uit in
Beoordeling
donderdag 29 december 2011
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit: (Een ster erbij
voor het Marktmenu, waarvoor niet
echt reclame werd gemaakt.)
Bediening: (Had voor ons wat
minder stijf mogen zijn.)
horen, zien en ruiken: Naast de
Campveerse Toren, ontvingen dit jaar
ook Roes Hulst en Auberge des Mou-
les Philippine een Bib Gourmand.
Entourage: Een mooie, ouderwets
klassieke inrichting.
Conclusie: Als het om de details gaat,
zien we minpuntjes. Maar 't blijft toch
de plek bij uitstek waar je bijvoor
beeld je geliefde ten huwelijk vraagt.
Er gebeurt iets met je als
je de eetzaal van de
Campveerse Toren bin
nenkomt. In de eeuwen
oude herberg is overduidelijk co
pieus geleefd. De muren zijn be
hangen met schilderijen uit ver
vlogen tijden, die misschien wel
dienden als wisselgeld voor een
maaltijd. De Campveerse Toren
pronkt met haar geschiedenis
en de notabelen, die er door de
jaren heen getafeld hebben. En
dan heeft het restaurant zich dit
jaar met een culinair keurmerk
onderscheiden, de Bib Gour
mand van Michelin. De Bib staat
voor een sympathiek geprijsd di
ner van goede kwaliteit. Zeker
in crisistijd moet dat een aan
trekkelijke bekroning zijn.
Kaarsen, kroonluchters en sche
merlampen verlichten de donkere
ruimte. Om de menukaart te lezen
heb je kattenogen nodig. Op de
achterkant van de kaart staat de
uitgebreide rekening van het brui
loftsmaal in 1575 van Willem van
Oranje en Charlotte de Bourbon.
We lichten met een lampje van de
smartphone de rekening bij en le
zen in oud-Nederlands schrift dat
er pauwen, faisanten, lamprasen,
quackels, braetverckens, cappoe-
nen, lams- en runtvleesch, ham
men en toungen geserveerd wer
den. Het is een bourgondische ko
ninklijke dis geweest.
Gastheer Mark Oppeneer vraagt of
we een aperitief willen drinken en
brengt alvast een 'groet vanuit de
keuken', amuses van chips, olijfjes
en bitterballenrisotto.
We kiezen deze zondagavond
twee keer het Torenmenu, een
van 4-gangen (42 euro) en een
van 2 gangen (36 euro).
De voorgerechten zijn een cantha
rellen-cappuccino en gegrilde co
quilles. De cappuccino is verrukke
lijk. De soep is luchtig geklopt met
een staafmixer, waardoor de krach
tige smaak van de paddenstoelen
goed naar boven komt. Deze soep
wil je iedereen laten proeven.
De coquilles zijn wat slap van
structuur. We vermoeden dat ze
uit de diepvries komen. Mark be
aamt het. lammer.
De pompoenpuree bij de coquilles
is prima van smaak, net als de
lichtbruine tarwebroodjes, boter
en olijfolie die erbij geserveerd
worden.
Met ongeveer 10 mensen is het
niet overweldigend druk, al zit er
in de aparte Herenkamer nog een
gezelschap van zo'n 16 mensen.
De keuken neemt de tijd, met zo'n
half uur tussen de gangen.
Een plek om je geliefde ten huwelijk te vragen. foto Lex de Meester
alleen op marktdagen, dus doorde
weeks gold. lammer, want dit is
nu net het aardig geprijsde menu,
waarmee de Campveerse Toren
'punten wint': Met gerookte zalm
of een parfait van gevogelte als
voorgerecht, gevolgd door een
eend in vlierbessensaus of een ka
beljauw in kreeftensaus met als na
gerecht kaas of een sabayon van
bloedsinaasappels.
Intussen ligt voor ons de zeebaars-
filet met aardappelpuree mossel
tjes en kreeftensaus in de pan en
de Walcherse haas, die op twee
manieren bereid is. De zeebaarsfi
let is perfect gebakken en de mos
seltjes zijn sappig gebleven. Het ha-
zenstoofpotje doet denken aan
vroeger, maar de wildsmaak van
de haastournedos is voor ons erg
krachtig. Met de gestoomde aard
appeltjes is de kok zuinig geweest.
Ze zijn vreemd genoeg aan de me
lige kant. Tenslotte is de pannacot-
ta met ijs en een licht geconfijte
peer een heerlijkheid. Bij de koffie
krijgen we nog een zoete ambach
telijke patisserie. De kok is van
avond op zijn best bij de voor- en
nagerechten.
Mijn collega klaagde jaren terug
over de weinig comfortabele rode
stoeltjes. Hij kan gerust zijn. Ze
zijn vervangen door zeer aangena
me paarse fauteuils.
Het was een feest, maar dan wel
een tikje serieus, keurig en inge
houden.
Mark Oppeneer in de bediening. foto Lex de Meester
Auberge de Campveerse Toren, Kaai 2,
4351 AA Veere, 0118-501291,
www.campveersetoren.nl
Openingstijden: 12.00 - 14.30 uur en
17.30 tot 21 uur. November tot april
op maandag en dinsdag gesloten. Let
op: van 6 januari tot 9 februari
jaarlijkse sluiting.
lunch. Het tussengerecht bestaat
uit drie gegratineerde oesters uit
de Green Egg. De oesters worden
kort in het 'groene ei' op extreem
hoge temperaturen verhit. Veel
koks gebruiken de laatste tijd een
Big Green Egg, om te roken, gril
len, bakken of barbecuen. Ze ge
ven hun eigen draai aan de gerech
ten. De oesters van de Campveerse
toren zijn vol van smaak en heer
lijk.
Achter ons horen we een echtpaar
praten over een Marktmenu, dat
30 euro kost. Door een misver
stand zijn we het Marktmenu mis
gelopen. Mark heeft het stilgezwe-
gen en wij dachten dat dit menu
Zeetong met mossels en kreeftensaus.
Genoeg tijd voor ons om naar bui
ten te kijken en over het mooie uit
zicht op het Veerse Meer te spre
ken dat nog mooier zal zijn bij dag
licht. Ach, een volgende keer ko
men we overdag terug voor een