mm De ondernemer en zijn ambitie Ondernemers met duurzame ambities in de schijnwerpers Provincie Zeeland duurzaamheid Nieuwe brochure online De tijd dat duurzaam onder nemen alleen ging over energiebesparing en afvalschei ding, ligt al lang achter ons. Veel ondernemers willen met hun be drijf een maatschappelijke bijdra ge leveren en een toenemend aan tal formuleert stevige ambities op de terreinen People, Planet Pro fit. Dat kan gaan over schone energie, nauwe contacten met le veranciers en klanten (stakehol ders), aandacht voor scholing en begeleiding, een sterke oriëntatie op de regio en ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Duurzaam ondernemen is een busi ness case geworden: een uitgangspunt voor profilering en succesvol zaken doen. "Als ondernemer wil je een bijdrage leveren aan duurzame verandering. Niet alleen op de- tent passen maar verder komen." Dat zegt Gabriël Co- ppoolse, eigenaar van Campingpark Wellness Ons Buiten in Oostkapel- le. De uitspraak typeert niet alleen zijn branche maar ook zijn duurzame ambities. Toen Coppoolse in 2007 het bedrijf van zijn vader overnam, be sloot hij meteen tot een me ga verbouwing waarbij het zwem bad werd over kapt en uitge breid met een sau na en wellness. Voor de verwar ming liet hij zon necollectoren en zonneboilers installe ren. "Het geeft een kick om op termijn zelfvoorzienend te zijn", vindt Cop poolse die plannen heeft om nog meer zonnepanelen aan te schaffen. Diezelfde duur zame ambitie etaleert Ton Schroer, eigenaar van TonS Mosterd Heerlijkheden in Zierik- zee. In 2010 besloot hij om het aantal zonnepanelen op zijn bedrijfspand uit te breiden van 52 naar 372, genoeg om het hele bedrijf van energie te voorzien en twee elektrische au to's te laten rijden. Op de mos terdpotjes staat sindsdien: 100 procent zonne-energie. Ook Schroer wil met zijn bedrijfs voering aantonen dat een kern centrale niet nodig is. Het elek trisch vervoer ziet hij als een in vestering in de toekomst, ook financieel. De reiskostenver goeding voor zijn medewerker die met een van de elektrische auto's rijdt, ging met 75 pro cent naar beneden! Brochure En zo zijn er meer ondernemers met duurzame ambities. In de brochure die onlangs door de provincie Zeeland, ROC Zee land en Hogeschool Zeeland is samengesteld, zijn negen por tretten van Zeeuwse onderne mers opgenomen. Een dwarsdoorsnede uit de ve le duurzame bedrijven binnen het Zeeuwse MKB. In Tholen, Goes, Middel burg, Vlissingen, Veere, Borstele en Temeuzen heb ben inmiddels meer dan 200 onderne mers een cursus 'duurzaam onderne men' gevolgd en een duurzaam ambi tiestatement opgesteld. In de brochu re' staan creatieve uitwerkingen van zo'n duurzame bedrijfsvoering. Zeeuws brood Eén van die uitwerkingen is een kor te keten producenten die samen wer ken aan een uniek product. Geen en kele andere Nederlandse provincie kan dit nazeggen. Een brood 100 pro cent van eigen bodem en nog duur zaam ook. Zeeland is de enige provin cie met voldoende zonuren om maal- bare tarwe te verbouwen. Deze wordt bij Krijger Molenaars in Renes- se gemalen en het meel wordt bij Bliek Meesterbakkers in Middelburg verwerkt tot een heerlijk rond brood je, 100% Zeeuws qua ingrediënten en bereiding. Het brood wordt onder meer verkocht bij de Agrimarkt, een supermarkt die ruimte maakt voor re gionale leveranciers. Zo komt dit brood tot stand in een korte en trans parante keten van boer tot consu ment. In de brochure komen de ke tenpartners aan het woord. Steeds meer Zeeuwse ondernemers kiezen voor een duurzame bedrijfs voering. In de nieuwe brochure van de Provincie Zeeland, die voor iedereen online beschikbaar is, delen ondernemers hun ervaringen als het gaat om contacten in de keten, opleiding en begeleiding en innovatieve producten en diensten. Hier alvast een paar inkijkjes. Als eerste in Zeeland is de Boeketterie in Middelburg gecertificeerd als 'duurzame bloemist'. Voor Corné en Esther Joziasse levert het certificaat nieuwe klanten op en intensieve relaties met leveranciers van duurzame bloemen. "Door het cer tificaat blijven we bewust bezig met ons vak", zeggen ze daarover. Ard van de Kreeke begon een biologi sche tuinderij op de 't Hof Welgelegen in Sint-Laurens (Middelburg). De tuin groeide uit tot een florerend bedrijf dat biologische groente en fruit levert aan particulieren en horeca. Veel meer dan een winkel is Welgelegen een commu nity van mensen die kwaliteit waarderen en biologisch eten gewoon lekkerder vinden. Daarnaast is 't Hof een zorg boerderij waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding vinden. Opleiden Installatiebedrijf Paree uit s-Heerenhoek zet ook hoog in op opleiden, ook van jongeren die op school hun draai niet vinden. Opleidingsmanager Jan Baaijens: "Er zijn veel negatieve geluiden over de jeugd en daar knappen ze niet van op. Wij gaan uit van wat ze wel kunnen en dat is meer dan je denkt. Die jongens worden in korte tijd supermonteurs." Eenzelfde instelling heeft Majella Ro vers, manager van hotel aan de Dam in Middelburg. Dit stadshotel is tevens opleidingsplaats voor MBO'ers die in 4 maanden alle facetten van het horecavak leren kennen. De jongeren worden ge coacht tot zelfstandige professionals die verantwoording kunnen afleggen over hun werk. Innovatie Vlas is een eeuwenoud product met een lange Zeeuwse traditie. In Sluiskil zit Van de Bilt Zaden en Vlas, een familiebedrijf met de vierde generatie, Eugenie van de Bilt, aan het roer. Eugenie houdt zich intensief bezig met innovatieve toepas singen van vlas, bijvoorbeeld in de bouw. Ook Martine van Houte heeft haar duur zame en innovatieve ambities verbonden met de bouwsector. In 2007 nam ze Van Houte Systeembouw in Sint-Maartens dijk over. Haar bedrijf ontwikkelde het Isoplus concept, een checklist voor men sen met bouwplannen over energiezuinig bouwen en duurzaam materiaalgebruik. Benieuwd geworden? In de brochure staan negen bedrijfspor- Bij de biologische tuinderij en zorgboerderij 't Hof Welgelegen in Sint-Laurens vinden mensen een zinvolle dagbeste ding. Ze helpen bij de verbouw van biologische groenten en de samenstelling en verspreiding van een biologische groen tetas (foto: Marijana Pajovic) tretten: Van de Bilt Zaden en Vlas, Van Houte Systeembouw, Paree, Hotel aan de Dam, 't Hof Welgelegen, 100& gezond Zeeuws Brood, Campingpark Wellness Ons Buiten, TonS Mosterd Heerlijk heden en de Boeketterie. Daarnaast zijn drie interviews opgenomen met: - Ben de Reu, gedeputeerde Economie en Milieu -Wubbo Ockels, hoogleraar duurzame technologie -Jacques Reijniers, hoogleraar inkoop management. De artikelen zijn ook apart te downloa den. De brochure staat op www.duur- zaamisgewoondoen.eu/laatstenieuws of op bijgaande QR-codes Voor meer informatie over de brochure en vragen over MVO kunt u terecht bij Leo Minnaar, beleidsmedewer ker MVO van de provincie Zeeland: lm.minnaar@zeeland.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 149