42
Steek in de zij is kramp in het
middenrif
SPORTFOTO VAN DE WEEK
§g|®É| I
tewlS®»SSSftSf
zaterdag 7 januari 2012
BRISBANE - Voor tennisster Serena Williams is het seizoen slecht begonnen. De Amerikaanse
die vanwege eerdere blessures aan haar eerste toernooi in Brisbane met enig overgewicht
begon, verzwikte woensdag haar enkel tijdens haar tweede partij in het toernooi. Ze speelde
de wedstrijd tegen Bojana Jovanovski uit Servië nog wel uit (6-2 6-4-winst), maar kwam daar
na niet meer in actie. „Ik ben erg teleurgesteld, maar ik moet toch echt opgeven", conclu
deerde ze na een bezoek aan het ziekenhuis. Niet alleen Serena Williams kampt met blessu
releed. Gisteren moesten ook Kim Clijsters en Roger Federer opgeven omdat ze niet fit wa
ren. foto Tertius Pickard/AP
Vera Wisse is als sportdiëtiste onder meer verbonden aan het Olym
pisch Netwerk Zeeland. archieffoto Ruben Oreel
Sporters worden vaak ge
hinderd door pijntjes of
blessures. Wat kunnen ze
eraan doen? Hoe kunnen
ze die voorkomen? In deel
16: steek in de zij
door Roeland van Vliet
Elke sportér heeft het wel
eens gehad: een steek in
de zij. Ineens zit je met
pijn in de maagstreek, aan de zij
kant van je lichaam. Je kunt dan
echt even niet meer op dezelfde
voet verder. Rustiger aan doen is
de enige remedie, weet de Lewe-
dorpse sportdiëtiste Vera Wisse.
„Bij die steek trapt het lichaam
even op de rem."
Naar de oorzaak van het kleine,
vervelende leed is veel onder
zoek gedaan. Er zijn diverse theo
rieën over. Dat de milt, een or
gaan aan de linkerkant van het
lichaam, de boosdoener zou
zijn, wordt inmiddels gezien als
een fabel. Ook gaat het bij de tra
ditionele steek in de zij niet om
een storende ophoping van
lucht in de darm. Wisse: „Men
is het er tegenwoordig wel over
eens dat het gaat om kramp in
het middenrif Dat is de schei
ding tussen de buik- en de borst
holte. Op het moment dat de
steek optreedt, gaat er iets mis
met de bloedtoevoer." En dat
heeft alles met de verwerking
van eten te maken. Vaak is een
onverteerde maaltijd de oorzaak.
Of er zit te weinig tijd tussen
het nuttigen van voedsel of er is
te zwaar getafeld. „Wanneer je
net gegeten hebt, is er veel bloed
nodig om je eten te verteren.
Wanneer je stevig gaat sportén,
moet er ook veel bloed naar je
skeletspieren, bijvoorbeeld in je
benen en je armen. Dat gaat dus
niet tegelijkertijd. Dan botst er
iets in je lichaam."
Wisse, die haar eigen praktijk
heeft en onder meer aan het
Olympisch Netwerk Zeeland en
de pas opgerichte LoopSchool
Tips? mail naar sport@pzc.nl
verbonden is, weet dat het aan
te bevelen is om twee a drie uur
de tijd te nemen tussen de
(avond)maaltijd en de sportacti
viteit. „Maar ik weet ook dat dat
niet altijd haalbaar is. Als je 's
avonds om zeven uur een trai
ning hebt, wil je wat gegeten
hebben. Op een lege maag spor
ten is ook niet verstandig. Neem
dan een paar boterhammen en
eet pas achteraf een warme maal
tijd. Of kies voor een lichte maal
tijd met rijst of pasta."
In rijst en pasta zitten koolhydra
ten. Die worden het snelst ver
teerd en fungeren ook nog als
brandstof voor het sporten. De
verwerking van vetten en eiwit
ten duurt het langst en dus is
het niet verstandig daar veel van
te nuttigen vlak voor een serieu
ze inspanning. Volgens Wisse
zie je steken in de zij meer bij be
ginnende sporters dan bij geoe
fende aüeten. „Misschien heeft
de conditie er iets mee te maken
of de gewenning door het
lichaam, maar dat is bij mijn we
ten nog nooit onderzocht."
Mocht iemand met een steek in
de zij komen te zitten, dan is het
zaak even een paar minuten
kalm aan te doen. Even gaan lig
gen of de handen boven het
hoofd doen, is de beste oplos
sing. „Schadelijk is het niet",
weet Wisse. „Je lichaam zegt
even 'stop'. Je kunt later weer
verder gaan."