uit in Beoordeling donderdag 29 december 2011 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: (Een ster erbij voor het Marktmenu, waarvoor niet echt reclame werd gemaakt.) Bediening: (Had voor ons wat minder stijf mogen zijn.) horen, zien en ruiken: Naast de Campveerse Toren, ontvingen dit jaar ook Roes Hulst en Auberge des Mou- les Philippine een Bib Gourmand. Entourage: Een mooie, ouderwets klassieke inrichting. Conclusie: Als het om de details gaat, zien we minpuntjes. Maar 't blijft toch de plek bij uitstek waar je bijvoor beeld je geliefde ten huwelijk vraagt. Er gebeurt iets met je als je de eetzaal van de Campveerse Toren bin nenkomt. In de eeuwen oude herberg is overduidelijk co pieus geleefd. De muren zijn be hangen met schilderijen uit ver vlogen tijden, die misschien wel dienden als wisselgeld voor een maaltijd. De Campveerse Toren pronkt met haar geschiedenis en de notabelen, die er door de jaren heen getafeld hebben. En dan heeft het restaurant zich dit jaar met een culinair keurmerk onderscheiden, de Bib Gour mand van Michelin. De Bib staat voor een sympathiek geprijsd di ner van goede kwaliteit. Zeker in crisistijd moet dat een aan trekkelijke bekroning zijn. Kaarsen, kroonluchters en sche merlampen verlichten de donkere ruimte. Om de menukaart te lezen heb je kattenogen nodig. Op de achterkant van de kaart staat de uitgebreide rekening van het brui loftsmaal in 1575 van Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon. We lichten met een lampje van de smartphone de rekening bij en le zen in oud-Nederlands schrift dat er pauwen, faisanten, lamprasen, quackels, braetverckens, cappoe- nen, lams- en runtvleesch, ham men en toungen geserveerd wer den. Het is een bourgondische ko ninklijke dis geweest. Gastheer Mark Oppeneer vraagt of we een aperitief willen drinken en brengt alvast een 'groet vanuit de keuken', amuses van chips, olijfjes en bitterballenrisotto. We kiezen deze zondagavond twee keer het Torenmenu, een van 4-gangen (42 euro) en een van 2 gangen (36 euro). De voorgerechten zijn een cantha rellen-cappuccino en gegrilde co quilles. De cappuccino is verrukke lijk. De soep is luchtig geklopt met een staafmixer, waardoor de krach tige smaak van de paddenstoelen goed naar boven komt. Deze soep wil je iedereen laten proeven. De coquilles zijn wat slap van structuur. We vermoeden dat ze uit de diepvries komen. Mark be aamt het. lammer. De pompoenpuree bij de coquilles is prima van smaak, net als de lichtbruine tarwebroodjes, boter en olijfolie die erbij geserveerd worden. Met ongeveer 10 mensen is het niet overweldigend druk, al zit er in de aparte Herenkamer nog een gezelschap van zo'n 16 mensen. De keuken neemt de tijd, met zo'n half uur tussen de gangen. Een plek om je geliefde ten huwelijk te vragen. foto Lex de Meester alleen op marktdagen, dus doorde weeks gold. lammer, want dit is nu net het aardig geprijsde menu, waarmee de Campveerse Toren 'punten wint': Met gerookte zalm of een parfait van gevogelte als voorgerecht, gevolgd door een eend in vlierbessensaus of een ka beljauw in kreeftensaus met als na gerecht kaas of een sabayon van bloedsinaasappels. Intussen ligt voor ons de zeebaars- filet met aardappelpuree mossel tjes en kreeftensaus in de pan en de Walcherse haas, die op twee manieren bereid is. De zeebaarsfi let is perfect gebakken en de mos seltjes zijn sappig gebleven. Het ha- zenstoofpotje doet denken aan vroeger, maar de wildsmaak van de haastournedos is voor ons erg krachtig. Met de gestoomde aard appeltjes is de kok zuinig geweest. Ze zijn vreemd genoeg aan de me lige kant. Tenslotte is de pannacot- ta met ijs en een licht geconfijte peer een heerlijkheid. Bij de koffie krijgen we nog een zoete ambach telijke patisserie. De kok is van avond op zijn best bij de voor- en nagerechten. Mijn collega klaagde jaren terug over de weinig comfortabele rode stoeltjes. Hij kan gerust zijn. Ze zijn vervangen door zeer aangena me paarse fauteuils. Het was een feest, maar dan wel een tikje serieus, keurig en inge houden. Mark Oppeneer in de bediening. foto Lex de Meester Auberge de Campveerse Toren, Kaai 2, 4351 AA Veere, 0118-501291, www.campveersetoren.nl Openingstijden: 12.00 - 14.30 uur en 17.30 tot 21 uur. November tot april op maandag en dinsdag gesloten. Let op: van 6 januari tot 9 februari jaarlijkse sluiting. lunch. Het tussengerecht bestaat uit drie gegratineerde oesters uit de Green Egg. De oesters worden kort in het 'groene ei' op extreem hoge temperaturen verhit. Veel koks gebruiken de laatste tijd een Big Green Egg, om te roken, gril len, bakken of barbecuen. Ze ge ven hun eigen draai aan de gerech ten. De oesters van de Campveerse toren zijn vol van smaak en heer lijk. Achter ons horen we een echtpaar praten over een Marktmenu, dat 30 euro kost. Door een misver stand zijn we het Marktmenu mis gelopen. Mark heeft het stilgezwe- gen en wij dachten dat dit menu Zeetong met mossels en kreeftensaus. Genoeg tijd voor ons om naar bui ten te kijken en over het mooie uit zicht op het Veerse Meer te spre ken dat nog mooier zal zijn bij dag licht. Ach, een volgende keer ko men we overdag terug voor een

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 77