281 zeeland
Nieuwe storm
over turbines
ligt op de loer
Opletten dat je geen
slaaf van jezelf wordt
50%
Tientallen kleine wijzen
JE BESPAART
€5,-
zaterdag 7 januari 2012
Het college van Sluis toont
lef door over nieuwe wind
molens te discussiëren. Pra
ten over turbines resulteer
de eerder steeds in een or
kaan van negatieve kritiek.
Sluis en windmolens, het
leek tot voor kort een hu
welijk dat nooit en te nim
mer zou worden gesloten.
Ja, ze leveren duurzame energie,
maar heb je die dingen al eens
goed van dichtbij bekeken? Of er
ger nog: van veraf? Horizonvervui
ling, slagschaduw, geluidsoverlast...
In Hoofdplaat kunnen veel bewo
ners de argumenten opdreunen
als de derde en vierde naamval
Duits op de middelbare school.
Vijf kolossale turbines bij een fruit
teler in de Hoofdplaatpolder maak
ten daar de afgelopen jaren zoveel
emoties los, dat het woord 'wind
molen' in Hoofdplaat hetzelfde is
als vloeken in de kerk.
Die aversie sloeg al snel over op
meer West-Zeeuws-Vlaamse dor
pen. Het leidde er zeven jaar gele
den tijdens een informatiebijeen
komst over windenergie in een vol
gepakt Ledeltheater toe dat de wei
nige voorstanders van turbines in
het gezicht werden uitgelachen.
Nadenken over windenergie had
geen zin meer. De weerstand was
zo groot, dat de gemeenteraad be
sloot om het boek hard dicht te
slaan; in de gemeente Sluis geen
windmolens hoger dan 15 meter.
Dat vervolgens bleek dat de mo
lens bij Hoofdplaat de gemeente al
leen maar (veel) geld hebben ge
kost in plaats van opgeleverd, was
nog meer koren op de molen van
de tegenstanders.
ANALYSE
door Raymond de Frel
Door belangstelling van bedrijven
laaide de commotie vorig jaar toch
weer op. Zij zien de voordelen van
molens wél in. Maar de geschiede
nis herhaalde zich. Plannen van
Nuon, Climanova en Unitron stuit
ten op verzet van bewoners en po
litiek. Het idee van Nuon voor
nieuwe molens bij Hoofdplaat le
verde zoveel weerstand op dat de
neven Thomaes hun grond bij na
der inzien toch niet aan de energie
leverancier beschikbaar stelden.
Toch willen B en W het er nu
weer over hebben. Tijden verande
ren en als je duurzaamheid hoog
in het vaandel hebt, moet je er op
zijn minst over willen praten. Dat
getuigt van lef, maar ook van bere
kendheid. De bestuurders kunnen
straks in elk geval zeggen dat ze de
bouw van molens in het oostelijk
deel van de gemeente en op bedrij
venterreinen in de groep hebben
gegooid. Bovendien liggen er mo
menteel drie aanvragen voor de
bouw van windturbines in het ge
meentehuis.
Kans van slagen? Het w-woord is
amper gevallen, of de troepen mo
biliseren zich alweer. Zo zoekt de
dorpsraad in IJzendijke samenwer
king met andere dorpen om maar
weer eens duidelijk te maken dat
het gaat stormen als er daadwerke
lijk windmolens verrijzen. Het col
lege fietst met dit plan even lekker
tegen de wind in, maar veel meer
dan een frisse neus zal het waar
schijnlijk niet opleveren.
In de rubriek De dag van...
staat elke zaterdag een dag
uit het leven van een meer
of minder bekende
Zeeuws-Vlaming centraal.
In de eerste aflevering De
dag van Eric van Bochove,
chefkok van het kersverse
sterrenrestaurant 't Vlas
bloemeken in Koewacht.
w
KOOP DIT WEEKEND
OP SWEETDEAL.NL
WEEKENDDEAL Dansen op je verjaardag? Hou een McDance feestje of een McBreak party bij MOVES!
Zeeland voor maar €5,- p.p. Ga 45 min. dansen en geniet van een McDonald's Happy Meal!
KORTING 1
ij zijn de mei
den van de
braaaaandweer!
Karen, Kristel
en Josje galmen
door het restaurant. Welnee, we
zijn niet bij een pannenkoeken
huisje of bij McDonalds. K3 is ook
in het kersverse sterrenrestaurant
't Vlasbloemeken in Koewacht
hartstikke populair. Nou ja, in elk
geval bij Jasmine, de vijfjarige
dochter van gastvrouw Bianca en
chefkok Eric van Bochove.
Jasmine mag vanochtend iets later
naar school, omdat haar klas gister
avond een voorstelling had. Nor
maal gesproken had papa (40)
haar allang weggebracht en was
hij vervolgens meteen op ronde ge
gaan om goede producten te sco
ren. „Daarbij moet je opletten dat
je geen slaaf van jezelf wordt. Je
wilt het allerbeste in huis hebben,
maar je kunt het natuurlijk ook te
gek maken door van hot naar her
te rijden. Je moet er ook op ver
trouwen dat jouw leveranciers eer
lijk zijn en in het restaurant alleen
het beste afleveren", vertelt Eric.
Los daarvan is het dagelijkse ritje
wel een fijn moment. Eric is dan
even weg van 't Vlasbloemeken,
de plek waar hij werkt en woont.
„Wij wonen op de bovenverdie
ping. Als ik wil, kan ik altijd wer-
door Raymond de Frel
ken. Daarom is het goed om elke
dag even een frisse neus te halen.
Al levert het soms ook wat stress
op, omdat ik ook dan tien dingen
in een kwartier wil doen."
Jasmine krijgt een dikke kus, het is
nu toch echt tijd om naar school
te gaan. Eyo, de nieuwste cd van
K3, maakt plaats voor de Dire
Straits-klassieker Sultans of Swing.
De grote wijzer gaat richting de
elf, de keukenplicht roept. Gister
avond ging de de afzuiginstallatie
's nachts om half twee uit, acht
uur later gaat-ie alweer aan. „Als
Jasmine 's middags uit school
komt, probeer ik altijd een halfuur
tje vrij te maken om wat met ha^r
te kletsen en te drinken. Maar
soms heb ik die dertig minuten
nog net even nodig om bonbons
te maken. Helaas, dan doe ik dat
maar vlak voordat ik naar bed ga."
Kijk, daar komt een chauf
feur van groothandel Sligro
binnen. Bianca zet de stof
zuiger maar even uit. En vijf minu
ten later kan-ie opnieuw uit, want
daar komt het vlees binnenwande
len. De coquilles bereiken weer
een kwartiertje later na een nach
telijke reis vanuit Frankrijk hun
eindbestemming.
Sinds 't Vlasbloemeken een Miche-
lin-ster heeft, regent het reserverin
gen. Eric is er blij mee, neemt de
felicitaties nog steeds graag in ont
vangst, maar relativeert voortdu
rend. „We hebben gewoon ge
werkt, we hebben geen moment
'Sinds die ster willen ze
opeens allemaal vis leve
ren. Voor die tijd was
Koewacht te ver weg'
op de toppen van onze tenen gelo
pen. En dat gaan wij ook zeker nu
niet doen. Natuurlijk willen we
het niveau nu vasthouden, maar
dat doen we zoals we het al sinds
2005 doen. Hoewel ik eerlijk moet
bekennen dat ik het eerste bord
dat de keuken uitging na de be
kendmaking van de Michelinster-
ren toch nog even heel goed heb
bekeken. Dat voelde toch even an
ders dan anders."
Maar verder? Niets veranderen.
Eten is eten. Natuurlijk, Eric en Bi
anca streven naar de hoogste kwali
teit. Een vis van twee dagen oud
belandt niet meer op een bord,
hooguit op dat van de Van Bocho-
ves zelf. „We werken niet voor
niets met een dagverse keuken.
Maar ik ben geen trendsetter zoals
Sergio Herman van Oud Sluis. Hij
werkt met de nieuwste technie
ken. Dat hoeft voor mij niet; eten
is eten, niets meer en niets min
der. Elke dag tussen vijf en zes
eten wij met het personeel. Dat is
gewone kost, hoor. Kom zeg, elke
dag kreeft gaat ook vervelen. Voor
dat de gasten komen eten wij ge
woon een gehaktballetje of andij-
viestamppotje."
Nuchter blijven is het credo. De
groentes komen nog steeds uit
Absdale en de vis wordt al jaren
door dezelfde leverancier gebracht.
„Sinds die ster willen ze opeens al
lemaal vis bij ons leveren, terwijl
voor die tijd Koewacht te ver weg
was. Er wordt nu anders naar ons
gekeken, die druk voel je wel. Het
is zaak om daar goed mee om te
gaan. Weet je, niemand kan hon
derd van de honderd mensen ge
lukkig maken. Gelukkig maar, je
moet anderen ook iets gunnen. Ik
opereer ook veel liever in een
sterk competitieveld, dat houdt
mij scherp. Wij hebben het sinds
die ster hartstikke druk. Deze
maand bekijken we of we extra
personeel moeten inschakelen."
Calculeren, structureren en inves
teren; alles doen om de kwaliteit
hoog te houden. Totdat je het ge-
HULST - Het is een echte traditie geworden in Den Dullaertwijk in Hulst. Elk
jaar trekken enkele tientallen koninkjes door de straten naar de stal waar
Maria en Jozef wachten. Dit jaar was de temperatuur mild, maar de organi
satie vreesde wel voor een te harde wind. Het verblijf van Maria was daar
om beschut opgebouwd op het garagepad en niet open en bloot op het par
keerterrein op het Van Ceulenplein. „We wilden geen risico's vanwege de
vuurkorven."
Na een tocht door de vogelbuurt kwamen de kleine koningen (dit jaar ook
miniuitgaven van Jozef en Maria en herders) aan bij de stal. Daar kauwden
virusvrije schapen stro en kregen de deelnemers warme chocolademelk en
een plak cake. foto Camile Schelstraete