Buutmêi Buiten We&tjez ww wUd dinsdag 20 december 2011 Voor veel wild loopt het jachtseizoen van 15 oktober tot 1 januari, al is de jachtkalender voor andere soorten ruimer. Eigenlijk is er het hele jaar door vers wild te krijgen. Alle vlees moet eerst besterven voordat je het kunt bereiden, anders wordt het nooit ofte nimmer gaar. Dat geldt ook voor wild. Alleen bij wild heet het dan 'adellijk worden'. Om een haas te laten besterven moet je 'm binnen 2 dagen nadat hij geschoten is, schoonmaken, de ingewanden eruit halen en 'm tussen de 5 a 10 dagen in lek- en reukvrij plastic bewaren in de koelkast. En niet zoals wijd en zijd verbreid, veertien dagen in zijn vel aan een spijker in de schuur hangen of begraven in de tuin! Pas geschoten hazen hang je het beste aan de haken van een wildkroon, vrij. De wildkroon hangt of staat bij voorkeur in de tocht, zodat er geen broei kan ontstaan. Broei is warmte die niet weg kan en bederf veroorzaakt. Heb je geen wildkroon of haken, leg ze dan los van elkaar op een betonnen ondergrond. Wil je het vel van een gevilde haas bewaren, laat 't dan drogen en pekelen door een preparateur. foto's Marcelle Davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 37