De ondernemer en
restaurant
DE HEERENKEET Genieten van een
aan de oever van de Oosterschelde
7-gangen Kerstdiner
restaurant
18
Wat is een ondernemer zo-
ner zijn restaurant. De
plek waar hij zijn relaties kan ont
moeten, waar hij tijdens de lunch
of het diner zaken kan doen.
Het restaurant is ontstaan in Parijs aan
het eind van de achttiende eeuw.
Daarvoor waren er natuurlijk al eetge-
legenheden die voeding en onderdak
verschaften aan de sporadische reizi
gers. De herberg, zoals we die in
Frankrijk, Duitsland, Ierland of Enge
land nog kennen, is hier een afstam
meling van. Kenmerkend voor de her
berg is dat de klant genoegen neemt
met wat de pot schaft. De reiziger
moest overnachten en eten, daarvoor
ging hij naar de herberg. Om de vol
gende dag zijn reis te hervatten.
De vernieuwing die het restaurant
bracht, is dat het bezoek het doel op
zich is. De bezoeker kiest uit meerde
re gerechten. De Franse firma Miche-
lin brengt zelfs een gids uit met daarin
een overzicht van restaurants van een
kwaliteit, die zo goed is. dat men er
graag voor omrijdt en wat extra's
voor betaalt. Michehn kent sterren
toe aan restaurants als teken van kwali
teit.
De naam restaurant zou afkomstig
zijn van het Franse 'restaurer' of her
stellen. Een versterkend middel in de
vorm van een krachtige soep bestond
reeds in het zestiende eeuwse Frank
rijk. In 1765 opende de Franse kok
A. Boulanger een eethuis in Parijs
waar diverse soepen werden bereid
waaruit de klant kon kiezen. Die soe
pen kregen de benaming 'soup restau-
rante'. Hieruit ontwikkelde zich na
enige tijd het wóórd restaurant. Tij
dens en na de Franse Revolu
tie kwamen dit
soort etablisse
menten tot
bloei toen veel 1
koks van de
aan de kant gescho
ven adel in deze branche nieuw
werk vonden.
Later kwamen er ook restaurants
waar men gerechten uit een specifiek
ander land kon eten: Chinese, Italiaan
se, Spaanse, Griekse en Turkse. Vaak
waren dat zaken van immigranten.
De Chinees- Indische restaurants in
ons land ontstonden nadat een aantal
Indische Chinezen na de onafhanke
lijkheid van Indonesië in 1948 naar
Amsterdam kwamen. Zij begon
nen daar restaurants met Chi
nees-Indisch eten, aangepast
aan de Nederlandse smaak.
Voor de Tweede Wereld
oorlog waren er in Neder
land nog maar 12 Chinese
restaurants, in 1982 waren dat
er al 2000, een
derde van het to
tale gastronomi
sche aanbod. In
2000 waren er
2300 'chine
zen'. Tegen
woordig is
de 'chi-
Cartoon;
Japanse specialiteiten
is daarentegen weer
gestegen.
Er zijn natuurlijk tal
van goede, maar ook
minder goede restau
rants in Nederland.
Kwaliteit heeft toch
veel te maken met
prijs. Toprestau
rants worden be
oordeeld door
Michelin, die
daar sterren
voor geeft.
Het Franse con
cern Michelin is eigenlijk een banden-
producent. Het bedrijf produceert on
geveer 190 miljoen banden per jaar
en heeft wereldwijd ongeveer
125.000 mensen in dienst. De mascot
te van Michelin is Bibendum, het
'bandenmannetje'. Wereldberoemd,
gemaakt van autobanden. Het bedrijf
Michelin is in 1889 gestart door de
broers André en Edouard Michelin.
Michelin was tussen 1934 en 1976 ei
genaar van autofabriek Citroën.
Daarnaast maakt Michelin wegenkaar
ten en geeft reisgidsen uit. En dat alles
ter stimulering van het all to toerisme.
Dat bracht het bedrijf er toe om ook
een gids te maken van restaurants, die
de vakantievierende automobilist kon
gebruiken. Dat resulteerde in de Ro
de Gidsen, die ieder jaar verschijnen.
Zij bevatten een selectie van hotels en
restaurants in een groot aantal landen.
Die gidsen zijn vooral bekend door
de sterren, die Michehn geeft aan die
zaken. Michelin laat in Europa
40.000 restaurants keuren door zeven
tig inspecteurs die de hotels en restau
rants anoniem bezoeken. Toch is de
Rode Gids geen gastronomische gids,
de nadruk ligt op de praktische infor
matie voor reizigers, zoals prijzen,
comfort, bereikbaarheid, aangenaam
verblijf. De sterren zijn slechts voorbe
houden aan een kleine minderheid
van de vermelde restaurants en hotels.
Direct aan het water van de Oosterschelde staat restaurant
DE HEERENKEET, van oudsher een begrip op Schouwen-Duiveland.
Marion en Richard Snijder, sinds 2000 de energieke uitbaters van dit eta
blissement, weten als geen ander DE HEERENENKEET op een prettige en
professionele wijze op de kaart te zetten als mooiste ontmoetingsplaats tus
sen Zee en Land. DE HEERENKEET opende na een grondige verbouwing
en vernieuwing op 1 mei 2011 haar deuren en sindsdien zijn de in totaal
150 plaatsen binnen en ca. 100 terraszitjes buiten druk bezet. Het is puur
genieten van een lunch of diner in het lichte serre achtige gedeelte met
prachtig zeezicht, waar de gasten zich op een groot comfortabel beschut
terras wanen.
Ook in deze donkere dagen voor Kerst
gaan de activiteiten bij restaurant DE
HEERENKEET onverminderd door.
Samen met een jonge generatie koks is
een mooi 7-gangen diner samengesteld
om op beide Kerstdagen optimaal voor
de dag te komen. In januari 2012 presen
teert DE HEERENKEET een met zorg
samengestelde nieuwe kaart. Ondertussen
gaat ook de bouw van de nieuwe viswin
kel door.
De kwaliteit van DE HEERENKEET
staat hoog aangeschreven en wordt niet
alleen gewaardeerd op het bord. Veel
gasten nemen graag een maaltje vis mee
naar huis. Vroeger ging dit direct over de
bar, maar dat past niet meer in het beeld
van het huidige restaurant. Een extra
sendee richting klanten is nu in ontwik
keling, want er zijn plannen voor een
traditionele viswinkel onder aan de dijk.
Traditioneel omdat het product door de
klant uitgekozen kan worden en dan on
der toeziend oog van de koper, worden
schoongemaakt of gefileerd. De zaak van
Marion en Richard Snijder schaart zich
fi
de Heerenkeet
Onze nieuwe viswinkel opent in januari 2012
DE HEERENKEET - restaurant - viswinkel - groothandel
Boogerdweg 1 - 4321 SN KERKWERVE
T 0111-671279
info@deheerenkeet.nl
www.deheerenkeet.nl
WERKEN BIJ DE HEERENKEET? GA NAAR ONZE WEBSITE OF BEL
daarmee in het rijtje van ambachtelijke
slagers en de verkoop van streekproduc
ten op Schouwen-Duiveland. In de vis
winkel wordt alleen verse vis, schaal- en
schelpdieren verkocht. Een glazen bassin
met de schaal- en schelpdieren maakt het
geheel compleet. Fijnproevers kunnen bij
de viswinkel voortaan ook hun hart op
halen met truffels en kaviaar van Jacobus
Toet. DE HEERENKEET wordt exclu
sief distributeur van deze delicatessen in
regio. In januari 2012 wil de viswinkel
haar deuren openen en in de maand fe
bruari neemt DE HEERENKEET deel
aan de Horecabeurs.
Tijdens de Kerstdagen wordt DE HEE-
RJENKEET ingericht voor de ontvangst
van de gasten voor het jaarlijkse kerst
diner. Dit keer is een prachtig 7-gangen
diner samengesteld met een gevarieerd
aanbod in vis-, vlees-, -gevogelte en wild.
Een hele avond gezellig culinair genieten,
terwijl buiten de wind over de winterse
Oosterschelde waait. DE HEEREN
KEET heeft definitief afscheid genomen
van het eetcafé aan het
haventje en krijgt steeds
meer de allure van een
kwaliteitsrestaurant. De
gastvrijheid en hartelijke
sfeer blijven als vanouds.
Of het nu gaat om een
zakelijke lunch of een 7-
gangen kerstdiner, een
feest of receptie, Marion
en Ruchard Snijder zor
gen er samen met hun
team voor een prettige
beleving aan de oever
van de Oosterschelde.