4l VaAt kefc ZeftwtAKe üwicL dinsdag 10 januari 2012 Ard van de Kreeke wil over twee jaar de eerste C02-neutrale boer zijn. Een stadshoer, zo mag je Ard van de Kreeke wel noemen, 't Hof Welgelegen, sinds 2007 eigendom van de familie Van de Kreeke, is het best bewaarde geheim van de Noordweg in Middelburg. Zomaar tussen de woonhuizen is daar opeens een poort, met erachter een boerderij uit 1622. En alle romantiek die een stadsbewoner zich bij het boerenleven voorstelt, is hier werkelijk te vinden. De enorme, rustieke D schuur aan de linker kant van het erf dient als boerderijwinkel. Op brede planken staan de streekproducten met oog voor detail uitgestald, tassen met biologische groenten - zoveel mogelijk uit Zeeland zelf - staan klaar om opgehaald te worden door de klanten. Even spieken wat er deze week in zit: winterpostelein, witlof, een groene of savooie- kooi, rode bietjes, paprika en taugé. De honing die hier verkocht wordt, komt van imker Chiel Versluijs. Vanuit de kasten die op het land van 't HofWelgelegen staan, zwermden ze de afgelopen zomer uit over de lindebomen, de bloemranden en de percelen grasklaver. Er zijn eitjes van de twintig kippen die om de boerderij scharrelen en allemaal hun eigen naam hebben. En wie paddenstoelen wil, kan die zelf snijden in het 'paddenstoe- lenbos': dat verkeert nog in het experimentele stadium, vertrouwt Ard van de Kreeke ons toe. Afgelopen zomer zette hij wat met shiitake- mycelium geënte takken neer. Nu, met dank aan de zachte winter, zijn er zowaar een paar Zeeuwse vlegelgraan shiitakes op verschenen. Er is ambachtelijk Frans landbrood van Menno om thuis zelf af te bakken en, jawel, nog precies één fles zelfge maakte verveine-siroop - getrokken van de ijzerhard die deze zomer zo welig tierde op het erf, en bergamot-citroenen. Bij een grote pot olijven staat een enorme lepel - meer een kom met een steeltje - hoogstpersoonlijk door een klant uit hout gesneden. Boven, op de open hooizolder, liggen grote bossen Walcherse kogelboontjes. Ze zijn de afgelopen maanden met de hand geruiterd (op stokken op het land te drogen gezet) en binnengehaald om te worden gepeld. Op een grote tafel liggen warrige bossen die net onderhanden genomen zijn, en in grote zakken zit de oogst van dit jaar. Ard van de Kreeke heeft iets met streekproducten. Toen Stichting op Goede Gronden de gedachte op perde om op Welgelegen het bijna verdwenen ras nieuw leven in te blazen, was de stadshoer er direct voor in. „We begonnen met 10 gram uit de genenbank. Die bracht het eerste jaar 500 gram op en nu hebben we 25 kilo kunnen oogsten. Voor machinale teelt is dat veel te kleinschalig, maar ik vind het leuk." Voor het Winterpostelein Walcherse kogelboontjes

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 36