1 ll
op de Weinstrasse
D
p
rei zen@wegener.nl 29 reizen
I 024-3650360
iiill Zaterdag 7 januari 2012
rijkdom die de omliggende natuur hem
aanreikte. Hij gebruikte geen gif om het
ongedierte en ziekten te bestrijden.
Andreas plukte kruiden uit het aangren
zende weiland om daar thee van te trek
ken. Trots wijst hij op een grote ketel ver
se brandnetelthee. „Brandnetels zorgen
voor levenskracht. Als ik de druivenran
ken daarmee besproei, wordt de geneti
sche informatie van de brandnetel over
gebracht en dat zorgt voor krachtiger sap
stromen en dus krachtiger ranken."
Noem het kletskoek, maar feit is dat on
der Schumanns leiding de wijngaard ab
solute topwijnen oplevert. Wijnen die
zo goed zijn dat het beste restaurant ter
wereld, Noma in Kopenhagen, de Ries
ling Stufe van Odinstal voor 110 euro
per fles op de wijnkaart heeft staan.
Schumann staat niet alleen in zijn biolo
gisch dynamische aanpak, zo wordt
zwervend langs de Weinstrasse duide
lijk. Veel andere jonge wijnboeren kie
zen voor een soortgelijke werkwijze en
maken handig gebruik van de variatie
aan bodemsoorten die de regio rijk is.
Ondertussen werken ze nauw met el
kaar samen om van elkaar te leren en
om het grote publiek duidelijk te maken
dat er langs hun wijnstraat weer kwali
teit onder de kurk zit.
Geloven dat de kracht van de natuur
kwaliteit oplevert, is ook de leidraad
voor andere ondernemers langs de Wein
strasse. Zoals bij Georg Wiedemann in
Venningen. Ook hij oogst druiven, maar
gebruikt die samen met ander fruit uit
zijn boomgaarden om er hoogwaardige
azijn van de maken. In zijn Weinessig-
gut Doktorenhof is het maken van azijn
tot kunst verheven. Al twintig jaar lang
brouwt Wiedemann volgens eeuwen
oud familierecept de meest verrukkelijke
azijnsoorten.
Niet vies van een beetje show hult hij
zijn gasten voor een rondleiding en proe-
verij in een zwarte cape met capuchon,
zoals artsen die in vroeger tijden droe
gen als de pest rondwaarde. Gelukkig
blijft ons het bijbehorende masker met
snavel bespaard. „Lang geleden gold
azijn als medicijn t^oor allerlei kwalen.
Het reinigt en zuivert. Ik heb hier in de
tuin een prieeltje staan waarin azijn
wordt verneveld. Mensen die last heb
ben van hun longen hebben daar veel
baat bij", vertelt Wiedemann, terwijl hij
speciaal ontworpen glaasjes vult met het
door hem gebrouwen goedje. „Behalve
als medicijn is azijn ook te drinken als
een aperitief of als digestief', onderwijst
de 'azijndokter' en reikt ons wat vijgen-
azijn aan. „Rustig een paar druppels
langs de zijkanten van je tong naar achte
ren laten lopen", luidt de instructie die
we aarzelend volgen. Om al snel ieder
vooroordeel overboord te zetten. Dit is
zuur, maar heerlijk zuur. Dat zeggen ze
ook elders in de wereld. In Japan bijvoor
beeld. En aan het hof van Saoedi-Arabië,
waar alle zeven paleiskeukens azijn uit
Venningen gebruiken. En de Arabische
prinsen drinken er volgens Wiedemann
iedere dag een glaasje azijn.
Hoe behendig ze in de Palts het goede
van het leven in een eigentijds kwaliteits
jasje weten te steken, bewijst ook
hotelier/kok Stefan Charlier. Onderweg
naar zijn slakkenboerderij in Grünstadt
Asselheim wordt gevraagd hoe een slak
eigenlijk smaakt. .'Naar kruidenboter',
luidt het antwoord, maar zo simpel is
het niet. Dat blijkt wel in het weiland
waar Charlier zestigduizend wijn
bergslakken vertroetelt met citroentijm,
zonnebloemen en in
drukwekkende
hoeveelheden
ander groen om hen
consumptiegereed te
krijgen.
De wijnbergslak staat op de lijst voor be
schermde diersoorten. Wie er culinair
iets mee wil doen, zal zich dus moeten
behelpen met gefokte exemplaren. Het
vlees is rijk aan proteïnen, mager en vrij
van cholesterol. Een ideaal hapje dus
voor gezondheidsfreaks en daarvan ko
men er steeds meer. 'Een gat in de
markt', oordeelde Charlier.
Na een rondgang langs de bakken vol
'scharrelslakken' en een uitleg over de le
vensloop en verwerking van de dieren,
volgt de proef op de som. Daarvoor gaan
we naar Charliers familiebedrijf, het
Pfalzhotel in Asselheim. Bij een goed
glas wijn serveert de slakkenboer een va
riatie aan kleine slakkengerechtjes. Culi
naire hoogstandjes, waar geen kruiden
boter aan te pas komt. En voor wie het
zelf wil proberen, heeft Charlier zijn slak-
kenrecepten gebundeld in een slakken-
kookboek.
M Reageren?
redactie.reizen@wegener.nl
BESTEMMING
Oultsla<r\<I
LOCATIE
i Hamburg
Bremen n
V Berlijn
1
Kóulen
Leipzig
de Dmrscm weïhstrasse
De Deutsche Weinstrasse ligt in het zuidwesten
van Duitsland op zo'n 450 autokilometers van
Utrecht. De route loopt van Bockenheim (nabij
Worms) tot aan Schweigen bij de Franse grens.
De Weinstrasse is per auto, fiets of wandelend
af te leggen. Van mei tot en met september
rijdt een bus met open dak, die onderweg
-stopt om wijn te proeven. Fietsen kunnen op
de bus mee. -
De wijnboeren langs de route verzorgen rondlei
dingen en proeverijen. Op de laatste zondag
van augustus wordt al het gemotoriseerde ver
keer van de Weinstrasse geweerd en hebben
fietsers vrij baan.
De dorpen langs de wijnstraat vieren van juni
tot en met oktober wijnfeesten. Met name in
de oogstmaanden september en oktober wordt
gefeest.
Oud-bondskanselier Helmut Kohl was gek op
Saumagen, een regionaal gerecht uit de Palts.
Daarom moesten staatshoofden als Gorbatsjov,
Thatcher en Mitterand tijdens hun bezoeken
aan Duitsland de als worst gevulde varkens
maag proeven. Slager Klaus Hambei in Wachen-
heim maakt het traditionele gerecht, (www.met-
zgerei-hambel.de)
Wijn en wellness laten zich in de Palts prima
combineren (www.wellviness.de).
In Annweiler ligt de burcht Trifels, waar in de
twaalfde eeuw de Engelse koning Richard Leeu
wenhart gevangen zat. (www.pfaelzerwald.de)
Breng ook een bezoek aan de historische stad
Speyer met zijn beroemde Dom.
(www.speyer.de)
Overnachten kan in traditionele Duitse hotelle
tjes langs de Weinstrasse. Maar je kunt ook te
recht bij de gebroeders Meurer in Grosskarl-
bach. De kamers van hun hotel zijn plaatjes, het
restaurant is er eentje om naar terug te keren,
maar vooral de tuin maakt indruk. Een paradijs
je naar Italiaans model, (www.restaurant-meu-
rer.de)
Kleinschaliger is landhotel Herrenhaus Barthé-
lemy in Gleisweiler met een fantastische tuin
en dito inrichting. De gastvrouw nodigt je uit
mee te helpen in de keuken en ze schuift ver
volgens met alle gasten aan voor het diner aan
de lange eettafel, (www.herrenhaus-barthé-
lemy.com)
Voor algemene informatie over de Palts: Duits
Verkeersbureau in Amsterdam, tel
020-6978066, Kijk voor de trein naar de Palts
op www.bahn.com of reis via NS Hispeed
(www.ns.nl).
Informatie over de in het verhaal genoemde be
drijven op www.odinstal.de en www.doktoren-
hof.de
X Weinstrasse
IfS
SM www.germany.travel.nl
www.pfalz.de
www.pfalzsnecke.de
www.deutsche-weinstrasse.de
www.pfalz-weinfeste.de
infographir CRW
Grote foto: Zelfs in de dorp
jes, zoals in Gleisweiler,
groeien de wijnranken.
Kleine foto's van linksaf: Het
landschap van de Weinstrasse
wordt getekend door de wijn
ranken.
Slakkenboer Stefan Charlier.
Als middeleeuwse artsen in
de azijnkelder van de Dokto
renhof.
Saumagen, oud-bondskanse
lier Kohl was er dol op.
foto's Mirjam van Twisk