spectrum 8 KLEI MAN Hij laat Nederland omfietsen voor de beste wijntjes in de super. Nicolaas Klei proeft iedere zomer zijn tong blauw voor zijn Supermarkt wijngids. „Als je echt aan de drank wilt, is een B-merk wodka wel zo goedkoop en effectief" Zaterdag 14 januari 2012 "TT a, zo is hij wel. Hij proeft elk jaar op- I nieuw alle ruim drieduizend wijnen I in zijn Supermarktwijngids. Het assorti- ment van de supermarkten is aan ver- S anderingen onderhevig en een wijn kan in een volgend oogstjaar anders blij ken te smaken. De echt slechte wijnen zijn dan wel weer leuk, vindt wijnschrijver Ni- colaas Klei. „De chemische rampen, daar kun je lol mee hebben, daar kun je lelijke stukjes over schrijven. Maar er is ook een heel grote grijzemuizenmiddenmoot. Het is niet vies en als je er ergens een glaasje van krijgt, kun je dat beleefdheidshalve best opdrinken. Maar het is ook niet meer dan dat, het geeft geen plezier. En dat is toch wat wijn moet doen. Een blijde grijns van oor tot oor, zeggen ze in de Beaujolais en de Bourgogne." De Supermarktwijngids 2012 stond daags voor zijn 51e verjaardag op 6 januari al in de bestsellerlijsten. Maar het proeven gaat gestaag door voor zijn wijncolumns in kranten, weekbladen, op websites. Ge woon thuis aan het keukenaanrecht, han dig voor het spugen. Klei vindt het elf jaar na zijn eerste wijngids nog altijd grappig en verbazend dat hij van zijn stukjes de huur kan betalen. Laatst in de Hema hoor de hij een vrouw aan haar vriendin uitleg gen wat 'omfietswijnen' waren, de door hem bedachte aanduiding voor super marktwijnen met de beste prijs-kwaliteit- verhouding. „Als ik zo'n gesprek hoor van achter de schappen, gloei ik wel van trots." Het liep allemaal vanzelf zo, zegt hij. De baantjes waarop hij na zijn studie rechtsge- door Marjolijn de Cocq foto Evert ESiSoga schiedenis en Romeins recht solliciteerde, zouden jarenlange eenzame opsluiting in archieven betekenen. Onderzoek doen naar volstrekt nutteloze zaken, historisch detectivewerk dat in zijn studiejaren best grappig bleek. Zoals hoe rond het jaar 1000 een rechtssysteem werd opgebouwd rond om de geldelijke beloning van kanunniken die door Rome over de Alpen heen naar kloosters werden uitgezonden. Maar toen hoorde hij dat uitgeverij Nijgh en Van Ditmar iemand zocht die grappig over wijn kon schrijven. Klei zat sinds zijn eerste studiejaar in een wijnproefclub van studenten rechten en medicijnen, onder het motto: als je wat wil weten van wijn, moet je vooral veel proeven. En hij schreef op de achterpagina van Trouw - de krant van zijn vader, journalist Bert Klei - stuk jes over grappige wetenswaardigheden voor het 'genootschap ter verbreiding en bevordering van nutteloze kennis'. 'We zijn 35', legden de uitgevers tijdens een gesprek uit, 'vinden wijn lekker, kun nen het betalen, maar weten er niets van en vinden het ook veel aanstellerij. Kun jij die poeha doorprikken?' Zo werd proeven zijn vak; in de zomer maanden minstens zestig flessen per dag. En met elk jaar nog steeds verrassingen. Eerder aan de gids beginnen kan niet, legt hij de systematiek uit, dan zijn de nieuwe oogsten er nog niet en proefje te oude wij nen. Maar op 1 september verwacht zijn re dactrice de tekst al wel binnen. De namen van de wijnen moeten worden gecontro leerd, inkopers van de supermarkten doen soms nog aanpassingen in prijzen en assor timent. En elk jaar is er ook wel iemand die probeert zo'n chemische ramp uit de gids te houden. Had u die maar niet moe ten verkopen, is dan zijn reactie. Zijn tandarts reageerde een keer vol afgrij zen bij het zien van Klei's zwarte tong. 'Meneer, wat heeft u gedaan?' Had hij de dagen ervoor stevige rode wijnen ge proefd. En tanninesporen poets je niet even snel weg. Wat doet dat wel allemaal niet met je lever, is een vraag die hij ook vaak krijgt. „Terwijl het juist de maanden zijn dat ik eigenlijk niét drink. Na zestig wijnen op een dag ga je echt niet voor de gezelligheid 's avonds nog even een flesje ontkurken. Dan heb je een droge mond en wil je iets heel anders. Karnemelk, een vruchtensap je. Na heel veel rood is ook niks zo lekker als een koud biertje, al vind ik bier ook algauw weer zo koud en zo nat." Als hij voor zijn plezier drinkt, is dat 'ei gen wijn'. Er zijn veel omfietswijnen die hij oprecht goed vindt en die bij andere mensen thuis best plezierig wegdrinken, haast hij zich te zeggen. Maar zelf houdt hij vooral van wijn van de Bende zonder Zwavel, vins naturels zonder toevoegin gen. „Heel pure, zuivere wijnen. Met ener gie, leven. Dat klinkt zweverig, maar het is wel zo. En als je daar eenmaal aan gewend bent, vind je andere dingen minder lek ker." Dat mensen het bij twee glazen op een avond houden, vindt hij onbegrijpelijk. Bij hem wordt het gauw een fles. „Dan moet

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 60