2 Xmwte besten dinsdag 6 december 2011 Schoenlappertjes, Zeeuws voor zwarte bes. In Zeeland gedijen zwarte bessenstruiken goed. Elk voorjaar en zomer sieren de rijen Ribes Nigrum het landschap. Vooral in Zuid-Beveland. Daar zitten de meeste telers. Maar liefst tachtig tot negentig procent van alle bessen die in Nederland worden verbouwd, komt hier vandaan. Het grootste deel van de oogst gaat direct naar de voedingsmiddelenindustrie. Verder worden van dit streekeigen fruit de heerlijkste traktaties gemaakt. Lou Boonman in Nieuw- dorp heeft net een kuubskist vol bessen neergezet om te ont dooien. „Zo zien zwarte bessen eruit als ze geplukt en gepoetst zijn." Tussen de glanzend zwarte kogeltjes zit hier en daar een groen steeltje. Verder zijn de bessen mooi schoon, geen korreltje zand te vinden. De typische zwarte bessengeur hangt boven de kist. Je moet er van houden. Zo puur van de stuik heeft de Ribes Nigrum een bijzondere, wat wrange smaak. Niet uitnodigend om eens even lekker ongegeneerd van te snoepen. Pas na koken of anderszins bereiden komt het unieke aroma van de bes vrij. Vandaag nog verdwijnt dit fruit in de pers en wordt het verwerkt tot sap of wijn. De bessen zijn geteeld door Lou zelf die een landbouw bedrijf heeft met in totaal 85 hectare grond. „Dertig hectare is voor de teelt van de zwarte bes. Daar naast staat er wat rode bes, witte bes. Ook verbouw ik aardappelen, uien en granen." De ongeveer achten twintig bessentelers in Zeeland oogsten gemiddeld zo'n 2000 ton bessen per jaar op ongeveer 500 hectare grond. Nieuwe struiken gaan als een stokje Monique de Winter in haar winkeltje 't Siepje van ongeveer vijftien centimeter de grond in. De struiken gaan tien jaar mee. Ze dragen hun vruchten op hout dat een zomer ervoor is gegroeid. In juli'zijn de bessen rijp genoeg om te worden geplukt, maar er zijn ook vroegere en latere rassen. De bessen worden machinaal geplukt en verdwijnen dan meteen een koel wagen in. Daarna gaan ze schoongemaakt naar het vrieshuis of naar de fabriek die ze verder verwerkt. Het overgrote deel van de zwarte bessenteelt is bestemd voor de voedingsmid delenindustrie. Cassisdrank is het daarvan een bekend voorbeeld. Het andere deel van het fruit verkoopt Lou aan zijn vrouw Tonny die in haar bedrijf wijn en 'sap maakt. Ze verkoopt ook chutneys, jams, likeuren, dessertsauzen en prachtige bonbons. Zelfs mosterd met zwarte bes gaat hier over de toonbank. Met de naderende kersttijd vult ze heel wat manden met eigen producten en andere delicatessen uit de streek. „Het begon zo'n twintig jaar geleden", zegt Lou. „Als hobby. We begonnen met wijn maken van zwarte bessen. In 1993 kwamen de eerste flessen wijn op de markt. Toen is mijn vrouw met de wijnmakerij en het winkeltje begonnen. Inmiddels maken we ook witte bessenwijn en zwarte bes met kersenwijn." De wijnen zijn van begin tot eind op de boerderij gemaakt en gebotteld. De portach- tige wijn die 14,9% alcohol bevat, is lekker als aperitief vindt het echtpaar. „Hoofdpijn krijg je er niet van, het is een puur natuur product. En gezond. In zwarte bes zit drie tot vier keer zoveel vitamine C als in een sinasappel", zegt Tonny. „In Japan maken ze er zelfs pillen van. Die schijnen goed te zijn tegen een bepaalde oogaandoening." Dochter Monique zag ook mogelijk- Tonny Boonman met een mand vol zwarte bessen producten. heden in de zwarte bessen van haar vader en maakt in Landwinkel 't Siepje in 's-Heeren- hoek jams, chutneys en sauzen. Niet alleen zwarte bessen, maar ook ander zacht fruit verwerkt ze in haar producten. Verder geeft ze rondleidingen, proeverijtjes en workshops voor volwassenen en kinderen: Net als de wijnmakerij van haar ouders is de landwinkel opgenomen in de jaarlijkse Zwarte Bessen Route. De veertig kilometer lange route voert langs bessenvelden en verschillende fruitboer- derijen in de Zak van Zuid-Beveland. „Mensen vanuit heel Nederland doen er aan mee. Altijd een hele drukte, als het mooi weer is tellen we wel meer dan duizend mensen op ons bedrijf" Lou en Tonny stoten elkaar lachend aan als het gaat over de vraag hoeveel routes ze al hebben meegemaakt. „We maken net geen twintig jaar vol. Onze zoon neemt het landbouwbe drijf over en zijn vrouw gaat de wijnmakerij

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 58