1 ll op de Weinstrasse D p rei zen@wegener.nl 29 reizen I 024-3650360 iiill Zaterdag 7 januari 2012 rijkdom die de omliggende natuur hem aanreikte. Hij gebruikte geen gif om het ongedierte en ziekten te bestrijden. Andreas plukte kruiden uit het aangren zende weiland om daar thee van te trek ken. Trots wijst hij op een grote ketel ver se brandnetelthee. „Brandnetels zorgen voor levenskracht. Als ik de druivenran ken daarmee besproei, wordt de geneti sche informatie van de brandnetel over gebracht en dat zorgt voor krachtiger sap stromen en dus krachtiger ranken." Noem het kletskoek, maar feit is dat on der Schumanns leiding de wijngaard ab solute topwijnen oplevert. Wijnen die zo goed zijn dat het beste restaurant ter wereld, Noma in Kopenhagen, de Ries ling Stufe van Odinstal voor 110 euro per fles op de wijnkaart heeft staan. Schumann staat niet alleen in zijn biolo gisch dynamische aanpak, zo wordt zwervend langs de Weinstrasse duide lijk. Veel andere jonge wijnboeren kie zen voor een soortgelijke werkwijze en maken handig gebruik van de variatie aan bodemsoorten die de regio rijk is. Ondertussen werken ze nauw met el kaar samen om van elkaar te leren en om het grote publiek duidelijk te maken dat er langs hun wijnstraat weer kwali teit onder de kurk zit. Geloven dat de kracht van de natuur kwaliteit oplevert, is ook de leidraad voor andere ondernemers langs de Wein strasse. Zoals bij Georg Wiedemann in Venningen. Ook hij oogst druiven, maar gebruikt die samen met ander fruit uit zijn boomgaarden om er hoogwaardige azijn van de maken. In zijn Weinessig- gut Doktorenhof is het maken van azijn tot kunst verheven. Al twintig jaar lang brouwt Wiedemann volgens eeuwen oud familierecept de meest verrukkelijke azijnsoorten. Niet vies van een beetje show hult hij zijn gasten voor een rondleiding en proe- verij in een zwarte cape met capuchon, zoals artsen die in vroeger tijden droe gen als de pest rondwaarde. Gelukkig blijft ons het bijbehorende masker met snavel bespaard. „Lang geleden gold azijn als medicijn t^oor allerlei kwalen. Het reinigt en zuivert. Ik heb hier in de tuin een prieeltje staan waarin azijn wordt verneveld. Mensen die last heb ben van hun longen hebben daar veel baat bij", vertelt Wiedemann, terwijl hij speciaal ontworpen glaasjes vult met het door hem gebrouwen goedje. „Behalve als medicijn is azijn ook te drinken als een aperitief of als digestief', onderwijst de 'azijndokter' en reikt ons wat vijgen- azijn aan. „Rustig een paar druppels langs de zijkanten van je tong naar achte ren laten lopen", luidt de instructie die we aarzelend volgen. Om al snel ieder vooroordeel overboord te zetten. Dit is zuur, maar heerlijk zuur. Dat zeggen ze ook elders in de wereld. In Japan bijvoor beeld. En aan het hof van Saoedi-Arabië, waar alle zeven paleiskeukens azijn uit Venningen gebruiken. En de Arabische prinsen drinken er volgens Wiedemann iedere dag een glaasje azijn. Hoe behendig ze in de Palts het goede van het leven in een eigentijds kwaliteits jasje weten te steken, bewijst ook hotelier/kok Stefan Charlier. Onderweg naar zijn slakkenboerderij in Grünstadt Asselheim wordt gevraagd hoe een slak eigenlijk smaakt. .'Naar kruidenboter', luidt het antwoord, maar zo simpel is het niet. Dat blijkt wel in het weiland waar Charlier zestigduizend wijn bergslakken vertroetelt met citroentijm, zonnebloemen en in drukwekkende hoeveelheden ander groen om hen consumptiegereed te krijgen. De wijnbergslak staat op de lijst voor be schermde diersoorten. Wie er culinair iets mee wil doen, zal zich dus moeten behelpen met gefokte exemplaren. Het vlees is rijk aan proteïnen, mager en vrij van cholesterol. Een ideaal hapje dus voor gezondheidsfreaks en daarvan ko men er steeds meer. 'Een gat in de markt', oordeelde Charlier. Na een rondgang langs de bakken vol 'scharrelslakken' en een uitleg over de le vensloop en verwerking van de dieren, volgt de proef op de som. Daarvoor gaan we naar Charliers familiebedrijf, het Pfalzhotel in Asselheim. Bij een goed glas wijn serveert de slakkenboer een va riatie aan kleine slakkengerechtjes. Culi naire hoogstandjes, waar geen kruiden boter aan te pas komt. En voor wie het zelf wil proberen, heeft Charlier zijn slak- kenrecepten gebundeld in een slakken- kookboek. M Reageren? redactie.reizen@wegener.nl BESTEMMING Oultsla<r\<I LOCATIE i Hamburg Bremen n V Berlijn 1 Kóulen Leipzig de Dmrscm weïhstrasse De Deutsche Weinstrasse ligt in het zuidwesten van Duitsland op zo'n 450 autokilometers van Utrecht. De route loopt van Bockenheim (nabij Worms) tot aan Schweigen bij de Franse grens. De Weinstrasse is per auto, fiets of wandelend af te leggen. Van mei tot en met september rijdt een bus met open dak, die onderweg -stopt om wijn te proeven. Fietsen kunnen op de bus mee. - De wijnboeren langs de route verzorgen rondlei dingen en proeverijen. Op de laatste zondag van augustus wordt al het gemotoriseerde ver keer van de Weinstrasse geweerd en hebben fietsers vrij baan. De dorpen langs de wijnstraat vieren van juni tot en met oktober wijnfeesten. Met name in de oogstmaanden september en oktober wordt gefeest. Oud-bondskanselier Helmut Kohl was gek op Saumagen, een regionaal gerecht uit de Palts. Daarom moesten staatshoofden als Gorbatsjov, Thatcher en Mitterand tijdens hun bezoeken aan Duitsland de als worst gevulde varkens maag proeven. Slager Klaus Hambei in Wachen- heim maakt het traditionele gerecht, (www.met- zgerei-hambel.de) Wijn en wellness laten zich in de Palts prima combineren (www.wellviness.de). In Annweiler ligt de burcht Trifels, waar in de twaalfde eeuw de Engelse koning Richard Leeu wenhart gevangen zat. (www.pfaelzerwald.de) Breng ook een bezoek aan de historische stad Speyer met zijn beroemde Dom. (www.speyer.de) Overnachten kan in traditionele Duitse hotelle tjes langs de Weinstrasse. Maar je kunt ook te recht bij de gebroeders Meurer in Grosskarl- bach. De kamers van hun hotel zijn plaatjes, het restaurant is er eentje om naar terug te keren, maar vooral de tuin maakt indruk. Een paradijs je naar Italiaans model, (www.restaurant-meu- rer.de) Kleinschaliger is landhotel Herrenhaus Barthé- lemy in Gleisweiler met een fantastische tuin en dito inrichting. De gastvrouw nodigt je uit mee te helpen in de keuken en ze schuift ver volgens met alle gasten aan voor het diner aan de lange eettafel, (www.herrenhaus-barthé- lemy.com) Voor algemene informatie over de Palts: Duits Verkeersbureau in Amsterdam, tel 020-6978066, Kijk voor de trein naar de Palts op www.bahn.com of reis via NS Hispeed (www.ns.nl). Informatie over de in het verhaal genoemde be drijven op www.odinstal.de en www.doktoren- hof.de X Weinstrasse IfS SM www.germany.travel.nl www.pfalz.de www.pfalzsnecke.de www.deutsche-weinstrasse.de www.pfalz-weinfeste.de infographir CRW Grote foto: Zelfs in de dorp jes, zoals in Gleisweiler, groeien de wijnranken. Kleine foto's van linksaf: Het landschap van de Weinstrasse wordt getekend door de wijn ranken. Slakkenboer Stefan Charlier. Als middeleeuwse artsen in de azijnkelder van de Dokto renhof. Saumagen, oud-bondskanse lier Kohl was er dol op. foto's Mirjam van Twisk

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 89