9 spectrum Zaterdag 14 januari 2012 hun wijn niet lekker zijn. Maar ik heb niet de behoefte me te verdedigen. Als je echt aan de drank wilt, is een B-merk wodka wel zo goedkoop en effectief." Hij heeft collega-wijnschrijvers die vertel len hoe ze op hun tiende thuis al wijn aan gelengd met water kregen. Als zijn ouders al wijn dronken, dan was dat spotgoedko pe Pinard uit literpakken. Zijn vader was kerkredacteur bij Trouw, afkomstig uit een gereformeerd Gelders dorp waar veldwach ter en burgemeester de boel bestierden en opa Klei schoolhoofd was. „Hij wist alles over alle soorten dominees, maar zelf ge loofde hij niet veel. Ik ben ook niet streng in de leer opgevoed. Geen Wolkersachtige achtergrond waar je je tegen moest afzet ten. Ik was een braaf jongetje dat met lego speelde. Al heb ik wel eens met rotjes mijn Dinky Toys opgeblazen. Daar is mijn vrouw nog altijd verbaasd over." Zijn moeder, dochter van een Schiedamse jeneverhandelaar, vond de wijn verkennin gen van haar studerende oudste zoon wel spannend. Als hij vertelde wat voor lek kers hij weer had geproefd, mocht hij van haar geld zes flessen kopen om op zondag met z'n allen te drinken. „Iets simpels proe ven uit Zuid-Frankrijk dat ik lekker vond, en dan ontdekken: er is nog zo veel lekker- ders. Namen herinner ik me niet, maar geuren en smaken nog wel." Klei bleef altijd in het ouderlijk huis. „Ik mag zelf ook graag grapjes maken over zielige, scheef dichtgeknoopte vrijge zellen die eeuwig bij hun moe der blijven wonen. Ik ben een huismus, krijg al heimwee als ik een koffer zie. Maar het was niet helemaal uit braafheid, het was ook praktisch." Nkoiaas Klei Geboren op 6 januari 1961 in Amsterdam, gehuwd. Opleidingen: Gymnasium, diploma 1979. Rechtsgeschiedenis en Ro meins recht, Vrije Universi teit Amsterdam 1979-1988. Schrijfwerk: 1994: Over de tong, anekdo tes over het fenomeen wijn. 1996: (met Marieke Cobe- lens) De man in zijn hemd, over kleren voor heren (his torie van het mannenpak). 1997: Onder de kurk (weg wijs in wijn in korte stukjes). 1998: Achter het etiket. 2000-2012: Supermarktwijn gids. 2001De lekkerste wijn van elke druif: beste wijnen van de Nederlandse wijnwinkels. 2005: Tot op de bodem, wijn- encyclopedie, onlangs als dwarsligger uitgebracht on der de titel Dwars over wijn. 2007: Slavink Chardonnay, recepten en ontnuchterend advies (met Sylvia Witte- man). 2008: Wijnagenda 2009. 2009: Van druif tot dronk, ABC voor de wijnliefhebber. 2010 Een doos vol wijnkennis. Columnist voor AD, Elsevier en website By the Grape. Zijn vrouw Marieke trok 23 jaar geleden bij het gezin in en samen mantelzorgden ze voor zijn ouders tot hun dood. Het be gon ermee dat zijn vader zeer slechtziend werd. „Hij kon blind tikken en ging tot het laatst liefst nog op de fiets naar de krant, wat iedereen doodeng vond. Maar hij zei: 'De omtrek van auto's zie ik nog.' Later kreeg hij een aan Parkinson verwante vorm van dementie. Maar het was een schatje, hij overleed op zijn 84-ste verjaar dag. Met mijn moeder was het lastiger. Zij was depressief en in de war en dat werd de laatste tien jaar heviger. Daar kwam kanker bij. Daar word je ook niet vrolijk van." Maar hij kon thuis in de keuken zijn werk doen. Zo speelde zijn hele leven zich af binnen de paar honderd vierkante meter tussen het toenmalige Diaconessenhuis in de Van Eeghenstraat in Amsterdam waar hij werd geboren en zijn monumentale be nedenwoning in het Museumkwartier. De originele details in de woning zijn behou den dankzij zijn vader. En zoals ze kleren nog altijd tweedehands kopen, scharrelden Nicolaas Klei en zijn vrouw hun inrichting in stijl bijeen op rommelmarkten en het Waterlooplein. „In de jaren tachtig wilde iedereen zijn huis strak en modern heb ben. Wij wisten precies wanneer en waar er spullen op straat werden gezet." Dat doet hij dus echt 'voor de leuk', bena drukt Klei. „Ik heb jasjes in rare kleuren. De lol zit in de verrassing. Je ziet iets han gen. Pas ik erin? Ja, jottem! Ik hoef er niet per se onconventioneel uit te zien, al heb ik wel eens een periode gehad dat ik van die Engelse tweedjasjes droeg alsof ik op het platteland woonde en in James Herriot meespeelde. Ik doe nu net of ik straatarm ben. Ik kan na een leuke opdracht best een duur jasje kopen, maar ik vind het zonde." Zo eet hij ook het liefst lekker thuis. Of als hij dan met zijn vrouw bij wijze van vakan tie op een korte stedentrip is: om de hoek iets simpels. Hij houdt geen lijsten bij van nog te bezoeken sterrenrestaurants. „Als je voor de presentatie van een of andere wijn met een lunch in een sterrenrestaurant wordt uitgenodigd, denk ik altijd: het is wel heel knap, maar vind ik het nou ook echt lékker? Als je elke hap en slok moet analyseren, krijg ik iets recalcitrants en bal origs. Zo roep ik ook altijd dat het niet duurder hoeft dan 10 euro. Als ik al meer betaal voor wijn is dat 15 euro, 20 hooguit. Want duur hoeft niet beter te zijn." Hij woont niet boven een wijnkelder met een stoffige voorraad dure flessen. Die kel der heeft hij wel. Maar wat er ligt, is 'ge woon drinkvoorraad'. „Het woord bourgondiër klinkt cliché, als een oude me neer die de godganse dag vreet en zuipt. In zekere zin klopt het wel. Alleen ben ik een bourgondiër met een huis-, tuin- en keu kenvoorkeur. Laatst zei ik tegen een colle ga dat ik niet zo van prikwijnen houdt. 'Maar daarbij zitten echte schoonheden', riep hij. Klopt, maar die schoonheden van hem kosten dan wel minstens 50 euro." reageren? spectrum@wegener.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 61