De ondernemer en restaurant DE HEERENKEET Genieten van een aan de oever van de Oosterschelde 7-gangen Kerstdiner restaurant 18 Wat is een ondernemer zo- ner zijn restaurant. De plek waar hij zijn relaties kan ont moeten, waar hij tijdens de lunch of het diner zaken kan doen. Het restaurant is ontstaan in Parijs aan het eind van de achttiende eeuw. Daarvoor waren er natuurlijk al eetge- legenheden die voeding en onderdak verschaften aan de sporadische reizi gers. De herberg, zoals we die in Frankrijk, Duitsland, Ierland of Enge land nog kennen, is hier een afstam meling van. Kenmerkend voor de her berg is dat de klant genoegen neemt met wat de pot schaft. De reiziger moest overnachten en eten, daarvoor ging hij naar de herberg. Om de vol gende dag zijn reis te hervatten. De vernieuwing die het restaurant bracht, is dat het bezoek het doel op zich is. De bezoeker kiest uit meerde re gerechten. De Franse firma Miche- lin brengt zelfs een gids uit met daarin een overzicht van restaurants van een kwaliteit, die zo goed is. dat men er graag voor omrijdt en wat extra's voor betaalt. Michehn kent sterren toe aan restaurants als teken van kwali teit. De naam restaurant zou afkomstig zijn van het Franse 'restaurer' of her stellen. Een versterkend middel in de vorm van een krachtige soep bestond reeds in het zestiende eeuwse Frank rijk. In 1765 opende de Franse kok A. Boulanger een eethuis in Parijs waar diverse soepen werden bereid waaruit de klant kon kiezen. Die soe pen kregen de benaming 'soup restau- rante'. Hieruit ontwikkelde zich na enige tijd het wóórd restaurant. Tij dens en na de Franse Revolu tie kwamen dit soort etablisse menten tot bloei toen veel 1 koks van de aan de kant gescho ven adel in deze branche nieuw werk vonden. Later kwamen er ook restaurants waar men gerechten uit een specifiek ander land kon eten: Chinese, Italiaan se, Spaanse, Griekse en Turkse. Vaak waren dat zaken van immigranten. De Chinees- Indische restaurants in ons land ontstonden nadat een aantal Indische Chinezen na de onafhanke lijkheid van Indonesië in 1948 naar Amsterdam kwamen. Zij begon nen daar restaurants met Chi nees-Indisch eten, aangepast aan de Nederlandse smaak. Voor de Tweede Wereld oorlog waren er in Neder land nog maar 12 Chinese restaurants, in 1982 waren dat er al 2000, een derde van het to tale gastronomi sche aanbod. In 2000 waren er 2300 'chine zen'. Tegen woordig is de 'chi- Cartoon; Japanse specialiteiten is daarentegen weer gestegen. Er zijn natuurlijk tal van goede, maar ook minder goede restau rants in Nederland. Kwaliteit heeft toch veel te maken met prijs. Toprestau rants worden be oordeeld door Michelin, die daar sterren voor geeft. Het Franse con cern Michelin is eigenlijk een banden- producent. Het bedrijf produceert on geveer 190 miljoen banden per jaar en heeft wereldwijd ongeveer 125.000 mensen in dienst. De mascot te van Michelin is Bibendum, het 'bandenmannetje'. Wereldberoemd, gemaakt van autobanden. Het bedrijf Michelin is in 1889 gestart door de broers André en Edouard Michelin. Michelin was tussen 1934 en 1976 ei genaar van autofabriek Citroën. Daarnaast maakt Michelin wegenkaar ten en geeft reisgidsen uit. En dat alles ter stimulering van het all to toerisme. Dat bracht het bedrijf er toe om ook een gids te maken van restaurants, die de vakantievierende automobilist kon gebruiken. Dat resulteerde in de Ro de Gidsen, die ieder jaar verschijnen. Zij bevatten een selectie van hotels en restaurants in een groot aantal landen. Die gidsen zijn vooral bekend door de sterren, die Michehn geeft aan die zaken. Michelin laat in Europa 40.000 restaurants keuren door zeven tig inspecteurs die de hotels en restau rants anoniem bezoeken. Toch is de Rode Gids geen gastronomische gids, de nadruk ligt op de praktische infor matie voor reizigers, zoals prijzen, comfort, bereikbaarheid, aangenaam verblijf. De sterren zijn slechts voorbe houden aan een kleine minderheid van de vermelde restaurants en hotels. Direct aan het water van de Oosterschelde staat restaurant DE HEERENKEET, van oudsher een begrip op Schouwen-Duiveland. Marion en Richard Snijder, sinds 2000 de energieke uitbaters van dit eta blissement, weten als geen ander DE HEERENENKEET op een prettige en professionele wijze op de kaart te zetten als mooiste ontmoetingsplaats tus sen Zee en Land. DE HEERENKEET opende na een grondige verbouwing en vernieuwing op 1 mei 2011 haar deuren en sindsdien zijn de in totaal 150 plaatsen binnen en ca. 100 terraszitjes buiten druk bezet. Het is puur genieten van een lunch of diner in het lichte serre achtige gedeelte met prachtig zeezicht, waar de gasten zich op een groot comfortabel beschut terras wanen. Ook in deze donkere dagen voor Kerst gaan de activiteiten bij restaurant DE HEERENKEET onverminderd door. Samen met een jonge generatie koks is een mooi 7-gangen diner samengesteld om op beide Kerstdagen optimaal voor de dag te komen. In januari 2012 presen teert DE HEERENKEET een met zorg samengestelde nieuwe kaart. Ondertussen gaat ook de bouw van de nieuwe viswin kel door. De kwaliteit van DE HEERENKEET staat hoog aangeschreven en wordt niet alleen gewaardeerd op het bord. Veel gasten nemen graag een maaltje vis mee naar huis. Vroeger ging dit direct over de bar, maar dat past niet meer in het beeld van het huidige restaurant. Een extra sendee richting klanten is nu in ontwik keling, want er zijn plannen voor een traditionele viswinkel onder aan de dijk. Traditioneel omdat het product door de klant uitgekozen kan worden en dan on der toeziend oog van de koper, worden schoongemaakt of gefileerd. De zaak van Marion en Richard Snijder schaart zich fi de Heerenkeet Onze nieuwe viswinkel opent in januari 2012 DE HEERENKEET - restaurant - viswinkel - groothandel Boogerdweg 1 - 4321 SN KERKWERVE T 0111-671279 info@deheerenkeet.nl www.deheerenkeet.nl WERKEN BIJ DE HEERENKEET? GA NAAR ONZE WEBSITE OF BEL daarmee in het rijtje van ambachtelijke slagers en de verkoop van streekproduc ten op Schouwen-Duiveland. In de vis winkel wordt alleen verse vis, schaal- en schelpdieren verkocht. Een glazen bassin met de schaal- en schelpdieren maakt het geheel compleet. Fijnproevers kunnen bij de viswinkel voortaan ook hun hart op halen met truffels en kaviaar van Jacobus Toet. DE HEERENKEET wordt exclu sief distributeur van deze delicatessen in regio. In januari 2012 wil de viswinkel haar deuren openen en in de maand fe bruari neemt DE HEERENKEET deel aan de Horecabeurs. Tijdens de Kerstdagen wordt DE HEE- RJENKEET ingericht voor de ontvangst van de gasten voor het jaarlijkse kerst diner. Dit keer is een prachtig 7-gangen diner samengesteld met een gevarieerd aanbod in vis-, vlees-, -gevogelte en wild. Een hele avond gezellig culinair genieten, terwijl buiten de wind over de winterse Oosterschelde waait. DE HEEREN KEET heeft definitief afscheid genomen van het eetcafé aan het haventje en krijgt steeds meer de allure van een kwaliteitsrestaurant. De gastvrijheid en hartelijke sfeer blijven als vanouds. Of het nu gaat om een zakelijke lunch of een 7- gangen kerstdiner, een feest of receptie, Marion en Ruchard Snijder zor gen er samen met hun team voor een prettige beleving aan de oever van de Oosterschelde.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 140