281 zeeland Nieuwe storm over turbines ligt op de loer Opletten dat je geen slaaf van jezelf wordt 50% Tientallen kleine wijzen JE BESPAART €5,- zaterdag 7 januari 2012 Het college van Sluis toont lef door over nieuwe wind molens te discussiëren. Pra ten over turbines resulteer de eerder steeds in een or kaan van negatieve kritiek. Sluis en windmolens, het leek tot voor kort een hu welijk dat nooit en te nim mer zou worden gesloten. Ja, ze leveren duurzame energie, maar heb je die dingen al eens goed van dichtbij bekeken? Of er ger nog: van veraf? Horizonvervui ling, slagschaduw, geluidsoverlast... In Hoofdplaat kunnen veel bewo ners de argumenten opdreunen als de derde en vierde naamval Duits op de middelbare school. Vijf kolossale turbines bij een fruit teler in de Hoofdplaatpolder maak ten daar de afgelopen jaren zoveel emoties los, dat het woord 'wind molen' in Hoofdplaat hetzelfde is als vloeken in de kerk. Die aversie sloeg al snel over op meer West-Zeeuws-Vlaamse dor pen. Het leidde er zeven jaar gele den tijdens een informatiebijeen komst over windenergie in een vol gepakt Ledeltheater toe dat de wei nige voorstanders van turbines in het gezicht werden uitgelachen. Nadenken over windenergie had geen zin meer. De weerstand was zo groot, dat de gemeenteraad be sloot om het boek hard dicht te slaan; in de gemeente Sluis geen windmolens hoger dan 15 meter. Dat vervolgens bleek dat de mo lens bij Hoofdplaat de gemeente al leen maar (veel) geld hebben ge kost in plaats van opgeleverd, was nog meer koren op de molen van de tegenstanders. ANALYSE door Raymond de Frel Door belangstelling van bedrijven laaide de commotie vorig jaar toch weer op. Zij zien de voordelen van molens wél in. Maar de geschiede nis herhaalde zich. Plannen van Nuon, Climanova en Unitron stuit ten op verzet van bewoners en po litiek. Het idee van Nuon voor nieuwe molens bij Hoofdplaat le verde zoveel weerstand op dat de neven Thomaes hun grond bij na der inzien toch niet aan de energie leverancier beschikbaar stelden. Toch willen B en W het er nu weer over hebben. Tijden verande ren en als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt, moet je er op zijn minst over willen praten. Dat getuigt van lef, maar ook van bere kendheid. De bestuurders kunnen straks in elk geval zeggen dat ze de bouw van molens in het oostelijk deel van de gemeente en op bedrij venterreinen in de groep hebben gegooid. Bovendien liggen er mo menteel drie aanvragen voor de bouw van windturbines in het ge meentehuis. Kans van slagen? Het w-woord is amper gevallen, of de troepen mo biliseren zich alweer. Zo zoekt de dorpsraad in IJzendijke samenwer king met andere dorpen om maar weer eens duidelijk te maken dat het gaat stormen als er daadwerke lijk windmolens verrijzen. Het col lege fietst met dit plan even lekker tegen de wind in, maar veel meer dan een frisse neus zal het waar schijnlijk niet opleveren. In de rubriek De dag van... staat elke zaterdag een dag uit het leven van een meer of minder bekende Zeeuws-Vlaming centraal. In de eerste aflevering De dag van Eric van Bochove, chefkok van het kersverse sterrenrestaurant 't Vlas bloemeken in Koewacht. w KOOP DIT WEEKEND OP SWEETDEAL.NL WEEKENDDEAL Dansen op je verjaardag? Hou een McDance feestje of een McBreak party bij MOVES! Zeeland voor maar €5,- p.p. Ga 45 min. dansen en geniet van een McDonald's Happy Meal! KORTING 1 ij zijn de mei den van de braaaaandweer! Karen, Kristel en Josje galmen door het restaurant. Welnee, we zijn niet bij een pannenkoeken huisje of bij McDonalds. K3 is ook in het kersverse sterrenrestaurant 't Vlasbloemeken in Koewacht hartstikke populair. Nou ja, in elk geval bij Jasmine, de vijfjarige dochter van gastvrouw Bianca en chefkok Eric van Bochove. Jasmine mag vanochtend iets later naar school, omdat haar klas gister avond een voorstelling had. Nor maal gesproken had papa (40) haar allang weggebracht en was hij vervolgens meteen op ronde ge gaan om goede producten te sco ren. „Daarbij moet je opletten dat je geen slaaf van jezelf wordt. Je wilt het allerbeste in huis hebben, maar je kunt het natuurlijk ook te gek maken door van hot naar her te rijden. Je moet er ook op ver trouwen dat jouw leveranciers eer lijk zijn en in het restaurant alleen het beste afleveren", vertelt Eric. Los daarvan is het dagelijkse ritje wel een fijn moment. Eric is dan even weg van 't Vlasbloemeken, de plek waar hij werkt en woont. „Wij wonen op de bovenverdie ping. Als ik wil, kan ik altijd wer- door Raymond de Frel ken. Daarom is het goed om elke dag even een frisse neus te halen. Al levert het soms ook wat stress op, omdat ik ook dan tien dingen in een kwartier wil doen." Jasmine krijgt een dikke kus, het is nu toch echt tijd om naar school te gaan. Eyo, de nieuwste cd van K3, maakt plaats voor de Dire Straits-klassieker Sultans of Swing. De grote wijzer gaat richting de elf, de keukenplicht roept. Gister avond ging de de afzuiginstallatie 's nachts om half twee uit, acht uur later gaat-ie alweer aan. „Als Jasmine 's middags uit school komt, probeer ik altijd een halfuur tje vrij te maken om wat met ha^r te kletsen en te drinken. Maar soms heb ik die dertig minuten nog net even nodig om bonbons te maken. Helaas, dan doe ik dat maar vlak voordat ik naar bed ga." Kijk, daar komt een chauf feur van groothandel Sligro binnen. Bianca zet de stof zuiger maar even uit. En vijf minu ten later kan-ie opnieuw uit, want daar komt het vlees binnenwande len. De coquilles bereiken weer een kwartiertje later na een nach telijke reis vanuit Frankrijk hun eindbestemming. Sinds 't Vlasbloemeken een Miche- lin-ster heeft, regent het reserverin gen. Eric is er blij mee, neemt de felicitaties nog steeds graag in ont vangst, maar relativeert voortdu rend. „We hebben gewoon ge werkt, we hebben geen moment 'Sinds die ster willen ze opeens allemaal vis leve ren. Voor die tijd was Koewacht te ver weg' op de toppen van onze tenen gelo pen. En dat gaan wij ook zeker nu niet doen. Natuurlijk willen we het niveau nu vasthouden, maar dat doen we zoals we het al sinds 2005 doen. Hoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik het eerste bord dat de keuken uitging na de be kendmaking van de Michelinster- ren toch nog even heel goed heb bekeken. Dat voelde toch even an ders dan anders." Maar verder? Niets veranderen. Eten is eten. Natuurlijk, Eric en Bi anca streven naar de hoogste kwali teit. Een vis van twee dagen oud belandt niet meer op een bord, hooguit op dat van de Van Bocho- ves zelf. „We werken niet voor niets met een dagverse keuken. Maar ik ben geen trendsetter zoals Sergio Herman van Oud Sluis. Hij werkt met de nieuwste technie ken. Dat hoeft voor mij niet; eten is eten, niets meer en niets min der. Elke dag tussen vijf en zes eten wij met het personeel. Dat is gewone kost, hoor. Kom zeg, elke dag kreeft gaat ook vervelen. Voor dat de gasten komen eten wij ge woon een gehaktballetje of andij- viestamppotje." Nuchter blijven is het credo. De groentes komen nog steeds uit Absdale en de vis wordt al jaren door dezelfde leverancier gebracht. „Sinds die ster willen ze opeens al lemaal vis bij ons leveren, terwijl voor die tijd Koewacht te ver weg was. Er wordt nu anders naar ons gekeken, die druk voel je wel. Het is zaak om daar goed mee om te gaan. Weet je, niemand kan hon derd van de honderd mensen ge lukkig maken. Gelukkig maar, je moet anderen ook iets gunnen. Ik opereer ook veel liever in een sterk competitieveld, dat houdt mij scherp. Wij hebben het sinds die ster hartstikke druk. Deze maand bekijken we of we extra personeel moeten inschakelen." Calculeren, structureren en inves teren; alles doen om de kwaliteit hoog te houden. Totdat je het ge- HULST - Het is een echte traditie geworden in Den Dullaertwijk in Hulst. Elk jaar trekken enkele tientallen koninkjes door de straten naar de stal waar Maria en Jozef wachten. Dit jaar was de temperatuur mild, maar de organi satie vreesde wel voor een te harde wind. Het verblijf van Maria was daar om beschut opgebouwd op het garagepad en niet open en bloot op het par keerterrein op het Van Ceulenplein. „We wilden geen risico's vanwege de vuurkorven." Na een tocht door de vogelbuurt kwamen de kleine koningen (dit jaar ook miniuitgaven van Jozef en Maria en herders) aan bij de stal. Daar kauwden virusvrije schapen stro en kregen de deelnemers warme chocolademelk en een plak cake. foto Camile Schelstraete

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 120