42 Steek in de zij is kramp in het middenrif SPORTFOTO VAN DE WEEK §g|®É| I tewlS®»SSSftSf zaterdag 7 januari 2012 BRISBANE - Voor tennisster Serena Williams is het seizoen slecht begonnen. De Amerikaanse die vanwege eerdere blessures aan haar eerste toernooi in Brisbane met enig overgewicht begon, verzwikte woensdag haar enkel tijdens haar tweede partij in het toernooi. Ze speelde de wedstrijd tegen Bojana Jovanovski uit Servië nog wel uit (6-2 6-4-winst), maar kwam daar na niet meer in actie. „Ik ben erg teleurgesteld, maar ik moet toch echt opgeven", conclu deerde ze na een bezoek aan het ziekenhuis. Niet alleen Serena Williams kampt met blessu releed. Gisteren moesten ook Kim Clijsters en Roger Federer opgeven omdat ze niet fit wa ren. foto Tertius Pickard/AP Vera Wisse is als sportdiëtiste onder meer verbonden aan het Olym pisch Netwerk Zeeland. archieffoto Ruben Oreel Sporters worden vaak ge hinderd door pijntjes of blessures. Wat kunnen ze eraan doen? Hoe kunnen ze die voorkomen? In deel 16: steek in de zij door Roeland van Vliet Elke sportér heeft het wel eens gehad: een steek in de zij. Ineens zit je met pijn in de maagstreek, aan de zij kant van je lichaam. Je kunt dan echt even niet meer op dezelfde voet verder. Rustiger aan doen is de enige remedie, weet de Lewe- dorpse sportdiëtiste Vera Wisse. „Bij die steek trapt het lichaam even op de rem." Naar de oorzaak van het kleine, vervelende leed is veel onder zoek gedaan. Er zijn diverse theo rieën over. Dat de milt, een or gaan aan de linkerkant van het lichaam, de boosdoener zou zijn, wordt inmiddels gezien als een fabel. Ook gaat het bij de tra ditionele steek in de zij niet om een storende ophoping van lucht in de darm. Wisse: „Men is het er tegenwoordig wel over eens dat het gaat om kramp in het middenrif Dat is de schei ding tussen de buik- en de borst holte. Op het moment dat de steek optreedt, gaat er iets mis met de bloedtoevoer." En dat heeft alles met de verwerking van eten te maken. Vaak is een onverteerde maaltijd de oorzaak. Of er zit te weinig tijd tussen het nuttigen van voedsel of er is te zwaar getafeld. „Wanneer je net gegeten hebt, is er veel bloed nodig om je eten te verteren. Wanneer je stevig gaat sportén, moet er ook veel bloed naar je skeletspieren, bijvoorbeeld in je benen en je armen. Dat gaat dus niet tegelijkertijd. Dan botst er iets in je lichaam." Wisse, die haar eigen praktijk heeft en onder meer aan het Olympisch Netwerk Zeeland en de pas opgerichte LoopSchool Tips? mail naar sport@pzc.nl verbonden is, weet dat het aan te bevelen is om twee a drie uur de tijd te nemen tussen de (avond)maaltijd en de sportacti viteit. „Maar ik weet ook dat dat niet altijd haalbaar is. Als je 's avonds om zeven uur een trai ning hebt, wil je wat gegeten hebben. Op een lege maag spor ten is ook niet verstandig. Neem dan een paar boterhammen en eet pas achteraf een warme maal tijd. Of kies voor een lichte maal tijd met rijst of pasta." In rijst en pasta zitten koolhydra ten. Die worden het snelst ver teerd en fungeren ook nog als brandstof voor het sporten. De verwerking van vetten en eiwit ten duurt het langst en dus is het niet verstandig daar veel van te nuttigen vlak voor een serieu ze inspanning. Volgens Wisse zie je steken in de zij meer bij be ginnende sporters dan bij geoe fende aüeten. „Misschien heeft de conditie er iets mee te maken of de gewenning door het lichaam, maar dat is bij mijn we ten nog nooit onderzocht." Mocht iemand met een steek in de zij komen te zitten, dan is het zaak even een paar minuten kalm aan te doen. Even gaan lig gen of de handen boven het hoofd doen, is de beste oplos sing. „Schadelijk is het niet", weet Wisse. „Je lichaam zegt even 'stop'. Je kunt later weer verder gaan."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 42