2 Buriójïscke m/wtercL dinsdag 13 december 2011 Ton Schröer uit Zierikzee maakt sinds 1978 op ambachtelijke -wijze biologische mosterd. Onder de naam Tons Mosterd produceert hij misschien wel zeventig verschillende soorten. Puur of met een smaakje, met een knipoog naar Abraham en Sara of mosterd uitsluitend bestemd voor mannen. Ook bekend is zijn Belze Majoneis, geroemd in binnen- en buitenland. En alles is gemaakt in een fabriek die volledig op zonne-energie draait. Een gekregen potje E mosterd tijdens de veertigjarige bruiloft van zijn grootouders was Ton Schröers aanleiding om 'in de mosterd te gaan'. „Mijn oudoom uit Krommenie maakte mosterd in zijn eigen fabriekje. Dat vond ik wel wat heb ben", vertelt hij, terwijl op de achtergrond de lege flesjes rammelend over de productielijn lopen. „Hij was in de zeventig en wilde zijn zaak verkopen. Of dat iets voor mij was. Het leek me leuk dus besloot ik de zaak over te nemen. Ik zat nog op school toen ik begon." Ton is net eenentwintig als hij de mosterdma kerij naar Roosendaal verhuist. Een rijbewijs heeft hij dan nog niet, dus bezoekt hij zijn klanten op de bakfiets. Als het bedrijf groeit verhuist Tons Mosterd naar Zundert Omdat ook daar de locatie te krap wordt, besluit Ton zich in 2002 in Zierikzee te vestigen. Met het maken van een biologische mosterd is Ton in 1979 eigenlijk zijn tijd ver vooruit. De markt is dan nog niet toe aan dit soort pro ducten met natuurlijke ingrediënten. Onder het merk De Rit wordt deze mosterd lang zaam bekend. Tegenwoordig is de vraag naar biologische producten verbeterd, dus verkoopt hij het product nu ook onder zijn eigen naam. Jaarlijks produceert hij ongeveer een miljoen potjes. Die verkoopt Ton tot in Japan. „Daar zit een speciaal etiketje op." en hij wijst op enkele Japanse tekens die betekenen dat dit mosterd is met honing en dat de uiterste houdbaarheids datum achterop staat. Naast biologische mosterd is er Zeeuwse mosterd. Het mosterdzaad dat Ton hiervoor gebruikt, is verbouwd in Kerkwerve. „Vorig jaar was dat drieduizend kilo. Genoeg voor dertigduizend potjes mosterd", rekent de mosterdmaker voor. „En ook andere ingredi ënten komen uit de streek. Toen ik mosterd wilde gaan maken met een Zeeuws tintje zag ik zeekraal liggen bij een vishandel in de buurt. Na wat uitproberen is dat gelukt. Ook maak ik mosterd met zwarte bes uit de Zak van Zuid- Beveland." Een ander bij consumenten favoriet product is de Belze Majoneis. Op internet plaatsen mayo-liefhebbers uit Nederland, maar ook uit Vlaanderen alleen maar lovende kritieken over deze saus die alleen uit eigeel, olie, azijn, zout, kruiden en specerijen, mosterd en een grote dosis toewijding bestaat. Net als alle andere producten die uit Tons fabriek komen is de romige mayonaise vrij van E-nummers, geur-, kleur- en smaakstoffen. De ondernemer werkt al jaren milieuvrien delijk. Zijn bedrijf is volledig zelfvoorzienend. Zijn dak ligt vol zonnepanelen waarmee hij meer energie produceert dan hij voor de pro ductie verbruikt. Verder heeft hij met diverse afnemers afspraken gemaakt over het terugko pen van verpakkingsmateriaal. „Veel mensen weten niet dat dit goed is voor de portemon nee. Maar ik doe het niet alleen voor het geld. Het geeft een goed gevoel schone energie te produceren. Volgende week krijg ik extra zon nepanelen op het dak. De afzet stijgt, ik heb er twee warmtepompen bij en ook elektrische auto's. Daarvoor heb ik meer energie nodig." Deze manier van werken is niet alleen geboren uit idealisme volgens Ton. „Op mijn negende besloot ik 156 jaar oud te worden. Tegen die tijd moet de wereld er ook nog een beetje netjes uitzien, wil ik een goed leven kunnen blijven leiden." Ton is van plan tot zijn negentigste levensjaar de fabriek te runnen. Of een van zijn vier kin deren de mosterd makerij overneemt kan hij nog niet zeggen. „Ze werken wel allemaal mee, zo nu en dan." Elian van 't Westeinde Mosterzaad

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 58