Toekomst in het zilte water io onderwijs Certificaat voor cursus Aquacultuur woensdag 23 november 2011 De Introductiecursus Aquacultuur wordt verzorgd door de Hogeschool Zeeland in Vlissingen Het is een gemengde cursus van voltijdstudenten en externe cursisten De vaste cursusdag is donderdag. De cursus beslaat 16 tot 17 weken Kosten voor de opleidingen bedragen €1700,- De zee is zo oud als de wereld. Maar de mens ziet keer op keer nieuwe mogelijkheden om uit het water een bestaan op te bouwen. Zo'n noviteit is bijvoorbeeld aquacultuur, het kwe ken van vis en schelpdieren. Een be drijfstak met potentie. Zoiets vraagt natuurlijk ook om scholing. door Joeri Wisse Met dikke sjaals om en handen in de zakken staan de studenten om één van de bassins op proefbedrijf van Zeeuwse Tong. Het kwik komt net een paar graden boven het nulpunt. De Zee- landbrug die op een steenworpafstand van de testlocatie ligt, verdwijnt na een paar honderd meter in de mist. De platvissen laten zich vandaag ook maar nauwe lijks zien. Ze hebben vanwege de kou zichzelf diep in de twintig centimeter dikke laag slik ge nesteld. Ondanks het weinig inspirerende weer zijn de studenten vol aandacht voor de woorden van Sander Ruizeveld de Winter. De systeembioloog is locatiemanager van het proefbedrijf en vertelt vol enthousiasme over de ervaringen die de afgelopen zijn opgedaan met het kweken van tong, maar ook van oesters, mos sels en zagers. Keuzevak Het bezoek aan het proefbedrijf van Zeeuwse Tong is een vast onderdeel van de introductiecur sus Aquacultuur die op de Hogeschool Zeeland sinds enkele jaren aanbiedt. Voltijdstudenten van de opleiding Aquatische Ecotechnologie kunnen de cursus in het vierde en laatste jaar van oplei ding volgens als keuzevak. Tegelijkertijd staat de introductiecursus open voor belangstellenden van buitenaf. „Dat kunnen mensen zijn die een eigen bedrijf willen begin nen. Zo hebben we nu een deelnemer die op de Kaapverdische Eilanden een viskwekerij wil opzet ten", zegt Jasper van Houcke die samen met on derzoekscoördinator Jouke Heringa de opleiding verzorgt. „De externe cursisten hebben bijna altijd in hun huidige werk al te maken met aquacultuur. Maar we hebben ook wel eens een gepensioneerde deelnemer gehad die het interessant vond om meer over het onderwerp te weten te komen." Mix Met de introductiecursus heeft de hogeschool het gat gevuld tussen een middelbare beroepsop leiding die zijdelings aandacht besteed aan aqua cultuur enerzijds en universitaire studies in Wage- ningen en Gent anderzijds. De cursus is op hbo-niveau en is dus een mix tus sen theorie en praktijk. „We hebben veel gastle- zers, zowel uit wetenschappelijke hoek als uit het bedrijfsleven. Zo komt er standaard iemand van schelpdierbedrijf Prins en Dingemanse." Deelnemers ontvangen na afloop een certificaat Behalve de excursie naar de Zeeuwse Tong, wordt er dit seizoen ook een uitstapje gemaakt naar tarbotkwekerij Seafarm in Kamperland en Zeeland Aquacultuur in Yerseke, waar geëxperi menteerd wordt met het kweken van mossels en kokkels op land. De cursus wordt nu voor de zevende keer gehou den. „Het eerste jaar was het nog moeilijk om een baan in de aquacultuur te vinden. Inmiddels werken verschillende oud-studenten in het be drijfsleven." China De opleiding beperkt zich tot de zilte aquacul tuur. „Al duizenden jaren voor Christus werden er in China bassins gemaakt waar vis in werd uitge zet", schetst Van Houcke. „Vanaf de jaren tachtig is de huidige vorm van aquacultuur op land in de lift gekomen." Door stagnerende visvangsten, een groeiende we reldbevolking en een continue vraag naar luxe seafood, is het kweken van vis op land de laatste jaren interessanter geworden. Praktijkervaring Omdat ook de provincie Zeeland potentie in de relatief nieuwe bedrijfstak ziet, is de ontwikkeling van de introductiecursus Aquacultuur gesubsidi eerd. foto Mechteld Jansen Het is echter niet zo dat je na het volgen van de zeventien wekende durende cursus meteen aan de slag kan met je eigen bedrijf. „Daarvoor is be langrijk om bij een ander bedrijf enkele jaren praktijkervaring op te doen", benadrukt Van Houcke. Desalniettemin worden de studenten gevraagd om als slot van het vak in gemengde groepjes een bedrijfsplan te presenteren. "De cursisten moeten we iets met de informatie doen. We vin den het ook belangrijk dat ze goed kijken naar de kostprijs van het product dat ze willen telen en hoe die zich verhoudt met de marktprijzen." Lastige markt Terug bij de bassins kijkt Patrick van Opbergen met extra aandacht naar de oesters die in de mandjes hangen. Hij is één van de vier externe cursisten en heeft als ZZP'er zelf de keuze ge maakt om de aan de cursus mee te doen. „Het bevalt goed. Ik ben afkomstig uit de visserij en werk nu vooral voor de Roem van Yerseke." Bij het schelpdierbedrijf voert hij werkzaamhe den uit aan systemen van verschillende projec ten. Een eigen aquacultuurbedrijf ziet hij nog niet zo snel van de grond komen. „Het is een lastige markt, er is nog heel veel subsidie nodig om vis- kwekerijen te laten draaien. Zelf zie ik meer in de combinatie.met traditionele visserij."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 72