terscheldekreeft: "De volledige jury
bestond uit 15 personen, verdeeld
over twee tafels. Unaniem kozen zij
deze witte Doceassaje wijn als beste
begeleider voor de Oosterschelde
kreeft. Het natuurlijke zoetje, de ro
migheid en de verfijnde smaak van de
'Rolls Royce onder de kreeften' gaan
perfect samen met het delicate aroma
van deze mooie Italiaanse wijn."
Op donderdag 29 maart wordt de eer
ste Oosterscheldekreeft van 2012 fees
telijk binnengehaald in de haven van
Zierikzee. Vanaf 1 april tot en met 15
juli zal de Kreëftenwijn het krèeften-
menu begeleiden, dat gedurende die
periode verkrijgbaar is bij de leden
van de Kring van de Oosterschelde
kreeft: de restaurants De Etage (Brui-
nisse), De Perenboom (Burgh-Haam-
stede), Mondriaan (Domburg), De
Stadsschuur (Goes), De Korenbeurs
(Kortgene), Auberge Des Moules
(Philippine), Vis aan de Markt (Scher-
penisse), Hostellerie Schuddebeurs
(Schuddebeurs-Noordgouwe), Auber
ge De Campveerse Toren (Veere),
Oesterbeurs (Yerseke), Our Seaside
(Renesse) en Brasserie Maritime (Zie
rikzee). Elk restaurant stelt zijn eigen
driegangen menu samen voor de uni
forme prijs van 59,50 euro.
www.oosterscheldekreeft.nl
De winnende wijn
Foto's: Marijke Folkertsma
De kerstlunch in Goes is altijd een culinair feest.