Burnetii Bcutm j dinsdag 10 januari 201 foto's Lex de Meester Dochter Sophie met Tokkie-Tok steeds belangrijker. Dat eet je als het ware met je eten op, als je bewust eet." Bij alle activiteiten die hij ontplooit, heeft Van de Kreeke de inwoners van de stad in gedach ten; zij zijn de belangrijkste afnemers van 't Hof Welgelegen. In de zomer worden op het erf diners gegeven, drie rustieke bouwsels op zijn land worden als vakantiehuisjes verhuurd. In de schuur wil de stadboer een restaurantge deelte maken, waar koks siroopjes, jammetjes en chutneys kunnen maken van de eigen producten. Plannen genoeg. Een'kas bouwen bijvoorbeeld, om in de winter zelf postelein en andere groenten te kunnen telen. Meer kip pen, vrij rondlopend in de boomgaard. En vannacht nog zat hij tot drie uur te tekenen aan een ontwerp van een wiedbed aangedreven door elektromotoren, gevoed door zonnepanelen. „Dat moet te doen zijn. Ik wil over twee jaar de eerste C02-neutrale boer zijn." Die gedrevenheid komt uit een vorig leven. Vóór hij 't Hof Welgelegen kocht, was Van de Kreeke pro ducent van biomassa. En daarvoor directeur van een grote fabriek voor de verwerking van voedsel dat over de datum was. Dage lijks zag hij vracht wagens vol voedsel binnenkomen, om vernietigd te wórden. „Prima voedsel, maar het mocht niet meer verkocht worden. Ver spilling, daar ben ik erg mee bezig. Ik wil duur zaam leven." Verveine-siroop eerst zijn er ook wat van de kogelboontjes geleverd aan het sterrenrestaurant Oud Sluis. Dat gaat er 'iets leuks' mee doen. In een grote zak staat 'nog zo'n mooi Zeeuws product' waar topkok Sergio Herman door geïnspireerd is: het Zeeuwse vlegelgraan. „Er zijn twee rassen; een meelgraan, waar je broodmeel van maakt, en een ras datje als kooktarwe kunt gebruiken. Te vergelijken met risottorijst, of parelgort. Dinsdag was ik in Oud Sluis en toen vertelde Sergio dat hij experimenteert met een dessert van Zeeuws kookgraan." Hij heeft alweer iets nieuws ontdekt: Zeeuwse gele radijsjes. „Die naam dragen ze van oudsher. Toen ik het zag, dacht ik gelijk: daar moet ik wat mee. Het verhaal bij voedsel wordt Ondine van der Vleuten

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 37