Verborgen verrassing in Middelburg 6 luit WA m mm m donderdag 5 januari 2012 maat en walnoot en een bakje kruidenboter. Terwijl we smeren, gniffelen we wat over de ludieke namen van de gerechten - 'kwik, kwek en....', voor een gerecht met eend bijvoorbeeld en 'schaap met vijf poten' voor een fondue met schapenkaas - en kibbelen we een beetje over wie van ons twee het wildmenu mag eten. Ik verlies. We lezen dat er bij Panneke be wust wordt gekookt: met biologi sche groenten, vis met een milieu keurmerk, eerlijk vlees en fairtra- de producten. Het is leuk om dat op de kaart terug te lezen, we be sluiten maar te geloven dat het ook klopt. Mijn salade heet 'uit volle borst'; naar de plakjes dun gesneden een denborst die erop liggen. Het vlees is roze, zacht en heeft een heel sub tiele lichte rooksmaak; het ligt op een plukje bladsla, met een bos kiemgroenten -erwtenasperge, gokken we- kunstig bij elkaar ge bonden met een plakje ramenas er bovenop. De croutons van suiker brood naast de salade zijn me iets te zoet; de dressing van mosterd en bier is lekker. De wildragout, één van de voorge rechten van het wildmenu - de an der was everzwijnpaté, wordt ge serveerd in een mooi glas dat op een bord staat. Het is eigenlijk meer wildstoof dan ragout, conclu- Er zijn restaurants die we steeds maar verge ten: brasserie Panneke in Middelburg is er zo ééntje. Panneke zit al bijna acht jaar op dezelfde plek, aan een pittoresk pleintje in het centrum van Middelburg. En dat weten we best, maar om één of andere reden lopen we er steeds maar voorbij. Misschien komt het omdat de steeg, eigenlijk meer een pleintje, een beetje verborgen ligt voor wie niet echt bekend is in de stad. Het restaurant ligt achter een poort dat onder een pand aan de Langeviele door loopt. Op het plein is een be scheiden terras, waar het op zo meravonden prettig moet zijn; vanavond is het koud en winderig. Binnen belanden we in een ondie pe, maar brede ruimte, vol met rus tieke grenen meubelen die alweer een tijd geleden modern waren. Voor alles in het restaurant lijkt hout te zijn gebruikt, niet alleen voor het meubilair: hout op de vloer, hout als afscheiding tussen de hogere en de lagere gedeelten, hout tegen het plafond en hout te gen de muur. Bij de tafels staan rie ten stoelen, die verrassend goed zitten. We beginnen met wit en bruin stokbrood, met tapenade van to- Brasserie Panneke ligt een beetje verborgen voor wie niet echt bekend is in de stad. Het ligt achter een poort deren we: donker en zoetig, maar- erg lekker. De piccalilly die er in een apart schaaltje bij zit, is lekker, maar voegt weinig toe. De pasti- naakchips, die lekker knapperig ge bakken zijn, doen dat wel. En ook op dit bord ligt een bosje van die kunstkiemen. De konijnenpeper - het hoofdge recht van het wildmenu - maakt een ronduit spectaculaire entree: het vlees is bedekt onder een hoed van bladerdeeg die minstens tien centimeter gerezen is. Fraai. En lek ker ook nog: het konijn is gestoofd met spek en champignons en zwemt in roomsaus: eigenlijk vin den we dit meer naar ragout sma ken dan het voorgerecht, ook door de combinatie met het bladerdeeg. Bij de konijnenpeper krijgt mijn gezelschap drie soorten groenten: een bakje spruitjes, een schepje ro de kool en een bergje zuurkool stamppot: een lekkere combinatie. Ik ben zelf blij met mijn keuze voor vegetarisch: ik krijg een omge keerde ovenschotel, als een pud ding die op mijn bord gestort is: plakjes aubergine, courgette en pa prika met mozzarella onderop, ge combineerd met roergebakken groenten. En alweer zo'n kunst werkje: drie heel dun gesneden cir keltjes van ramenas en biet, op een stengel bieslook gespiest. De gebakken aardappels zijn wel vers, maar een beetje slap: ik ben lief hebber van krokant. Als dessert (dat 'Oranje boven' ge doopt is) krijg ik een combinatie van sinaasappel semiffeddo (bevro- Priis-Kwaliteit Middelburg >\v'\ Brasserie Panneke j Lammerensteeg 5j ^straat In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-Kwaliteit Lekker eten, met aandacht bereid, maar niet het toppunt V3n creativi teit. We betaalden bijna tachtig euro voor twee. Bediening Heel vriendlijk, attent en hartelijk. Zo hebben we het graag. Entourage Brasserie Panneke zou enorm op knappen van een interieurmetamor fose. Het pleintje is schattig. Conclusie: Voor ons een verborgen verrassing in het centrum van Mid delburg.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 42