21 zeeland Belgische gourmand geeft Zeeland sterren Boete voor inrijden op vrouw bij Tour de France Eten PZC dinsdag De krant 6 weken voor 18 euro! OUD SLUIS ONBETWISTE NUMMER EEN Zeeland heeft zich met elf Michelinsterren op de culinaire kaart gezet. Het bourgondische hart klopt in Zeeuws-Vlaanderen. Met dank aan de Belgen. Man krijgt vier jaar cel voor serie inbraken dinsdag 29 november 2011 door Marleen Blommaert Eigenlijk gaat het hier al tijd over eten. Te weinig eten, Indisch eten, Japans eten, duurzaam eten, te veel eten. Maar meestal over lek ker eten. Mijn dochter die on langs het Zeeuwse voor het Haag se heeft verruild is verbaasd over het gebrek aan kennis aldaar. Nie mand bij haar op school weet bij voorbeeld wat anijs is. Pas wan neer ze 'gestampte muisjes' laat vallen, gaan er lichtjes branden. Geen idee hoe het eruit ziet of het groeit en hoe het groeit Hoe anders is dat in de polders van Zeeuws-Vlaanderen. Ze ken nen hier verse eieren, echte sla gers, fatsoenlijke kaasboeren. Ze zien de bessen, aardappelen, bie ten en het maïs groeien. Als we het hier niet over eten heb ben, hebben we het over kookboe ken of kookprogramma's of zijn we aan het eten. De zondagmid dag is een tijdstip bij uitstek om het over eten te hebben. Zo was het ook afgelopen zondag. Onder het genot van een Zeeuws of een Limburgs bier (wij steunen de krimpgebieden) kunnen wij oe verloos doorgaan over eten. Ik ver tel over een recept dat ik ooit wil maken, tarbotwangetjes in kervel saus. Maar nergens kom ik aan tar botwangetjes. Kookboeken gaan van hand tot hand en iedereen is ervan overtuigd dat dit geweldig moet smaken. De buurman verhaalt over een varken van 40 kg dat-ie onlangs bereid heeft in een soort omge keerde barbecue. De restjes heeft-ie verwerkt tot een soort Brugse kop, waarmee hij zijn Amerikaans publiek met stom heid heeft geslagen. De andere gast vertelt over fazant, gepo cheerd, gebakken met een farce in koolbladeren. Zo verhalen wij kwijlend over onze dagen met het geluk van lekker eten. We la chen en we genieten. We beslui ten dat we het favoriete restau rant van één van hen moeten pro beren: 't Vlasbloemeken. De dag daarop dalen de sterren uit de he mel op het Zeeuws-Vlaamse land neer: Gefeliciteerd, Kromme Wa tergang, Pure C en Vlasbloe meken met uw Michelinsterren. Toeval? Nee, natuurlijk niet! Voor meer columns: www.pzc.nl/columns COLOFON PZC Park Veldzigt 35, Middelburg Postbus 914330 AB Middelburg 0118- 43 4000 Uitgever Charles van den Oosterkamp Hoofdredactie Peter Jansen pjansen@pzc.nl Arie Leen Kroon (adjunct) alkroon@pzc.nl Centrale redactie T: 0118- 43 4010 Ei redactie@pzc.nl Redactie Walcheren Postbus 91,4330 AB Middelburg T: 0118- 43 4050 E: walcheren@pzc.nl Redactie Bevelanden-Tholen Postbus 162,4460 AD Goes T: 0113-31 5670 E: bevelanden@pzc.nl tholen@pzc.nl Redactie Zeeuws-Vlaanderen Postbus 145,4530 AC Terneuzen T: 0115- 64 5740 E: zeeuws-vlaanderen@pzc.nl Redactie Schouwen-Duiveland Postbus 80,4300 AB Zierikzee T: 0111-45 4650 E: schouwen-duiveland@pzc.nl Advertenties VerkoopteamZeeland Merken en Diensten, Business-to-Business/ de Ondernemer, Zorg, Onderwijs, Onroerend Goed T: 0118-434070 E: teamzeeland@bndestem-pzc.nl Familieberichten: 088- 0139 999 Personeelsadvertenties: 055- 5388 000 Kleintjes: 0900- 6743 836 Krant niet ontvangen? Wijziging van uw adresgegevens? Gebruik maken van de vakantieservice? Abonnement opzeggen? Vul het formulier in op: www.pzc.nl/lezersservice of bel: 088- 013 9910 Toets 1bezorgklachten (vanaf 07.00 uur) nabezorging bij melding voor 12.00 uur Toets 2: informatie over uw abonnement Toets 3: informatie over abonneevoordeel Maandag t/m vrijdag: 08.00 - 17.00 uur Zaterdag: 08.00 - 12.00 uur PZC Lezersservice Postbus 3229, 4800 MB Breda U kunt uw abonnement beëindigen tot uiterlijk vier weken voor het einde van de betaalperiode. U ontvangt een schriftelijke bevestiging. Abonnementsprijzen Maand 26,45 (acceptgiro n.v.t.) Kwartaal 74,65 (acceptgiro €77,75) Jaar €285,2-5 (acceptgiro €288,35) Auteursrechten Alle auteursrechten voorbehouden Uitgeverij Provinciale Zeeuwse Courant, onderdeel van Koninklijke Wegener NV. Publicatierecht beeldende kunst via Beeldrecht. Gegevensbescherming PZC is een uitgave van Wegener NV. Wegener legt van abonnees gegevens vast voor de uitvoering van de abonnementsovereenkomst Deze gegevens kunnen gebruikt worden om u op de hoogte te houden van interessante producten en diensten van andere onderdelen van Wegener en zorgvuldig geselecteerde partners. Indien u geen prijs stelt op informatie van de PZC of indien u uw toestemming voor het gebruiken van uw e-mail adres wilt intrek ken, kunt u dit schriftelijk kenbaar maken bij PZC Lezersservice. Zie ook het privacy statement op www.pzc.nl Ja, ik neem de PZC en ontvang de eerste 4 weken gratis en neem aansluitend: een doorlopend abonnement met automatische betaling van 74,65 per kwartaal (na28) een doorlopend abonnement met betaling per accept van 77,75 per kwartaal (NA28) ik neem een proefabonnement van 6 weken voor €18,-. Na deze periode stopt de bezorging vanzelf, (ik heb de laatste 3 maanden geen proef gehad) (P6) Stuur de bon naar: PZC, Afdeling Lezersservjce, Antwoordnummer 54050,5004 VB Tilburg. Bellen kan ook: 088 - 013 9910 PostcodeWoonplaats TelefoonnummerEmailadres Ik machtigde PZC om het abonnementsgeld van mijn rekening af te schrijven. Rekeningnummer Handtekening De PZC gaat zorgvuldig om met persoonsgegevens In het colofon treft u nadere informatie aa door Edith Ramakers en Nadia Berkelder Zeeland dankt zijn ster ren aan de Belgen. Dat zou een voor de hand liggende conclu sie kunnen zijn. De restaurants in vooral Zeeuws- Vlaanderen profiteren van de goe de smaak van de Zuiderburen en hun bourgondische levenswijze. Tachtig procent van hun gasten komt uit België. Dat zijn de cijfers van in elk geval Pure C en De Kromme Watergang „Belgen rij den gemakkelijker dan Nederlan ders 40 kilometer om voor een etentje", zegt Edwin Vinke van de Kromme Watergang. Een mooier achterland dan België kan een chefkok met aspiraties zich dan ook niet voorstellen. Maar dan moet er wel iets moois op het bord komen en dat begint met 'koken met passie'. Syrco Bak ker van Pure C: „Iedereen doet zijn eigen ding. Maar dat gebeurt met bezieling én met het gas erop, of zoals we hier zeggen: We geven buzze", legt chefkok Syrco uit. Maar een ding mag niet vergeten worden, zegt de 27-jarige chefkok. „Er is geen betere leerschool dan die van Oud Sluis." Sergio Her man (van Oud Sluis én initiatiefne mer van Pure C) brengt winnaars voort. Syrco somt vier jonge chefs op die recent bekroond zijn met een of meer sterren en die nu de toon zetten in België. „En die koks zijn allemaal sous-chef bij Sergio geweest. Als je in Oud Sluis hebt gewerkt, weet je dat een bord met een klein vlekje erop niet uitgeser- veerd mag worden." Sergio én de Belgen geven Zeeuws- Vlaanderen dus een gezonde culi naire voedingsbodem? „Wat denk je? Er is maar een Rembrandt en een van Gogh en er is maar een Sergio. Hij is iedereen stappen voor en die man hebben we hier in de buurt wonen", zegt Blanche Vinke. „Daar zijn we trots op." Francois de Potter van La Trinité in Sluis steunt ook op Belgische Stralend middelpunt Edwin Vinke in de Kromme Watergang. MIDDELBURG - Een 65-jarige Frans man, die op 4 juli vorig jaar met een volgwagen van de Franse tv deel uitmaakte van de Tour de France is gisteren door de recht bank in Middelburg veroordeeld tot een boete van 500 euro en een rijontzegging van een jaar. De offi cier had twee maanden cel en een tijontzegging van eveneens een jaar geëist. De Fransman verloor op de N29 bij Rilland een ogenblik zijn con centratie, kwam in de berm te recht en reed daar een 52-jarige vrouw uit Drunen aan. De vrouw was speciaal voor de Tour naar Zeeland gekomen en dacht daar in haar stoeltje op een veilige plek te zitten. Zij werd met ernstig letsel - losgerukte spieren, een hersen schudding en ettelijke kneuzingen - naar een ziekenhuis overge bracht. Ze ondervindt nog steeds ernstige hinder van het ongeval. In tegenstelling tot de officier, die 'aanmerkelijke onvoorzichtig- en onoplettendheid' (een misdrijf) ten iaste had gelegd, oordeelde de rechtbank dat er sprake was ge weest van 'het verkeer in gevaar brengen' (een overtreding). Volgens de rechtbank had de Fransman niet kunnen zien aanko men dat hij minder geconcen treerd werd. gasten. „In Knokke verblijven in de zomer 250.000 mensen. Daar van zijn er veel redelijk rijk en die willen culinair verwend worden." In de Zwinregio is het aantal ster ren helemaal opzienbarend. „Al leen in de stad Brugge zijn zo'n 13 sterren verdeeld en in de omge ving van Brugge tot Knokke en van hier tot Hoofdplaat ongeveer 28. Dat is best stimulerend." „Zeeuwen zijn vrij nuchter", zegt Bianca' van Bochove van restau rant 't Vlasbloemeken uit Koe wacht. Niet praten, maar werken. Van Bochove: „We hebben in de buurt veel mooie Zeeuwse produc ten. Zeeuws lam is een van Erics lievelingsproducten; die worden hier op de Koewacht geslacht en de asperges komen van De Letter. Niks is mooier dan producten uit je eigen achtertuin. Daardoor heb je ook wat te vertellen tegen de gasten. Het is een goed verhaal." Over de mooie Zeeuwse produc ten raken de koks niet uitgespro ken. „Ik zou nooit een kok kun nen zijn in een stad", zegt Vinke. Maar niets komt vanzelf Edwin Vinke kreeg net nadat hij in 2005 zijn eerste ster kreeg lichamelijke klachten. „Ik was opeens faalang- stig. Een ster legt een zware druk op jezelf en het personeel. Je wilt elke dag de hoge verwachtingen waarmaken en dan moet je topfit zijn." Hij heeft zich 'er doorheen ge knokt'. „Ik vond het zo gek dat ik klachten kreeg", zegt Edwin. „Ik ben juist een gezondheidsfreak, loop vaak hard en eet vooral groen ten, fruit en heel weinig vlees en vis." Maar de 'verkeerde stress', zoals hij het noemt, heeft hij niet meer. „We hebben hier de juiste balans gevonden en we werken met meer mensen in de keuken. We leveren constante hoge kwaliteit. Zijn sta biel geworden. De tweede ster is een kroon op een mooi jaar." MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft gisteren een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats conform de eis voor vier jaar achter slot en gren del gezet. De man werd verdacht van 34 feiten, waaronder inbraken, diefstal van geld en auto's en pin nen met gestolen pinpassen. Het ging volgens de man alleen maar om in leven te blijven. Het moest ook snel gaan: Inbreken, geld en autosleutels zoeken en wegwezen. Naast huizen in Clinge, Koudeker- ke en Goes trok hij in de periode juni tot en met augustus door heel Nederland. Volgens de man lag al les zo'n beetje voor het oprapen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 2