onderwijs 12-
Bolussen voor opa en oma
Francois Overdulve
woensdag 11 januari 201
Met tegenzin naar school als het
weekend is afgelopen? Niet
Francois Overdulve. De leerling
van De Rede in Terneuzen mag
op maandag immers bijna de
hele dag de bakkerij in.
door Martijn de Koning
Toen Francois Overdulve vorig
jaar zocht naar 'iets anders'
dan zijn toenmalige havo-oplei
ding, keek hij onder meer op
de techniekafdeling van scho
lengemeenschap De Rede. Toen hij daar
een remblok niet meer terug op z'n plek
kreeg, wist hij: dit is niks voor mij. In de
bakkerij vond hij wél zijn roeping.
Francois zit in de derde klas van de oplei
ding die officieel,'consumptief breed' heet.
De leerlingen maken er kennis met de tak
'brood en banket', maar ook met 'koken
en serveren'. Voor veel klasgenoten van de
14-jarige Francois is het nog helemaal niet
duidelijk of ze in de toekomst ook één van
die richtingen op gaan. Vooral meisjes ko
men later alsnog in de zorg of het toerisme
terecht. Niet Francois, zo verwacht hij. Die
wil zich na de zomer, in zijn laatste jaar,
richten op de bakkerskant. En daarna hope
lijk op meer: een vervolgopleiding op Wal
cheren of, wie weet, Vlaanderen.
Het liefst zou de Axelaar hele dagen met
z'n handen werken. Maar bijna dagelijks
zit hij ook 'gewoon' in het klaslokaal, om
Nederlands, Engels, wiskunde of econo
mie te volgen. „Nogal saai", oordeelt hij.
De theorie over het bakkersvak vindt hij al
een stuk leuker. „Daar leren we bijvoor
beeld hoe je gistdeeg maakt." Dat is wel
eens moeilijk, geeft de Axelaar aan. „Dan
denk ik: kan ik dit wel? Maar als ik dan in
de bakkerij ben, lijkt het veel makkelijker."
Francois is dus een doener. Daarom gaat
hij op maandag graag naar school. Die dag
brengt hij voor het grootste deel door in
de bakkerijruimte, waar docent Robin
Claerhoudt zijn leerlingen alles bijbrengt
over brood en banket. Na een uurtje Ne
derlands spoedt Francois zich naar de kluis
jes om de pennen en boeken op te rui-
Het liefst zou-ie eens een kerststol maken, vertelde Francois zijn docent Robin Claerhoudt. Het kwam er niet van, in de druk
ke tijd vóór Kerst. Maar niet getreurd. „In het voorjaar maken we een paasstol", kreeg Francois als belofte.
foto Mechteld Jansen
men, en zich om te kleden: bakkersoutfit
aan, compleet met muts. Dat tenue was
wel even wennen, vertelt hij. „We moeten
het de hele dag aanhouden, dus ook in de
pauze." Met name een aantal klasgenoten
van Francois had daar aan het begin moei
te mee. „Die zeiden: ik ga zo écht niet
rondlopen." Docent Claerhoudt moet er
wel om lachen. „Dat is elk jaar zo aan het
begin. De rest van de school kijkt er echt
niet van op, hoor. De techniekleerlingen
lopen immers ook in overall rond."
Bij binnenkomst in het bakkerslokaal staat
het recept voor die dag al op het bord:
2000 bloem, 100 gist, 40 zout, 300 klein
broodpoeder en 1200 koud water. Die in
grediënten moeten samen straks broodjes
vormen. Ze worden later tijdens de lunch
voorgeschoteld aan basisschoolleerlingen
uit groep 8, die een dagje komen kennis
maken op school. „We bakken wel vaker
op bestelling", vertelt Francois. De leerlin
gen kunnen de zelfgemaakte lekkernijen
ook kopen. Daar doet Francois het thuis
front regelmatig een groot plezier mee. De
bolussen en roombroodjes gaan er vooral
bij opa en oma goed in, vertelt hij.
Deze maandag mag Francois, die overigens
als kleuter al bakker wilde worden, in een
duo aan de slag met Marie-Claire. Na het
mengen van de ingrediënten maakt het
duo er een grote bol van. Daaruit fabrice
ren ze een stuk of dertig kleinere balletjes.
Die gaan dit keer in de 'puntjesmachine',
waardoor het de leerlingen wat makkelij
ker wordt gemaakt. „Soms moeten we ze
zelf rollen of vouwen", vertelt Francois.
Als de aanstaande broodjes er écht als
broodjes beginnen uit te zien, worden ze
ingestreken met ei. De rijskast doet de rest
Klaar? Nou nee: er staat nog een afwas en
de werkbanken zijn nog vies. Niet ieder
een is fan van poetsen, zo blijkt. Francois
heeft er geen problemen mee. „Ik sta vaak
in m'n eentje bij de afwasmachine. Veel an
deren gaan met hun mobiel staan spelen.
Ik vind dat nutteloos. Als je iets te doen
hebt, gaat de tijd veel sneller."
Docent Robin Claerhoudt doet voor hoe het Klaar!
moet
Hard werken in de bakkerij