Verborgen verrassing in Middelburg
6 luit
WA
m mm m
donderdag 5 januari 2012
maat en walnoot en een bakje
kruidenboter. Terwijl we smeren,
gniffelen we wat over de ludieke
namen van de gerechten - 'kwik,
kwek en....', voor een gerecht met
eend bijvoorbeeld en 'schaap met
vijf poten' voor een fondue met
schapenkaas - en kibbelen we een
beetje over wie van ons twee het
wildmenu mag eten. Ik verlies.
We lezen dat er bij Panneke be
wust wordt gekookt: met biologi
sche groenten, vis met een milieu
keurmerk, eerlijk vlees en fairtra-
de producten. Het is leuk om dat
op de kaart terug te lezen, we be
sluiten maar te geloven dat het
ook klopt.
Mijn salade heet 'uit volle borst';
naar de plakjes dun gesneden een
denborst die erop liggen. Het vlees
is roze, zacht en heeft een heel sub
tiele lichte rooksmaak; het ligt op
een plukje bladsla, met een bos
kiemgroenten -erwtenasperge,
gokken we- kunstig bij elkaar ge
bonden met een plakje ramenas er
bovenop. De croutons van suiker
brood naast de salade zijn me iets
te zoet; de dressing van mosterd
en bier is lekker.
De wildragout, één van de voorge
rechten van het wildmenu - de an
der was everzwijnpaté, wordt ge
serveerd in een mooi glas dat op
een bord staat. Het is eigenlijk
meer wildstoof dan ragout, conclu-
Er zijn restaurants die
we steeds maar verge
ten: brasserie Panneke
in Middelburg is er zo
ééntje. Panneke zit al
bijna acht jaar op dezelfde plek,
aan een pittoresk pleintje in het
centrum van Middelburg. En
dat weten we best, maar om één
of andere reden lopen we er
steeds maar voorbij.
Misschien komt het omdat de
steeg, eigenlijk meer een pleintje,
een beetje verborgen ligt voor wie
niet echt bekend is in de stad. Het
restaurant ligt achter een poort dat
onder een pand aan de Langeviele
door loopt. Op het plein is een be
scheiden terras, waar het op zo
meravonden prettig moet zijn;
vanavond is het koud en winderig.
Binnen belanden we in een ondie
pe, maar brede ruimte, vol met rus
tieke grenen meubelen die alweer
een tijd geleden modern waren.
Voor alles in het restaurant lijkt
hout te zijn gebruikt, niet alleen
voor het meubilair: hout op de
vloer, hout als afscheiding tussen
de hogere en de lagere gedeelten,
hout tegen het plafond en hout te
gen de muur. Bij de tafels staan rie
ten stoelen, die verrassend goed
zitten.
We beginnen met wit en bruin
stokbrood, met tapenade van to-
Brasserie Panneke ligt een beetje verborgen voor wie niet echt bekend is in de stad. Het ligt achter een poort
deren we: donker en zoetig, maar-
erg lekker. De piccalilly die er in
een apart schaaltje bij zit, is lekker,
maar voegt weinig toe. De pasti-
naakchips, die lekker knapperig ge
bakken zijn, doen dat wel. En ook
op dit bord ligt een bosje van die
kunstkiemen.
De konijnenpeper - het hoofdge
recht van het wildmenu - maakt
een ronduit spectaculaire entree:
het vlees is bedekt onder een hoed
van bladerdeeg die minstens tien
centimeter gerezen is. Fraai. En lek
ker ook nog: het konijn is gestoofd
met spek en champignons en
zwemt in roomsaus: eigenlijk vin
den we dit meer naar ragout sma
ken dan het voorgerecht, ook door
de combinatie met het bladerdeeg.
Bij de konijnenpeper krijgt mijn
gezelschap drie soorten groenten:
een bakje spruitjes, een schepje ro
de kool en een bergje zuurkool
stamppot: een lekkere combinatie.
Ik ben zelf blij met mijn keuze
voor vegetarisch: ik krijg een omge
keerde ovenschotel, als een pud
ding die op mijn bord gestort is:
plakjes aubergine, courgette en pa
prika met mozzarella onderop, ge
combineerd met roergebakken
groenten. En alweer zo'n kunst
werkje: drie heel dun gesneden cir
keltjes van ramenas en biet, op
een stengel bieslook gespiest. De
gebakken aardappels zijn wel vers,
maar een beetje slap: ik ben lief
hebber van krokant.
Als dessert (dat 'Oranje boven' ge
doopt is) krijg ik een combinatie
van sinaasappel semiffeddo (bevro-
Priis-Kwaliteit Middelburg
>\v'\
Brasserie Panneke j
Lammerensteeg 5j
^straat
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-Kwaliteit
Lekker eten, met aandacht bereid,
maar niet het toppunt V3n creativi
teit. We betaalden bijna tachtig euro
voor twee.
Bediening
Heel vriendlijk, attent en hartelijk.
Zo hebben we het graag.
Entourage
Brasserie Panneke zou enorm op
knappen van een interieurmetamor
fose. Het pleintje is schattig.
Conclusie: Voor ons een verborgen
verrassing in het centrum van Mid
delburg.