Bffuvmêt
Boufcwi
15
VegefcourUcbe j>om^renbAa^K£
wj&jetómJaiaA
Kcv^ep^rencrcimMe
vast mijn, wumier
L=
dinsdag 22 november 2011
Het favoriete wintermenu van Marileen is een vegetarische
pompoenlasagne met geitenkaas van kok Karin Luiten als
hoofdgerecht en de kweeperencrumble van haar moeder
als dessert. Omdat beide vrij machtig zijn, serveert ze
vooraf een lichte (wild-)bouillon.
Ingrediënten lasagne: 400 gr lasagnevellen, 1 pompoen
1300 gr), 250 gr zachte geitenkaas, 75 gr hazelnoten,
1 courgette, 1 grote ui, 2 knoflooktenen, 5 takjes tijm, snufje
cayennepeper, zout en peper uit de molen, 40 gr boter.
Ingrediënten bechamelsaus: 50 gr boter, 50 gr bloem,
750 ml melk, zout en peper uit de molen, snufje versgeraspte
nootmuskaat
Bereiding: Oven voorverwarmen op 200 °C.
Pompoenvulling: snipper de ui, hak de knojlook en ris de
tijmblaadjes van de takjes. Fruit alles zachtjes in boter in braadpan
met deksel. Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snij in
blokjes. Schep door de uien met zout, peper en cayennepeper. Laat
20 min sudderen, roer af en toe om. Duw de zachte blokjes met 'n
pureestamper tot bonkige saus.
Bechamelsaus: Klaar de boter en meng 'm met bloem en melk tot
romige saus. Roerend verwarmen, niet aan de kook brengen. Zout,
peper en nootmuskaat toevoegen.
Grote ovenschaal invetten (22x30cm). Om en om in de schaal
doen: bechamelsaus, onder kraan natgemaaktepastavellen,
pompoenmengsel, plakjes rauwe courgette, noten en geitenkaas.
Herhalen en eindigen met pasta en een laagje bechamelsa us. Losjes
afdekken met aluminiumfolie en een uurtje (of langer) laten staan.
Zet 30 min in de oven, verwijder halverwege de folie.
Serveren: Haal uit de oven en laat 5 min staan om af te koelen
en 'in te klinken'.
Ingrediënten kweeperen: 3 kweeperen (totaal 1200 gr),
1 kaneelstokje, 1 vanillestokje, 80 gr kristalsuiker.
Ingrediënten crumble: 225 gr bloem, 20 gr vanillesuiker,
80 gr kristalsuiker, 115 gr boter, 1 tl kaneel
Bereiding: Was de kweeperen en schil ze. Halveren, kern eruit en
pitjes verwijderen (giftig). Snij in blokjes van 2 cm. Leg de blokjes
in een pan met het kaneelstokje en de suiker. Snij het vanillestokje
tot halverwege in en voeg toe aan de kweeperen. Giet er water
over totdat de stukjes onder water staan. Zet de pan op het vuur
en kook de kweeperen 20 min gaar. Verwarm de oven voorop
190 °C. Meng de bloem met de suiker en kaneel in een kom. Snij de
koude boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Wrijf
het mengsel met je vingers tot een kruimige massa. Niet kneden,
het mag geen samenhangend deeg worden. Vet een rechthoekige
ovenschaal in. Schep de kweeperen meteen schuimspaan in
de schaal. Voeg 5 eetlepels van het kookvocht toe. Verdeel het
kruimelmengsel over de kweeperen. Bak de crumble 25 min in de
oven totdat de bovenkant goudbruin is.
Serveren: lauwwarm serveren met slagroom en/of een bolletje
vanille-ijs.
foto's Lex de Meester
r=