reizens BS Ook Duitsland kent la dolce vita (het zoete leven). Een leven waarin genieten en kwaliteit centraal staan. In de Palts weten ze wat lekker is. Mirjam van Twisk reisde er langs de Deutsche Weinstrasse. Zaterdag 7 januari 2012 reizen@wegener.nl 024-3650360 Hotcf-PèiisioM Wem&fbf In het zuidwesten van Duitsland, in de Palts, worden slakken ver troeteld, krijgen druivenranken brandnetelthee en drinken ze azijn als hartversterkertje. Die mal le fratsen moeten zorgen voor culinaire hoogstandjes. De wijn siert de kaart van Noma, het beste restaurant ter we reld en de azijn vindt zijn weg naar Sa- oedische prinsen. Het zal er wel mee te maken hebben dat de inwoners van de Palts, in het zuidwesten van Duitsland, halve Fran sen zijn. In de loop der jaren verschoof de grens tussen beide staten regelmatig. Maar de Franse levenskunst bleef en werd gecombineerd met het Duitse stre ven naar het hoogst haalbare. In 1934 raakte de wijnproductie in de Palts in een grote crisis. De toenmalige machthebbers bedachten daarom de Deutsche Weinstrasse, een circa 90 kilo meter lange toeristische route, die tus sen de wijngaarden door slingert, langs lieflijke dorpjes en imposante burchten. De route moest de wijnstreek onder de aandacht van de consument brengen en dat lukte. De populariteit van de Duitse wijn sloeg in het laatste deel van de vorige eeuw echter om. De wijnproducenten vonden kwantiteit belangrijker dan kwaliteit en ze ontdekten te laat dat de smaak van de consument veranderde. Het publiek wilde de 'zoete Duitse rom mel' niet meer. De jongste generatie Duitse wijnboe ren gooide het roer om. Kwaliteit ging weer tellen en de zoete wijnen maak ten plaats voor droge varianten. Mis schien wel het meest aansprekende voorbeeld daarvan vinden we in het dorpje Wachenheim. Een karrenspoor door het bos brengt je naar 350 meter omhoog, waar het fraai gerestaureerde landhuis van Thomas en Ute Hensel uitkijkt over hun bescheiden wijn gaard, de hoogst-gelegen in de regio. De Hensels kochten het in verval ge raakte wijngoed Odinstal aan het einde van de vorige eeuw en herstelden hun bezit in oude luister. De jonge wijnboer Andreas Schumann werd als bedrijfslei der aangesteld. Een gouden greep, zo bleek al gauw. Volkomen eigenzinnig ging Schumann op biológisch-dynami- sche wijze aan de slag met de druiven ranken. Handig gebruikmakend van de

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 88