21 zeeland
Belgische gourmand
geeft Zeeland sterren
Boete voor inrijden op
vrouw bij Tour de France
Eten
PZC
dinsdag
De krant 6 weken voor 18 euro!
OUD SLUIS ONBETWISTE NUMMER EEN
Zeeland heeft zich met elf Michelinsterren op de
culinaire kaart gezet. Het bourgondische hart klopt
in Zeeuws-Vlaanderen. Met dank aan de Belgen.
Man krijgt vier
jaar cel voor
serie inbraken
dinsdag 29 november 2011
door Marleen Blommaert
Eigenlijk gaat het hier al
tijd over eten. Te weinig
eten, Indisch eten, Japans
eten, duurzaam eten, te
veel eten. Maar meestal over lek
ker eten. Mijn dochter die on
langs het Zeeuwse voor het Haag
se heeft verruild is verbaasd over
het gebrek aan kennis aldaar. Nie
mand bij haar op school weet bij
voorbeeld wat anijs is. Pas wan
neer ze 'gestampte muisjes' laat
vallen, gaan er lichtjes branden.
Geen idee hoe het eruit ziet of het
groeit en hoe het groeit
Hoe anders is dat in de polders
van Zeeuws-Vlaanderen. Ze ken
nen hier verse eieren, echte sla
gers, fatsoenlijke kaasboeren. Ze
zien de bessen, aardappelen, bie
ten en het maïs groeien.
Als we het hier niet over eten heb
ben, hebben we het over kookboe
ken of kookprogramma's of zijn
we aan het eten. De zondagmid
dag is een tijdstip bij uitstek om
het over eten te hebben. Zo was
het ook afgelopen zondag. Onder
het genot van een Zeeuws of een
Limburgs bier (wij steunen de
krimpgebieden) kunnen wij oe
verloos doorgaan over eten. Ik ver
tel over een recept dat ik ooit wil
maken, tarbotwangetjes in kervel
saus. Maar nergens kom ik aan tar
botwangetjes. Kookboeken gaan
van hand tot hand en iedereen is
ervan overtuigd dat dit geweldig
moet smaken.
De buurman verhaalt over een
varken van 40 kg dat-ie onlangs
bereid heeft in een soort omge
keerde barbecue. De restjes
heeft-ie verwerkt tot een soort
Brugse kop, waarmee hij zijn
Amerikaans publiek met stom
heid heeft geslagen. De andere
gast vertelt over fazant, gepo
cheerd, gebakken met een farce in
koolbladeren. Zo verhalen wij
kwijlend over onze dagen met
het geluk van lekker eten. We la
chen en we genieten. We beslui
ten dat we het favoriete restau
rant van één van hen moeten pro
beren: 't Vlasbloemeken. De dag
daarop dalen de sterren uit de he
mel op het Zeeuws-Vlaamse land
neer: Gefeliciteerd, Kromme Wa
tergang, Pure C en Vlasbloe
meken met uw Michelinsterren.
Toeval? Nee, natuurlijk niet!
Voor meer columns: www.pzc.nl/columns
COLOFON
PZC
Park Veldzigt 35, Middelburg
Postbus 914330 AB Middelburg
0118- 43 4000
Uitgever
Charles van den Oosterkamp
Hoofdredactie
Peter Jansen pjansen@pzc.nl
Arie Leen Kroon (adjunct) alkroon@pzc.nl
Centrale redactie
T: 0118- 43 4010
Ei redactie@pzc.nl
Redactie Walcheren
Postbus 91,4330 AB Middelburg
T: 0118- 43 4050
E: walcheren@pzc.nl
Redactie Bevelanden-Tholen
Postbus 162,4460 AD Goes
T: 0113-31 5670
E: bevelanden@pzc.nl tholen@pzc.nl
Redactie Zeeuws-Vlaanderen
Postbus 145,4530 AC Terneuzen
T: 0115- 64 5740
E: zeeuws-vlaanderen@pzc.nl
Redactie Schouwen-Duiveland
Postbus 80,4300 AB Zierikzee
T: 0111-45 4650
E: schouwen-duiveland@pzc.nl
Advertenties
VerkoopteamZeeland
Merken en Diensten, Business-to-Business/
de Ondernemer, Zorg, Onderwijs,
Onroerend Goed
T: 0118-434070
E: teamzeeland@bndestem-pzc.nl
Familieberichten: 088- 0139 999
Personeelsadvertenties: 055- 5388 000
Kleintjes: 0900- 6743 836
Krant niet ontvangen?
Wijziging van uw adresgegevens?
Gebruik maken van de vakantieservice?
Abonnement opzeggen?
Vul het formulier in op:
www.pzc.nl/lezersservice
of bel: 088- 013 9910
Toets 1bezorgklachten (vanaf 07.00 uur)
nabezorging bij melding voor 12.00 uur
Toets 2: informatie over uw abonnement
Toets 3: informatie over abonneevoordeel
Maandag t/m vrijdag: 08.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 08.00 - 12.00 uur
PZC Lezersservice
Postbus 3229, 4800 MB Breda
U kunt uw abonnement beëindigen tot uiterlijk
vier weken voor het einde van de betaalperiode.
U ontvangt een schriftelijke bevestiging.
Abonnementsprijzen
Maand 26,45 (acceptgiro n.v.t.)
Kwartaal 74,65 (acceptgiro €77,75)
Jaar €285,2-5 (acceptgiro €288,35)
Auteursrechten
Alle auteursrechten voorbehouden Uitgeverij
Provinciale Zeeuwse Courant, onderdeel van
Koninklijke Wegener NV.
Publicatierecht beeldende kunst via Beeldrecht.
Gegevensbescherming
PZC is een uitgave van Wegener NV. Wegener legt
van abonnees gegevens vast voor de uitvoering van
de abonnementsovereenkomst Deze gegevens
kunnen gebruikt worden om u op de hoogte te
houden van interessante producten en diensten
van andere onderdelen van Wegener en zorgvuldig
geselecteerde partners. Indien u geen prijs stelt op
informatie van de PZC of indien u uw toestemming
voor het gebruiken van uw e-mail adres wilt intrek
ken, kunt u dit schriftelijk kenbaar maken bij PZC
Lezersservice. Zie ook het privacy statement op
www.pzc.nl
Ja, ik neem de PZC en ontvang de eerste 4 weken gratis en neem aansluitend:
een doorlopend abonnement met automatische betaling van 74,65 per kwartaal (na28)
een doorlopend abonnement met betaling per accept van 77,75 per kwartaal (NA28)
ik neem een proefabonnement van 6 weken voor €18,-. Na deze periode stopt de bezorging vanzelf,
(ik heb de laatste 3 maanden geen proef gehad) (P6)
Stuur de bon naar: PZC, Afdeling Lezersservjce, Antwoordnummer 54050,5004 VB Tilburg.
Bellen kan ook: 088 - 013 9910
PostcodeWoonplaats
TelefoonnummerEmailadres
Ik machtigde PZC om het abonnementsgeld van mijn rekening af te schrijven.
Rekeningnummer Handtekening
De PZC gaat zorgvuldig om met persoonsgegevens In het colofon treft u nadere informatie aa
door Edith Ramakers
en Nadia Berkelder
Zeeland dankt zijn ster
ren aan de Belgen.
Dat zou een voor de
hand liggende conclu
sie kunnen zijn. De
restaurants in vooral Zeeuws-
Vlaanderen profiteren van de goe
de smaak van de Zuiderburen en
hun bourgondische levenswijze.
Tachtig procent van hun gasten
komt uit België. Dat zijn de cijfers
van in elk geval Pure C en De
Kromme Watergang „Belgen rij
den gemakkelijker dan Nederlan
ders 40 kilometer om voor een
etentje", zegt Edwin Vinke van de
Kromme Watergang.
Een mooier achterland dan België
kan een chefkok met aspiraties
zich dan ook niet voorstellen.
Maar dan moet er wel iets moois
op het bord komen en dat begint
met 'koken met passie'. Syrco Bak
ker van Pure C: „Iedereen doet
zijn eigen ding. Maar dat gebeurt
met bezieling én met het gas erop,
of zoals we hier zeggen: We geven
buzze", legt chefkok Syrco uit.
Maar een ding mag niet vergeten
worden, zegt de 27-jarige chefkok.
„Er is geen betere leerschool dan
die van Oud Sluis." Sergio Her
man (van Oud Sluis én initiatiefne
mer van Pure C) brengt winnaars
voort. Syrco somt vier jonge chefs
op die recent bekroond zijn met
een of meer sterren en die nu de
toon zetten in België. „En die koks
zijn allemaal sous-chef bij Sergio
geweest. Als je in Oud Sluis hebt
gewerkt, weet je dat een bord met
een klein vlekje erop niet uitgeser-
veerd mag worden."
Sergio én de Belgen geven Zeeuws-
Vlaanderen dus een gezonde culi
naire voedingsbodem? „Wat denk
je? Er is maar een Rembrandt en
een van Gogh en er is maar een
Sergio. Hij is iedereen stappen
voor en die man hebben we hier
in de buurt wonen", zegt Blanche
Vinke. „Daar zijn we trots op."
Francois de Potter van La Trinité
in Sluis steunt ook op Belgische
Stralend middelpunt Edwin Vinke in de Kromme Watergang.
MIDDELBURG - Een 65-jarige Frans
man, die op 4 juli vorig jaar met
een volgwagen van de Franse tv
deel uitmaakte van de Tour de
France is gisteren door de recht
bank in Middelburg veroordeeld
tot een boete van 500 euro en een
rijontzegging van een jaar. De offi
cier had twee maanden cel en een
tijontzegging van eveneens een
jaar geëist.
De Fransman verloor op de N29
bij Rilland een ogenblik zijn con
centratie, kwam in de berm te
recht en reed daar een 52-jarige
vrouw uit Drunen aan. De vrouw
was speciaal voor de Tour naar
Zeeland gekomen en dacht daar in
haar stoeltje op een veilige plek te
zitten. Zij werd met ernstig letsel -
losgerukte spieren, een hersen
schudding en ettelijke kneuzingen
- naar een ziekenhuis overge
bracht. Ze ondervindt nog steeds
ernstige hinder van het ongeval.
In tegenstelling tot de officier, die
'aanmerkelijke onvoorzichtig- en
onoplettendheid' (een misdrijf)
ten iaste had gelegd, oordeelde de
rechtbank dat er sprake was ge
weest van 'het verkeer in gevaar
brengen' (een overtreding).
Volgens de rechtbank had de
Fransman niet kunnen zien aanko
men dat hij minder geconcen
treerd werd.
gasten. „In Knokke verblijven in
de zomer 250.000 mensen. Daar
van zijn er veel redelijk rijk en die
willen culinair verwend worden."
In de Zwinregio is het aantal ster
ren helemaal opzienbarend. „Al
leen in de stad Brugge zijn zo'n 13
sterren verdeeld en in de omge
ving van Brugge tot Knokke en
van hier tot Hoofdplaat ongeveer
28. Dat is best stimulerend."
„Zeeuwen zijn vrij nuchter", zegt
Bianca' van Bochove van restau
rant 't Vlasbloemeken uit Koe
wacht. Niet praten, maar werken.
Van Bochove: „We hebben in de
buurt veel mooie Zeeuwse produc
ten. Zeeuws lam is een van Erics
lievelingsproducten; die worden
hier op de Koewacht geslacht en
de asperges komen van De Letter.
Niks is mooier dan producten uit
je eigen achtertuin. Daardoor heb
je ook wat te vertellen tegen de
gasten. Het is een goed verhaal."
Over de mooie Zeeuwse produc
ten raken de koks niet uitgespro
ken. „Ik zou nooit een kok kun
nen zijn in een stad", zegt Vinke.
Maar niets komt vanzelf Edwin
Vinke kreeg net nadat hij in 2005
zijn eerste ster kreeg lichamelijke
klachten. „Ik was opeens faalang-
stig. Een ster legt een zware druk
op jezelf en het personeel. Je wilt
elke dag de hoge verwachtingen
waarmaken en dan moet je topfit
zijn."
Hij heeft zich 'er doorheen ge
knokt'. „Ik vond het zo gek dat ik
klachten kreeg", zegt Edwin. „Ik
ben juist een gezondheidsfreak,
loop vaak hard en eet vooral groen
ten, fruit en heel weinig vlees en
vis."
Maar de 'verkeerde stress', zoals
hij het noemt, heeft hij niet meer.
„We hebben hier de juiste balans
gevonden en we werken met meer
mensen in de keuken. We leveren
constante hoge kwaliteit. Zijn sta
biel geworden. De tweede ster is
een kroon op een mooi jaar."
MIDDELBURG - De rechtbank in
Middelburg heeft gisteren een
38-jarige man zonder vaste woon-
of verblijfplaats conform de eis
voor vier jaar achter slot en gren
del gezet. De man werd verdacht
van 34 feiten, waaronder inbraken,
diefstal van geld en auto's en pin
nen met gestolen pinpassen. Het
ging volgens de man alleen maar
om in leven te blijven. Het moest
ook snel gaan: Inbreken, geld en
autosleutels zoeken en wegwezen.
Naast huizen in Clinge, Koudeker-
ke en Goes trok hij in de periode
juni tot en met augustus door heel
Nederland. Volgens de man lag al
les zo'n beetje voor het oprapen.