2
Buriójïscke m/wtercL
dinsdag 13 december 2011
Ton Schröer uit Zierikzee maakt sinds 1978 op ambachtelijke
-wijze biologische mosterd. Onder de naam Tons Mosterd
produceert hij misschien wel zeventig verschillende soorten.
Puur of met een smaakje, met een knipoog naar Abraham
en Sara of mosterd uitsluitend bestemd voor mannen.
Ook bekend is zijn Belze Majoneis, geroemd in binnen- en
buitenland. En alles is gemaakt in een fabriek die volledig op
zonne-energie draait.
Een gekregen potje
E mosterd tijdens de
veertigjarige bruiloft van
zijn grootouders was Ton
Schröers aanleiding om 'in
de mosterd te gaan'. „Mijn
oudoom uit Krommenie maakte mosterd in
zijn eigen fabriekje. Dat vond ik wel wat heb
ben", vertelt hij, terwijl op de achtergrond de
lege flesjes rammelend over de productielijn
lopen. „Hij was in de zeventig en wilde zijn
zaak verkopen. Of dat iets voor mij was. Het
leek me leuk dus besloot ik de zaak over te
nemen. Ik zat nog op school toen ik begon."
Ton is net eenentwintig als hij de mosterdma
kerij naar Roosendaal verhuist. Een rijbewijs
heeft hij dan nog niet, dus bezoekt hij zijn
klanten op de bakfiets. Als het bedrijf groeit
verhuist Tons Mosterd naar Zundert Omdat
ook daar de locatie te krap wordt, besluit Ton
zich in 2002 in Zierikzee te vestigen.
Met het maken van een biologische mosterd
is Ton in 1979 eigenlijk zijn tijd ver vooruit. De
markt is dan nog niet toe aan dit soort pro
ducten met natuurlijke ingrediënten. Onder
het merk De Rit wordt deze mosterd lang
zaam bekend. Tegenwoordig is de vraag naar
biologische producten verbeterd, dus verkoopt
hij het product nu ook onder zijn eigen naam.
Jaarlijks produceert hij ongeveer een miljoen
potjes. Die verkoopt Ton tot in Japan. „Daar zit
een speciaal etiketje op." en hij wijst op enkele
Japanse tekens die betekenen dat dit mosterd is
met honing en dat de uiterste houdbaarheids
datum achterop staat.
Naast biologische mosterd is er Zeeuwse
mosterd. Het mosterdzaad dat Ton hiervoor
gebruikt, is verbouwd in Kerkwerve. „Vorig
jaar was dat drieduizend kilo. Genoeg voor
dertigduizend potjes mosterd", rekent de
mosterdmaker voor. „En ook andere ingredi
ënten komen uit de streek. Toen ik mosterd
wilde gaan maken met een Zeeuws tintje zag
ik zeekraal liggen bij een vishandel in de buurt.
Na wat uitproberen is dat gelukt. Ook maak ik
mosterd met zwarte bes uit de Zak van Zuid-
Beveland."
Een ander bij consumenten favoriet product
is de Belze Majoneis. Op internet plaatsen
mayo-liefhebbers uit Nederland, maar ook uit
Vlaanderen alleen maar lovende kritieken over
deze saus die alleen uit eigeel, olie, azijn, zout,
kruiden en specerijen, mosterd en een grote
dosis toewijding bestaat. Net als alle andere
producten die uit Tons fabriek komen is de
romige mayonaise vrij van E-nummers, geur-,
kleur- en smaakstoffen.
De ondernemer werkt al jaren milieuvrien
delijk. Zijn bedrijf is volledig zelfvoorzienend.
Zijn dak ligt vol zonnepanelen waarmee hij
meer energie produceert dan hij voor de pro
ductie verbruikt. Verder heeft hij met diverse
afnemers afspraken gemaakt over het terugko
pen van verpakkingsmateriaal. „Veel mensen
weten niet dat dit goed is voor de portemon
nee. Maar ik doe het niet alleen voor het geld.
Het geeft een goed gevoel schone energie te
produceren. Volgende week krijg ik extra zon
nepanelen op het dak. De afzet stijgt, ik heb er
twee warmtepompen bij en ook elektrische
auto's. Daarvoor heb ik meer energie nodig."
Deze manier van werken is niet alleen geboren
uit idealisme volgens Ton. „Op mijn negende
besloot ik 156 jaar oud te worden. Tegen die
tijd moet de wereld er ook nog een beetje
netjes uitzien, wil ik een goed leven kunnen
blijven leiden."
Ton is van plan tot zijn negentigste levensjaar
de fabriek te runnen. Of een van zijn vier kin
deren de mosterd makerij overneemt kan hij
nog niet zeggen. „Ze werken wel allemaal mee,
zo nu en dan."
Elian van 't Westeinde
Mosterzaad