Protest tegen 'farmageddon' 14 j consument Paard voor peutertje koopwaar woensdag 4 januari 2012 Smaakprofessor Peter Klos- se promoveerde enkele ja ren geleden aan de universi teit van Maastricht met het proefschrift The concept of flavor styles to classify fla vors. De professor en restau rateur voert een kruistocht tegen de verspilling van voedsel. door Jacques Hermus Peter Klosse mag dan smaakprofessor zijn, hij is vooral bekend als eigenaar van hotel-restaurant De Echoput in Hoog Soeren, vlakbij Paleis het Loo. En hij is de oprich ter van de Academie voor Gastro nomie. Klosse maakt zich tegenwoordig vooral zorgen over duurzaamheid. „Duurzaamheid is een container begrip geworden, een marketing middel. Te veel mensen in ons vak gebruiken het woord ijdel. Terwijl we juist in dit vak een voorbeeld moeten geven. „Het échte pro bleem - en dat is vele malen groter dan het resteten wat we weg gooien - zit hem in het feit dat al lerlei beschikbare groenten en wild helemaal niet worden ge bruikt. Ganzen worden naar een destructiebedrijf gebracht. We heb ben een probleem met de gans: het beest is van oorsprong een trekvogel, maar vindt het hier zo lekker dat hij permanent in Neder land blijft. Met als gevolg dat we, om schade voor boeren en natuur te voorkomen, zo'n 300.000 gan zen moeten afschieten. Maar in on ze Flora- en faunawet staat de gans niet beschreven. Dus mag hij niet worden bejaagd, zodat we 'm kunnen eten." Nou is wilde gans niet per se heel smakelijk, maar met enkele culinai re trucjes kun je er toch een erg lekker stuk gevogelte van maken, voegt Klosse eraan toe. Ook de jonge Jerseystiertjes, man nelijke kalveren van de kudde waarvan Klosse zijn vlees betrekt, verdwijnen meestal naar de des tructiebedrijven. „Net als jonge bokjes uit de geitenkuddes. Daar mee doen geitenboeren niets, want ze leveren geen melk. Zonde toch, want dat vlees is ontzettend lekker." Gezien de hoeveelheid gei tenkaas die we in Nederland ma ken, en dus het aantal geiten en bokken dat hier rondloopt, zou den we veel meer geiten- en bok- kenvlees moeten eten. Maar Neder landers kennen de geit nu een maal niet als vlees. Zo zijn er nog wat zaken uit de natuur en de voedselproductie die ongemerkt aan onze tong voorbijgaan. Klosse: „Wat dacht je van wilde ri vierkreeft, die in overvloed in ons zoetwater kruipt. Of de wei die vrijkomt bij de productie van kaas." Dan heeft hij het nog niet eens gehad over al het lekkers dat overal op de hem omringende Ve- luwe groeit en graast, van padden stoelen tot het fijnste wild. No waste ofwel geen verspilling heeft te maken met alle dingen die ons 'zomaar' worden aangeboden en die we niet gebruiken. „Onze taak als restauranthouders is onze culinaire expertise aanwenden om ongebruikte producten op te pak ken en deze de consumenten aan te bieden. Daarmee leren we de gast ook dat er zoveel meer is dan hetgeen de supermarkten ons bie den." Het is ook de enige manier, denkt Klosse, om ons sociaal en cultureel erfgoed te bewaken: „Kleine am bachtslieden die zich met deze pro ductie bezighouden, moeten we steunen, want als hun kennis en vaardigheden eenmaal zijn verdwe nen, heerst er culinaire schraal heid en gastronomische armoe de." Waarbij hij graag verwijst naar wat hij 'Farmageddon' noemt, de rol van de voedingsmid delenindustrie en die van de over door Wouter Klootwijk heid en in ons denken over voed sel. „Een voorbeeldje: uit de mage re melk in de supermarktschap pen is het vet weggehaald. Toch smaakt het product naar melk en we weten dat vet smaak geeft. Wat hebben ze er dan ingestopt? Wat te denken van verpakte kaas die over de datum is en daarom met zo'n sticker goedkoper wordt aan geboden. Ze laten de kaas langer rijpen en ik krijg hem nog goedko per ook!" Het consumentenbe- wustzijn moet worden wakker ge schud. Klosse wil daarbij graag een rol spelen. Smaakprofessor Peter Klosse praat over ganzen en over wild eten op http://bit.ly/dSllhH. Op http://bit.ly/qOFN9A staat een filmpje over een No waste lunch in de Echoput. Smaakprofessor Peter Klosse: „Kleine ambachtslieden moeten we steunen. Zonder hun kennis en vaardigheden, heerst er culinaire schraalheid en gastronomische armoe." foto Jan Bartelsman Het was een beroerd paardenjaar. In Neder land. Jaren aaneen kwamen er telkens paarden bij. Alle meisjes van tien jaar oud wilden er een en veel meisjes kregen hun zin. Maar opeens zitten we met een paarden- overschot Minder meisjes willen een paard en meisjes met een paard willen er van af. Rijke vaders van paarden- meisjes werden arm terwijl het voer voor de paar den alsmaar duurder wordt. Wat te doen met de duizenden paarden die worden afgedankt door de meisjes en hun vaders? Het is pijnlijk. In Nederland is paard niet erg geliefd op het bord. Ze gaan in snacks waarvan we de kleine letter tjes op de doos niet lezen. Paardenbiefstuk zie je niet vaak en paardenslagers zijn vrijwel uitgestor ven. In Italië daarentegen voeren ze paard gewoon aan kleine kinderen, nog voor ze tandjes krijgen. Een raar jaar was het, 2011. Maar niet raarder dan an dere jaren. Het zit hem in het moment van de over peinzing. Als het ten einde is. Wat voor jaar was dit, denk je als je de knallen hoort op straat. Dan kom je vanzelf op raar. Het is een leuk spel om te spelen met de visite. Ieder vertelt na diep nadenken wat voor hem of haar het raarste is geweest Een wedstrijd in sterke verhalen, raar maar waar. Het kunnen persoonlijke verhalen zijn. Het hoeft niet over de dierenpolitie te gaan of over België. Mijn verhaal begint met een konijntje. Het stond afgebeeld op een klein flesje in een vitrine in de hal van een fabriek. In het fles je zat wit poeder. Er is goed beschouwd niks raars aan, eerder kun je zeggen dat het vreemd is dat ik er zo hevig van opkeek. In het flesje zat konijn. Voor Italiaanse baby's. Dat kennen wij niet. We voeren geen konijn aan kindjes. Kip wel. Zo zie je meteen al dat er op zich niks geks aan is om konijn te eten. Er is wel iets geks aan de man die het gek vindt. Het poeder wordt in Nederland gemaakt voor een Italiaans babymengvoederbedrijf. De poederfabriek in Brabant, een van de weinige in de wereld, in Euro pa staan er maar twee, maakt van alle diersoorten poeder, behalve van vis. Kippenpoeder voor kippensoep, rundvleespoeder voor in bouillonblokken en sauzen, maar ook scha penpoeder voor Engeland. Engelsen eten graag eens een schapensoepje uit een zakje. Bedenk het gekker. Rendier? Jazeker. Incourante delen van rendieren waarvan de courante biefstukken met de feestdagen zijn verslonden, komen ook naar Brabant om tot poeder verwerkt te worden. Rendiersoep in een zakje zien we nooit in de super. Niet in Nederland. Het poeder gaat terug naar het noorden waar het rendiervlees vandaan kwam. Scan dinavië eet net zo vrolijk rendiersoep als wij ossen staart. Nooit gedacht aan babyvoeding. Maar het fles je konijn in de vitrine van de Brabantse poe derfabriek bracht me op het spoor. Ik vond de Italiaanse afnemer van het poeder en zag dat hij een keur aan babyvoeders maakt. Allemaal verpul verde dieren. Niet een heel klein vleugje koeienkop- penpoeder, zoals wij kunnen vinden in een pakje os senstaartsoep. Nee, babylief in Italië krijgt een heel paard half te eten. Paard zei ik? Ja, ook paard. Kalf en koe, kip, konijn, allemaal aan te lengen met wat warm water voor in een zuigfles of op te lepelen. Er is ook kalkoenpoeder voor de kleine en struisvogel. Geen sprinkhaan. Maar, ik voorspel, dat gaat er ook van komen. Al wordt het jaar 2013, nog een voorspel ling, eerder het jaar van zeewier dan van insecten in de soep. reageren? klootwijk@wegener.nl Kook met goedkope seizoensgroenten! EMtÉ is met de bekende merken al voordeliger dan ruim driekwart van alle supermarkten in Nederland* En we worden nu nog goedkoper! Want honderden artikelen zjjn bljjvend in prijs verlaagd. En u kunt nog meer besparen: de seizoensgroenten zijn volop voorradig en dus voordeliger. Die komen trouwens meestal uit Nederland. Lekker dichtbij, verser en goedkoper! Bron: Consumentenbond prijspeillng supermarkten |BBHS3I september 2011 in relatie tot hel aantal I servicesupermarkten In Nederland. - j W» ft" 4*898»

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2012 | | pagina 14