4l
VaAt kefc
ZeftwtAKe üwicL
dinsdag 10 januari 2012
Ard van de Kreeke wil over twee jaar de eerste C02-neutrale boer zijn.
Een stadshoer, zo mag je
Ard van de Kreeke wel
noemen, 't Hof Welgelegen,
sinds 2007 eigendom van
de familie Van de Kreeke,
is het best bewaarde
geheim van de Noordweg
in Middelburg. Zomaar
tussen de woonhuizen is
daar opeens een poort, met
erachter een boerderij uit
1622. En alle romantiek die
een stadsbewoner zich bij het
boerenleven voorstelt, is hier
werkelijk te vinden.
De enorme, rustieke
D schuur aan de linker
kant van het erf dient
als boerderijwinkel. Op
brede planken staan de
streekproducten met oog
voor detail uitgestald, tassen met biologische
groenten - zoveel mogelijk uit Zeeland zelf -
staan klaar om opgehaald te worden door de
klanten. Even spieken wat er deze week in zit:
winterpostelein, witlof, een groene of savooie-
kooi, rode bietjes, paprika en taugé.
De honing die hier verkocht wordt, komt
van imker Chiel Versluijs. Vanuit de kasten
die op het land van 't HofWelgelegen staan,
zwermden ze de afgelopen zomer uit over de
lindebomen, de bloemranden en de percelen
grasklaver. Er zijn eitjes van de twintig kippen
die om de boerderij scharrelen en allemaal hun
eigen naam hebben. En wie paddenstoelen
wil, kan die zelf snijden in het 'paddenstoe-
lenbos': dat verkeert nog in het experimentele
stadium, vertrouwt Ard van de Kreeke ons toe.
Afgelopen zomer zette hij wat met shiitake-
mycelium geënte takken neer. Nu, met dank
aan de zachte winter, zijn er zowaar een paar
Zeeuwse vlegelgraan
shiitakes op verschenen. Er is ambachtelijk
Frans landbrood van Menno om thuis zelf af te
bakken en, jawel, nog precies één fles zelfge
maakte verveine-siroop - getrokken van de
ijzerhard die deze zomer zo welig tierde op het
erf, en bergamot-citroenen.
Bij een grote pot olijven staat een enorme
lepel - meer een kom met een steeltje -
hoogstpersoonlijk door een klant uit hout
gesneden. Boven, op de open hooizolder,
liggen grote bossen Walcherse kogelboontjes.
Ze zijn de afgelopen maanden met de hand
geruiterd (op stokken op het land te drogen
gezet) en binnengehaald om te worden gepeld.
Op een grote tafel liggen warrige bossen die
net onderhanden genomen zijn, en in grote
zakken zit de oogst van dit jaar. Ard van de
Kreeke heeft iets met streekproducten. Toen
Stichting op Goede Gronden de gedachte op
perde om op Welgelegen het bijna verdwenen
ras nieuw leven in te blazen, was de stadshoer
er direct voor in. „We begonnen met 10 gram
uit de genenbank. Die bracht het eerste jaar
500 gram op en nu hebben we 25 kilo kunnen
oogsten. Voor machinale teelt is dat veel te
kleinschalig, maar ik vind het leuk." Voor het
Winterpostelein
Walcherse kogelboontjes