Buutmêi
Buiten
We&tjez ww wUd
dinsdag 20 december 2011
Voor veel wild loopt het jachtseizoen van 15 oktober tot 1
januari, al is de jachtkalender voor andere soorten ruimer.
Eigenlijk is er het hele jaar door vers wild te krijgen.
Alle vlees moet eerst besterven voordat je het kunt bereiden,
anders wordt het nooit ofte nimmer gaar. Dat geldt ook voor
wild. Alleen bij wild heet het dan 'adellijk worden'.
Om een haas te laten besterven moet je 'm binnen 2 dagen
nadat hij geschoten is, schoonmaken, de ingewanden eruit
halen en 'm tussen de 5 a 10 dagen in lek- en reukvrij plastic
bewaren in de koelkast. En niet zoals wijd en zijd verbreid,
veertien dagen in zijn vel aan een spijker in de schuur hangen
of begraven in de tuin!
Pas geschoten hazen hang je het beste aan de haken van een
wildkroon, vrij. De wildkroon hangt of staat bij voorkeur
in de tocht, zodat er geen broei kan ontstaan. Broei is
warmte die niet weg kan en bederf veroorzaakt. Heb je
geen wildkroon of haken, leg ze dan los van elkaar op een
betonnen ondergrond.
Wil je het vel van een gevilde haas bewaren, laat 't dan
drogen en pekelen door een preparateur.
foto's Marcelle Davidse