Ktmifmi VettiUat&tws Het vat Eyüwtdt LeyenA Van je hobby je beroep maken. Wie wil dat nou niet? Het kan eigenlijk alleen als je er helemaal voor gaat. Want het is een enorme investering in geld en tijd. En wil je met je onderneming écht succes hebben, dan moet je product exclusief zijn. Meinderd Kampen uit Bruinisse is het gelukt. Hij runt een distilleerderij met louter Zeeuwse producten. De vissershaven in Bruinisse is de thuishaven voor mosselkotters. Het is weekend. De schepen liggen onbemand aan de steiger. Een dorpsbe woner fietst op zijn gemak over de kade. Een bezoekje aan de haven hoort bij zijn dagelijkse rit. Rondom de gebouwtjes aan de rand van de haven is het stilletjes. Geen mosselvisser te vinden die onderhoud pleegt aan zijn visser- stuig. Toch worden in één van de pandjes ook op zaterdag overuren gedraaid. Acht jaar gele den installeerde Meinderd Kampen (32) hier, aan de Havenkade, zijn gerestaureerde Stonner destillatieketel uit 1935. Sindsdien brengt hij heel wat tijd door in de houtgestookte ruimte die wat weg heeft van een natuurkundig la boratorium met flesjes aroma's, pipetten, een kookstel. „Inderdaad, dat zou je denken", zegt de ondernemer. „En dat klopt ook. In feite is destilleren niets anders dan een natuurkundig proces." De ambachtelijke destilleerderij is ontstaan uit een hobby. „Ik bouwde thuis een stookketel en ging aan de slag. De verkoop van de dranken vlotte aardig. Het werd alsmaar drukker en na verloop van tijd ben ik parttime gaan werken", zegt Meinderd. De producten van Kampen Destillateurs zijn typisch Zeeuws. Zo is er een roomboterbab- belaarlikeur, een boluslikeur en een likeur met kruiden uit de speculaasbakkerij in Ooltgens- plaat. Verder heeft de destillateur een Zeeuwse wodkalij n, bestaande uit mosseik wodka, oes terwodka, zeekraalwodka en zeewierwodka. Hij noemt ze de vier Zeeuwse Zilte Zalighe den. De vier dranken hebben volgens Mein derd elk een eigen smaak. „De mosselwodka is licht zilt van smaak, oesterwodka smaakt echt naar een oester en de zeewierwodka is voller, je proeft als het ware het groen van de zeewier. Lekker bij vis en schelpdieren." Alle ingrediënten die Meinderd gebruikt ko men uit de regio. Het zeewier waar de wodka op is gelagerd, komt van de zeewierboerderij bij de Schelphoek en zeekraal neemt hij af bij een plaatselijke leverancier. Voor een andere drank, de grappa, wordt elk jaar in decem ber de pulp van de druiven van Wijnhoeve De Kleine Schorre uit Dreischor verwerkt. „Grappa is een eau de vie, dat wil zeggen een destillaat van de vrucht. De druiven komen van het land en gaan de pers in. Wat overblijft zijn schillen, pitjes en takjes. Vooral in die schillen zit nog veel aroma. Dat komt alleen los als je het verwarmt. Als de pulp ongeveer acht weken heeft gegist, stook ik het tot een destil laat. Na het rijpen is het Zeeuwse grappa." Twee jaar geleden vond Meinderd een nieuwe uitdaging: Zeeuwse whisky stoken. De Eylandt Legend is een exclusieve drank. De stoker is van plan om slechts vier vaten per jaar te vul len. Om te laten zien hoe hij dit ambachtelijke product maakt, is het nodig naar de bovenver dieping te lopen. Hier is de zelfgetimmerde moutvloer waarop de gerst ontkiemt. De rookkast waarin het kiemproces tot stilstand wordt gebracht, staat in de ruimte ernaast. „Na het drogen, pletten we de korrel met de schrootmolen. Dit is een authentieke machine met granieten rollen. Ooit voor een bandaan drijving gemaakt, maar nu aangedreven door een motortje." Om het procédé goed onder de knie te krijgen, ging de kersverse whiskystoker in de leer bij Schotse whiskystokers. En ook de vaten die gebruikt worden voor de drank haalde hij bij een kuiperij in Schotland. Verder is het stoken van de Eylandt Legend net als alle andere dranken die Kampen Destillateurs maakt, een echt Zeeuwse aangelegenheid. De gerst komt van boeren uit de omgeving. Molen de Hoop in Zierikzee schoont de gerstkorrels, dat wil zeggen dat er daarna geen zand en klei meer tussen de korrels zit. Zelf drinkt Meinderd graag een glas whisky. En ook het proeven van zijn eigen likeuren en jenevers komt natuurlijk regelmatig voor. Maar zijn lievelingsdrank is en blijft een groot glas ijswater. Dat helpt hem zijn smaakpapillen goed in vorm te houden. Elian van 't Westeinde De eerste Zeeuwse whisky van Kampen Destillateurs heet Eylandt Legend. In september 2013 is de drank pas goed op smaak. Toch is nu al een groot deel verkocht. De whisky is namelijk meteen na het stoken in aandelen opgedeeld. Daarvan zijn er nu nog veertig te koop. Liefhebbers kopen zo'n aandeel om de smaakontwikkeling van de drank te volgen. Eerst krijgen ze een proefflesje new spirit, dat is het eerste nog witte destillaat. Vervolgens krijgen de aandeelhouders na elk rijpingsjaar tot aan de eindbotteling een flacon. Zo proeven en ruiken ze hoe de whisky zich ontwikkelt op het vat. Voor de kenners: Eylandt Legend lijkt op de malt whisky's Ardbeg en Laphroaig. Het is een peated whisky waarbij de gerst na het mouten in een op turf gestookte eestoven wordt gedroogd. Dit geeft het uiteindelijke destillaat een peaty, wat rokerig/karakter. In Schotland wordt deze whisky gestookt op het eiland Islay. De destilleerderijen daar hebben allemaal een eigen moutvloer en liggen net als Kampen Destillateurs in een haventje aan het zoute water.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 62