Bffuvmêt Boufcwi 15 VegefcourUcbe j>om^renbAa^K£ wj&jetómJaiaA Kcv^ep^rencrcimMe vast mijn, wumier L= dinsdag 22 november 2011 Het favoriete wintermenu van Marileen is een vegetarische pompoenlasagne met geitenkaas van kok Karin Luiten als hoofdgerecht en de kweeperencrumble van haar moeder als dessert. Omdat beide vrij machtig zijn, serveert ze vooraf een lichte (wild-)bouillon. Ingrediënten lasagne: 400 gr lasagnevellen, 1 pompoen 1300 gr), 250 gr zachte geitenkaas, 75 gr hazelnoten, 1 courgette, 1 grote ui, 2 knoflooktenen, 5 takjes tijm, snufje cayennepeper, zout en peper uit de molen, 40 gr boter. Ingrediënten bechamelsaus: 50 gr boter, 50 gr bloem, 750 ml melk, zout en peper uit de molen, snufje versgeraspte nootmuskaat Bereiding: Oven voorverwarmen op 200 °C. Pompoenvulling: snipper de ui, hak de knojlook en ris de tijmblaadjes van de takjes. Fruit alles zachtjes in boter in braadpan met deksel. Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snij in blokjes. Schep door de uien met zout, peper en cayennepeper. Laat 20 min sudderen, roer af en toe om. Duw de zachte blokjes met 'n pureestamper tot bonkige saus. Bechamelsaus: Klaar de boter en meng 'm met bloem en melk tot romige saus. Roerend verwarmen, niet aan de kook brengen. Zout, peper en nootmuskaat toevoegen. Grote ovenschaal invetten (22x30cm). Om en om in de schaal doen: bechamelsaus, onder kraan natgemaaktepastavellen, pompoenmengsel, plakjes rauwe courgette, noten en geitenkaas. Herhalen en eindigen met pasta en een laagje bechamelsa us. Losjes afdekken met aluminiumfolie en een uurtje (of langer) laten staan. Zet 30 min in de oven, verwijder halverwege de folie. Serveren: Haal uit de oven en laat 5 min staan om af te koelen en 'in te klinken'. Ingrediënten kweeperen: 3 kweeperen (totaal 1200 gr), 1 kaneelstokje, 1 vanillestokje, 80 gr kristalsuiker. Ingrediënten crumble: 225 gr bloem, 20 gr vanillesuiker, 80 gr kristalsuiker, 115 gr boter, 1 tl kaneel Bereiding: Was de kweeperen en schil ze. Halveren, kern eruit en pitjes verwijderen (giftig). Snij in blokjes van 2 cm. Leg de blokjes in een pan met het kaneelstokje en de suiker. Snij het vanillestokje tot halverwege in en voeg toe aan de kweeperen. Giet er water over totdat de stukjes onder water staan. Zet de pan op het vuur en kook de kweeperen 20 min gaar. Verwarm de oven voorop 190 °C. Meng de bloem met de suiker en kaneel in een kom. Snij de koude boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Wrijf het mengsel met je vingers tot een kruimige massa. Niet kneden, het mag geen samenhangend deeg worden. Vet een rechthoekige ovenschaal in. Schep de kweeperen meteen schuimspaan in de schaal. Voeg 5 eetlepels van het kookvocht toe. Verdeel het kruimelmengsel over de kweeperen. Bak de crumble 25 min in de oven totdat de bovenkant goudbruin is. Serveren: lauwwarm serveren met slagroom en/of een bolletje vanille-ijs. foto's Lex de Meester r=

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2011 | | pagina 61