Ktmifmi VettiUat&tws
Het vat
Eyüwtdt LeyenA
Van je hobby je beroep maken. Wie wil dat nou niet?
Het kan eigenlijk alleen als je er helemaal voor gaat.
Want het is een enorme investering in geld en tijd. En
wil je met je onderneming écht succes hebben, dan
moet je product exclusief zijn. Meinderd Kampen uit
Bruinisse is het gelukt. Hij runt een distilleerderij met
louter Zeeuwse producten.
De vissershaven in
Bruinisse is de thuishaven
voor mosselkotters. Het
is weekend. De schepen
liggen onbemand aan
de steiger. Een dorpsbe
woner fietst op zijn gemak over de kade. Een
bezoekje aan de haven hoort bij zijn dagelijkse
rit. Rondom de gebouwtjes aan de rand van
de haven is het stilletjes. Geen mosselvisser te
vinden die onderhoud pleegt aan zijn visser-
stuig. Toch worden in één van de pandjes ook
op zaterdag overuren gedraaid. Acht jaar gele
den installeerde Meinderd Kampen (32) hier,
aan de Havenkade, zijn gerestaureerde Stonner
destillatieketel uit 1935. Sindsdien brengt hij
heel wat tijd door in de houtgestookte ruimte
die wat weg heeft van een natuurkundig la
boratorium met flesjes aroma's, pipetten, een
kookstel. „Inderdaad, dat zou je denken", zegt
de ondernemer. „En dat klopt ook. In feite is
destilleren niets anders dan een natuurkundig
proces."
De ambachtelijke destilleerderij is ontstaan uit
een hobby. „Ik bouwde thuis een stookketel en
ging aan de slag. De verkoop van de dranken
vlotte aardig. Het werd alsmaar drukker en na
verloop van tijd ben ik parttime gaan werken",
zegt Meinderd.
De producten van Kampen Destillateurs zijn
typisch Zeeuws. Zo is er een roomboterbab-
belaarlikeur, een boluslikeur en een likeur met
kruiden uit de speculaasbakkerij in Ooltgens-
plaat. Verder heeft de destillateur een Zeeuwse
wodkalij n, bestaande uit mosseik wodka, oes
terwodka, zeekraalwodka en zeewierwodka.
Hij noemt ze de vier Zeeuwse Zilte Zalighe
den. De vier dranken hebben volgens Mein
derd elk een eigen smaak. „De mosselwodka is
licht zilt van smaak, oesterwodka smaakt echt
naar een oester en de zeewierwodka is voller,
je proeft als het ware het groen van de zeewier.
Lekker bij vis en schelpdieren."
Alle ingrediënten die Meinderd gebruikt ko
men uit de regio. Het zeewier waar de wodka
op is gelagerd, komt van de zeewierboerderij
bij de Schelphoek en zeekraal neemt hij af bij
een plaatselijke leverancier. Voor een andere
drank, de grappa, wordt elk jaar in decem
ber de pulp van de druiven van Wijnhoeve
De Kleine Schorre uit Dreischor verwerkt.
„Grappa is een eau de vie, dat wil zeggen een
destillaat van de vrucht. De druiven komen
van het land en gaan de pers in. Wat overblijft
zijn schillen, pitjes en takjes. Vooral in die
schillen zit nog veel aroma. Dat komt alleen los
als je het verwarmt. Als de pulp ongeveer acht
weken heeft gegist, stook ik het tot een destil
laat. Na het rijpen is het Zeeuwse grappa."
Twee jaar geleden vond Meinderd een nieuwe
uitdaging: Zeeuwse whisky stoken. De Eylandt
Legend is een exclusieve drank. De stoker is
van plan om slechts vier vaten per jaar te vul
len. Om te laten zien hoe hij dit ambachtelijke
product maakt, is het nodig naar de bovenver
dieping te lopen. Hier is de zelfgetimmerde
moutvloer waarop de gerst ontkiemt. De
rookkast waarin het kiemproces tot stilstand
wordt gebracht, staat in de ruimte ernaast.
„Na het drogen, pletten we de korrel met de
schrootmolen. Dit is een authentieke machine
met granieten rollen. Ooit voor een bandaan
drijving gemaakt, maar nu aangedreven door
een motortje."
Om het procédé goed onder de knie te krijgen,
ging de kersverse whiskystoker in de leer bij
Schotse whiskystokers. En ook de vaten die
gebruikt worden voor de drank haalde hij bij
een kuiperij in Schotland. Verder is het stoken
van de Eylandt Legend net als alle andere
dranken die Kampen Destillateurs maakt, een
echt Zeeuwse aangelegenheid. De gerst komt
van boeren uit de omgeving. Molen de Hoop
in Zierikzee schoont de gerstkorrels, dat wil
zeggen dat er daarna geen zand en klei meer
tussen de korrels zit.
Zelf drinkt Meinderd graag een glas whisky.
En ook het proeven van zijn eigen likeuren en
jenevers komt natuurlijk regelmatig voor. Maar
zijn lievelingsdrank is en blijft een groot glas
ijswater. Dat helpt hem zijn smaakpapillen
goed in vorm te houden.
Elian van 't Westeinde
De eerste Zeeuwse whisky van Kampen Destillateurs
heet Eylandt Legend. In september 2013 is de drank
pas goed op smaak. Toch is nu al een groot deel
verkocht. De whisky is namelijk meteen na het stoken
in aandelen opgedeeld. Daarvan zijn er nu nog veertig
te koop. Liefhebbers kopen zo'n aandeel om de
smaakontwikkeling van de drank te volgen. Eerst krijgen
ze een proefflesje new spirit, dat is het eerste nog witte
destillaat. Vervolgens krijgen de aandeelhouders na
elk rijpingsjaar tot aan de eindbotteling een flacon. Zo
proeven en ruiken ze hoe de whisky zich ontwikkelt op
het vat.
Voor de kenners: Eylandt Legend lijkt op de malt
whisky's Ardbeg en Laphroaig. Het is een peated whisky
waarbij de gerst na het mouten in een op turf gestookte
eestoven wordt gedroogd. Dit geeft het uiteindelijke
destillaat een peaty, wat rokerig/karakter.
In Schotland wordt deze whisky gestookt op het eiland
Islay. De destilleerderijen daar hebben allemaal een eigen
moutvloer en liggen net als Kampen Destillateurs in een
haventje aan het zoute water.