mm
De ondernemer en zijn ambitie
Ondernemers met duurzame ambities in de
schijnwerpers
Provincie Zeeland
duurzaamheid
Nieuwe brochure online
De tijd dat duurzaam onder
nemen alleen ging over
energiebesparing en afvalschei
ding, ligt al lang achter ons. Veel
ondernemers willen met hun be
drijf een maatschappelijke bijdra
ge leveren en een toenemend aan
tal formuleert stevige ambities op
de terreinen People, Planet Pro
fit. Dat kan gaan over schone
energie, nauwe contacten met le
veranciers en klanten (stakehol
ders), aandacht voor scholing en
begeleiding, een sterke oriëntatie
op de regio en ontwikkeling van
nieuwe producten en diensten.
Duurzaam ondernemen is een busi
ness case geworden: een uitgangspunt
voor profilering en succesvol zaken
doen.
"Als ondernemer wil je een bijdrage
leveren aan duurzame verandering.
Niet alleen op de- tent passen maar
verder komen." Dat zegt Gabriël Co-
ppoolse, eigenaar van Campingpark
Wellness Ons Buiten in Oostkapel-
le. De uitspraak typeert niet alleen
zijn branche maar ook zijn duurzame
ambities.
Toen Coppoolse in 2007 het bedrijf
van zijn vader overnam, be
sloot hij meteen tot een
me ga verbouwing
waarbij het zwem
bad werd over
kapt en uitge
breid met een sau
na en wellness.
Voor de verwar
ming liet hij zon
necollectoren en
zonneboilers installe
ren. "Het geeft een
kick om op termijn
zelfvoorzienend te
zijn", vindt Cop
poolse die plannen
heeft om nog meer
zonnepanelen aan te
schaffen. Diezelfde duur
zame ambitie etaleert
Ton Schroer, eigenaar
van TonS Mosterd
Heerlijkheden in Zierik-
zee. In 2010 besloot
hij om het aantal
zonnepanelen
op zijn
bedrijfspand uit
te breiden van 52
naar 372, genoeg
om het hele bedrijf van energie te
voorzien en twee elektrische au
to's te laten rijden. Op de mos
terdpotjes staat sindsdien: 100
procent zonne-energie. Ook
Schroer wil met zijn bedrijfs
voering aantonen dat een kern
centrale niet nodig is. Het elek
trisch vervoer ziet hij als een in
vestering in de toekomst, ook
financieel. De reiskostenver
goeding voor zijn medewerker
die met een van de elektrische
auto's rijdt, ging met 75 pro
cent naar beneden!
Brochure
En zo zijn er meer ondernemers
met duurzame ambities. In de
brochure die onlangs door de
provincie Zeeland, ROC Zee
land en Hogeschool Zeeland is
samengesteld, zijn negen por
tretten van Zeeuwse onderne
mers opgenomen. Een
dwarsdoorsnede uit de ve
le duurzame bedrijven
binnen het Zeeuwse
MKB. In Tholen,
Goes, Middel
burg, Vlissingen,
Veere, Borstele en Temeuzen heb
ben inmiddels meer dan 200 onderne
mers een cursus 'duurzaam onderne
men' gevolgd en een duurzaam ambi
tiestatement opgesteld. In de brochu
re' staan creatieve uitwerkingen van
zo'n duurzame bedrijfsvoering.
Zeeuws brood
Eén van die uitwerkingen is een kor
te keten producenten die samen wer
ken aan een uniek product. Geen en
kele andere Nederlandse provincie
kan dit nazeggen. Een brood 100 pro
cent van eigen bodem en nog duur
zaam ook. Zeeland is de enige provin
cie met voldoende zonuren om maal-
bare tarwe te verbouwen. Deze
wordt bij Krijger Molenaars in Renes-
se gemalen en het meel wordt bij
Bliek Meesterbakkers in Middelburg
verwerkt tot een heerlijk rond brood
je, 100% Zeeuws qua ingrediënten en
bereiding. Het brood wordt onder
meer verkocht bij de Agrimarkt, een
supermarkt die ruimte maakt voor re
gionale leveranciers. Zo komt dit
brood tot stand in een korte en trans
parante keten van boer tot consu
ment. In de brochure komen de ke
tenpartners aan het woord.
Steeds meer Zeeuwse ondernemers kiezen voor een duurzame bedrijfs
voering. In de nieuwe brochure van de Provincie Zeeland, die voor
iedereen online beschikbaar is, delen ondernemers hun ervaringen als het
gaat om contacten in de keten, opleiding en begeleiding en innovatieve
producten en diensten. Hier alvast een paar inkijkjes.
Als eerste in Zeeland is de Boeketterie in
Middelburg gecertificeerd als 'duurzame
bloemist'. Voor Corné en Esther Joziasse
levert het certificaat nieuwe klanten op
en intensieve relaties met leveranciers
van duurzame bloemen. "Door het cer
tificaat blijven we bewust bezig met ons
vak", zeggen ze daarover.
Ard van de Kreeke begon een biologi
sche tuinderij op de 't Hof Welgelegen
in Sint-Laurens (Middelburg). De tuin
groeide uit tot een florerend bedrijf dat
biologische groente en fruit levert aan
particulieren en horeca. Veel meer dan
een winkel is Welgelegen een commu
nity van mensen die kwaliteit waarderen
en biologisch eten gewoon lekkerder
vinden. Daarnaast is 't Hof een zorg
boerderij waar mensen met afstand tot de
arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding
vinden.
Opleiden
Installatiebedrijf Paree uit s-Heerenhoek
zet ook hoog in op opleiden, ook van
jongeren die op school hun draai niet
vinden. Opleidingsmanager Jan Baaijens:
"Er zijn veel negatieve geluiden over de
jeugd en daar knappen ze niet van op. Wij
gaan uit van wat ze wel kunnen en dat is
meer dan je denkt. Die jongens worden
in korte tijd supermonteurs."
Eenzelfde instelling heeft Majella Ro
vers, manager van hotel aan de Dam
in Middelburg. Dit stadshotel is tevens
opleidingsplaats voor MBO'ers die in 4
maanden alle facetten van het horecavak
leren kennen. De jongeren worden ge
coacht tot zelfstandige professionals die
verantwoording kunnen afleggen over
hun werk.
Innovatie
Vlas is een eeuwenoud product met een
lange Zeeuwse traditie. In Sluiskil zit Van
de Bilt Zaden en Vlas, een familiebedrijf
met de vierde generatie, Eugenie van de
Bilt, aan het roer. Eugenie houdt zich
intensief bezig met innovatieve toepas
singen van vlas, bijvoorbeeld in de bouw.
Ook Martine van Houte heeft haar duur
zame en innovatieve ambities verbonden
met de bouwsector. In 2007 nam ze Van
Houte Systeembouw in Sint-Maartens
dijk over. Haar bedrijf ontwikkelde het
Isoplus concept, een checklist voor men
sen met bouwplannen over energiezuinig
bouwen en duurzaam materiaalgebruik.
Benieuwd geworden?
In de brochure staan negen bedrijfspor-
Bij de biologische tuinderij en zorgboerderij 't Hof Welgelegen in Sint-Laurens vinden mensen een zinvolle dagbeste
ding. Ze helpen bij de verbouw van biologische groenten en de samenstelling en verspreiding van een biologische groen
tetas (foto: Marijana Pajovic)
tretten: Van de Bilt Zaden en Vlas, Van
Houte Systeembouw, Paree, Hotel aan de
Dam, 't Hof Welgelegen, 100& gezond
Zeeuws Brood, Campingpark Wellness
Ons Buiten, TonS Mosterd Heerlijk
heden en de Boeketterie. Daarnaast zijn
drie interviews opgenomen met:
- Ben de Reu, gedeputeerde Economie
en Milieu
-Wubbo Ockels, hoogleraar duurzame
technologie
-Jacques Reijniers, hoogleraar inkoop
management.
De artikelen zijn ook apart te downloa
den. De brochure staat op www.duur-
zaamisgewoondoen.eu/laatstenieuws
of op bijgaande QR-codes
Voor meer informatie over de brochure
en vragen over MVO kunt u terecht
bij Leo Minnaar, beleidsmedewer
ker MVO van de provincie Zeeland:
lm.minnaar@zeeland.nl