Zeeuwen zijn pragmatisch Italiaanse Doceassaje 2010 is Kreeften wijn 2012 24I zaterdag 21 januari 2012 Netwerken eten en drinken Voorzitter Marco Rave van het Ondernemers Contact Goes (OCG) blikte als vanzelfsprekend vooruit naar het jaar 2012 tijdens de traditionele kerstlunch in de Grote of Maria Magdalena Kerk. Tekst: Henk van de Voorde GOES - De OCG-kopman denkt zo veel mogelijk in termen van kansen, hoewel hij wel even stilstond bij be dreigingen zoals de eurocrisis, over heidsbezuinigingen, oplopende werk loosheid, stijgende grondprijzen, een stroef draaiende economie en daar door bij veel bedrijven een onder - druk staande winstgevendheid. ,,In een tijd waarin de middelen buitenge woon schaars zijn, zal vermoedelijk niemand ontkomen aan het maken van scherpe keuzes, noch aan het ter discussie durven stellen van al datgene wat in de loop der jaren als vanzelf sprekend is ervaren. Zeeuwen zijn heel pragmatisch. Dat pragmatische is wat mij en het OCG-bestuur betreft ook de essentie van een te nemen houding. Constructief en creatief sa menwerken op al die terreinen die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van onze regio kan wat ons betreft een antwoord zijn op de huidige marktsituatie." De enkele maanden geleden aangetre den preses wenste vervolgens de ruim honderd aanwezigen mede namens zijn medebestuursleden Henriëtte van Baren, Kees Kleppe, John Zwarte- poorte, Hans van den Boom en Paul Platier een gezond en gelukkig 2012. „We hopen dat het een jaar zal wor den waarin we met elkaar onderne men in Goes weer een aantal stappen vooruit kunnen brengen. Met vereen de krachten moet ons dat lukken. Werk zou meer in de regio kunnen worden gehouden. Ondernemers en overheden zouden elkaar nog meer moeten gunnen." De door Kees Schrijver Culinair zorg vuldig bereide dis opende met een runderbouillon, geparfumeerd met verse tuinkruiden en een bruchetta van knoflook, kruiden en kaas. Het hoofdgerecht bestond uit een duo van hertenfilet en Ibericowang, jus van steranijs, crème van paarse wor tel, puree van knolselderij, een aardap peltaartje van Roseval en rozemarijn. Het dessert was een combinatie van panna cotta van vanilleijs en carda mom met frambozencoulis en een chocolade brownie. Marco Rave ging ook in op de meer inhoudelijke taken van het OCG-be- stuur, met name op het gebied van het behartigen van de belangen van de ongeveer 200 leden. „Of het nu gaat om de veiligheid van onze be drijfsterreinen, infrastructuur, onder wijs, werkgelegenheid of het in het al gemeen aantrekkelijker maken van het leef-, woon- en ondernemerskli maat in onze regio: het OCG tracht zo goed mogelijk de belangen van haar leden te behartigen. Het OCG-bestuur zet zich in voor effec^ tieve samenwerking met overheden, collega-ondernemersverenigingen en maatschappelijke organisaties zoals onderwijsinstellingen." Als belangrijk wapenfeit van consensus noemde hij de recente samenwerking met elf col lega ondernemersverenigingen, Zee- landbreed. Onlangs werd door hen ge zamenlijk een aandachtsbrief aan de Rijksoverheid gezonden met betrek king tot de Rijksdiensten die uit Zee land dreigen te verdwijnen. Marco Rave aan het woord. Tijdens de 'Wïne Professional 2012' in Amsterdam (de wijn beurs van het jaar) is op dinsdag 10 januari de Italiaanse Doceassa je 2010, Irpania DOC, Vinosia verkozen als 'Rreeftenwijn van 2012'. Deze wijn gaat het beste sa men met de Oosterscheldekreeft. Tekst: Loes van der Hoeven AMSTERDAM - Tijdens de voorse lectie op 19 december 2011 selecteer de de jury, bestaande uit leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft en vertegenwoordigers van Wine Profes sional onder auspiciën van Jan van Lis- sum, uit ruim 35 inzendingen vier wijnen voor deze finale blindproeve- nj- Bart de Bree, voorzitter van de wijn commissie van de Kring van de Oos terscheldekreeft: "De volledige jury bestond uit 15 personen, verdeeld over twee tafels. Unaniem kozen zij deze witte Doceassaje wijn als beste begeleider voor de Oosterschelde kreeft. Het natuurlijke zoetje, de ro migheid en de verfijnde smaak van de 'Rolls Royce onder de kreeften' gaan perfect samen met het delicate aroma van deze mooie Italiaanse wijn." Op donderdag 29 maart wordt de eer ste Oosterscheldekreeft van 2012 fees telijk binnengehaald in de haven van Zierikzee. Vanaf 1 april tot en met 15 juli zal de Kreëftenwijn het krèeften- menu begeleiden, dat gedurende die periode verkrijgbaar is bij de leden van de Kring van de Oosterschelde kreeft: de restaurants De Etage (Brui- nisse), De Perenboom (Burgh-Haam- stede), Mondriaan (Domburg), De Stadsschuur (Goes), De Korenbeurs (Kortgene), Auberge Des Moules (Philippine), Vis aan de Markt (Scher- penisse), Hostellerie Schuddebeurs (Schuddebeurs-Noordgouwe), Auber ge De Campveerse Toren (Veere), Oesterbeurs (Yerseke), Our Seaside (Renesse) en Brasserie Maritime (Zie rikzee). Elk restaurant stelt zijn eigen driegangen menu samen voor de uni forme prijs van 59,50 euro. www.oosterscheldekreeft.nl De winnende wijn Foto's: Marijke Folkertsma De kerstlunch in Goes is altijd een culinair feest.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 110