in Oostburg
uit j15
Beoordeling
donderdag 15 december 2011
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: We komen
nog een keer terug als ze beter op el
kaar ingewerkt zijn.
Conclusie: Ze hebben geen hore-
ca-achtergrond. Dat kan leuk zijn,
maar als alles in het honderd loopt,
wil je wel weten wat er aan'de hand
is. Die uitleg bleef uit. Dat is jammer
en niet des horeca's.
Maar de keuken werkt wel met verse
producten en wil iets moois op tafel
zetten. Die ambitie is een pluspunt.
Restaurant 't Is Boven in
Oostburg is nog maar
net open, maar wel
met een prijs van de
Kamer van Koophandel op zak.
Ze wonnen de zogenoemde
'Leen van Gelder'-startersprijs
20ir, omdat ze het beste onder
nemingsplan konden overleg
gen.
De nieuwkomers in de horecawe-
reld zijn Eddy en Monique van Os
uit Oostburg. In hun Spaanse res
taurant 't is Boven, laten ze tempe
rament en passie samenkomen, zo
laat de Kamer van Koophandel we
ten.
Als dan ook nog een collega ons
op het nieuwe restaurant wijst en
we wel zin hebben in de mediter
rane keuken, besluiten we naar
Oostburg te rijden.
't Is Boven is ook echt boven, op
de eerste verdieping waar eens een
Joegoslaaf gehuisvest was.
We worden ontvangen door Moni
que, die nog wat onwennig over
komt. Ze zijn ook nog maar een
dag of vier open, dus is het wel te
begrijpen.
De muren zijn geschilderd in war
me, steenrode kleuren. Veel tafel
tjes of banken staan in comparti
menten, waardoor knusheid
wordt gecreëerd. Het is duidelijk
dat bij de opening veel gasten een
bloemetje of plantje hebben mee
genomen. Ze fleuren de zaak nog
meer op.
Het is druk met zo'n zes bezette ta
fels en gaandeweg de avond zal
blijken dat de toeloop beter min
der groot had kunnen zijn.
We krijgen dun gesneden schijfjes
Spaanse worst bij onze aperitieven
aangeboden. Op de kaart prijken
veel kleine gerechtjes, tapas of ra-
ciones en hoofdgerechten. We be
sluiten allebei zes raciones te be
stellen. Drie vooraf en drie als
hoofdgerecht.
Er zijn aparte hoofdgerechten te
bestellen, maar de tapas staan zo
lekker beschreven dat we ons daar
bij willen houden.
De formule doet ons denken aan
een goed restaurant op het Bel-
lamypark in Vlissingen. Daar aten
we de lekkerste tapas ooit. De kok
wilde alle hapjes a la minute berei
den en zijn vingers niet branden
aan prefab. Een nobele ambitie die
uiteindelijk te arbeidsintensief
was.
We hopen dat het in de keuken
van 't Is Boven beter geregeld is.
We beginnen met aiolibrood (3,00
euro), gegrilde visspiesjes (7,00 eu
Ontdek en Geniet bij
Mondriaan in Domburg
V restaurantmondriaan.nl
6 gangen kerstmenu op 24 en 26
december in restaurant Mondriaan
3,4 of 5 gangen afhaal kerstmenu
vanaf 29,50 tot 39,50 p.p.
Afhaaldata 24, 25 en 26 december
Ontdek ook onze food-, wijn-
cadeauwinkel aan de Weststraat 9
in Domburg, geopend van woensdag
t/m zondag.
Kijk op
www.restaurantmondriaan.nl
Restaurant 0118-584434
Winkel 0118-584460
foto Peter Nicolai
Monique van Os in het nieuwe restaurant 't Is Boven.
al kuren, maar toen 'bleef de scha
de binnen de perken'. „Ik weet nu
al dat ik enkele veranderingen
moet doorvoeren: ik wil zoveel
mogelijk met verse spullen wer
ken, maar dan moet ik echt nog ie
mand naast me hebben." Hij heeft
proefgedraaid. „Alles ging goed,
maar voor vrienden koken is iets
anders. Die zijn minder kritisch.
Vanavond kwamen alle orders te
gelijk door en haperde de appara
tuur ook nog eens."
Restaurant 't Is Boven: Raadhuisplein
38, Oostburg, 0117-455226
dinsdag gesloten. Andere dagen open
vanaf 16.00 uur. www.hetisboven.nl
Oei, dat komt hard aan in de keu
ken.
Wij krijgen na een uur onze hap
jes, die goed van smaak zijn. Dat
geldt zeker voor de gefrituurde ba-
calaosigaar en de tuinbonentapas.
Alles is vers bereid. Veel koks die
hun vak serieus nemen, zullen zelf
alleen naar restaurants gaan waar
met verse producten wordt ge
werkt. Dat is bij 't Is Boven zeker
het geval.
Maar dan gebeurt er iets, waar
door er geen enkel gerecht meer
uit de keuken komt. De bediening
kijkt wat beteuterd, maar niemand
neemt het initiatief om de gasten
te informeren. Na nog een uur
wordt een tafel verblijd met een
dessert en een ander tafeltje met
een eerste gang.
„Ik hoop dat het wachten beloond
wordt", klinkt de dooddoener van
het personeel.
Over de tapas hebben we weinig
klachten. Jammer dat er over de fri
tes paprikapoeder is gestrooid,
waardoor een wat wrange en stroe
ve smaak ontstaat. Maar het run
derstoofpotje (5,00 euro) was
goed.
De gefrituurde pepers met tonijn
(5,50 euro) en de bloedworstjes
met appel (5,00 euro) zijn een lek
kernij.
Het hapje met laagjes aubergine
(5,50 euro) had niet op deze ma
nier door mogen komen. De auber
gine was aan de rauwe kant.
Maar dat kwam, zoals bij het af
scheid pas bleek, omdat de grill ka
pot was. Daar was alle commotie
door ontstaan. Kok Eddy van Os:
„Dit is het ergste wat een kok kan
overkomen."
Een dag eerder vertoonde de grill
De compartimenten geven een knusse sfeer. foto Peter Nicolai
ro), 'sigaar' van bacalao (6,50 eu
ro), tuinbonen en spek en serrano-
ham (5,00 euro). We zijn vol ver
wachting, maar ons geduld wordt
op de proef gesteld. Er gaat duide
lijk iets mis in de keuken. Tussen
het bedienend personeel wordt
flink overlegd, maar er komt geen
verklaring. En erger nog; het duurt
erg lang voordat de gerechten op
tafel komen. Een tafeltje achter
ons is het wachten beu. Ze beslui
ten te vertrekken, zonder gegeten
te hebben.